zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Ne budite pretjerano strog roditelj, znanost otkrila do čega to može dovesti kod djece Ne budite pretjerano strog roditelj, znanost otkrila do čega to može dovesti kod djece 19.02.17 Istraživanje američkih znanstvenika otkrilo je kako pretjerano strogi roditelji mogu negativno utjecati na djecu tako što će ona lakše 'pucati' pod pritiskom i ranije naouštati školu. Studija je napravljena na 1500 adolescenata u Marylandu, a rezultati su potvrdili ovu tezu. Utvrđena je veća vjerojatnost da će od školovanja odustati djeca na koju su roditelji često vikali i prijetili im kaznama.
Masovna izumiranja: Velikih pet masovnih izumiranja živih bića na Zemlji Masovna izumiranja: Velikih pet masovnih izumiranja živih bića na Zemlji 18.02.17 Tijekom povijesti našeg planeta događala su se izumiranja vrsta. Najpoznatije izumiranje je nestanak dinosaura. Na planeti ne postoji niti jedan jedini primjerak tog bića, pa se govori o izumiranju. No neka izumiranja događaju se i danas, prvenstveno djelovanjem čovjeka.
Želimo li djecu u školama učiti razmišljanju ili bubanju podataka? Želimo li djecu u školama učiti razmišljanju ili bubanju podataka? 18.02.17 Zadnjih dana buru na internetu podigla je provjera za prvi razred koja se sastoji od nekoliko zagonetki. Tema je bila dani u tjednu, stoga su i zagonetke bile prilagođene toj nastavnoj cjelini. Na Facebooku je objavljena slika koja prikazuje test, a objavila ga je jedna zabrinuta mama. Navodno je pola razreda dobilo jedan, a učiteljica je na provjeru jedne učenice napisala: "Loše - učiti - misliti".
Najnoviji podaci o El Niñu i La Niñi: Priopćenje Svjetske meteorološke organizacija Najnoviji podaci o El Niñu i La Niñi: Priopćenje Svjetske meteorološke organizacija 17.02.17 Tijekom druge polovice 2016. godine, površinske temperature mora u tropskom dijelu Pacifika bile su na granici s neutralnim razinama slabe La Niñe. Mnogi atmosferski ENSO pokazatelji također su se približili ili su premašili La Niña referentne vrijednosti. Očito je da su se tijekom siječnja 2017. temperature i atmosferska polja u tropskom dijelu Pacifika vratili na razine karakteristične za ENSO-neutralno stanje, prenosi Meteo.
POVIJESNA ODLUKA U SPLITU: Necijepljena djeca više neće smjeti ići u vrtić POVIJESNA ODLUKA U SPLITU: Necijepljena djeca više neće smjeti ići u vrtić 17.02.17 Nakon pojave tri slučaja ospica u posljednjih desetak dana kod djece s područja Tučepa, Baške Vode i Sinja, epidemiolozi i pedijatri uputili su otvorene pozive roditeljima da odvedu djecu na cijepljenje protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MRP cjepivo) s ciljem sprečavanja nastanka bolesti i komplikacije, te nastanka epidemije, piše Slobodna Dalmacija.
Što je opasnije, živjeti 80 kilometara od nuklearne elektrane ili pojesti bananu? Što je opasnije, živjeti 80 kilometara od nuklearne elektrane ili pojesti bananu? 17.02.17 Alfa, beta, neutronsko, protonsko, gama i rendgensko zračenje mogu izravno ili neizravno ionizirati atome i molekule sredstva kroz koje prolaze. Zajedničkim imenom ih nazivamo ionizirajuće zračenje. Zbog ionizacije atoma i molekula u tkivu čovjekova organizma ionizirajuće zračenje može izazvati poremećaje bioloških procesa. Ti poremećaju su štetni za organizam i u krajnjem slučaju mogu dovesti do njegove smrti.
Protokoli za transfuziju krvi kod srpaste anemije u trudnoći Protokoli za transfuziju krvi kod srpaste anemije u trudnoći 16.02.17 Srpasta anemija nasljedni je poremećaj proteina hemoglobina, koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama i čija je funkcija prenošenje kisika. Kod takvog se stanja abnormalni hemoglobin S jednog roditelja poklopio s drugim abnormalnim hemoglobinom drugog roditelja. Hemoglobin S naslijeđen od oba roditelja (genotip HbSS) uzrokuje bolest koja se zove srpasta anemija i najčešći je oblik tog stanja.
Vidite li lica na ovim fotografijama? Riječ je o pareidoliji! Vidite li lica na ovim fotografijama? Riječ je o pareidoliji! 16.02.17 Jeste li čuli za pareidoliju? Riječ je o psihološkom fenomenu u kojem uobičajeni objekti i zvukovi u našem mozgu izazivaju osjećaj da vidimo ili čujemo nešto važno, npr. da vidimo nasmješena i namrštena lica u oblacima ili građevinama.
7-godišnja curica poslala Googleu molbu za posao, odgovorio joj sam direktor 7-godišnja curica poslala Googleu molbu za posao, odgovorio joj sam direktor 16.02.17 Chloe Bridgewater je sedmogodišnjakinja iz Engleske koja je, nakon očevog opisa posla u Googleu, odlučila poslati pismo ovoj velikoj internetsoj tvrtci. Otac joj je ispričao kako je to raditi u Googleu, da zaposlenici sjede u vrećama za sjedenje,imaju karting i tobogane. Chloe je napisala Googleu kako želi raditi kod njih, raditi u tvornici čokolade i biti plivačica na Olimpijskim igrama. Na njezino pismo odgovorio je sam direktor Googlea Sundar Pichai.
PRIJELOMNA VIJEST Znanstvenici otkrili veliku promjenu u oceanima povezanu s klimatskim promjenama PRIJELOMNA VIJEST Znanstvenici otkrili veliku promjenu u oceanima povezanu s klimatskim promjenama 16.02.17 Veliko znanstveno istraživanje objavljeno u utjecajnom časopisu otkrilo je pad otopljenog kisika u oceanima diljem svijeta. Rezultat je to dugogodišnjeg djelovanja globalnog zagrijavanja koje može imati ozbiljne posljedice za morske organizme, ako se nastavi. Studiju u časopisu Nature objavili su istraživači sa GEOMAR Helmholtz centra za oceanska istraživanja u Kielu, Njemačka.
Ministarstvo objavilo priopćenje u kojem žele unaprjeđenje nastave informatike u školama Ministarstvo objavilo priopćenje u kojem žele unaprjeđenje nastave informatike u školama 15.02.17 Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je aktivnosti s ciljem unaprjeđenja nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. Ministarstvo će napraviti temeljitu analizu postojećeg stanja s obzirom na broj nastavnika, satnicu, opremljenost informatičkih kabineta te perspektivama za osuvremenjivanje nastave informatike u osnovnim i srednjim školama, pišu u svom priopćenju kojeg u nastavku pročitajte u cijelosti.
Treća 'žrtva' ospica u Dalmaciji, liječnici upozoravaju: Cijepite djecu! Treća 'žrtva' ospica u Dalmaciji, liječnici upozoravaju: Cijepite djecu! 15.02.17 Muško dijete, dojenče, staro sedam mjeseci sa sinjskog područja treća je "žrtva" ospica u Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednjih nekoliko dana, javlja Slobodna Dalmacija. Liječnici savjetuju da cijepite svoju djecu, ne samo radi njih, već i radi dojenčadi i bolesnih koji ne smije primiti cjepivo.
Gotovo 2 milijuna automobila na dizel gorivo ne smije ni blizu Pariza Gotovo 2 milijuna automobila na dizel gorivo ne smije ni blizu Pariza 15.02.17 Pariz uvodi novu ekološku regulativu koja će zahvatiti gotovo 2 milijuna automobila. Naime, dizelaši stariji od 1997. neće moći na ulice glavnog grada Francuske. Svi automobili moraju imati naljepnicu koja označava njihovu ekološku klasu i energetsku efikasnost. Ako se bilježi velika zagađenost zraka, Vlasti u Parizu mogu zabraniti kretanje određenoj klasi automobila.
Razvija se nova generacija robota na dvije noge Razvija se nova generacija robota na dvije noge 15.02.17 Robotičari na Sveučilištu Oregon razvijaju potpuno novu generaciju robota koji se kreću na dvije noge. Najnoviji među njima je Cassie, kojeg su predstavili ovih dana, a u akciji ga možete vidjeti u videu. Potrebu za robotima na dvije noge imaju svemirske agencije, industrijske tvrtke, službe za spašavanje i zaštitu, policija i vojska.
Znanstvenici objavili ludi plan kako ponovno zalediti Arktik Znanstvenici objavili ludi plan kako ponovno zalediti Arktik 15.02.17 Očajna vremena zahtjevaju očajne mjere, a kada su temperature oko Sjevernog pola 20°C toplije od prosjeka prošle godine, stvari su nedvojbeno strašne upravo sada. No umjesto da sjedimo i gledamo kako led nestaje, znanstvenici su napravili ludi plan kako ponovno zalediti Arktik. Zamislili su projekt u kojem bi instalirali 10 milijuna pumpi pokretanih vjetrom iznad ledene kape koje bi prskale oceansku vodu iznad površine koja bi se potom zaledila.
World Wide web: Internet je nastao u CERN-u World Wide web: Internet je nastao u CERN-u 14.02.17 Razvoj interneta kakvog danas poznajemo započeo je u znanstvenoj instituciji CERN-u. Engleski inženjer i znanstvenik Tim Berners-Lee i belgijski znanstvenik Robert Cailliau započeli su projekt 1990. godine kojim je započeo razvoj Weba. U ožujku 1989. godine fizičar Tim Berners-Lee napisao je rad pod nazivom 'Information management: A proposal' u kojem je opisao način prijenosa informacija putem Interneta korištenjem hiperteksta, odnosni linkova na druge stranice.
Od tuge brzo umiru: Mandarinska patka ne može živjeti bez svog 'partnera' Od tuge brzo umiru: Mandarinska patka ne može živjeti bez svog 'partnera' 14.02.17 Izvorno iz Kine, ova patka rijetko je sama. Jednom kad pronađu partnera, s njim ostaju cijeli život i postaju nerazdvojni. Ženke se izrazito zaštitnički ponašaju prema svojim jajima i pačićima, dok mužjaci ne sudjeluju u zaštiti jaja, ali su jedni od rijetkih koji čuvaju pačiće i kad su spodobni za let. Hrane se sjemenkama, žirevima, žitaricama, kukcima, ali i ribama, žabama i malim zmijama.
U središtu Milana otkriven spomenik velikom znanstveniku Ruđeru Boškoviću U središtu Milana otkriven spomenik velikom znanstveniku Ruđeru Boškoviću 14.02.17 Djelo kipara Ivana Meštrovića povodom 230. obljetnice smrti Ruđera Boškovića postavljeno je u milanskom parku Indro Montanelli, a u ponedjeljak svečano otkriveno. Ideja o postavljanju spomenika slavnome Dubrovčaninu nastala je još 1986. godine tijekom dogovaranja i pripremanja Meštrovićeve antologijske izložbe u Palazzo Reale, s obzirom da je Bošković dio života radio u Milanu.
ZNANOST I LJUBAV Što je Helen Fisher saznala o zaljubljenom mozgu ZNANOST I LJUBAV Što je Helen Fisher saznala o zaljubljenom mozgu 14.02.17 Zašto toliko žudimo za ljubavi, čak do točke kada smo spremni umrijeti za nju? Da bismo naučili o našoj stvarnoj, fizičkoj potrebi za romantičnom ljubavi, Helen Fisher i njezin istraživački tim, proučili su MRI zaljubljenih ljudi i ljudi koji su upravo bili ostavljeni. Pogledajte predavanje u sklopu popuarnog TED-a koji je 2008. godine održala Helen Fisher, antropologinja na Sveučilištu Rutgers i jedna od najpoznatijih istraživača na polju znanosti o ljubavi.
14 fascinantnih i zanimljivih znanstvenih činjenica o ljubavi 14 fascinantnih i zanimljivih znanstvenih činjenica o ljubavi 14.02.17 Jeste li znali što radi 65% ljudi? Ili da zaljubljenost može trajati cijeli život? Saznajte još zanimljivih i fascinantnih činjenica o ljubavi i mozgu zaljubljenih osoba.
Česti unos ovih emulgatora povezan je s većim rizikom za rak debelog crijeva Česti unos ovih emulgatora povezan je s većim rizikom za rak debelog crijeva 13.02.17 Zasad su eksperimenti provedeni samo na miševima, no znanstvenici sa Sveučilišta Georgia kažu kako promjene u crijevnoj mikroflori dovode do razvoja upalnih procesa i povećanja rizika za obolijevanje od raka debelog crijeva. Takve promjene povezane su s emulgatorima koji se dodaju radi poboljšanja tekstura i produženja roka trajanja namirnica. Radi se o polisorbatu 80 i karboksilmetilcelulozi.
Znanstvenici o Đikićevom odlasku: "Jedan od tužnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti" Znanstvenici o Đikićevom odlasku: 13.02.17 Đikićeva objava odlaska iz Hrvatske, točnije sa Sveučilišta u Splitu, odjeknula je danas u Hrvatskoj. Jedan od najcjenjenijih hrvatskih znanstvenika u svijetu otišao je zbog razloga koje je naveo u priopćenju za javnost i pismu premijeru. Brojni znanstvenici komentirali su njegov odlazak, a svi se slažu da je danas Hrvatska puno izgubila.
Nevjerojatna ljubav i vjernost psa: 10 godina svaki dan na željeznici čekao svog vlasnika Nevjerojatna ljubav i vjernost psa: 10 godina svaki dan na željeznici čekao svog vlasnika 13.02.17 Godine 1924. Hidesamuro Ueno je doselio u Tokio, a s njim je pošao i njegov pas Hachiko - vjerni prijatelj koji ga je svakog jutra ispraćao na posao, a zatim ga u 16 sati dočekivao na željezničkoj stanici Shibuya.
VALENTINOVO I ZNANOST: Kako su znanstvenici iskazivali ljubav? VALENTINOVO I ZNANOST: Kako su znanstvenici iskazivali ljubav? 13.02.17 Električni poljupci i ljubavni valovi - samo su neki od načina na koji znanstvenici otkrivaju svoju romantičnu stranu. Znanstvenici možda i nisu prvi koje ćete pitati za ljubavni savjet, no to je stereotip. Naravno, postoje i ekstremi poput Nikole Tesle, koji je zazirao od žena i za kojeg se tvrdi da nikad nije imao s njima intimne kontakte.
Ivan Đikić napušta Hrvatsku kao znanstvenik: "Nastavit ću borbu protiv plagiranja" Ivan Đikić napušta Hrvatsku kao znanstvenik: 13.02.17 Hrvatski znanstvenik svjetskog glasa i ugleda poslao je otvoreno pismo premijeru hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću u kojem ga obaviještava, a i cjelokupnu javnost, da napušta Hrvatsku kao znanstvenik. Tužna je ovo vijest i veliki gubitak na Sveučilište u Splitu i cijelu Hrvatsku.
Komodski varan najveći je gušter na svijetu koji u svojoj slini ima smrtonosne bakterije Komodski varan najveći je gušter na svijetu koji u svojoj slini ima smrtonosne bakterije 12.02.17 Najveći gušter na svijetu duži je od 3 metra, a najopasniji je grabežljivac indonezijskih otoka. Komodski varan živi isključivo na malim indonezijskim otocima sjeverno od Australije: Komodo, Rintja, Padar, Flores, Gilli Mota i Owadi Sami. Ovaj divovski gušter u stanju je pojesti velik dio jelena odjedanput, a onda se tjedan dana odmara dok sve pojedeno ne provari.
Evolucija ili kreacionizam Evolucija ili kreacionizam 12.02.17 Što je kreacionizam i zašto je opasan? Je li teorija evolucije samo još jedna 'teorija' i kao takva jednakopravna s drugim postojećim teorijama? Može li evolucija objasniti složenost života? Na ova pitanja odgovara akademik Ivan Gušić.
Temperature u Australiji više od 45°C Temperature u Australiji više od 45°C 12.02.17 Zbog izrazito velikih temperatura, koje dosežu vrijednost 45°C, brojni požari haraju Australijom. Vlasti su zbog toga naredile evakuaciju ruralnih područja Novog Južnog Walesa. "Ovo je najgori dan koji smo imali u povijesti Novog Južnog Velsa, kad je u pitanju opasnost od požara" - rekla je Shane Fitzsimmons, voditeljica državnog odjela za zaštitu od požara.
Legendarni video: Neil deGrasse Tyson o Isaac Newtonu Legendarni video: Neil deGrasse Tyson o Isaac Newtonu 12.02.17 "Najveći fizičar svih vremena - Isaac Newton." "Otkrio je zakone optike, postavio jednadžbe gibanja, otkrio univerzalni zakon gravitacije, izumio diferencijalni i integralini račun.........i onda napunio 26 godina!" Legendarni video prikazuje reakcije astrofizičara Neil deGrasse Tysona na upit tko je po njemu najveći fizičar svih vremena.
Predstavljen priručnik koji daje odgovore o svim aspektima života s karcinomom Predstavljen priručnik koji daje odgovore o svim aspektima života s karcinomom 12.02.17 Udruga SVE za NJU predstavila je elektronički priručnik "Pitaj Sve - Sve za nju", koji na jednom mjestu objedinjuje najčešća pitanja i odgovore o svim aspektima života s karcinomom.
10 stvari o Charlesu Darwinu koje vjerojatno niste znali 10 stvari o Charlesu Darwinu koje vjerojatno niste znali 12.02.17 Vjerojatno ne postoji čovjek koji nije čuo za Charlesa Darwina, jednog od najvećih prirodoslovaca uopće, kao što vjerojatno ne postoji čovjek koji nije čuo za teoriju evolucije opisanu u njegovom kapitalnom djelu iz 1859. 'Porijeklo vrsta'.
Ovdje možete slušati audio zapise iz čitavog svijeta Ovdje možete slušati audio zapise iz čitavog svijeta 12.02.17 Na internetu imamo pregršt zanimljivih, poučnih i zabavnih web stranica, a jedna na koju svakako treba skrenuti pažnju je i aporee.org. To je jedan potpuno drugačiji svijet zvuka, piše PlanB. iječ je o globalnom sound-mapping projektu koji od 2006. godine prikuplja zvučne zapise iz čitavog svijeta. Trenutno stranica sadrži arhiv s preko 36000 zvukova za čije kompletno preslušavanje bi vam trebalo više od 87 dana.
Ekranizam: Ekrani su svuda oko nas Ekranizam: Ekrani su svuda oko nas 12.02.17 Ekrani su svuda oko nas. Živimo u tehnološkom svijetu i nemoguće ih je izbjeći u potpunosti. Često viđamo malu djecu ili čak bebe kako se zabavljaju smartfonima, tabletima i sličnim uređajima s ekranima. Fascinirani smo kako brzo uče, kad vidimo kako 'odmah znaju gdje treba upaliti', kako 'odmah listaju virtualne stranice'… i sl. 
EINSTEIN U PRVOM PLANU Znanstvenici bi uskoro mogli riješiti veliku misteriju o širenju svemira EINSTEIN U PRVOM PLANU Znanstvenici bi uskoro mogli riješiti veliku misteriju o širenju svemira 12.02.17 Eksperimenti, koje sugeriraju znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu u novoj studiji, mogli bi testirati ideju Alberta Einsteina koju je razvio prije točno sto godina, i time riješiti misteriju o tome što utječe na širenje svemira. Dugo vremena istraživači se 'ubijaju' pokušavajući riješiti problem širenja svemira. Proračuni dobiveni uz korištenje napredne tehnologije, mogli bi napokon riješiti ovaj gorući problem fizike i znanosti.
Vidovnjakinja naivnoj ženi 'skidala uroke' s novca Vidovnjakinja naivnoj ženi 'skidala uroke' s novca 12.02.17 Vidovnjakinja je ženi rekla da mora 'skinuti uroke' sa svog novca koji ima, a naivna žena joj je tako u više navrata dala iznose koji su na kraju dosegli 680.000 kuna. Predala joj je i zlato vrijedno nekoliko tisuća kuna.
Urinoterapija: Svako jutro čaša mokraće organizmu snagu daje!? Urinoterapija: Svako jutro čaša mokraće organizmu snagu daje!? 11.02.17 Na internetu se pojavio članak o čovjeku koji svako jutro pije mokraću - i tvrdi da je to zdravo! Na svijetu postoje svakakve lude i 'van svake pameti' ideje i metode. Jedna od njih je i urinoterapija. Prema toj suludoj terapiji urin je zapravo 'zdravlje u čaši', koktel spojeva koji, ne samo da djeluju preventivno na rak, već ga i uništavaju, sprječavaju pretilost, produljuju život, liječe anemije i dijabetese.

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com