zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Tardigrade ili vodeni medvjedi: Sićušni otporni organizmi Tardigrade ili vodeni medvjedi: Sićušni otporni organizmi 25.09.17 Tardigrade, ili vodeni medvjedi su mikroskopske životinjice, dugačke oko pola milimetra koje su ujedno među najotpornijim organizmima na Zemlji. Tardigrade je prvi otkrio Johann August Ephraim Goeze 1773. godine. Ime Tardigrada znači spori šetač, a to ime mu je nadjenuo Lazzaro Spallanzani 1777. godine. Mogu podnijeti temperature od -273° C do +150° C, mogu živjeti bez vode i do 10 godina.
Nova studija iznijela još jednu ludu hipotezu u području kvantne fizike Nova studija iznijela još jednu ludu hipotezu u području kvantne fizike 24.09.17 Kvantna fizika otkrivena je početkom 20. stoljeća i od tada nam servira opise stvarnosti koje naš mozak ne može lako prihvatiti. No, to je stvarnost. Od Einsteinovog sablasnog djelovanja na daljinu, do Schrodingerove mačke, kvantna fizika golica maštu znanstvenika, ali i javnosti. Nova studija predložila je još jednu ludu hipotezu - retrokauzalnost. Ideja kaže: Budućnost može utjecati na prošlost, a da se nešto dogodi prije uzroka.
JAKO NEVRIJEME U ISTRI Čak četiri pijavice uočene iz Medulina JAKO NEVRIJEME U ISTRI Čak četiri pijavice uočene iz Medulina 24.09.17 U Puli je zabilježena jaka tuča i obilna kiša, a iz Medulina su viđene čak četiri pijavice. Trenutno je u tijeku razvoj novih oluja, a portal Istra Met javlja kako se razvio i jak shelf cloud, oblak koji donosi nevrijeme. Na istoku Pule do 11 sati i 30 minuta palo 42 mm kiše, dok je na zapadu zasada zabilježeno tek nekoliko kapi. U Istri i Dalmaciji na snazi je žuto meteorloško upozorenje Meteo Alarma na oluje.
Folie à deux: Poremećaj kada se sumanute ideje i abnormalno ponašanje prenosi s jedne osobe na drugu Folie à deux: Poremećaj kada se sumanute ideje i abnormalno ponašanje prenosi s jedne osobe na drugu 23.09.17 Folie à deux francuski je termin koji doslovno znači 'ludilo u dvoje'. Predstavlja rijedak poremećaj kojega karakterizira prijenos sumanutih ideja i/ili abnormalnog ponašanja s jedne osobe na drugu ili više njih koje su obično u bliskoj emocionalnoj vezi.  Obično jedna osoba ima izvorni psihotični poremećaj i ona je ta koja inducira sumanutost kod druge osobe.
Ivan Đikić: U Vukovaru smo jer smo željeli preko znanosti potaknuti mlade da ostanu ovdje Ivan Đikić: U Vukovaru smo jer smo željeli preko znanosti potaknuti mlade da ostanu ovdje 23.09.17 Cijenjeni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić održao je predavanje u Vukovaru. Iako je bilo namijenjeno mladima, odazvale su se sve generacije koje su željele čuti što znanstvenik trenutno radi i zašto je znanost važna. "U Vukovaru smo stoga što smo željeli preko znanosti potaknuti mlade da ostanu ovdje, da vide svoju budućnost i potaknuti školovanje mladih kroz gimnaziju u Vukovaru, da vide da je Vukovar stvarno prekrasno mjesto i da kao obitelji zajedno mogu vidjeti budućnost svoje djece u Vukovaru" - rekao je Đikić. 
Hubble otkrio jedinstveni tip objekta u Sunčevom sustavu Hubble otkrio jedinstveni tip objekta u Sunčevom sustavu 23.09.17 Uz pomoć svemirskog teleskopa Hubble astronomi su promatrali intrigantne karakteristike neobičnog objekta u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera: dva asteroida koja orbitiraju jedan oko drugog i imaju svojstva slična kometima, uključujući svijetlu komu i dugi rep. Ovo je prvi poznati binarni asteroid klasificiran i kao komet.
Eksperiment iz perspektive filozofije Eksperiment iz perspektive filozofije 22.09.17 Prirodne znanosti nastale su iz filozofije te s filozofijom i dalje dijele isti cilj - razumjeti svijet. No, dok se filozofija temeljnim pitanjima nastavila baviti na najopćenitiji način, prirodoslovlje se ograničilo samo na specifičnu metodu. Pojedine ideje velikih filozofa postepeno su, kroz dva i pol tisućljeća dugu povijest zapadne filozofije, stvarale temelje za taj posebni način stjecanja znanja u prirodoslovlju koji danas nazivamo znanstvenom metodom.
Međunarodna znanstvena konferencija o mikroskopiji u Rovinju Međunarodna znanstvena konferencija o mikroskopiji u Rovinju 22.09.17 Od nedjelje 24. rujna do petka 29. rujna 2017. godine u hotelu Lone u Rovinju održat će se 13. međunarodna znanstvena konferencija o mikroskopiji (13th Multinational Congress of Microscopy, MCM 2017) koja će okupiti vodeće europske stručnjake i mlade istraživače iz različitih područja znanosti koji se bave mikroskopijom.
Nove spoznaje o porijeklu kozmičkih zraka! Nove spoznaje o porijeklu kozmičkih zraka! 22.09.17 Međunarodni tim znanstvenika izradio je kartu mjesta s kojih potječu kozmičke zrake visokih energija, te se pokazalo kako ne potječu iz naše galaktike, već iz drugih, udaljenijih galaktika. Studija je objavljena u časopisu Science, a otkriće će, kažu znanstvenici, dati način da razumijemo kako su naš svemir, Mliječna staza i druge galaksije stvoreni. Uspješno je i izmjeren sastav zraka, te su i određene galaksije po specifičnom kozmičkom otisku.
Kako izračunati koliko je daleko munja? Kako izračunati koliko je daleko munja? 21.09.17 Olujna nevremena često su popraćena grmljavinom i munjama. Evo kako možete brzo izračunati njenu udaljenost. Nakon udara munje, potrebno je brojati sekunde do trenutka kad se začuje grmljavina. Pošto je brzina zvuka u zraku 330 m/s, pomnožite broj sekundi s tim brojem i dobit ćete grubu procjenu udaljenosti do mjesta udara u metrima.
ALARMANTNO Procijepljenost djece u Hrvatskoj pala ispod 90%! ALARMANTNO Procijepljenost djece u Hrvatskoj pala ispod 90%! 21.09.17 Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju kako procijepljenost u Hrvatskoj pada već pet godina. Pojava je najizraženija u predškolskoj dobi. Prije 6 godina je protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo cijepljeno 95% djece, a sada ih je 89.7%. Pad procijepljenosti povećava rizik od izbijanja epidemija tih bolesti. Podsjetimo, epidemija ospica hara Rumunjskom i Italijom. U Rumunjskoj je preko 14000 oboljelih s visokom smrtnosti od 34 umrla, dok je u Italiji više od 4000 oboljelih i dvoje umrlih.
REZULTATI VELIKE STUDIJE Ovo su problemi koji čine svijet bolesnim! REZULTATI VELIKE STUDIJE Ovo su problemi koji čine svijet bolesnim! 21.09.17 Međunarodna studija nazvana Globalno opterećenje bolešću (GBD) pokazala je kako su srčane bolesti i pušenje, zajedno sa sukobima i nasiljem, najveće svjetske ubojice u 2016. godini. Dodatno, loša prehrana i mentalni poremećaji uzrokuju najveće probleme za svjetsko zdravlje. Studija je objavljena u prestižnom znanstvenom časopisu The Lancet.
Prekrasan video snimljen na izvoru rijeke Slunjčice Prekrasan video snimljen na izvoru rijeke Slunjčice 21.09.17 Uživajte u prekrasnom videu snimljenom na izvoru rijeke Slunjčice. Ovo je jedan od primjera očuvane i netaknute prirode koja zaista predstavlja odmor za dušu i tijelo.
Znanstvenici s IRB-a razvili metodu praćenja sinteze materijala za pohranu vodika Znanstvenici s IRB-a razvili metodu praćenja sinteze materijala za pohranu vodika 21.09.17 Istraživački tim pod vodstvom dr. sc. Nikole Biliškova proveo je istraživanje koje je omogućilo nove spoznaje vezane za procese mehanokemijske sinteze u priređivanju materijala za pohranu vodika uz perspektivu široke industrijske primjene. Znanstvenici Laboratorija za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva te Laboratorija za zelenu sintezu IRB-a, u suradnji s istraživačima srpskog Instituta za nuklearne nauke Vinča i švicarskog federalnog instituta EMPA, razvili su metodu koja omogućuje brže i efikasnije priređivanje materijala za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju.
Postanak ili evolucija: Dva objašnjenja nastanka biološke raznolikosti i čovjeka, samo je jedno točno Postanak ili evolucija: Dva objašnjenja nastanka biološke raznolikosti i čovjeka, samo je jedno točno 20.09.17 Iz ciklusa znanstvenih tribina Eppur si muove. Sudionici tribine su izv. prof. dr. sc. Pavel Gregorić (Odjel za filozofiju, Hrvatski studiji, Sveučilište u Zagrebu), dr. sc. Igor Mikloušić (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar), prof. dr. sc. Mirko Planinić (Fizički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu).
Akademik Igor Rudan: Čovjek s najviše znanja je svjestan i svojeg neznanja Akademik Igor Rudan: Čovjek s najviše znanja je svjestan i svojeg neznanja 20.09.17 Znanstvenik Igor Rudan gostovao je u emisiji '1 na 1' na HRT-u. Akademik Rudan je treću godinu proglašen jednim od 100 najutjecajnijih znanstvenih umova na svijetu, a kako je sam u uvodu rekao, sudjelovao je u preko 450 znanstvenih radova, a citiran je više od 47.000 puta.
VIDEO Dramatične snimke posljedica razornog potresa u Meksiku VIDEO Dramatične snimke posljedica razornog potresa u Meksiku 19.09.17 Snažan potres jačine 7.1 prema Richteru pogodio je Meksiko, a mediji javljaju o velikoj materijalnoj šteti i poginulima. Iz tog dijela svijeta stižu dramatične snimke posljedice razornog potresa.
Građanska inicijativa 'Ne daj se Cetino' uputila otvoreno pismo Građanska inicijativa 'Ne daj se Cetino' uputila otvoreno pismo 19.09.17 Građanska inicijativa 'Ne daj se Cetino' uputila je otvoreno pismo ministrici Dalić nakon nedavno održane saborske sjednice gdje je kazala zastupnicima da joj je dosta slušanja laži o Peruči. Nakon sjedice Hrvatskog sabora i verbalnog okršaja između zastupnika Mire Bulja i ministrice Martine Dalić oko TE Peruća, javila se i građanska inicijativa 'Ne daj se Cetino' koja je poslala otvoreno pismo ministrici Dalić.
PUBMET2017: Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2017: Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti 19.09.17 Četvrta po redu konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2017 održat će se po prvi put u Zagrebu, od 21. do 22. rujna 2017. s predkonferencijskim danom 20. rujna, i to na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Konferenciju organizira Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, uz Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković kao suorganizatore, te uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i EU projekta OpenAIRE (u sklopu Obzora2020).
Umjetna inteligencija bi mogla otkrivati prisutnost Alzheimerove bolesti Umjetna inteligencija bi mogla otkrivati prisutnost Alzheimerove bolesti 19.09.17 Znanstvenici su napravili studiju koja je pokazala kako umjetna inteligencija može registrirati prisutnost Alzheimerove bolesti, što je najčešći oblik demencije. Talijanski znanstvenici sa Sveučilišta u Bariju novu tehnologiju su koristili kako bi analizirali snimke mozga nastalih magnetskom rezonancom, te na taj način postavljali dijagnozu i do 10 godina ranije nego što liječnici mogu otkriti na temelju simptoma.
Potres jačine 7.1 stupnja po Richteru pogodio Meksiko Potres jačine 7.1 stupnja po Richteru pogodio Meksiko 19.09.17 Snažan potres pogodio je Meksiko, a osjetio se u glavnom gradu udaljenom 75 kilometra od epicentra. Još uvijek nije utvrđena materijalna šteta, no najmanje su dvije osobe poginule. Američka seizmološka služba zabilježila je najmanje šest podrhtavanja nakon potresa, od kojih su neki prelazili čak 5 stupnjeva po Richteru.
Neobična epidemija pogodila je današnju Tanzaniju - epidemija smijeha! Neobična epidemija pogodila je današnju Tanzaniju - epidemija smijeha! 19.09.17 Tanganjika, područje poznato danas kao Tanzanija, 1962. godine pogodila je neobična epidemija. 30. siječnja 1962. godine nekoliko djevojčica u selu Kashasha počelo se smijati. To i ne bi bilo ništa neobično da se smijeh nije počeo širiti poput nekakve zaraze. Smijeh je zahvatio 95 od 159 djece u vrlo kratkom roku, a neki od njih su se smijali čak i 16 dana!
NOVA PRIJETNJA Uragan Maria ojačao na 5. kategoriju NOVA PRIJETNJA Uragan Maria ojačao na 5. kategoriju 19.09.17 Središte uragana Maria stiglo je do Dominike, a na putu je prema Portoriku. Vjetrovi pušu brzinom 260 km/h, a američki centar za uragane je izvjestio kako je Maria sada uragan 5., najjače, kategorije. Ono što je najgore te podatak da se uragan kreće sličnom putanjom kao Irma, što znači da će već opustošena područja iskusiti opet razornu snagu uragana. Očekuju se goleme štete, a vlasti poduzimaju sve kako bi spasile ljudske živote.
Pali oborinski rekordi! Pali oborinski rekordi! 19.09.17 Nakon serije rujanskih kišnih ciklona već je u nekoliko gradova zabilježen rekordna količina oborina ne samo za mjesec rujan, nego i za bilo koji mjesec u godini. Po podacima sa službenih meteoroloških postaja DHMZ-a (do ponedjeljka 18. rujna 2017 u 8 sati) trenutno stanje s oborinama na meteorološkim postajama koje su već postavile nove oborinske rekorde je: Rab 465 mm, Zadar Zemunik i Zavižan 430 mm, Zadar Puntamika 425 mm, Poreč 285, piše Crometeo.
Učinci prehrane s malo soli na krvni tlak, određene hormone i lipide u ljudi s normalnim i povišenim krvnim tlakom Učinci prehrane s malo soli na krvni tlak, određene hormone i lipide u ljudi s normalnim i povišenim krvnim tlakom 19.09.17 Analzirane su studije u kojima su sudionici nasumično raspoređeni u grupe s visokim i niskim unosom soli kako bi se istražio učinak smanjenog unosa soli na krvni tlak (KT) i moguće nuspojave smanjenja unosa natrija na neke hormone i lipide.
Fizičar Saša Ceci objasnio zašto je važna promocija znanosti Fizičar Saša Ceci objasnio zašto je važna promocija znanosti 18.09.17 Dr. sc. Saša Ceci je fizičar s Instituta Ruđer Bošković u javnosti poznat zbog promocije i popularizacije znanosti, a veliki intervju s, između ostalog, i voditeljem znanstvene emisije Treći element na HRT-u napravio je Telegram.
UDARNA VIJEST Svjetlost po prvi puta pohranjena kao zvuk! UDARNA VIJEST Svjetlost po prvi puta pohranjena kao zvuk! 18.09.17 Po prvi put znanstvenici su uspjeli pohraniti svjetlost kao zvučni val na računalni čip. Ovaj pothvat znanstvenici uspoređuju sa hvatanjem munja. O razvoju ove tehnologije ovisi budućnost računala i pohrane informacija. Fotonika uključuje proizvodnju i kontrolu skoro svih oblika svjetlosti, uključujući i vidljivo, infracrveno i ultraljubičasto svjetlo.
CRVENI METEO ALARM Nova obilna kiša, moguće bujice i poplave CRVENI METEO ALARM Nova obilna kiša, moguće bujice i poplave 18.09.17 Tijekom utorka ciklonalni centar naći će se nad sjevernim Jadranom i tijekom dana premještat će se dalje na istok, piše Crometeo na Facebooku. Zbog toga očekujemo izražnu promjenu vremena koja će donijeti mjestimične nove obilne oborine, nažalost, izvjesne su nove poplave. Najviše kiše dobit će sjeverni Jadranu, Gorski kotar, zapadni dio srednišnje Hrvatske, dijelovi Like i Dalmacije. Ponegdje, osobito u Gorskom kotru, može pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru.
Kvantno računalo uspješno simuliralo strukturu molekule Kvantno računalo uspješno simuliralo strukturu molekule 17.09.17 IBM-ovo kvantno računalo Q uspjelo je simulirati velike molekule, točnije molekule BeH2. Znanstvenici kažu da je ovo mali napredak za kvantno računalo, no moglo bi predstavljati osnovu za velika otkrića u kemiji, ali i znanosti općenito. Svrha simuliranja molekula je ustanoviti kako stupaju u interakciju s drugim sastojcima, pa znanstvenici mogu izraditi siguran i učinkovit kemijski model za potrebe izrade lijekova, ali i baterija.
Znanstvenici razvijaju sva cjepiva u jednoj injekciji Znanstvenici razvijaju sva cjepiva u jednoj injekciji 17.09.17 Znanstvenici su u časopisu Nature objavili kako razvijaju novu tehnologiju koja bi mogla omogućiti primjenu svih cjepiva u jednoj dozi, odnosno u jednoj injekciji namijenjenu maloj djeci. Temelj nove tehnologije su mikroskopske kapsule koje pohranjivaju različita cjepiva, a nakon ispuštanja u organizam određenim redoslijedom ispuštaju cjepiva.
Utrka Terry Fox Run 24. rujna na Jarunu Utrka Terry Fox Run 24. rujna na Jarunu 17.09.17 Humanitarna utrka Terry Fox Run, 18. po redu u Hrvatskoj, ove će se godine održati u nedjelju, 24. rujna na Jarunu, a sav prihod bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka. Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica s vizualima akcije u subotu, 16. rujna, od 11 do 13 sati  na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice, po cijeni od 50 kuna, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.
Nakon 300 godina na otoku Barbudi više nitko ne živi Nakon 300 godina na otoku Barbudi više nitko ne živi 17.09.17 Posljedice razornog uragana Irma osjećat će se još dugo. Prema riječima Ronalda Sandersa, ambasadora Antigve i Barbude u SAD-u, a prenosi portal usatoday.com, prvi puta od kada  je otok naseljen na njemu više ne živi niti jedna osoba. Civilizacija, koja je postajala više od 300 godina je uništena, kaže Sanders.
PRIJELOMNA VIJEST Znanstvenici priključili ljudski mozak na internet! PRIJELOMNA VIJEST Znanstvenici priključili ljudski mozak na internet! 16.09.17 Znanstvenici sa Sveučilišta Wits u Johannesburgu po prvi puta u povijesti priključili su ljudski mozak direktno na internet. Podaci prikupljeni putem ovog istraživanja će svakako doprinjeti razvoju umjetne inteligencije i strojnog učenja. Uređajem spojenim na mozak prikupljani su EEG signali koji su potom transmisirani prema Raspberry Pi računalu koje strima uživo podatke na zaslon.
ZAVRŠENA MISIJA CASSINI Ovako je izgledala u brojkama ZAVRŠENA MISIJA CASSINI Ovako je izgledala u brojkama 15.09.17 Završen je misija Cassini duga 20 godina i koja nam je donijela toliko uzbudljivih otkrića i fotografija. Letjelica je s brzinom od 120.000 km/h ušla u saturnovu atmosferu. Radio signal se gubi, kamere ne rade, a letjelica je pretvorena u plin i prašinu uslijed atmosferskog trenja i pritiska na sondu. Spektakularan je ovo kraj misije za sve inženjere i znanstvenike koji su na njoj radili, ali i za cijeli svijet.
NOBELOVAC U SPLITU Paul Nurse je nevjerojatan znanstvenik, u znanosti vidi zabavu NOBELOVAC U SPLITU Paul Nurse je nevjerojatan znanstvenik, u znanosti vidi zabavu 15.09.17 Danas je Split posjetio nobelovac Paul Nurse u okviru programa NobelST. Znanstvenik svjetskog glasa i dobitnik Nobelove nagrade ručao je s najboljim splitskim studentima, te održao predavanje Znanost kao revolucija u amfiteatru Ekonomskog fakulteta. Znanstvenika je predstavio ponajbolji hrvatski znanstvenik Ivan Đikić.
PRIPREMITE KIŠOBRANE Ponegdje i obilna kiša za vikend PRIPREMITE KIŠOBRANE Ponegdje i obilna kiša za vikend 14.09.17 Iako je danas bilo sunčano, vrijeme će se opet pogoršati. Promjenljivo s mjestimičnom kišom i grmljavinom očekuje se u narednim danima vikenda. Najviše oborine očekuje se u subotu i nedjelju, a na Jadranu i u područjima uz Jadran obprine će biti i obilne. Jugo na Jadranu će pojačati, piše DHMZ.

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk