cudaprirode.com

zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

Xslike

Želim znati

Natprirodne moći i eksperiment

10 zanimljivih činjenica

natrag naprijed

Otkriveno kako je voda došla na Zemlju

Otkriveno kako je voda došla na Zemlju

Novo istraživanje otkrilo je način na koji je voda mogla doći na Zemlju.

'Vlak smrti Tiger and Turtle': Ovo je za sve koji se boje ići na pravi Roller Coaster!

'Vlak smrti Tiger and Turtle': Ovo je za sve koji se boje ići na pravi Roller Coaster!

Bojite se ići na vožnju vlakom smrti u lunaparku? Onda je ovaj Roller Coaster za vas!

Dirljivi video o transplantaciji: Pas ostaje vjeran i nakon smrti

Dirljivi video o transplantaciji: Pas ostaje vjeran i nakon smrti

Kako bi ukazali na životnu važnost doniranja organa, Argentinska fundacija za transplantaciju objavila je predivan promo inspiriran pričom o vjernom psu Hachiku.

Ima li dokaza? Kombinacija češnjaka i limuna za uklanjanje plaka iz krvnih žila

Ima li dokaza? Kombinacija češnjaka i limuna za uklanjanje plaka iz krvnih žila

Češnjak i limun dvije su biljke čiji se plodovi često koriste u narodnoj medicini za liječenje različitih bolesti te se preporučuju i za održavanje zdravlja,...

Dramatično upozorenje znanstvenika: Internetu prijeti kolaps

Dramatično upozorenje znanstvenika: Internetu prijeti kolaps

Internet se bliži ispunjenju svih svojih kapaciteta.

Preventiva epidemije ospica: Necijepljena djeca u Zagrebu ispisivat će se iz vrtića

Preventiva epidemije ospica: Necijepljena djeca u Zagrebu ispisivat će se iz vrtića

Upisu necijepljene djece u vrtiće čini se da je došao kraj.

Pogledajte najprecizniju sliku evolucije života na Zemlji

Pogledajte najprecizniju sliku evolucije života na Zemlji

Ovu kaleidoskopsku spiralu sastavili su znanstvenici Sveučilišta Temple u Philadelphiji.

Globalno zagrijavanje na djelu: Svjetski gradovi sve topliji!

Globalno zagrijavanje na djelu: Svjetski gradovi sve topliji!

Istraživanje su objavili znanstvenici sa Sveučilišta California.

Vlada namjerava ukinuti Institut za filozofiju?

Vlada namjerava ukinuti Institut za filozofiju?

Nedavno smo mogli čuti vijest kako Vlada namjerava ukinuti cijeli niz agencija i instituta među kojima se spominjao i Institut za filozofiju.

Na tržištu se nudi serum za rast kose, ima li ga smisla koristiti?

Na tržištu se nudi serum za rast kose, ima li ga smisla koristiti?

Serum za ćelavost, sprječavanje razvoja sijedih vlasti i oživljavanje najoštećenije kose.

Upoznajte pasminu kokoši koje nose naziv Kokoši Hrvatice!

Upoznajte pasminu kokoši koje nose naziv Kokoši Hrvatice!

Kokoš Hrvatica je hrvatska pasmina kokoši.

Zabilježeno kamerom: Hobotnica prošetala plažom

Zabilježeno kamerom: Hobotnica prošetala plažom

Video na YouTubeu prikazuje hobotnicu koja je odlučila napraviti šetnju.

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

CERN ispisao povijest: Prvi sudari čestica na 13 TeV CERN ispisao povijest: Prvi sudari čestica na 13 TeV 22.05.15 Fizičari su u četvrtak ispisali povijest.
Hubble snimio novu fascinantnu fotografiju iz dubokog svemira! Hubble snimio novu fascinantnu fotografiju iz dubokog svemira! 22.05.15 Nisu sve galaksije lijepo oblikovane, a dokaz je ova nova slika.
FER-ovci osvojili srebro na Svjetskom studentskom natjecanju u Maroku FER-ovci osvojili srebro na Svjetskom studentskom natjecanju u Maroku 22.05.15 Studenti Sveučilišta u Zagrebu osvojili srebrnu medalju.
Za područje Karlovca izdano crveno meteorološko upozorenje! Za područje Karlovca izdano crveno meteorološko upozorenje! 22.05.15 Na području Karlovca očekuju se obilne oborine.
Rusi bušili rupu u zemlji tako dugo dok to bude moguće - u svrhu znanosti Rusi bušili rupu u zemlji tako dugo dok to bude moguće - u svrhu znanosti 21.05.15 Vrijeme Hladnog rata bilo je vrijeme ubrzanog naoružavanja, no i napretka znanosti.
Zabilježeno kamerom: Hobotnica prošetala plažom Zabilježeno kamerom: Hobotnica prošetala plažom 21.05.15 Video na YouTubeu prikazuje hobotnicu koja je odlučila napraviti šetnju.
Pokrenut Bioportal - baza podataka o zaštiti prirode u Hrvatskoj Pokrenut Bioportal - baza podataka o zaštiti prirode u Hrvatskoj 21.05.15 Bioportal - sva prirodna bogatstva Hrvatske na jednom mjestu.
Znanstvenici dokazali da je molekula DNA mogla nastati u uvjetima kad nisu postojali enzimi Znanstvenici dokazali da je molekula DNA mogla nastati u uvjetima kad nisu postojali enzimi 21.05.15 Znanstvenici IRB-a u suradnji s kolegama iz UK-a i BiH objavili studiju.
Dirljivi video o transplantaciji: Pas ostaje vjeran i nakon smrti Dirljivi video o transplantaciji: Pas ostaje vjeran i nakon smrti 21.05.15 Kako bi ukazali na životnu važnost doniranja organa, Argentinska fundacija za transplantaciju objavila je predivan promo inspiriran pričom o vjernom psu Hachiku.
SPEKTAKULARNO OTKRIĆE Jadran je nakon udara asteroida pogodio tsunami! SPEKTAKULARNO OTKRIĆE Jadran je nakon udara asteroida pogodio tsunami! 20.05.15 Katastrofalni tsunami pogodio je Jadran prije 66 milijuna godina.
Priroda uživo: Potraga za planetima izvan Sunčeva sustava Priroda uživo: Potraga za planetima izvan Sunčeva sustava 20.05.15 Pozivam vas na znanstveno-popularizacijsko predavanje 'Potraga za planetima izvan Sunčeva sustava'.
Nadrealne snimke: U dubinama otkrivena bizarna bića Nadrealne snimke: U dubinama otkrivena bizarna bića 19.05.15 Ocean je slabije istražen od površine Mjeseca.
Ljubavni paradoks: Zašto nas najviše izluđuju osobe koje najviše volimo? Ljubavni paradoks: Zašto nas najviše izluđuju osobe koje najviše volimo? 19.05.15 Postoje ljudi koji se upoznaju, zaljube, ožene, žive sretno čitav život i nikada ne čuju grubu riječ od svog supružnika.
Između Zadra i Šibenika uhvaćen morski pas Između Zadra i Šibenika uhvaćen morski pas 19.05.15 Ribar kod Vrgade ulovio morskog psa dužine 3-4 metra.
Klimatske promjene bi mogle biti odgovorne za nagli kolaps civilizacije Klimatske promjene bi mogle biti odgovorne za nagli kolaps civilizacije 19.05.15 Kako klimatske promjene mogu utjecati na ljudsku civilizaciju?
Lijepe vijesti: Kod Dugog otoka spašeni mladunac i mama dupin! Lijepe vijesti: Kod Dugog otoka spašeni mladunac i mama dupin! 18.05.15 Akcija spašavanja prošla uspješno.
Dječja onkologija od danas u novom prostoru Dječja onkologija od danas u novom prostoru 18.05.15 U Klinici za tumore danas je svečano otvoren Zavod za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb.
Može li vitamin B3 biti prevencija raka kože? Može li vitamin B3 biti prevencija raka kože? 18.05.15 Istraživači s University of Sydney dodaju kako se njihovi nalazi ne odnose na melanom.
Ima li dokaza? Kombinacija češnjaka i limuna za uklanjanje plaka iz krvnih žila Ima li dokaza? Kombinacija češnjaka i limuna za uklanjanje plaka iz krvnih žila 18.05.15 Češnjak i limun dvije su biljke čiji se plodovi često koriste u narodnoj medicini za liječenje različitih bolesti te se preporučuju i za održavanje zdravlja, odnosno sprječavanje različitih bolesti.
U četvrtak nas očekuje jača promjena vremena! U četvrtak nas očekuje jača promjena vremena! 18.05.15 Temperatura mora se na sve više lokacija na Jadranu približava 20°C, iako se na nekoliko mjernih postaja ta vrijednost već i dosegnula.
Kako se širio TBC? Mumije kriju odgovor Kako se širio TBC? Mumije kriju odgovor 17.05.15 Znanstveni časopis Nature Communications objavio je novu studiju.
Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar dobio nagradu 'Inovator godine' Hrvatski znanstvenik Igor Štagljar dobio nagradu 'Inovator godine' 17.05.15 Nagradu je dobio za razvitak MaMTH tehnologije.

Pseudoznanost

Iz nekog razloga pseodznanost je preživjela i u 21. stoljeću, a studije pokazuju da vjerovanje u razne oblike pseudoznanosti (astrologija, kreacionizam, homeopatija itd.) otpadaju sa većom stopom edukacije.

Zato je bitno da društvo u ovom stoljeću sve više insistira na edukaciji. Ne samo u okviru školovanja, već i učenjem u okviru popularne znanosti s kojom ljudima približivamo moderne spoznaje i temelje znanstvene metodologije.

Jer samo učenjem možemo doći do spoznaja koje su nužne da što bolje razumijemo prirodu i svijet u kojem se nalazimo. Prihvaćenjem i razumijevanjem znanstvenih metoda mi stečemo moćno oružje u razumijevanju svijeta oko sebe.

Razumijevanjem znanosti i znanstvenih metoda mi palimo svijeću u mraku neznanja i obogaćujemo se spoznajom koja nas čini imunim na sve te robove praznovjerja.

Znanost kao svijeća u mraku

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com