zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Nevjerojatna kamuflaža oponašajuće hobotnice Nevjerojatna kamuflaža oponašajuće hobotnice 18.01.17 Ova neobična životinja, nazvana oponašajuća hobotnica, može imitirati niz drugih životinja kako bi prevarila i izbjegla gladnog predatora. Hobotnica može brzo promijeniti svoj izgled i postati bilo koja životinja u blizini. Prvi put je otkrivena 1998. godine u Indoneziji kod otoka Sulawesi. Životinja je u početku zbunjivala znanstvenike zbog svoje sposobnosti imitacije, a do sada je otkriveno da se može pretvoriti u 15 različitih oblika.
UDAR BURE OD 208 KM/H Prognoza: Bit će jako hladno! UDAR BURE OD 208 KM/H Prognoza: Bit će jako hladno! 17.01.17 Nakon vrlo hladne prve polovine siječnja, novi tjedan donio je nastavak zimskog vremena. Na vrijeme od jutros utječe duboka sredozemna ciklona s centrom iznad južne Italije, piše Crometeo. Zbog blizine centra, oborina najviše ima u Dalmaciji, osobito nad otvorenim morem i otocima. Snijeg je već jučer zabijelio dijelove Korčule, Pelješca, Brača i Hvara.
Hrvatski studiji službeno postali odjel Hrvatski studiji službeno postali odjel 17.01.17 Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da Hrvatski studiji postaju sveučilišni odjel. Pet je članova Senata bilo protiv, 54 člana glasovala su za ovu odluku, dok je jedan bio suzdržan. Sjednica je održana u utorak u 12 sati u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, a sat vremena prije sjednice više od stotinu studenata održalo je prosvjed protiv preimenovanja Hrvatskih studija u odjel ispred zgrade Rektorata. 
Prestižni svjetski znanstveni časopis Nature objavio vijest o hrvatskom ministru znanosti i obrazovanja Prestižni svjetski znanstveni časopis Nature objavio vijest o hrvatskom ministru znanosti i obrazovanja 17.01.17 Nature, jedan od najprestižnijih znanstvenih časopisa na svijetu, objavio je vijest o hrvatskom ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću. Nature piše kako ministar nema namjeru odstupiti nakon što je utvrđeno da se koristio navodima drugog autora bez da ga je citirao.
Znate li koliko smo ozračeni? Znate li koliko smo ozračeni? 17.01.17 Okruženi smo raznim zračenjem i od njega se ne možemo sakriti. Svaki čovjek primi godišnje dozu zračenja od približno 3.5 mSv. Sv (Sivert) je izvedena mjerna jedinica kojom se izražava ekvivalentna doza ionizirajućeg zračenja. Nosi ime po švedskom fizičaru i liječniku Rolfu Sievertu. Ekvivalentna doza je veličina koja opisuje biološki učinak određenog ionizirajućeg zračenja u određenom tkivu.
Međunarodni znanstveni projekt za vrhunska biomedicinska istraživanja na IRB-u Međunarodni znanstveni projekt za vrhunska biomedicinska istraživanja na IRB-u 17.01.17 Novi projekt omogućit će IRB-u transfer znanja i tehnologije u metabolomici. Finska kompanija Patria će u suradnji s hrvatskim Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, financirati offset projekt koji će omogućiti Institutu Ruđer Bošković usvajanje znanja i tehnologije u jednom novom području istraživanja - metabolomici. Zajedno s genomikom i proteomikom, metabolomika je novo podruje istraživanja koje može dati uvid u metaboličko stanje ukupnih biokemijskih događaja povezanih sa stanicom ili biološkom sustavu, a bez prethodnih pretpostavki.
Usporedba kirurškog zahvata i lijekova u liječenju obilnih menstrualnih krvarenja Usporedba kirurškog zahvata i lijekova u liječenju obilnih menstrualnih krvarenja 17.01.17 U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature znanstvenici su analizirali kliničke pokuse u kojima je ispitana učinkovitost, sigurnost i prihvatljivost operacije u usporedbi s davanjem lijekova za liječenje obilnih menstrualnih krvarenja. Obilno menstrualno krvarenje je česti problem, koji može utjecati na kvalitetu ženina života. Kirurško liječenje uključuju histerektomiju i različite metode odvajanja endometrija ili resekcije (rezanje ili uništavanje sluznice maternice). Terapija lijekovima uključuje različite oralne lijekove i spiralu koja se implantira u maternicu i otpušta hormone (spirala koja otpušta levonorgestrel, LNG-IUS).
Ivan Đikić analizirao rad ministra: Utvrdio sam postojanje plagiranja, niza neetičkih pogrešaka, krivih citata, kopiranja rečenica Ivan Đikić analizirao rad ministra: Utvrdio sam postojanje plagiranja, niza neetičkih pogrešaka, krivih citata, kopiranja rečenica 17.01.17 Znanstvenik Ivan Đikić poslao je novo priopćenje s dokumentima koji ukazuju na proširenu praksu plagiranja i neetičkih radnji koje je pronašao u znanstvenom radu ministra Barišića. Svi dokumenti su prije dva dana poslani i osobno premijeru Plenkoviću te predsjedniku Sabora gospodinu Petrovu.
AKCIJA 'ASTRONAUT NA MJESECU' Remi Gaillard bio je na Mjesecu AKCIJA 'ASTRONAUT NA MJESECU' Remi Gaillard bio je na Mjesecu 16.01.17 Popularni Francuz Remi Gaillard u ovom je videu uletio na golf teren opremljen astronautskim odijelom, te se ponašao kao da je na Mjesecu. Izbezumljeni igrači samo su ga gledali, dok nije uzeo zastavu. Video je pogledan preko 17 milijuna puta. Gaillard je svjetsku slavu stekao preko Youtube viralnih videa u kojima se zabavlja s ljudima i izvodi šašave trikove.
Snijeg zameo otoke Snijeg zameo otoke 16.01.17 Snijeg je, kako je i najavljeno, počeo danas padati i na otocima. Najviše je palo na Korčuli i Visu. Popodne je zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha bila zatvorena autocesta i dio Jadranske magistrale. Sutra će biti pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, na Jadranu s kišom i snijegom. I dalje vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak koji u gorju može imati olujne udare.
Gradonačelnik malog gradića na Aljasci je - mačak! Gradonačelnik malog gradića na Aljasci je - mačak! 16.01.17 Nezadovoljni svojim političarima stanovnici gradića Talkeetna na Aljasci su nominirali, a potom i izabrali mačka Stubbsa za gradonačelnika! Stubbs je već 15 godina gradonačelnik, a stanovnici za njega kažu da je "najbolji gradonačelnik u povijesti njihovog gradića". Mještani kažu da samo jede i spava, a što je najvažnije - ne krade.
Kome je hladnije, ženama ili muškarcima? Kome je hladnije, ženama ili muškarcima? 16.01.17 Istraživanja su pokazala da se žene osjećaju kao da im je hladnije nego muškarcima. Žene imaju nižu prosječnu temperaturu kože, a pretpostavlja se da je to rezultat više količine potkožne masti i hormona estrogena. Nekima od nas može se uvijek činiti kao da je hladno i postoji mogućnost da je to nasljedno.
Zakrivljenost prostor­vremena i relativnost Zakrivljenost prostor­vremena i relativnost 16.01.17 Težnja k jedinstvenom opisu mehanike i elektromagnetizma Einsteina je, 1905. godine, dovela do posebne teorije relativnosti. Potpuno novi i revolucionarni svjetonazor proizašao je iz dvije, naizgled bezazlene, pretpostavke: (1) zakoni fizike isti su u svim inercijskim sustavima (to su sustavi koji jedan u odnosu na drugoga miruju ili se pak gibaju stalnom brzinom, ne ubrzavaju); (2) brzina svjetlosti ista je u svim inercijskim sustavima.
Proizveden sprej koji će biti od velike pomoći biciklistima Proizveden sprej koji će biti od velike pomoći biciklistima 16.01.17 Švedski startup TrackInvent radi na spreju koji bi trebao omogućiti vozačima bicikla da ih u mraku uoče drugi sudionici u prometu. Sprej nije ograničen samo na bicikliste, već je zamišljen kao sredstvo koje će zaštiti sve sudionike u prometu, od kućnih ljubimaca, pješaka, pa i objekata poput prometnih znakova koji bi onda sjali u mraku. Kako djeluje sprej pogledajte u videu.
Stručnjaci kažu kako je ovo 10 znakova da ste vrlo inteligentni Stručnjaci kažu kako je ovo 10 znakova da ste vrlo inteligentni 15.01.17 Znanstvenim istraživanjima u korelaciju su dovedene brojne ljudske karakteristike i kvocijent inteligencije. Kvocijent inteligencije je omjer mentalne dobi i kronološke dobi. Prosječni IQ je 100, dok su poznati primjeri i visokointeligentnih ljudi poput Einsteina i Tesle. 10% ljudske populacije ima IQ veći od 120, a njima su zajedničke neke, ne sve, karakteristike, poput ljevorukosti, sklonosti ka životinjama, pa čak i psovanje. Za Daily Mail su stručnjaci izdvojili 10 znakova koji su povezani s ljudima koji imaju veliki IQ.
Za sutra izdano crveno i žuto meteorološko upozorenje Za sutra izdano crveno i žuto meteorološko upozorenje 15.01.17 Za sutra su izdana upozorenja Meteo Alarma na vjetar, kišu, snijeg i poledicu. Crveno upozorenje se odnosi na Kvarner gdje se očekuje jaka i vrlo jaka, mjestimice i olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65-130 km/h. Sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno, u noći i ujutro mjestimice na kopnu i maglovito. U gorju i unutrašnjosti Dalmacije povremeno snijeg, kojeg će do kraja dana biti i u istočnim i središnjim predjelima.
Fizikalna terapija kao oblik liječenja za djecu i mladež za vrijeme i nakon liječenja raka u djetinjstvu Fizikalna terapija kao oblik liječenja za djecu i mladež za vrijeme i nakon liječenja raka u djetinjstvu 15.01.17 Rak u djetinjstvu je rjeđi od raka odraslih, sa stopom od 144 do 148 slučajeva na milijun djece. Za liječenje je često potrebno intenzivno liječenje, uključujući kombinirane načine liječenja, kao što su operacije, kemoterapije, radioterapije ili njihove kombinacije. Te su metode liječenja često popraćene nuspojavama kao što je mučnina, ozbiljne infekcije, oštećenja organa (srce, pluća, bubreg, jetra), smanjenje mineralne gustoće kostiju (snižen sadržaj minerala, kao što je kalcij, što čini kosti krhkima), ali i smanjenje snage mišića i fizičke kondicije.
Potres mozga povezan je u novom istraživanju s ubrzanim razvojem Alzheimerove bolesti Potres mozga povezan je u novom istraživanju s ubrzanim razvojem Alzheimerove bolesti 15.01.17 Studija objavljena u časopisu Brain pokazala je kako je potres mozak povezan s razvojem neurodegenerativne bolesti. Znanstvenici sa Sveučilišta Boston vršili su analizu na 160 ratnih veterana u dobi 32 godine. Nakon potresa mozga kod njih je zabilježena ubrzana promjena u mozgu, te slabljenje mentalnih sposobnosti. Znanstvenici kažu kako su ispitanici imali predispozicije za Alzheimerovu bolest, a ističu i to fa bolest prvo zahvaća korteks, gdje je zabilježena njegova manja gustoća.
Deset zanimljivosti o ljudskom tijelu i zdravlju Deset zanimljivosti o ljudskom tijelu i zdravlju 15.01.17 Koji nokti brže rastu – na rukama ili na nogama? Koliko se seksualnih činova dogodi u jednom danu na cijeloj Zemlji? Raste li brže tamna ili svijetla kosa? Je li špinat zaista tako bogat željezom?
Nakon smrti, stotine gena vraća se u život Nakon smrti, stotine gena vraća se u život 15.01.17 Mikrobiolog Peter Noble i njegov tim sa Sveučilišta u Washingtonu istraživali su gene u preminulim miševima i zebrastim ribama, te došli do zaključka da se više od 1000 različitih gena aktivira nakon smrti, čak i danima nakon smrti ponovno dođu u funkciju.  Kod miševa je oko 500-tinjak gena počelo raditi i do 24 sata nakon smrti, dok su kod zebrastih riba 550 gena zadržala svoju funkciju četiri dana nakon smrti.
Ovako bi izgledalo da ogromni asteroid pogodi Zemlju Ovako bi izgledalo da ogromni asteroid pogodi Zemlju 15.01.17 Zemlja ima dugu povijest udara nebeskih tijela na površinu. Kroz povijest, Zemlju su bombardirala i neka velika tijela, poput asteroida, koja su uzrokovala kataklizmičke pojave. No s vremena na vrijeme, naš je planet pogođen i manjim asteroidima. Prema izvještajima NASA Jet Propulsion Laboratory Zemlja je bila pogođena sa 556 malih asteroida u periodu od 1994. do 2013. godine.
U Švedskoj snimljen čudni zvuk, a izgleda da ga stvara polarna svjetlost U Švedskoj snimljen čudni zvuk, a izgleda da ga stvara polarna svjetlost 15.01.17 Turistički vodič u Švedskoj na Božić snimio je neobičan zvuk za koji tvrdi da dolazi sa polarne svjetlosti. Zvuk, koji možete čuti niže u članku, se sastoji od pucketanja i podsjeća na oružje korišteno u filmu Zvjezdani ratovi. Ovo nije prvi put da netko tvrdi da je snimio zvuk Aurore. Fotograf i turistički vodič Oliver Wright kaže da je stajao ispod intezivne Aurore kada je začuo zvuk i počeo ga snimati.
Teorijski fizičar tvrdi da tamna materija - ne postoji! Teorijski fizičar tvrdi da tamna materija - ne postoji! 15.01.17 Zadnjih 80 godina, astronomi traže objašnjenje zašto se galaksije, i drugi svemirski objekti ubrzano udaljavaju, te zašto se svemir ubrzano širi. Uveden je pojam tamne materije. Takva materija ne emitira niti reflektira elektromagnetsko zračenje, zbog čega je ne možemo direktno vidjeti, no njezino postojanje zabilježeno je indirektno. Otkrivanje što je to i od čega se sastoji tamna materija bi omogućilo bolje razumijevanje razvoja i budućnosti svemira.
Znanstvena studija: Što veće društvo na tulumima, to veća šansa za pijanstvo Znanstvena studija: Što veće društvo na tulumima, to veća šansa za pijanstvo 14.01.17 Brojnije društvo na tulumima i u izlascima povezano je u znanstvenoj studiji provedenoj u Švicarskoj s većim izgledima za pretjeranu konzumaciju alkohola. Prema podacima prikupljenima od oko 200 odraslih ispitanika, povećanje broja članova društva je bilo izravno povezano s povećanjem broja konzumiranih jedinica alkohola.
SpaceX ide dalje: Lansirana prva raketa od eksplozije u rujnu SpaceX ide dalje: Lansirana prva raketa od eksplozije u rujnu 14.01.17 Danas je lansirana prva raketa Elon Muskovog programa SpaceX još od eksplozije koja se dogodila u rujnu prošle godine. Lansiranje se dogodilo iz baze Vandenberg na kalifornijskoj obali, a raketa je uspješno sletjela na platformu u Tihom oceanu. Ovo ćemo pamtiti kao peti put da je iz orbite na Zemlju jedna raketa obavila putovanje, a prenijela je 10 komunikacijskih satelita.
Francusku i Njemačku pogodila snježna oluja Francusku i Njemačku pogodila snježna oluja 14.01.17 Snježna oluja pogodila je dijelove zapadne Europe, prije svega Njemačku i Francusku. Poremećen je cestovni, željeznički i zračni promet, a dio kućanstava ostao je bez opskrbe električnom energijom. Polje niskog tlaka nazvano je Egon.
I kod zvijezda ima pobačaja! I kod zvijezda ima pobačaja! 14.01.17 Da u unutrašnjosti kozmičkog oblaka plina može započeti postojana reakcija stapanja atomskih jezgri mora, naravno, biti prisutno dovoljno plinovite mase. U središtu oblaka mora se dostići gustoća koja temperaturu u tom području podiže na nekoliko milijuna stupnjeva. Polazna pretpostavka našeg razmatranja jest da u središtu takvog oblaka stabilna reakcija fuzije može započeti ako masa oblaka iznosi barem osam posto mase Sunca.
Nije poželjno u javnosti, ali ispuštanje vjetrova je zapravo dobra stvar, evo i zašto Nije poželjno u javnosti, ali ispuštanje vjetrova je zapravo dobra stvar, evo i zašto 14.01.17 Ispustiti vjetar u javnosti kad ste okruženi drugim ljudima nije naša preporuka, no radi se o normalnoj tjelesnoj funkciji koja ima nekoliko dobrih strana. Prije svega, 'prdenje' je dobro za debelo crijevo jer zadržavanje plinova nije dobro za zdravlje, a to naročito vrijedi za ljude koji imaju probavne smetnje.
OVO MORATE POGLEDATI Carl Sagan, Stephen Hawking i Arthur C. Clarke diskutiraju o svemiru, bogu i svemu ostalom OVO MORATE POGLEDATI Carl Sagan, Stephen Hawking i Arthur C. Clarke diskutiraju o svemiru, bogu i svemu ostalom 14.01.17 Trojica znanstvenih i popularno-znanstvenih velikana Carl Sagan, Stephen Hawking i Arthur Clarke diskutiraju o svemiru, bogu i znanosti općenito. Razgovarali su davne 1988. godine. Ako možete pratiti diskusiju na engleskom, vjerujemo da ćete uživati!
Sir Arthur Clarke, jedan od velike trojice pisaca znanstvene fantastike Sir Arthur Clarke, jedan od velike trojice pisaca znanstvene fantastike 14.01.17 Sir Arthur Clarke je britanski književnik rođen 1917., a preminuo je 2008. godine. Jedan je od velike trojice pisaca znanstvene fantastike i popularne znanosti (ostala dvojica su Isaac Asimov i Robert A. Heinlein). Napisao je jedan od najpoznatijih romana na svijetu kojeg je 1968. ekranizirao Stanley Kubrick.
REVOLUCIJA U TRGOVINI U ovim trgovinama nema prodavača, ali ni redova REVOLUCIJA U TRGOVINI U ovim trgovinama nema prodavača, ali ni redova 14.01.17 Amazon je posljednje četiri godine radio na ambicioznom projektu Amazon GO koji za cilj ima ukinuti klasične trgovce i, indirektno, redove u trgovinama. Pomoću računalnih senzora i umjetne inteligencije detektiraju se proizvodi koje kupac uzme u trgovini, a potom ih sustav prilikom izlaska iz trgovine naplati. Amazon planira otvoriti 20 trgovina u većim gradovima Amerike kroz sljedeće dvije godine, a planiraju i 2000 novih trgovina u sljedećih deset godina.
PREPORUČAMO Sutra pročitajte veliki intervju s jednom od najvećih mladih znanstvenih zvijezda u Hrvatskoj PREPORUČAMO Sutra pročitajte veliki intervju s jednom od najvećih mladih znanstvenih zvijezda u Hrvatskoj 14.01.17 U novom broju lifestyle magazina Svijet koji sutra izlazi s nedjeljnjim izdanjem Jutarnjeg Lista pročitajte intervju sa znanstvenicom Ivom Tolić, koja radi na Institutu Ruđer Bošković. Počitajte fascinantnu životnu priču svježe dobitnice Državne nagrade za znanost i jedne od najvećih mladih znanstvenih zvijezda u Hrvatskoj, biologinje Ive Tolić, koju je napisala europska novinarka godine Tanja Rudež.
U SAD-u preminula žena zaražena superbakterijom - bakterijom kojoj nijedan poznati antibiotik ne može ništa U SAD-u preminula žena zaražena superbakterijom - bakterijom kojoj nijedan poznati antibiotik ne može ništa 14.01.17 U Nevadi u SAD-u preminula je žena zaražena bakterijom koja je otporna na sve vrste poznatih antibiotika. Takve bakterije su dobile naziv superbakterije i predstavljaju veliku opasnost za čovječanstvo. Spoznaja da postoje bakterija kojima ne možemo ništa trebala bi nas alarmirati. Stručnjaci kažu kako su ovo vrlo rijetki slučajevi, no ovo nas treba duboko zabrinuti.
Dobro pogledajte pa podijelite ovu fotografiju, vrlo je važna! Dobro pogledajte pa podijelite ovu fotografiju, vrlo je važna! 14.01.17 Erin Smith Chieze objavila je na Facebook profilu jednu fotografiju koja je u kratkom roku postala vrlo popularna i viralna. Radi se o kutiji za jaja u kojoj se nalaze limuni. No, slika ima puno dublje značenje. Ona opisuje kako sve može izgledati rak dojke i kakve može posljedice ostaviti na dojkama. Limuni služe kao mala enciklopedija činjenica koje svaka žena mora znati i na vrijeme otkriti rak dojke, kako bi liječenje moglo što prije započeti.
U Šibenik stigle prve ljame u Dalmaciji U Šibenik stigle prve ljame u Dalmaciji 14.01.17 Udruga za terapiju i aktivnosti pomoći konja, Konjički klub 'Kolan' iz Šibenika, na svojoj farmi u Dubravi od kraja prošle godine ima dvoje novih stanovnika. Ljame ili južnoafričke deve koje su po dolasku na farmu 'Happy horse' dobile prava dalmatinska imena - Dunko i Manda, prve su i jedine u Dalmaciji.
SMANJITE STRES Znanstvenici objasnili kako stres utječe na bolesti srca i krvnih žila SMANJITE STRES Znanstvenici objasnili kako stres utječe na bolesti srca i krvnih žila 14.01.17 Znanstvenici sa Sveučilišta Harvard objavili su studiju u časopisu The Lancet u kojoj su objasnili kako stres utječe na zdravlje srca i krvnih žila. Prikupljeni su i analizirani podaci od gotovo 300 ispitanika. Zabilježena je povećana aktivnost u dijelu mozga po imenu amigdala, te je to povezano s većim rizikom za razvoj bolesti. Kod osoba koje su bile izložene stresu pokazalo se kako su iz amigdale odlazili signali prema leđnoj moždini, te je došlo do povećane proizvodnje bijelih krvnih stanica.

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com