cudaprirode.com

zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

Xslike

Sunce

Bakterijska DNA / elektronski mikroskop

Znanstvena ogrlica

natrag naprijed

Ove popularno-znanstvene knjige MORATE pročitati!

Ove popularno-znanstvene knjige MORATE pročitati!

Varljiv donosi popis knjiga koje jednostavno trebate i morate pročitati.

Ovih 15 animacija će vam objasniti matematičke koncepte u sekundi!

Ovih 15 animacija će vam objasniti matematičke koncepte u sekundi!

Matematika nikad nije bila zabavnija i jednostavnija.

Liječenje alergije na jaja svakodnevnom primjenom malih, postupno sve većih količina proteina jaja

Liječenje alergije na jaja svakodnevnom primjenom malih, postupno sve većih količina proteina jaja

Jedina mogućnost za ljude koji imaju alergije na hranu do sada je uključivala strogo izbjegavanje hrane koja sadrži alergen.

Diogenov sindrom: Opsesivno-kompulzivni poremećaj skupljanja svega i svačega

Diogenov sindrom: Opsesivno-kompulzivni poremećaj skupljanja svega i svačega

Ovaj sindrom opisuje se kao pretjerano čuvanje stvari i stvaranje zaliha te nemogućnost osobe da ih se riješi. 

DRAMA U SVEMIRU Rusi spasili Amerikance na ISS-u

DRAMA U SVEMIRU Rusi spasili Amerikance na ISS-u

Astronauti Međunarodne svemirske postaje evakuirani su uslijed curenja otvornog plina.

Ruska znanstvenica u Zagrebu: Biti žena u Hrvatskoj je vrlo lako

Ruska znanstvenica u Zagrebu: Biti žena u Hrvatskoj je vrlo lako

Olga Zaitseva obožava svoj novi posao u Hrvatskoj.

Otkriveno 8 planeta koji bi mogli podržavati život!

Otkriveno 8 planeta koji bi mogli podržavati život!

Astronomi su otkrili 8 egzoplaneta na kojima bi se mogao razviti život.

Mjerenje potvrdilo: Jadransko more je među najčišćima u Europi!

Mjerenje potvrdilo: Jadransko more je među najčišćima u Europi!

Kakvoća mora je izvrsna ili dobra na čak 99% točaka mjerenja.

Tužni kraj vučice Echo, prvoj jedinki vrste viđene u posljednjih 70 godina

Tužni kraj vučice Echo, prvoj jedinki vrste viđene u posljednjih 70 godina

'Vukolika životinja' opažena je krajem listopada u šumama visoravni Kaibab na sjevernom rubu Nacionalnog parka Grand Canyon u američkoj saveznoj državi Arizona.

Film 'Teorija svega' o znanstvenoj ikoni Stephenu Hawkingu u kinima

Film 'Teorija svega' o znanstvenoj ikoni Stephenu Hawkingu u kinima

Vrijeme je za kino i film o svjetski poznatom znanstveniku Stephenu Hawkingu.

Rasprava o status Plutona nije završila: Hoće li Pluton ponovo postati planet?

Rasprava o status Plutona nije završila: Hoće li Pluton ponovo postati planet?

2006. godine Međunarodna astronomska unija donijela je odluku kojom se Plutonu oduzeo status planeta.

Otkriven antibiotik koji svladava otpor bakterija

Otkriven antibiotik koji svladava otpor bakterija

Znanstvenici tvrde da bi se antibiotik, koji tek treba testirati na ljudima, jednog dana mogao koristiti u liječenju superbakterije MRSA-e.

Život postoji u samo 10% galaksija!?

Život postoji u samo 10% galaksija!?

Svemir bi mogao biti puno osamljenije mjesto nego što se to dosad mislilo.

Znanstvenici s Harvarda: Umjeren unos alkohola dobar za srce!

Znanstvenici s Harvarda: Umjeren unos alkohola dobar za srce!

Nova studija otkriva i potvrđuje kako je umjerena količina alkohola zdrava.

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Ovo selo su od propadanja spasile - mačke! Ovo selo su od propadanja spasile - mačke! 25.01.15 Selo Houtong na Tajvanu nekad je brojilo više tisuća ljudi. 
Za kraj mjeseca stiže ekstremno duboka ciklona! Za kraj mjeseca stiže ekstremno duboka ciklona! 25.01.15 Nastavljaju se najave modela o ekstremno dubokoj cikloni.
Student obolio od bizarnog slučaja kroničnog deja vua Student obolio od bizarnog slučaja kroničnog deja vua 25.01.15 Bolest ga spriječava da vodi normalan život.
Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava Za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava 25.01.15 Novost u ovoj godini jest i poseban naglasak na turistički sektor.
Život postoji u samo 10% galaksija!? Život postoji u samo 10% galaksija!? 25.01.15 Svemir bi mogao biti puno osamljenije mjesto nego što se to dosad mislilo.
S ovim zvukovima smo nekad živjeli, a sada su gotovo izumrli S ovim zvukovima smo nekad živjeli, a sada su gotovo izumrli 25.01.15 Naš život se svakodnevno mijenja, a neke stvari koje su prije bile normalne sada ih gotovo nema.
Otkriven antibiotik koji svladava otpor bakterija Otkriven antibiotik koji svladava otpor bakterija 24.01.15 Znanstvenici tvrde da bi se antibiotik, koji tek treba testirati na ljudima, jednog dana mogao koristiti u liječenju superbakterije MRSA-e.
Kinezi isprintali potpuno funkcionalnu stambenu zgradu Kinezi isprintali potpuno funkcionalnu stambenu zgradu 24.01.15 Još jedan dokaz da su Kinezi prvaci u inovacijama.
Evo što se može dogoditi zbog prekovremenog rada Evo što se može dogoditi zbog prekovremenog rada 24.01.15 Novo istraživanje provedeno je u 14 zemalja.
Guma za žvakanje bez šećera može biti korisna! Guma za žvakanje bez šećera može biti korisna! 24.01.15 Jedna guma za žvakanje bez šećera iz usne šupljine može ukloniti oko milijun bakterija.
Hawking radi na novoj teoriji svega: Otkriće će biti veće od onog Higgsovog bozona! Hawking radi na novoj teoriji svega: Otkriće će biti veće od onog Higgsovog bozona! 24.01.15 Fizičar Stephen Hawking radi na novoj teoriji o podrijetlu svemira.
Zašto alkohol ženama brže 'udara' u glavu? Zašto alkohol ženama brže 'udara' u glavu? 24.01.15 Ako mislite da su žene osjetljivije na alkohol, vjerojatno imate pravo.
Terapija plesom i pokretom za oboljele od karcinoma: Što kaže znanost? Terapija plesom i pokretom za oboljele od karcinoma: Što kaže znanost? 24.01.15 Karcinom može uzrokovati veliku emocionalnu, psihičku i socijalnu patnju.
Danas je 30. rođendan NP Krka: Uživajte u ovim kadrovima iz zraka koji ostavljaju bez daha! Danas je 30. rođendan NP Krka: Uživajte u ovim kadrovima iz zraka koji ostavljaju bez daha! 24.01.15 Krka je postala nacionalni park 24. siječnja 1985. godine.
Vrijeme za mijenjati udžbenike iz fizike: Brzina svjetlosti može varirati u vakumu! Vrijeme za mijenjati udžbenike iz fizike: Brzina svjetlosti može varirati u vakumu! 23.01.15 Brzina svjetlosti može varirati u vakumu, otkrivaju znanstvenici.
Ovo je knjiga o farmaceutskoj industriji koja će vas razbjesniti! Ovo je knjiga o farmaceutskoj industriji koja će vas razbjesniti! 23.01.15 Jučer je u Zagrebu održana promocija knjige Loši lijekovi.
Ako ovo studirate, zavoda za zapošljavanje se ne trebate bojati Ako ovo studirate, zavoda za zapošljavanje se ne trebate bojati 23.01.15 S ovim zanimanjima idete 's faksa na posao'.
Znanstvenici pomaknuli sat: Još tri minute do sudnjeg dana! Znanstvenici pomaknuli sat: Još tri minute do sudnjeg dana! 23.01.15 Simbolično, sat sudnjeg dana pomaknut je za dvije minute.
Spašena u posljednji trenutak: Vlasnik mučio bebu orangutana Spašena u posljednji trenutak: Vlasnik mučio bebu orangutana 23.01.15 Budija, bebu orangutana, vlasnik je držao zatočenu godinu dana.
Tutankamonova maska preživjela 3.300 godina skoro neokrznuta, a onda je došla u ruke njima Tutankamonova maska preživjela 3.300 godina skoro neokrznuta, a onda je došla u ruke njima 23.01.15 Zlatna maska kralja Tutankamona oštećena je tijekom pokušaja čišćenja.
Svaki dan u bolnice se javlja novih 50 oboljelih Svaki dan u bolnice se javlja novih 50 oboljelih 23.01.15 Epidemija upale pluća hara Hrvatskom.
Važne obavijesti u vezi vremena za nadolazeći vikend! Važne obavijesti u vezi vremena za nadolazeći vikend! 23.01.15 Očekuje nas olujna bura, a moguć je i obilan snijeg.
OSPICE PRIJETE Necijepljene osobe upozorene da ne idu u Disneyland! OSPICE PRIJETE Necijepljene osobe upozorene da ne idu u Disneyland! 22.01.15 "Najsretnije mjesto na Zemlji" izvorišna točka za ospice u Kaliforniji.
Znanstvenici dokazali da ljubav ima jako čudan utjecaj na naše tijelo Znanstvenici dokazali da ljubav ima jako čudan utjecaj na naše tijelo 22.01.15 Zbog nje mijenjamo načine na koje djelujemo i razmišljamo.

Pseudoznanost

Iz nekog razloga pseodznanost je preživjela i u 21. stoljeću, a studije pokazuju da vjerovanje u razne oblike pseudoznanosti (astrologija, kreacionizam, homeopatija itd.) otpadaju sa većom stopom edukacije.

Zato je bitno da društvo u ovom stoljeću sve više insistira na edukaciji. Ne samo u okviru školovanja, već i učenjem u okviru popularne znanosti s kojom ljudima približivamo moderne spoznaje i temelje znanstvene metodologije.

Jer samo učenjem možemo doći do spoznaja koje su nužne da što bolje razumijemo prirodu i svijet u kojem se nalazimo. Prihvaćenjem i razumijevanjem znanstvenih metoda mi stečemo moćno oružje u razumijevanju svijeta oko sebe.

Razumijevanjem znanosti i znanstvenih metoda mi palimo svijeću u mraku neznanja i obogaćujemo se spoznajom koja nas čini imunim na sve te robove praznovjerja.

Znanost kao svijeća u mraku

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com