cudaprirode.com

zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

Xslike

Charles Darwin: Preživljavaju oni koji se najbolje prilagode

NGC 6751

Moderna baka

natrag naprijed

Zašto zglobovi prstiju pucaju kada ih potežemo? Znanstvenici riješili misteriju!

Zašto zglobovi prstiju pucaju kada ih potežemo? Znanstvenici riješili misteriju!

Znanstvenici došli do odgovora na pitanje koje intrigira mnoge.

Prije tjedan dana u Nepalu su se okupili znanstvenici. Razlog: priprema za veliki i razorni potres!

Prije tjedan dana u Nepalu su se okupili znanstvenici. Razlog: priprema za veliki i razorni potres!

Znanstvenici: Znali smo da će se ovakvo nešto dogoditi u Nepalu, samo nismo znali kada.

Najbogatija osoba svih vremena je 'Kralj svih kraljeva' iz Afrike

Najbogatija osoba svih vremena je 'Kralj svih kraljeva' iz Afrike

Afrički kralj Mansa Musa iz 14. stoljeća je najbogatija osoba svih vremena.

Izum dvojice Puljana oduševio sve stručnjake u NASA-i

Izum dvojice Puljana oduševio sve stručnjake u NASA-i

Aplikacija koristi web-karte područja i geoinformacijski sustav, kojima poljoprivrednici obilježavaju svoju površinu i prijavljuju bolesti ili nametnike koji su ih napali.

Pas nije igračka: Ovaj video će vas natjerati na razmišljanje

Pas nije igračka: Ovaj video će vas natjerati na razmišljanje

Kratki video 'Gift' (Poklon) ima važnu poruku za sve.

Steroidi povezani s rakom testisa!

Steroidi povezani s rakom testisa!

Opasnost je veća i ako se ta vrsta steroida počne uzimati u mlađoj životnoj dobi.

Pogledajte prvu fotografiju ljudskog bića iz 1838. godine!

Pogledajte prvu fotografiju ljudskog bića iz 1838. godine!

Ova slika je najraniji poznati vizualni zapis koji uključuje ljudsko biće.

Antibiotici za prisutnost bakterija u mokraći bez simptoma

Antibiotici za prisutnost bakterija u mokraći bez simptoma

Rast bakterija u mokraći bez uzrokovanja ikakvih simptoma (asimptomatska bakteriurija) često se nalazi u žena mlađih od 60 godina, dijabetičara i starijih osoba.

VIDEO Ovako protivnici cijepljenja zvuče normalnim ljudima

VIDEO Ovako protivnici cijepljenja zvuče normalnim ljudima

Kada neki počnu govoriti protiv cijepljenja, onima koji razumiju o čemu se radi hvataju se za glavu.

Liječnici žele izbaciti dr. Oza sa Medicinskog fakulteta

Liječnici žele izbaciti dr. Oza sa Medicinskog fakulteta

Američka TV zvijezda dr. Oz naposlen je na Sveučilištu Columbia.

Snimljena prva fotografija Plutona u boji

Snimljena prva fotografija Plutona u boji

NASA-ina letjelica New Horizons napravila je spektakularnu fotografiju.

Zbog neaktivnosti djeci prijeti zaboravljena bolest - rahitis

Zbog neaktivnosti djeci prijeti zaboravljena bolest - rahitis

Djeca previše vremena provode igrajući videoigre u zatvorenom prostoru.

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Dramatično upozorenje liječnika: Gubimo bitku s bakterijskim infekcijama! Dramatično upozorenje liječnika: Gubimo bitku s bakterijskim infekcijama! 27.04.15 Infektolog iz Rijeke upozorava na superbakterije.
Pogledajte prvu fotografiju ljudskog bića iz 1838. godine! Pogledajte prvu fotografiju ljudskog bića iz 1838. godine! 27.04.15 Ova slika je najraniji poznati vizualni zapis koji uključuje ljudsko biće.
Antibiotici za prisutnost bakterija u mokraći bez simptoma Antibiotici za prisutnost bakterija u mokraći bez simptoma 26.04.15 Rast bakterija u mokraći bez uzrokovanja ikakvih simptoma (asimptomatska bakteriurija) često se nalazi u žena mlađih od 60 godina, dijabetičara i starijih osoba.
Prije tjedan dana u Nepalu su se okupili znanstvenici. Razlog: priprema za veliki i razorni potres! Prije tjedan dana u Nepalu su se okupili znanstvenici. Razlog: priprema za veliki i razorni potres! 26.04.15 Znanstvenici: Znali smo da će se ovakvo nešto dogoditi u Nepalu, samo nismo znali kada.
NE NASJEDAJTE NA LAŽI Znanstvenici razotkrivaju 'čudotvorne' terapije NE NASJEDAJTE NA LAŽI Znanstvenici razotkrivaju 'čudotvorne' terapije 26.04.15 Na Festivalu znanosti u Splitu govorilo se o dokazima u medicini.
Novi jaki potres pogodio Nepal! Novi jaki potres pogodio Nepal! 26.04.15 Potres magnitude 6.7 pogodio je opet Nepal.
Uznemirujući video sadržaji: Katastrofalan potres pogodio Nepal Uznemirujući video sadržaji: Katastrofalan potres pogodio Nepal 26.04.15 Nepal je pogodio najgori potres u posljednjih 80 godina.
Među 10% najboljih: Hrvatske znanstvenice dobitnice 'znanstvenog oskara' Među 10% najboljih: Hrvatske znanstvenice dobitnice 'znanstvenog oskara' 24.04.15 Ana Sunčana Smith i Iva Tolić dobitnice tzv. znanstvenog oskara.
Ukidaju se popravni ispiti u školama Ukidaju se popravni ispiti u školama 24.04.15 Umjesto popravnih ispita, uvodi se dopunska nastava.
"Autocesta je izgledala kao da je na njoj više centimetara snijega" 24.04.15 U petak oko 19 sati snažno nevrijeme zahvatilo je područje srednje Dalmacije.
Znanost protiv internet trolova: Algoritam nakon pet poruka otkriva trola! Znanost protiv internet trolova: Algoritam nakon pet poruka otkriva trola! 24.04.15 Znanstvenici sa Stanforda i Cornella tijekom 18 mjeseci radili su na novom algoritmu.
Pas nije igračka: Ovaj video će vas natjerati na razmišljanje Pas nije igračka: Ovaj video će vas natjerati na razmišljanje 24.04.15 Kratki video 'Gift' (Poklon) ima važnu poruku za sve.
Znanstvenici s Ruđera dva milijuna eura za istraživanja koja pomiču granice Znanstvenici s Ruđera dva milijuna eura za istraživanja koja pomiču granice 24.04.15 Dr. Ivi Tolić dodijeljena su sredstva za projekt 'Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore' u iznosu od preko 2 milijuna eura na razdoblje od pet godina.
Preventiva epidemije ospica: Necijepljena djeca u Zagrebu ispisivat će se iz vrtića Preventiva epidemije ospica: Necijepljena djeca u Zagrebu ispisivat će se iz vrtića 23.04.15 Upisu necijepljene djece u vrtiće čini se da je došao kraj.
Eksplodirao vulkan u Čileu! Eksplodirao vulkan u Čileu! 23.04.15 Vulkan Calbuco se probudio nakon 42 godine.
Nema do naše Zemlje: Spektakularnim fotografijama NASA obilježila Dan planeta Zemlje Nema do naše Zemlje: Spektakularnim fotografijama NASA obilježila Dan planeta Zemlje 22.04.15 Slike su snimljene s Međunarodne svemirske postaje i raznih satelita.
Kako je dr. Mehmet Oz od cijenjenog doktora postao televizijski redikul Kako je dr. Mehmet Oz od cijenjenog doktora postao televizijski redikul 22.04.15 Kako je nadareni, nagrađivani kardiovaskularni kirurg s diplomama tri najuglednija sveučilišta postao čovjek koji promovira pojaseve za skidanje šlaufova na trbuhu?
VIDEO Ovako protivnici cijepljenja zvuče normalnim ljudima VIDEO Ovako protivnici cijepljenja zvuče normalnim ljudima 22.04.15 Kada neki počnu govoriti protiv cijepljenja, onima koji razumiju o čemu se radi hvataju se za glavu.
Vakula najavio iznadprosječno toplo ljeto! Vakula najavio iznadprosječno toplo ljeto! 22.04.15 Hoće li meteoroloških ekstrema biti i u budućnosti?
Mađarska gradi dva nuklearna reaktora nedaleko Osijeka Mađarska gradi dva nuklearna reaktora nedaleko Osijeka 22.04.15 EU je dala zeleno svjetlo Mađarima.
U Silicijskoj dolini postavljen kip Nikole Tesle koji pruža bežični internet U Silicijskoj dolini postavljen kip Nikole Tesle koji pruža bežični internet 22.04.15 Nikola Tesla jedan je od najvećih izumitelja čovječanstva i genij svog vremena.

Pseudoznanost

Iz nekog razloga pseodznanost je preživjela i u 21. stoljeću, a studije pokazuju da vjerovanje u razne oblike pseudoznanosti (astrologija, kreacionizam, homeopatija itd.) otpadaju sa većom stopom edukacije.

Zato je bitno da društvo u ovom stoljeću sve više insistira na edukaciji. Ne samo u okviru školovanja, već i učenjem u okviru popularne znanosti s kojom ljudima približivamo moderne spoznaje i temelje znanstvene metodologije.

Jer samo učenjem možemo doći do spoznaja koje su nužne da što bolje razumijemo prirodu i svijet u kojem se nalazimo. Prihvaćenjem i razumijevanjem znanstvenih metoda mi stečemo moćno oružje u razumijevanju svijeta oko sebe.

Razumijevanjem znanosti i znanstvenih metoda mi palimo svijeću u mraku neznanja i obogaćujemo se spoznajom koja nas čini imunim na sve te robove praznovjerja.

Znanost kao svijeća u mraku

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com