zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

PRIJELOMNA VIJEST Otkriven sustav koji ima 7 planeta sličnih Zemlji PRIJELOMNA VIJEST Otkriven sustav koji ima 7 planeta sličnih Zemlji 22.02.17 NASA je upravo na novinskoj konferenciji objavila veliko otkriće planetarnog sustava s čak 7 planeta sličnih Zemlji. Svi se nalaze u pojasu u kojem bi mogli imati umjerene temperature i vodu u tekućem stanju.
UŽIVO NASA objavila veliko otkriće: Otkriven sustav u kojem vjerojatno ima života UŽIVO NASA objavila veliko otkriće: Otkriven sustav u kojem vjerojatno ima života 22.02.17 NASA je za 22. veljače u 13 sati prema lokalnom vremenu New Yorka (19:00 po našem) najavila veliku konferenciju za novinare u kojoj će objaviti 'otkriće izvan našeg sunčevog sustava'. Spekulira se o otkrićima vezanim za egzoplanete, tj. planete izvan sunčevog sustava. Oni su glavna nada za pronalaženje života u svemiru jer mogu biti slični Zemlji po veličini, udaljenosti od zvijezde i masi.
Znanstvenici pronašli i oživjeli mikrobe stare desetke tisuća godina Znanstvenici pronašli i oživjeli mikrobe stare desetke tisuća godina 22.02.17 U spiljama planine Naica u Meksiku desetak tisuća godina su bili konzervirani mikrobi. Procjenjuje se da su organizmi stari između 10 tisuća i 50 tisuća godina. Znanstvenici su ih uspjeli ekstrahirati iz kristala u spiljama u Meksiku. Direktorica astrobiološkog instituta NASA-e u Kaliforniji Penelope Boston kaže da su organizmi veoma neobični te nemaju rođake u postojećim genetskim bazama podataka.
Liječnik u Otvorenom rasturio protivnike cijepljenja: "Mogu se očekivati novi slučajevi ospica" Liječnik u Otvorenom rasturio protivnike cijepljenja: 22.02.17 Diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj vlada antivakcinacijska histerija. Javljaju se osobe koje tvrde da su cjepiva zapravo štetna, te da izazivaju autizam kod djece. No, znanstvena istraživanja su odbacila povezanost cjepiva i autizma. A iz povijesti znamo da su cjepiva spasila na milijune života i dovela do iskorijenjivanja nekih opasnih bolesti. Nakon što je procijepljenost u Splitsko-dalmatinskoj županiji pala ispod 90%, pojavilo se i pet slučajeva ospica kod djece, što nije zabilježeno godinama.
Znanstvenici pokušavaju otkriti odakle je stiglo nuklearno zračenje nad Europom Znanstvenici pokušavaju otkriti odakle je stiglo nuklearno zračenje nad Europom 21.02.17 Znanstvenici nastoje odrediti izvor malih količina nuklearnog zračenja koje se pojavilo iznad Europe tijekom siječnja, prenosi portal Motherboard Vice. Naime, Francuski Institut za radiološke i nuklearne rizike IRSN objavio je 13. veljače da je u nižim slojevima atmosfere kontinentalne Europe pronađen radioaktivni Jod-131. Ovaj element pronađen je u tragovima u Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Češkoj, Francuskoj i Španjolskoj.
Za višak kilograma kod djece krivo i roditeljsko nasljeđe Za višak kilograma kod djece krivo i roditeljsko nasljeđe 21.02.17 Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Sussex pokazalo je kako 60% suvišnih kilograma kod pretile djece dolazi zbog roditeljske genetike. Znanstvenici su u stručnom časopisu Economics and Human Biology analizirali podatke preko 100.000 djece iz Velike Britanije, SAD-a, Kine, Španjolske, Meksika i Indonezije. Analiza na djeci s normalnom tjelesnom masom je pokazala kako je nasljedni element odgovoran za samo 20% indeksa tjelesne mase.
Tehnologija u službi dijagnosticiranja i liječenja bolesti Tehnologija u službi dijagnosticiranja i liječenja bolesti 21.02.17 Znanstvenici okupljeni na konferenciji u Bostonu rekli su kako tehnologija mijenja način na koji dijagnosticiramo bolesti. Pametni telefoni donijeli su revoluciju u otkrivanju, ali i liječenju kroničnih bolesti zahvaljujući aplikacijama u medicinske svrhe. Pametni telefoni već mogu brojati korake, izračunati potrošene kalorije i mjeriti srčani ritam. Također je moguće poslužiti se kamerom i flashom za mjerenje, na prstu i uz odgovarajuću aplikaciju, hemoglobin u krvi i dijagnosticirati anemiju.
Idu dani uz južinu, a zatim brzi preokret Idu dani uz južinu, a zatim brzi preokret 21.02.17 Vremenske prilike ovog tjedna gotovo će biti preslika prethodnog. To znači da će veći dio tjedna proći u znaku stabilnog i djelomično sunčanog vremena. Ipak, u petak će se, zbog formiranja i približavanja ciklone u srednjem Sredozemlju, jače naoblačiti te će početi kiša koje će najviše biti u noći na subotu, piše Crometeo. U četvrtak i petak će na Jadranu puhati jugo, a već u subotu bura koja donosi prolazan pad temperature zraka.
Žestoki obračun Jamesa Randija s prevarama vidovnjaka Žestoki obračun Jamesa Randija s prevarama vidovnjaka 21.02.17 Legendarni skeptik James Randi uzima smrtonosnu dozu homeopatskih tableta za spavanje na pozornici i pokreće vatrenu osamnaestominutnu osudu iracionalnih vjerovanja. Postavlja izazov vidovnjacima širom svijeta: Dokažite da je to što radite istinito i dat ću vam milijun dolara. Još uvijek nema dobitnika. Pogledajte njegovo predavanje koje je održao na TED-u.
Postupci koje provode roditelji za pretilost ili debljinu djece u dobi od 5 do 11 godina Postupci koje provode roditelji za pretilost ili debljinu djece u dobi od 5 do 11 godina 21.02.17 U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature analizirano je koliko je učinkovita dijeta, tjelesna aktivnost te intervencije u ponašanju koje su usmjerene isključivo prema roditeljima s ciljem smanjivanja prekomjerne težine ili pretilosti djece.
Portal Čuda Prirode 7 godina na internetu! Portal Čuda Prirode 7 godina na internetu! 21.02.17 Čuda Prirode prvi put je osvanuo na internetu 22. veljače 2010. godine točno u 23:26 sati, a u svojih 7 godina postojanja zabilježio preko 3 milijuna posjeta.
Intervju Ivan Đikić: Otvoreno o plagijatu, znanosti, politici... Intervju Ivan Đikić: Otvoreno o plagijatu, znanosti, politici... 20.02.17 Ivan Đikić jedan je od najuspješnih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Redoviti je profesor medicine na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, dobitnik najvažnije njemačke znanstvene nagrade Gottfried Wilhelm Leibniz i član Leopoldine, njemačke akademije znanosti. Veliki intervju Ivan Đikić dao je za Jutarnji u kojem govori o razlozima zbog kojih odlazi iz Hrvatske.
U Splitu pola djece necijepljeno: Ministar zdravstva povukao ručnu i odlučio samovolji roditelja stati na kraj U Splitu pola djece necijepljeno: Ministar zdravstva povukao ručnu i odlučio samovolji roditelja stati na kraj 20.02.17 Posljedice necijepljenja mogu biti pogubne. Zabilježena su tri slučaja ospica u Splitu, a u najtežim slučajevima posljedice ospica mogu biti upala pluća, upala mozga i smrt. Jedna upala mozga razvije se na tisuću oboljelih od ospica, dok se kod cijepljenja razvije jedna upala mozga kao nuspojava na milijun cijepljenih. Ministar zdravstva pomalo sudržano predlaže uvođenje obaveznog cijepljenja. 
LONDON SE GUŠI U SMOGU: Zabilježene rekordne količine zagađenja LONDON SE GUŠI U SMOGU: Zabilježene rekordne količine zagađenja 20.02.17 Stanovnici Londona znaju da svake zime počinje vrijeme kašlja, jer je zagađenje nesnosno. Ove godine zabilježene su rekordne razine zagađenja, od čega najviše otpada na automobile i kamione pogonjene dizel gorivom. Zagađenje je podsjetilo na davna vremena iz 1952. kada su brojne tvornice otjerale čisti zrak iz britanske prijestolnice. Zagađenje Londona je drugačije nego tada, no puno je opasnije.
Arheolozi pronašli 'otkriće života' zakopano ispod Škotske Arheolozi pronašli 'otkriće života' zakopano ispod Škotske 20.02.17 Brončani mač, koplje ukrašeno zlatom, dobro očuvan ogrtač za tijelo, krzno - a sve staro 3000 godina - samo su neki od fantastičnih nalaza u Velikoj Britaniji. Arheolozi su ovo nalazište opisali kao 'nalazište života', te nastavili otkivati ostatke domaćinstava, poput lonaca i drugih artefakata, tako da bi ovdje moglo biti još više vrijednih pronalazaka.
Je li pakao egzoterman ili endoterman? Je li pakao egzoterman ili endoterman? 20.02.17 Prema legendi na sveučilištu u Washingtonu jedan je profesor na ispitu dao neobično dodatno pitanje. Odgovor jednog studenta je bio toliko duhovit, da profesor nije odolio iskušenju da ga proslijedi svojim kolegama i prijateljima. Dodatno pitanje je glasilo: Je li Pakao egzoterman (ispušta/predaje toplinu) ili endoterman (apsorbira toplinu)? Većina studenata odgovorila je na pitanje pozivajući se na Boyle-Mariotteov zakon (plin se prilikom širenja hladi tj. zagrijava se kad mu se volumen smanjuje) ili slično, no jedan student je napisao nešto drugo.
Klomifen citrat za neobjašnjenu neplodnost u žena Klomifen citrat za neobjašnjenu neplodnost u žena 20.02.17 Klomifen citrat je lijek za plodnost koji može povećati broj jajašaca za oplodnju. Koristi se u žena koje nemaju redovite ovulacije ili u onih koje imaju ovulacije ali nisu još ostale trudne. Klomifen citrat se nije pokazao učinkovit u povećanju broja trudnoća u žena koje imaju redovite ovulacije, ali unatoč tome nisu zatrudnjele nakon više od godine dana nezaštićenih spolnih odnosa i stoga se smatraju neplodnima.
RICHARD FEYNMAN: "Ako vam se ne sviđa kako priroda funkcionira, otiđite negdje drugdje, u neki drugi svemir!" RICHARD FEYNMAN: 19.02.17 Richard Phillips Feynman bio je američki fizičar te jedan od najutjecajnih fizičara 20. stoljeća, koji je naročito radio na polju kvantne elektrodinamike.
Ne budite pretjerano strog roditelj, znanost otkrila do čega to može dovesti kod djece Ne budite pretjerano strog roditelj, znanost otkrila do čega to može dovesti kod djece 19.02.17 Istraživanje američkih znanstvenika otkrilo je kako pretjerano strogi roditelji mogu negativno utjecati na djecu tako što će ona lakše 'pucati' pod pritiskom i ranije naouštati školu. Studija je napravljena na 1500 adolescenata u Marylandu, a rezultati su potvrdili ovu tezu. Utvrđena je veća vjerojatnost da će od školovanja odustati djeca na koju su roditelji često vikali i prijetili im kaznama.
Masovna izumiranja: Velikih pet masovnih izumiranja živih bića na Zemlji Masovna izumiranja: Velikih pet masovnih izumiranja živih bića na Zemlji 18.02.17 Tijekom povijesti našeg planeta događala su se izumiranja vrsta. Najpoznatije izumiranje je nestanak dinosaura. Na planeti ne postoji niti jedan jedini primjerak tog bića, pa se govori o izumiranju. No neka izumiranja događaju se i danas, prvenstveno djelovanjem čovjeka.
Želimo li djecu u školama učiti razmišljanju ili bubanju podataka? Želimo li djecu u školama učiti razmišljanju ili bubanju podataka? 18.02.17 Zadnjih dana buru na internetu podigla je provjera za prvi razred koja se sastoji od nekoliko zagonetki. Tema je bila dani u tjednu, stoga su i zagonetke bile prilagođene toj nastavnoj cjelini. Na Facebooku je objavljena slika koja prikazuje test, a objavila ga je jedna zabrinuta mama. Navodno je pola razreda dobilo jedan, a učiteljica je na provjeru jedne učenice napisala: "Loše - učiti - misliti".
Najnoviji podaci o El Niñu i La Niñi: Priopćenje Svjetske meteorološke organizacija Najnoviji podaci o El Niñu i La Niñi: Priopćenje Svjetske meteorološke organizacija 17.02.17 Tijekom druge polovice 2016. godine, površinske temperature mora u tropskom dijelu Pacifika bile su na granici s neutralnim razinama slabe La Niñe. Mnogi atmosferski ENSO pokazatelji također su se približili ili su premašili La Niña referentne vrijednosti. Očito je da su se tijekom siječnja 2017. temperature i atmosferska polja u tropskom dijelu Pacifika vratili na razine karakteristične za ENSO-neutralno stanje, prenosi Meteo.
POVIJESNA ODLUKA U SPLITU: Necijepljena djeca više neće smjeti ići u vrtić POVIJESNA ODLUKA U SPLITU: Necijepljena djeca više neće smjeti ići u vrtić 17.02.17 Nakon pojave tri slučaja ospica u posljednjih desetak dana kod djece s područja Tučepa, Baške Vode i Sinja, epidemiolozi i pedijatri uputili su otvorene pozive roditeljima da odvedu djecu na cijepljenje protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MRP cjepivo) s ciljem sprečavanja nastanka bolesti i komplikacije, te nastanka epidemije, piše Slobodna Dalmacija.
Što je opasnije, živjeti 80 kilometara od nuklearne elektrane ili pojesti bananu? Što je opasnije, živjeti 80 kilometara od nuklearne elektrane ili pojesti bananu? 17.02.17 Alfa, beta, neutronsko, protonsko, gama i rendgensko zračenje mogu izravno ili neizravno ionizirati atome i molekule sredstva kroz koje prolaze. Zajedničkim imenom ih nazivamo ionizirajuće zračenje. Zbog ionizacije atoma i molekula u tkivu čovjekova organizma ionizirajuće zračenje može izazvati poremećaje bioloških procesa. Ti poremećaju su štetni za organizam i u krajnjem slučaju mogu dovesti do njegove smrti.
Protokoli za transfuziju krvi kod srpaste anemije u trudnoći Protokoli za transfuziju krvi kod srpaste anemije u trudnoći 16.02.17 Srpasta anemija nasljedni je poremećaj proteina hemoglobina, koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama i čija je funkcija prenošenje kisika. Kod takvog se stanja abnormalni hemoglobin S jednog roditelja poklopio s drugim abnormalnim hemoglobinom drugog roditelja. Hemoglobin S naslijeđen od oba roditelja (genotip HbSS) uzrokuje bolest koja se zove srpasta anemija i najčešći je oblik tog stanja.
Vidite li lica na ovim fotografijama? Riječ je o pareidoliji! Vidite li lica na ovim fotografijama? Riječ je o pareidoliji! 16.02.17 Jeste li čuli za pareidoliju? Riječ je o psihološkom fenomenu u kojem uobičajeni objekti i zvukovi u našem mozgu izazivaju osjećaj da vidimo ili čujemo nešto važno, npr. da vidimo nasmješena i namrštena lica u oblacima ili građevinama.
7-godišnja curica poslala Googleu molbu za posao, odgovorio joj sam direktor 7-godišnja curica poslala Googleu molbu za posao, odgovorio joj sam direktor 16.02.17 Chloe Bridgewater je sedmogodišnjakinja iz Engleske koja je, nakon očevog opisa posla u Googleu, odlučila poslati pismo ovoj velikoj internetsoj tvrtci. Otac joj je ispričao kako je to raditi u Googleu, da zaposlenici sjede u vrećama za sjedenje,imaju karting i tobogane. Chloe je napisala Googleu kako želi raditi kod njih, raditi u tvornici čokolade i biti plivačica na Olimpijskim igrama. Na njezino pismo odgovorio je sam direktor Googlea Sundar Pichai.
Znanstvenici otkrili veliku promjenu u oceanima povezanu s klimatskim promjenama Znanstvenici otkrili veliku promjenu u oceanima povezanu s klimatskim promjenama 16.02.17 Veliko znanstveno istraživanje objavljeno u utjecajnom časopisu otkrilo je pad otopljenog kisika u oceanima diljem svijeta. Rezultat je to dugogodišnjeg djelovanja globalnog zagrijavanja koje može imati ozbiljne posljedice za morske organizme, ako se nastavi. Studiju u časopisu Nature objavili su istraživači sa GEOMAR Helmholtz centra za oceanska istraživanja u Kielu, Njemačka.
Ministarstvo objavilo priopćenje u kojem žele unaprjeđenje nastave informatike u školama Ministarstvo objavilo priopćenje u kojem žele unaprjeđenje nastave informatike u školama 15.02.17 Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo je aktivnosti s ciljem unaprjeđenja nastave informatike u osnovnim i srednjim školama. Ministarstvo će napraviti temeljitu analizu postojećeg stanja s obzirom na broj nastavnika, satnicu, opremljenost informatičkih kabineta te perspektivama za osuvremenjivanje nastave informatike u osnovnim i srednjim školama, pišu u svom priopćenju kojeg u nastavku pročitajte u cijelosti.
Treća 'žrtva' ospica u Dalmaciji, liječnici upozoravaju: Cijepite djecu! Treća 'žrtva' ospica u Dalmaciji, liječnici upozoravaju: Cijepite djecu! 15.02.17 Muško dijete, dojenče, staro sedam mjeseci sa sinjskog područja treća je "žrtva" ospica u Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednjih nekoliko dana, javlja Slobodna Dalmacija. Liječnici savjetuju da cijepite svoju djecu, ne samo radi njih, već i radi dojenčadi i bolesnih koji ne smije primiti cjepivo.
Gotovo 2 milijuna automobila na dizel gorivo ne smije ni blizu Pariza Gotovo 2 milijuna automobila na dizel gorivo ne smije ni blizu Pariza 15.02.17 Pariz uvodi novu ekološku regulativu koja će zahvatiti gotovo 2 milijuna automobila. Naime, dizelaši stariji od 1997. neće moći na ulice glavnog grada Francuske. Svi automobili moraju imati naljepnicu koja označava njihovu ekološku klasu i energetsku efikasnost. Ako se bilježi velika zagađenost zraka, Vlasti u Parizu mogu zabraniti kretanje određenoj klasi automobila.
Razvija se nova generacija robota na dvije noge Razvija se nova generacija robota na dvije noge 15.02.17 Robotičari na Sveučilištu Oregon razvijaju potpuno novu generaciju robota koji se kreću na dvije noge. Najnoviji među njima je Cassie, kojeg su predstavili ovih dana, a u akciji ga možete vidjeti u videu. Potrebu za robotima na dvije noge imaju svemirske agencije, industrijske tvrtke, službe za spašavanje i zaštitu, policija i vojska.
Znanstvenici objavili ludi plan kako ponovno zalediti Arktik Znanstvenici objavili ludi plan kako ponovno zalediti Arktik 15.02.17 Očajna vremena zahtjevaju očajne mjere, a kada su temperature oko Sjevernog pola 20°C toplije od prosjeka prošle godine, stvari su nedvojbeno strašne upravo sada. No umjesto da sjedimo i gledamo kako led nestaje, znanstvenici su napravili ludi plan kako ponovno zalediti Arktik. Zamislili su projekt u kojem bi instalirali 10 milijuna pumpi pokretanih vjetrom iznad ledene kape koje bi prskale oceansku vodu iznad površine koja bi se potom zaledila.
World Wide web: Internet je nastao u CERN-u World Wide web: Internet je nastao u CERN-u 14.02.17 Razvoj interneta kakvog danas poznajemo započeo je u znanstvenoj instituciji CERN-u. Engleski inženjer i znanstvenik Tim Berners-Lee i belgijski znanstvenik Robert Cailliau započeli su projekt 1990. godine kojim je započeo razvoj Weba. U ožujku 1989. godine fizičar Tim Berners-Lee napisao je rad pod nazivom 'Information management: A proposal' u kojem je opisao način prijenosa informacija putem Interneta korištenjem hiperteksta, odnosni linkova na druge stranice.
Od tuge brzo umiru: Mandarinska patka ne može živjeti bez svog 'partnera' Od tuge brzo umiru: Mandarinska patka ne može živjeti bez svog 'partnera' 14.02.17 Izvorno iz Kine, ova patka rijetko je sama. Jednom kad pronađu partnera, s njim ostaju cijeli život i postaju nerazdvojni. Ženke se izrazito zaštitnički ponašaju prema svojim jajima i pačićima, dok mužjaci ne sudjeluju u zaštiti jaja, ali su jedni od rijetkih koji čuvaju pačiće i kad su spodobni za let. Hrane se sjemenkama, žirevima, žitaricama, kukcima, ali i ribama, žabama i malim zmijama.
U središtu Milana otkriven spomenik velikom znanstveniku Ruđeru Boškoviću U središtu Milana otkriven spomenik velikom znanstveniku Ruđeru Boškoviću 14.02.17 Djelo kipara Ivana Meštrovića povodom 230. obljetnice smrti Ruđera Boškovića postavljeno je u milanskom parku Indro Montanelli, a u ponedjeljak svečano otkriveno. Ideja o postavljanju spomenika slavnome Dubrovčaninu nastala je još 1986. godine tijekom dogovaranja i pripremanja Meštrovićeve antologijske izložbe u Palazzo Reale, s obzirom da je Bošković dio života radio u Milanu.

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com