cudaprirode.com

zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

Xslike

Selfie s radiologije

U paralelnom svemiru

Tehnički, čaša je uvijek puna

natrag naprijed

Rodan Klepetan stigao je u ponedjeljak svojoj rodi Malenoj u Brodski Varoš

Rodan Klepetan stigao je u ponedjeljak svojoj rodi Malenoj u Brodski Varoš

Rodan je, unatoč svojim godinama, svojoj dragani došao osam dana ranije.

Za pojedine srednje škole uvodi se prijemni ispit?

Za pojedine srednje škole uvodi se prijemni ispit?

Kriteriji za upis u srednje škole mogao bi se promijeniti.

Što ako jednog dana otkrijemo da nismo jedina visoko inteligentna bića u svemiru?

Što ako jednog dana otkrijemo da nismo jedina visoko inteligentna bića u svemiru?

Pretpostavimo da ćemo jednom uspostaviti kontakt s izvanzemaljskom inteligencijom.

Znanstvenici odgovorili na vječno pitanje o prosječnoj dužini penisa

Znanstvenici odgovorili na vječno pitanje o prosječnoj dužini penisa

Studija o dužini penisa objavljena je u časopisu British Journal of Urology.

Dobro obrazovanje ne jamči sreću u životu!

Dobro obrazovanje ne jamči sreću u životu!

Istražena je veza između obrazovanja i mentalnog zdravlja.

"Ljudima će u budućnosti biti zabranjeno voziti automobil"

Pitanje vremena je kad ćemo kupovati automobile koji sami voze.

Izvedena prva transplantacija penisa na svijetu!

Izvedena prva transplantacija penisa na svijetu!

Operacija je uspješno izvedena u Južnoj Africi.

12 inspirativnih videa koji će vam dokazati da svijet nije užasno mjesto

12 inspirativnih videa koji će vam dokazati da svijet nije užasno mjesto

Svake minute se 300 sati video materijala objavi na servisu YouTube.

VIDEO Hrvatski znanstvenici razgovaraju o svemiru, prostoru i vremenu

VIDEO Hrvatski znanstvenici razgovaraju o svemiru, prostoru i vremenu

Druga tribina u ciklusu znanstvenih tribina Eppur si muove bila je posvećena svemiru. 

Američki rasist u TV emisiji uživo saznao da ima korjene iz Afrike

Američki rasist u TV emisiji uživo saznao da ima korjene iz Afrike

Video je zabilježio šokantan trenutak spoznaje Craig Cobba o svom porijeklu nakon provedenog DNK testa.

Iznenađujuće postignuće: Znanstvenici pretvorili stanice raka u stanice imunološkog sustava!

Iznenađujuće postignuće: Znanstvenici pretvorili stanice raka u stanice imunološkog sustava!

Laboratorijska istraživanja često ne idu po planu znanstvenika.

Zašto u blizini ove nuklearne elektrane rastu suncokreti?

Zašto u blizini ove nuklearne elektrane rastu suncokreti?

Vjerovali ili ne, suncokreti su rješenje za čišćenje radijacije.

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

POVRATAK IZ MRTVIH Uspjela prva faza kloniranja mamuta! POVRATAK IZ MRTVIH Uspjela prva faza kloniranja mamuta! 29.03.15 Znanstvenici već godinama raspravljaju o mogućnosti da kloniranjem vrate u život davno izumrle mamute.
Rukopis vašeg liječnika je smrtonosniji od ebole...i još čudnih statistika Rukopis vašeg liječnika je smrtonosniji od ebole...i još čudnih statistika 29.03.15 Svijet može biti strašno mjesto, no činjenica je kako ljude češće usmrte stvari koje ne doživljavaju kao prijetnju.
Zelena magma: Nema opravdanja za beskonačnu listu medicinskih tvrdnji Zelena magma: Nema opravdanja za beskonačnu listu medicinskih tvrdnji 29.03.15 Zelena magma je proizvod od dehidriranog soka mladog lišća ječma.
Nove tehnologije: Ovakvo gašenje požara još niste vidjeli Nove tehnologije: Ovakvo gašenje požara još niste vidjeli 29.03.15 Dvojica studenata strojarstva sa Sveučilišta George Mason pronašli su jedinstven način gašenja požara.
Kažu da je ovo najteža zagonetka na svijetu, možete li je riješiti? Kažu da je ovo najteža zagonetka na svijetu, možete li je riješiti? 29.03.15 Za rješavanje vam treba samo logika.
Korak naprijed: Cjepivo za rak jajnika pokazalo se učinkovito Korak naprijed: Cjepivo za rak jajnika pokazalo se učinkovito 29.03.15 Istraživanje je provedeno u SAD-u.
Zašto u blizini ove nuklearne elektrane rastu suncokreti? Zašto u blizini ove nuklearne elektrane rastu suncokreti? 28.03.15 Vjerovali ili ne, suncokreti su rješenje za čišćenje radijacije.
Dobro obrazovanje ne jamči sreću u životu! Dobro obrazovanje ne jamči sreću u životu! 28.03.15 Istražena je veza između obrazovanja i mentalnog zdravlja.
Ljudsko rukovanje ipak predstavlja nešto više, znanstvenici otkrili Ljudsko rukovanje ipak predstavlja nešto više, znanstvenici otkrili 28.03.15 Novo značenje rukovanja među ljudima.
Fluoridne vodice za ispiranje usne šupljine u sprječavanju zubnoga karijesa kod djece i adolescenata Fluoridne vodice za ispiranje usne šupljine u sprječavanju zubnoga karijesa kod djece i adolescenata 28.03.15 Redovita nadzirana uporaba vodica za ispiranje s fluoridima kod djece smanjuje nastanak zubnoga karijesa, čak i ako piju fluoridiranu vodu ili koriste fluoridnu zubnu pastu.
Na IRB-u predstavljen uređaj koji čita ljudski genom u samo 24 sata Na IRB-u predstavljen uređaj koji čita ljudski genom u samo 24 sata 28.03.15 Institut Ruđer Bošković bogatiji za uređaj nove generacije za određivanje slijeda DNK.
Na Antarktici izmjerena rekordna temperatura Na Antarktici izmjerena rekordna temperatura 28.03.15 Ova temperatura bi mogla biti najviša temperatura ikad izmjerena na Antarktici.
Nema znanstvenih dokaza za Theta iscjeljivanje: Ne bacajte svoj novac! Nema znanstvenih dokaza za Theta iscjeljivanje: Ne bacajte svoj novac! 27.03.15 Za djelotvornost i sigurnost metode theta healing, odnosno theta iscjeljivanje nisu pronađeni nikakvi istraživački radovi u ozbiljnoj znanstvenoj literaturi, a kamoli klinički pokusi na ljudima.
Počinje jedinstveni NASA-in eksperiment s blizancima Počinje jedinstveni NASA-in eksperiment s blizancima 27.03.15 Jednojajčani blizanac ide u orbitu, a drugi ostaje na Zemlji.
Treba li više? 14 razloga zašto jesti slaninu Treba li više? 14 razloga zašto jesti slaninu 27.03.15 Elite Daily tvrdi da je riječ o namirnici punoj proteina i vitamina, u kojoj se ugljikohidrati nalaze samo u tragovima.
U subotu ugasite svjetlo! U subotu ugasite svjetlo! 27.03.15 Sat za planet Zemlju je globalni događaj koji organizira WWF (World Wide Fund for Nature, Svjetski fond za prirodu).
Otkriven glavni uzrok Alzheimerove bolesti Otkriven glavni uzrok Alzheimerove bolesti 27.03.15 Znanstvenici otkrili protein koji uzrokuje ovu bolest.
Direktor Applea šokirao svojom objavom Direktor Applea šokirao svojom objavom 27.03.15 Ovim potezom pridružio se drugim bogatašima.
Otvorena olujna sezona, u Slavoniji do 23°C Otvorena olujna sezona, u Slavoniji do 23°C 27.03.15 Ciklona koja je tijekom srijede donijela obilniju kišu u dijelu Dalmacije, danas je prolazno malo oslabila i povukla se nad jug Italije.
Nevjerojatne snimke tornada iz Oklahome! Nevjerojatne snimke tornada iz Oklahome! 27.03.15 Iz Oklahome u SAD-u stižu nevjerojatne snimke tornada.
Hrvatski znanstvenici otkrili novi materijal - katsenit Hrvatski znanstvenici otkrili novi materijal - katsenit 26.03.15 Mehanokemijom do novog materijala.
Dalje od mog sina! Snimljen dramatični trenutak u životinjskom svijetu Dalje od mog sina! Snimljen dramatični trenutak u životinjskom svijetu 26.03.15 Majka antilopa sukobila se s moćnijim nosorogom.
Japanski otok Hokkaido dom je ovih 7 nevjerojatno slatkih životinja Japanski otok Hokkaido dom je ovih 7 nevjerojatno slatkih životinja 26.03.15 Otok Hokkaido najveći je japanski otok.
Senzacionalno otkriće: Znanstvenici rekreirali prvu iskru života! Senzacionalno otkriće: Znanstvenici rekreirali prvu iskru života! 25.03.15 Iako vjerojatno nikad nećemo točno znati kako je počeo život na Zemlji, znanstvenici imaju nekoliko ideja koje bi odgovorile na to intrigantno, ali izazovno pitanje.
Davor Pavuna: Svi ćemo biti kontrolirani, alternativa je da napravimo vlastiti rajski vrt Davor Pavuna: Svi ćemo biti kontrolirani, alternativa je da napravimo vlastiti rajski vrt 25.03.15 Prof. dr. sc. Davor Pavuna održao je predavanje u općinskoj vijećnici Općine Hum na Sutli.

Pseudoznanost

Iz nekog razloga pseodznanost je preživjela i u 21. stoljeću, a studije pokazuju da vjerovanje u razne oblike pseudoznanosti (astrologija, kreacionizam, homeopatija itd.) otpadaju sa većom stopom edukacije.

Zato je bitno da društvo u ovom stoljeću sve više insistira na edukaciji. Ne samo u okviru školovanja, već i učenjem u okviru popularne znanosti s kojom ljudima približivamo moderne spoznaje i temelje znanstvene metodologije.

Jer samo učenjem možemo doći do spoznaja koje su nužne da što bolje razumijemo prirodu i svijet u kojem se nalazimo. Prihvaćenjem i razumijevanjem znanstvenih metoda mi stečemo moćno oružje u razumijevanju svijeta oko sebe.

Razumijevanjem znanosti i znanstvenih metoda mi palimo svijeću u mraku neznanja i obogaćujemo se spoznajom koja nas čini imunim na sve te robove praznovjerja.

Znanost kao svijeća u mraku

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com