zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Pokusi s novčićem kojima ćete oduševiti prijatelje u kafiću Pokusi s novčićem kojima ćete oduševiti prijatelje u kafiću 23.05.17 Dr.sc. Ivica Aviani u emisiji Školski sat na HRT-u izvodi niz zanimljivih pokusa s minimalnim priborom dostupnom u svakom kafiću. Kako se radi o jednostavnom i lako dostupnom priboru, sami pokušajte izvesti te pokuse kojima ćete sigurno oduševiti svoje prijatelje. Za svaki pokus se nudi fizikalno objašnjenje, pa se na taj zanimljivi način ujedno i uči fizika.
Jedno lijepo otkriće o čokoladi! Jedno lijepo otkriće o čokoladi! 22.05.17 Istraživanje provedeno u Australiji otkrilo je kako češća konzumacija čokolade pozitivno utječe na funkciju mozga. Osobe koje jedu čokoladu često postižu bolje rezultate na testovima vizualnog i prostornog pamćenja, sposobnosti organizacije i apstraktnog načina razmišljanja. Ključ je, kažu znanstvenici sa Sveučilišta South Australia, u antioksidansu flavonoidu, koji je već ranije povezan s pozitivnim djelovanjem na srce.
TEROR TORNADA Jedan je čovjek snimio nevjerojatne prizore tornada blizanaca TEROR TORNADA Jedan je čovjek snimio nevjerojatne prizore tornada blizanaca 22.05.17 Tornada su snimljena u šestom mjesecu 2014. godine. Nevjerojatni prizori zabilježeni su kamerom, najvjerojatnije tamošnjeg lovca na tornada. SAD je poznat po mnoštvu tornada, a sila prirode demonstirana na snimci je odigrana u Nebraski.
Hidromorfon za liječenje karcinomske boli Hidromorfon za liječenje karcinomske boli 22.05.17 Više od 75% pacijenata koji imaju karcinom trpi bol. Oko 30-50% tih osoba pate od umjerene do intenzivne boli, što ima negativan utjecaj na njihov svakodnevni život. Karcinomska bol je vrlo uznemiravajući simptom koji ima sklonost pogoršanju kako bolest napreduje. Hidromorfon je lijek koji može pomoći u ublažavanju tih simptoma. 
Ante Radonić o izazovima astrofizike, svemiru i čovjeku na Marsu Ante Radonić o izazovima astrofizike, svemiru i čovjeku na Marsu 22.05.17 Naš poznati popularizator znanosti i astronomije, te voditej planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu dao je intervju za Jutarnji. Govorio je o svemiru, znanosti, izazovima astrofizike, te mogućnostima da čovjek naseli Mars.
Tehnologija virtualne stvarnosti kao koristan alat za rehabilitaciju kod Parkinsonove bolesti Tehnologija virtualne stvarnosti kao koristan alat za rehabilitaciju kod Parkinsonove bolesti 21.05.17 Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda bio je utvrditi učinkovitost intervencijskih vježbi virtualne stvarnosti (engl. virtual reality, VR) za rehabilitaciju oboljelih od Parkinsonove bolesti (PB). Željeli smo istražiti da li VR vježbe dovode do većih poboljšanja u odnosu na 1) intervencije s aktivnom kontrolom, i 2) intervencije s pasivnom kontrolom, na hodanje, ravnotežu, globalnu motoričku funkciju, aktivnosti svakodnevnog života, kvalitetu života, spoznaje, suradljivost pri vježbanju i pojavnost nuspojava.
Oko Zemlje se nalazi omotač koji nije nastao prirodnim putem Oko Zemlje se nalazi omotač koji nije nastao prirodnim putem 21.05.17 NASA-ini istraživači su otkrili kako su određeni radio valovi, radiokomunikacija poznata kao VLF (jako niske frekvencije), u mogućnosti interagirati sa česticama u svemiru, pomičući ih u određenom smjeru. Poznato je da možemo utjecati na 'vrijeme' u svemiru oko našeg planeta, no ovo otkriće bi moglo otvoriti put spoznaji kako da ga manipuliramo. Studija koja ovo opisuje je objavljena časopisu Space Science Reviews.
OTKRIVANJE TAJNI SVEMIRA Znanstvenici pokazali kako izgleda tamna materija! OTKRIVANJE TAJNI SVEMIRA Znanstvenici pokazali kako izgleda tamna materija! 21.05.17 Desetljećima znanstvenici traže dokaze o postojanju tzv. tamne materije koja u svemiru drži galaksije na okupu. Teorije, računalni modeli i indirektna promatranja daju indicije o postojanju kozmičke paučine tane materije koja povezuje galaksije i tvori divovske strukture u svemiru. Iako su filamenti mreže masivni, tamnu materiju je iznimno teško vidjeti. Sada su, pak, istraživači stvorili prvu računalnu fotografiju tamne materije.
IMAMO DOBRE VIJESTI Studija potvrdila da su ćelavi muškarci privlačniji ženama IMAMO DOBRE VIJESTI Studija potvrdila da su ćelavi muškarci privlačniji ženama 21.05.17 Ćelavi muškarci su seksipilniji, muževniji i privlačniji ženama, otkriva studija objavljena početkom godine. Žene će obrijane ili ćelave muškarce doživjeti kao samopouzdanije. Čak dvije trećine muškaraca izgubit će barem dio kose do 35. godine, no oni koji izgube u ranijoj dobi često upadaju u depresiju i mogu imati dređeni stupanj psiholoških problema. No, studija kaže kako ćelavost uopće ne treba biti minus, dapače. Ćelavost, dok još uvijek ne postoji način kako vratiti kosu, treba prihvatiti i s time živjeti.
Najbolji citati Sheldon Coopera: "Ne znam kakav si u ukupnoj populaciji, ali u ovom autu si glavni faker" Najbolji citati Sheldon Coopera: 21.05.17 Glavni lik ultrapopularne humoristično-znanstvene serije Teorija velikog praska je Sheldon Cooper. Onima koji su pratili seriju znaju o kakvom se genijalcu, ali i osobi kojima poteškoća sa društvenim životom, radi. Ovo su neki od najboljih citata genijalnog fizičara Sheldona.
VIDEO Hrvatski znanstvenici razgovaraju o svemiru, prostoru i vremenu VIDEO Hrvatski znanstvenici razgovaraju o svemiru, prostoru i vremenu 20.05.17 Druga tribina u ciklusu znanstvenih tribina Eppur si muove bila je posvećena svemiru.  U prvom dijelu tribine govorilo se o nekim od najzanimljivijih spoznaja do kojih se došlo u novije doba. Od Sunčevog sustava preko drugih zvijezda i galaksija prema rubu opazivog svemira što, u vremenskom smislu, znači od danas prema ranom dobu svemira. 
Sastojak biljke Rauwolfia serpentina za sniženje krvnog tlaka Sastojak biljke Rauwolfia serpentina za sniženje krvnog tlaka 20.05.17 Rezerpin je iscrpak biljke Rauwolfia serpentina, a koristio se u prošlosti kao lijek prvog izbora za sniženje krvnog tlaka. U novije vrijeme je dio liječenja drugog reda. U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature smo ispitali učinkovitost rezerpina u svojstvu lijeka prvog reda za sniženje krvnog tlaka kod primarne hipertenzije. Pretražili smo dokaze randomiziranih kliničkih studija. Studije su bile slijepo provedene i randomizirane.
Stručnjaci upozoravaju na jednu vrstu smrtonosne gljivice koja se rapidno širi svijetom Stručnjaci upozoravaju na jednu vrstu smrtonosne gljivice koja se rapidno širi svijetom 20.05.17 Stručnjaci upozoravaju na brzo širenje smrtonosne supergljivice Candide auris, otporne na neke ili čak sve poznate antigljivične lijekove. U sedam godina gljivica se proširila od Sjeverne i Južne Amerike, do Europe, Afrike i Azije. Gljivica uzrokuje čitav niz infekcija, a najzastupljenija je u američkim bolnicama. Gljivice Candida najčešći su uzrok gljivičnih infekcija na svijetu, no uglavnom su to bezopasne infekcije usta i genitalija.
Objavljena lista rekordnog broja žrtava ekstremnih meteoroloških događaja Objavljena lista rekordnog broja žrtava ekstremnih meteoroloških događaja 20.05.17 Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je listu meteoroloških rekorda o broju žrtava prouzročenih katastrofalnim ekstremnim meteorološkim događajima, poput tropskim ciklonima, tornadima, tučom, udarom munje...WMO će listu upotpuniti u budućnosti i sa žrtvama valova vrućina, hladnoća, te poplava.
Otkriveno zašto smo nervozni kad smo gladni Otkriveno zašto smo nervozni kad smo gladni 20.05.17 Jeste li ikad bili gladni i nervozni u isto vrijeme? To je zapravo povezano, tvrde znanstvenici. Riječ je o stvarnom fenomenu koji može utjecati na vaš život i ljubavnu vezu. Glavni razlog za ovaj fenomen je niska razina glukoze u krvi što izaziva slabiju koncentraciju i ispade bijesa prema ljudima u okolini. Zbog niskog šećera ispuštaju se hormoni stresa kortizol, adrenalin i neuropeptid Y.
Godina polarnih predviđanja - od istraživanja do unaprijeđene sigurnosti okoliša Godina polarnih predviđanja - od istraživanja do unaprijeđene sigurnosti okoliša 20.05.17 Brze promjene u polarnim regijama zahtijevaju globalan odgovor. U svrhu svođenja okolišnih rizika na najmanju moguću mjeru i maksimalnog iskorištavanja prilika povezanih s brzim klimatskim promjenama u polarnim regijama, te zatvaranja postojećih nedostataka u prognostičkim kapacitetima u polarnim regijama, pokrenuta je usklađena međunarodna kampanja za unaprijeđenje predviđanja vremenskih i klimatskih uvjeta te uvjeta leda na Arktiku i Antarktiku.
MASAŽA ZA BOL U VRATU Učinkovitost masaže u ublažavanju boli u vratu i poboljšanju funkcije MASAŽA ZA BOL U VRATU Učinkovitost masaže u ublažavanju boli u vratu i poboljšanju funkcije 19.05.17 Bol u vratu je česta i može ograničiti sposobnosti pojedinca da sudjeluje u normalnim aktivnostima svakodnevnog života. Masaža se naveliko koristi za liječenje boli u vratu. U ovom Cochrane sutavnom pregledu literature je definirana kao dodirivanje ili manipulacija mekim tkivima koja okružuju vrat koristeći se dlanovima, stopalima, rukama ili laktovima. Postoji mnogo različitih tipova masaže.
Astronomi uočili crnu rupu kako juri brzinom 8 milijuna kilometara na sat Astronomi uočili crnu rupu kako juri brzinom 8 milijuna kilometara na sat 19.05.17 Supermasivna crna rupa juri kroz svemir brzinom 8 milijuna km/h, objavili su astronomi. Crna rupa nalazi se u galaksiji 3C 186, koja je udaljena 8 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, a otkrivena je zahvaljujući teleskopu Hubble. Iz njenog prvotnog položaja izgurali su je najvjerojatnije gravitacijski valovi. Ovakvi misteriozni objekti su vrlo intrigantni, a nedavno smo izvjestili kako bi znanstvenici mogli po prvi puta snimiti horizont događaja.
Orašasti plodovi su izvor zdravlja Orašasti plodovi su izvor zdravlja 19.05.17 Orašasti plodovi nezaobilazan su dio ljudske prehrane, bilo samo kao grickalice ili dodaci jelima; bogati su omega 3 kiselinama, vitaminima i mineralima te s obzirom i na kaloričnost, izvor su energije. Pomažu jačanju kose i noktiju, jačanju memorije i koncentracije. Imaju pozitivan utjecaj na apetit zbog visokog sadržaja bjelančevina pa nam je osjećaj u želucu puniji i nemamo osjećaj gladi.
"Poljubit ću je u usta" - rekao je mladi Amerikanac nakon što ga je zmija ugrizla za jezik 18.05.17 Slučaj se odigrao u okrugu Putnam na Floridi. Mladi Amerikanac je prevezen u bolnicu nakon što ga je čergtuša ugrizla za jezik jer ju je pokušao poljubiti u usta. U početku ju je htio sklonuti sa ceste, no kako je bio s prijateljem, počeli su se igrati s opasnom otrovnicom. To nikako nije moglo dobro završiti, a posebice kad im je napamet pala suluda ideja.
Simfonija sudara čestica u izvedbi CERN-ovih znanstvenika Simfonija sudara čestica u izvedbi CERN-ovih znanstvenika 18.05.17 Ovako zvuči kada znanstvenici fizičar sviraju instrumente u CERN-u. Riječ je o sonifikaciji podataka prikupljenih od 4 detektora - ALICE, ATLAS, CMS, LHCb tijekom rada Velikog hadronskog sudarača LHC-a 2011. i 2013. godine.
'Vlak smrti Tiger and Turtle': Ovo je za sve koji se boje ići na pravi Roller Coaster! 'Vlak smrti Tiger and Turtle': Ovo je za sve koji se boje ići na pravi Roller Coaster! 18.05.17 Bojite se ići na vožnju vlakom smrti u lunaparku? Onda je ovaj Roller Coaster za vas! U Njemačkoj postoji Roller Coaster u kojem se ne vozite, već hodate! Hodajući 'vlak smrti' ima 259 stepenica, a ukupna dužina je oko 200 metara. Ovo impresivno zdanje osmislili su Heike Mutter i Ulrich Genth, a nalazi se u parku Angerpark u Duisburgu.
Kako ćemo se boriti protiv sljedećeg smrtonosnog virusa Kako ćemo se boriti protiv sljedećeg smrtonosnog virusa 18.05.17 Kada je Ebola izbila u ožujku 2014., Padris Sabeti i njezin tim, radio je na sekvenciranju genoma virusa, učeći kako mutira i kako se širi. Sabit je svoje istaživanje odmah objavila na Internetu, kako bi se istraživači virusa i znanstvenici iz cijeloga svijeta mogli pridružiti toj hitnoj borbi. U ovome govoru na TED-u, ona pokazuje kako je otvorena suradnja bila ključna za zaustavljanje virusa i za napadanje virusa koji će se tek pojaviti.
Ivan Đikić otkrio koje su ključne snage koje mogu u Hrvatskoj napraviti promjene Ivan Đikić otkrio koje su ključne snage koje mogu u Hrvatskoj napraviti promjene 18.05.17 Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić dao je intervju za portal Index u kojem govori o stanju u Hrvatskoj. Znanstveni novinar Nenad Jarić Dauenhauer, između ostalog, ga je pitao koje su ključne snage u Hrvatskoj koje mogu iznijeti promjene, te u pitanju iznio stav kako se čini da važnu ulogu imaju mediji, ali i studenti koji još nisu ušli u sustav koji melje.
Kakvu ulogu igra maslačak u razvoju novih kontraceptiva Kakvu ulogu igra maslačak u razvoju novih kontraceptiva 18.05.17 Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji u SAD-u objavili su rad u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences u kojem su opisali dva kemijska spoja koji su se pokazali učinkovitim kontraceptivima. Radi se o spojevima Pristimerinu, prisutnom u maslačku i mangu, te lupeolu, koji se nalazi u biljci latinskog naziva Tripterygium wilfordii koja se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini.
Istraživanje u Kinu ukazalo na vezu između ljute paprike i dugovječnosti Istraživanje u Kinu ukazalo na vezu između ljute paprike i dugovječnosti 18.05.17 Kineski znanstvenici objavili su studiju u časopisu BMJ u kojoj su u vezu doveli svakodnevnu konzumaciju hrane začinjene ljutom paprikom s 14%-tnim smanjenjem stope smrtnosti. Najveće smanjenje stope smrtnosti je zabilježeno kod osoba koje su ljute paprike jele svježe. Radi se o sastojku kapsaicinu koji se nalazi u ljutim paprikama. Kapsaicin biljkama daje ljutinu.
Znanstvenici pronašli i oživjeli mikrobe stare desetke tisuća godina Znanstvenici pronašli i oživjeli mikrobe stare desetke tisuća godina 17.05.17 U spiljama planine Naica u Meksiku desetak tisuća godina su bili konzervirani mikrobi. Procjenjuje se da su organizmi stari između 10 tisuća i 50 tisuća godina. Znanstvenici su ih uspjeli ekstrahirati iz kristala u spiljama u Meksiku. Direktorica astrobiološkog instituta NASA-e u Kaliforniji Penelope Boston kaže da su organizmi veoma neobični te nemaju rođake u postojećim genetskim bazama podataka.
Mike - pijetao bez glave Mike - pijetao bez glave 17.05.17 Čudno, ali istinito. Pijetao, zvan i čudesni Mike, uspio je preživjeti 18 mjeseci - bez glave! Sve je počelo u rujnu 1945. godine, kad je Mike trebao postati večerom. Farmer Lloyd Oslen svojom je sjekirom zamahnuo prema glavi pijetla kako bi ga njegova žena mogla prirediti za jelo. No, umjesto da postane večera, Mike je postao bezglavi pijetao. Sjekira nije zahvatila dio moždanog debla i jedno uho, a nakon što je sjekira učinila svoje, Mike je krenuo u potragu za hranom kao da se ništa nije dogodilo.
Otrovni smrtonosni pauk krije lijek za mozak Otrovni smrtonosni pauk krije lijek za mozak 17.05.17 Znanstvenici sa Sveučilišta Queensland i Monash objavili su kako je protein iz smrtonosnog australskog pauka moguće upotrijebiti za zaštitu mozga od posljedica moždanog udara. Protein Hi1a je ispitan na laboratorijskim štakorima, a samo jedna doza je bila dovoljna za postići povoljan učinak. Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Zaštitni učinak proteina je povezan s prevencijom oštećenja dijelova mozga koji zbog moždanog udara ostaju bez kisika.
Italija će uvesti zabranu pohađanja škola djeci koja nisu cijepljena Italija će uvesti zabranu pohađanja škola djeci koja nisu cijepljena 16.05.17 Ministrica zdravstva Italije Beatrice Lorenzi izjavila je kako se uvodi zabrana pohađanja državnih škola djeci koja nisu primila cjepivo. Ministrica je rekla kako je do pada broja cijepljene djece u Italiji došlo zbog "generiranja lažnih vijesti". Do kraja tjedna bi se trebala donijeti ova odluka. Podsjetimo, Italija je zabilježila veći broj slučajeva zaraze ospicama, a sve zbog necijepljenja, čime opada broj cijepljenjih i slabi kolektivni imunitet.
Novi model uzburkao javnost: Znanstvenici upozoravaju na erupciju jednog od najopasnijih vulkana u Europi Novi model uzburkao javnost: Znanstvenici upozoravaju na erupciju jednog od najopasnijih vulkana u Europi 16.05.17 Aktivnosti vulkana Campi Flegrei u Italiji u zadnjih 70-tak godina imaju kumulativni efekt, što znači da se nagomilava energija u kori vulkana. Tako vulkan postaje podložniji erupciji, a znanstvenici sa Sveučilišta College London upozoravaju kako bi se erupcija mogla dogoditi prije nego što se očekivalo. Novi model koji su razvili znanstvenici već je testiran na vulkanima Rabaul na Papui Novoj Guineji, El Hierro na Kanarskom otočju i Soufriere Hills na otoku Montserrat u Karibima.
Pitali smo vas da u jednoj riječi opišete znanost, evo što se napisali Pitali smo vas da u jednoj riječi opišete znanost, evo što se napisali 16.05.17 Znanost je, možemo slobodno reći, najvažnija ljudska djelatnost. Ona obuhvaća cjelokupno ljudsko znanje i nastojanje čovječanstva da razumije svijet oko sebe. S razvojem znanost razvija se i ljudska civilizacija, a za nas je daleko najvažnija medicina, koja čini naš život kvalitetnijim, dužim i zdravijim. Razvojem tehnologije otkrivamo tajne svemira i prirode oko nas, a sve to ne bi bilo moguće bez znanstvene metode.
Riješio jedan od najtežih matematičkih problema, a sve do sada to nitko nije primjetio! Riješio jedan od najtežih matematičkih problema, a sve do sada to nitko nije primjetio! 16.05.17 70-godišnji njemački statističar Thomas Royen riješio je jedan od najtežih matematičkih problema s kojim su se znanstvenici mučili desetljećima. Zanimljivo u cijeloj priči je što do sada nitko to nije primjetio. Royen je problem riješio u srpnju 2014. godine nakon što muje za vrijeme pranja zubi sinulo rješenje. Problem je poznat kao Gaussova nejednakost korelacije (GCI).
Činjenice o dojenju: Zašto je dojenje dobro za mamu i bebu? Činjenice o dojenju: Zašto je dojenje dobro za mamu i bebu? 16.05.17 Ovo su činjenice o dojenju koje će vas motivirati da mu pružite šansu unatoč mogućim poteškoćama koje uzrokuje neiskustvo.
BUDUĆNOST JE STIGLA Izrađen prvi funkcionalni raketni motor pomoću 3D printera BUDUĆNOST JE STIGLA Izrađen prvi funkcionalni raketni motor pomoću 3D printera 16.05.17 Raketni motor je u cijelosti izrađen pomoću 3D printera, javljaju znanstvenici sa MIT-a. Članovi Rocket Teama sa Sveučilišta MIT su testirali prvi 3D printani motor koji je u cijelosti izrađen od plastike. MIT kaže da NASA i proizvođači raketnih motora već eksperimentiraju s 3D printanjem raketa.
POMELI KONKURENCIJU Hrvatski učenici na Prirodoslovnoj olimpijadi osvojili tri zlata i tri srebra POMELI KONKURENCIJU Hrvatski učenici na Prirodoslovnoj olimpijadi osvojili tri zlata i tri srebra 16.05.17 Izvanredan uspjeh napravili su naši učenici na Prirodoslovnoj olimpijadi EU u Kopenhagenu koja se održala od 7. do 14. svibnja osvojivši tri zlatne i tri srebrne medalje. Zlatne medalje urušio im je ni manje ni više nego princ Joachim od Danske. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 300 učenika raspoređenih u 50 timova iz 24 članice EU.

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com