zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

PRIJELOMNA VIJEST Znanstvenici NASA-e objavili spektakularno otkriće! PRIJELOMNA VIJEST Znanstvenici NASA-e objavili spektakularno otkriće! 26.09.16 NASA je objavila kako je na Jupiterovu mjesecu Europa kilometrima ispod ledene površine mogao postojati golemi ocean s uvjetima povoljnim za život. Ovu veliku vijest znanstvenici su objavili danas (26.9.) u 20 sati po našem vremenu. Snimke koje potvrđuju teoriju snimio je teleskop Hubble. Istraživanja su provedena 2014. godine, a otkrila su da na Europi kroz pukotine u ledu u atmosferu izbijaju goleme perjanice.
Znanstvenici otkrili novu primjenu otrova pauka Znanstvenici otkrili novu primjenu otrova pauka 26.09.16 Irski znanstvenici su otkrili kako se još može upotrijebiti paukov otrov. Naime, kod nekih vrsta paukova utvrđeno je da imaju otrov koji može štetno djelovati na bakterije, primjerice na Escherichiju coli, bakterije koja normalno živi u našim crijevima. No ta bakterija, tj. određeni sojevi bakterije mogu uzrokovati mokraćne i crijevne infekcije, pa i dovesti do vrlo teških oblika bolesti sa smrtnim ishodom.
Akupunktura za oporavak nakon moždanog udara Akupunktura za oporavak nakon moždanog udara 25.09.16 Akupunktura je liječenje temeljeno na staroj kineskoj medicini ubadanja iglom ili pritiska na određena mjesta na tijelu u svrhu liječenja. U ovom Cochrane sustavnom pregldu stražena je učinkovitost akupunkture u oporavku dnevnih aktivnosti, kretanju i kvaliteti života u bolesnika koji su doživjeli moždani udar prije više od mjesec dana. Moždani udar je glavni uzrok smrti u svijetu i može biti uzrokom teškog invaliditeta. Akupunktura je relativno jednostavna, jeftina i sigurna metoda liječenja koja se stoljećima primjenjuje u Kini, te sve više u zapadnjačkim zemljama. Nije jasno koliko su pouzdani trenutni dokazi za rutinsku preporuku akupunkture.
Zemlja bi mogla prijeći dogovorenu gornju granicu rasta temperature u roku od jednog desetljeća Zemlja bi mogla prijeći dogovorenu gornju granicu rasta temperature u roku od jednog desetljeća 25.09.16 To bi moglo uzrokovati gubitak ledenjaka, manju dostupnost vode, pogoršanje konflikata oko teritorija i rast stanovništva. Prošlog prosinca 195 nacija dogovorilo se na summitu o klimi u Parizu kako će rast svjetske temperature održati ispod 2°C, a cilj je oko 1.5 stupnjeva. Ipak, naša Zemlja je već na dvije trećine puta do tog nižeg i sigurnijeg cilja, te bi ga mogao prijeći u roku od jednog desetljeća, smatra Richard Betts, vođa istraživanja o utjecajima klime u britanskom Met Office Hadley centru.
Za vikend nas očekuje idealno vrijeme - iskoristite ga! Za vikend nas očekuje idealno vrijeme - iskoristite ga! 23.09.16 Jučer u 16:21 sati počela je kalendarska jesen. Jesen smo dočekali uz stabilno anticiklonalno vrijeme, a da ulazimo u hladniji dio godine najbolje se moglo primijetiti po noćnim i jutarnjim temperaturama koje su bitno pale u odnosu na one prije nekoliko dana, piše Crometeo. U dijelu unutrašnjosti zemlje minimalne temperature zraka padale su ispod 5 Celzijevih stupnjeva, a i u većem dijelu zaobalja bile su jednoznamenkaste.
OTKRIVENO Pušenje trajno utječe na DNK! OTKRIVENO Pušenje trajno utječe na DNK! 23.09.16 Istraživanje u SAD-u otkrilo je kako pušenje može promijeniti više od 7000 gena. Mijenjanje aktivnosti tih gena može doprinijeti razvoju niza bolesti, objavljeno je u znanstvenom časopisu Circulation: Cardiovascular Genetics. Kod velikog broja gena su ove promjene konačne, no ipak u nekim slučajevima oštećenja mogu nestati 5 godina nakon prestanka pušenja. U istraživanju je sudjelovalo 16000 ispitanika, od kojih su neki i praćeni više od 30 godina.
Grčka mitologija: Tko su bili satiri i nimfe? Grčka mitologija: Tko su bili satiri i nimfe? 23.09.16 U grčkoj mitologiji Satiri su polubogovi, najčešće prikazivani kao mitološka bića napola jarac, a napola čovjek. Zbog ljubavi prema vinu često su bili prikazivani s čašama vina. Satiri su bili povezani s plodnošću, imali veliki seksualni apetit i bili su pohotna i razvratna bića koja su voljela žene, ali i dječake. Zato su nekad i prikazivani s erekcijom.
KONTROLA TERETA I SIGURNOSTI U POMORSKIM LUKAMA NATO će na Institutu Ruđer Bošković razviti nuklearne detektore KONTROLA TERETA I SIGURNOSTI U POMORSKIM LUKAMA NATO će na Institutu Ruđer Bošković razviti nuklearne detektore 21.09.16 Ruđer predstavio jedan od najvećih NATO SPS projekata u Hrvatskoj. Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je predstavljen projekt E-SiCURE, jedan od najvećih projekta iz NATO programa znanost za mir i sigurnost u Hrvatskoj, koji je nedavno dodijeljen IRB-u za razvoj sofisticiranih detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.
Zelena Mamba, predator koji vreba sa visine Zelena Mamba, predator koji vreba sa visine 21.09.16 Mambe žive isključivo u Africi, gdje nastanjuju napuštene jame u zemlji ili brežuljke kamenja. Ove zmije love danju. Lovina su im mali sisavci, ptice, žabe koje žive na drveću i gušteri.
Jedna od rijetkih snimki Albert Einsteina, Princeton 1943. godine Jedna od rijetkih snimki Albert Einsteina, Princeton 1943. godine 20.09.16 Abert Einstein formulirao je posebnu i opću teoriju relativnosti kojima je uveo revoluciju u modernu fiziku. Pored toga, doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Dobio je Nobelovu nagradu 1921. za objašnjenje fotoelektričnog efekta, a najpoznatiji je po čuvenoj formuli E=mc^2.
Nema dokaza o štetnosti GMO-a: Ovo su 10 mitova o genetski modificiranim organizmima Nema dokaza o štetnosti GMO-a: Ovo su 10 mitova o genetski modificiranim organizmima 20.09.16 Genetski modificirani organizmi su jedno od najkontroverznijih jela na svijetu. No znanost iza njih je prilično jasna. GMO-i se istražuju intezivno i desetljećima, a toliko se i koriste bez problema i posljedica za zdravlje i okoliš, te uzgajaju u većem dijelu svijeta. Brojne meta studije koje se provode na velikim uzorcima dug niz godina već su to potvrdile. Takve studije treba odgovorno i ispravno predstaviti javnosti. "Treba priznati da nema nikakvih znanstvenih dokaza o štetnosti GMO-a" - rekao je prošle godine dr. sc. Hrvoje Fulgosi s Instituta Ruđer Bošković.
Intervencije za prestanak pušenja među autohtonim stanovništvom Intervencije za prestanak pušenja među autohtonim stanovništvom 20.09.16 U autohtonom stanovništvu (engl. indigenous populations), stope pušenja nisu se smanjile kao one u širim zajednicama oko njih, a s tim povezane zdravstvene štete su neprihvatljive. Ovaj Cochrane sustavni pregled literature uključio je 4 objavljene studije. Te studije istražile su postupke za prestanak pušenja usmjerene posebno na smanjenje i / ili zabranu upotrebe duhana među autohtonim stanovništvom te je zaključeno da nedostaje dokaza u tom području.
VIDEO Hvarska pijavica od stvaranja do raspadanja VIDEO Hvarska pijavica od stvaranja do raspadanja 20.09.16 Tijekom nedjelje na Jadranu je uočeno nekoliko pijavica, a jedna od najvećih bila je i ona u blizini Svete Nedilje na otoku Hvaru. Hvarska pijavica stvorila se iz kumulonimbusa koji se u popodnevnim satima razvio uz obale Hvara, a nošen jugozapadnih visinskim strujanjem, uz daljnje jačanje, kretao se prema kopnu, gdje je na području Brela donio grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom.
NAGRAĐEN ZA OTKRIĆE GRAVITACIJSKIH VALOVA Astrofizičar Kip Thorne: Znanost preciznije objašnjava svijet nego religija NAGRAĐEN ZA OTKRIĆE GRAVITACIJSKIH VALOVA Astrofizičar Kip Thorne: Znanost preciznije objašnjava svijet nego religija 19.09.16 Kip Thorne je jedan od najpoznatijih astrofizičara današnjice, a radi na pozntom Sveučilištu Caltech (California Institute of Technology). Magazin Time ga je proglasio 'svemirskim vizionarom', te jednom od 100 najutjecajnijih osoba 2016. godine. Nedavno je osvojio Kavlijevu nagradu za otkriće gravitacijskih valova s Ronaldom Dreverom i Reinerom Weissom.
Otok Zavodovski - najveće okupljalište pingvina na svijetu! Otok Zavodovski - najveće okupljalište pingvina na svijetu! 19.09.16 Tijekom nekoliko mjeseci u godini pingvini remete mir ovog zabačenog otoka na jugu Atlantskog oceana. Buka je zaglušujuća, smrad nepodnošljiv, no barem svi elegantno izgledaju. Ovo je jedno od najvećih okupljališta pingvina na svijetu, na malenom otoku 1800 kilometara istočno od vrha antarktičkog poluotoka.
Slučaj Pavuna: Renomirani znanstveni autoritet i/ili zagovornik pseudoznanstvenih papazjanija Slučaj Pavuna: Renomirani znanstveni autoritet i/ili zagovornik pseudoznanstvenih papazjanija 18.09.16 Nedavno predizborno sučeljavanje tijekom kojeg je HDZ-ovac Đuro Njavro izrazio svoje uvjerenje da bi bilo dobro da vođenje kurikularne reforme od Borisa Jokića preuzme fizičar Davor Pavuna izazvalo je negodovanja pa i podsmjehe u dijelu znanstvene zajednice. Najava je na portalima i društvenim mrežama pokrenula nabijenu diskusiju o tome je li Pavuna pravi kandidat za reformu te je li on renomirani znanstveni autoritet ili je 'puko k'o kokica' kako je to svojevremeno šaljivo u svojem blogu opisao naš ugledni astrofizičar Dejan Vinković, piše Nenad Jarić Dauenhauer na Indexu.
Sve se više liječnika koristi hipnozom prilikom liječenja Sve se više liječnika koristi hipnozom prilikom liječenja 18.09.16 Dva liječnička kongresa održana u Njemačkoj pokazala su kako se sve više liječnika koristi metodom hipnoze, a ta je tehnika raširena među stomatolozima i psihoterapeutima. Član izvršnog odbora Međunarodnog društva hipnotičara Bernhard Trenkle kaže kako se hipnozom koristi više liječnika nego što ljudi misle. Pacijenti ne mogu biti hipnotizirani protiv svoje volje, a u postupku moraju surađivati. Iskustva su pokazala da je otprilike 10% populacije nemoguće hipnotizirati.
Što je genska terapija? Što je genska terapija? 17.09.16 Današnje razumijevanje genetike omogućilo je da se isprave pogreške koje uzrokuju genetske bolesti. Svrha genske terapije je odrediti neispravan gen i otkriti kako ispraviti tu pogrešku. Zatim se ubrizgavanjem stanica s 'ispravljenim' genima u pacijentov krvotok mogu ublažiti ili uništiti simptomi bolesti. Takvi će pacijenti i dalje nositi neispravan gen u svojim jajnim stanicama ili spermijima, no moći će živjeti normalnijim životom.
SRUŠEN REKORD Svjetska meteorološka organizacija objavila novi rekord u trajanju munje na nebu SRUŠEN REKORD Svjetska meteorološka organizacija objavila novi rekord u trajanju munje na nebu 17.09.16 Nebo nad Francuskom proparala je munja koja je trajala 7.74 sekunde, što je novi rekord u trajanju jedne munje. Munja je horizontalno putovala 200 kilometara. Bljesak munje se dogodio 30. kolovoza 2012. nad Francuskom, objavila je Svjetska meteorološka organizacija. "Bilo je to pražnjenje između dvaju oblaka", kazao je stručnjak WMO-a Randall Cerveny.
DRAMA U ISTRI Olujno nevrijeme pogodilo istarsku obalu DRAMA U ISTRI Olujno nevrijeme pogodilo istarsku obalu 16.09.16 Jaka kiša praćena vjetrom i u petak popodne spustila se na Poreč i Poreštinu, a po podacima porečkih vatrogasaca, najteže je bilo na sjevernom potezu od Bijele uvale do Červara, gdje su imali tridesetak intervencija zbog poplavljenih obiteljskih kuća, podruma i poslovnih prostorija. Stanovnici tog dijela Istre ne pamte tako jaku kišu koja je doslovce poplavila ulice porečke stare gradske jezgre. 
Na granici zaplijenjen radioaktivni materijal, evo što o svemu kaže Institut Ruđer Bošković Na granici zaplijenjen radioaktivni materijal, evo što o svemu kaže Institut Ruđer Bošković 15.09.16 U automobilu Poljakinje (45) na graničnom prijelazu Karasovići carinici su pronašli u ponedjeljak staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226. Uzorak za analizu je stigao na Institut Ruđer Bošković (IRB), a analiza će se vršiti u Laboratoriju za radioekologiju koji je akreditiran od strane Hrvatske akreditacijske agencije za ovu vrstu analize. O slučaju se oglasio i IRB.
TOP 10 CITATA O VINU: "Oni koji ga piju su zdravi, inteligentni i seksi" TOP 10 CITATA O VINU: 15.09.16 Vino je oduvijek imalo važnu ulogu u ljudskoj povijesti i jedno je od najpopularnijih alkoholnih pića. To alkoholno piće se dobiva vrenjem grožđa, pri čemu nastaje etilni alkohol i ugljični dioksid, a smatra se jednim od najvažnijih sastojaka mnogih europskih i mediteranskih kuhinja.
UPOZORENJE METEO ALARMA Stiže značajnija promjena vremena UPOZORENJE METEO ALARMA Stiže značajnija promjena vremena 15.09.16 Ljubitelji ljeta mogu biti zadovoljni: Sredina je rujna, a temperature zraka i dalje dosežu vrućih 30 stupnjeva. Površinske temperature mora diljem našeg dijela Jadrana su od 22 do 24°C, što znači da je ugodno kupanje i dalje zagarantirano, piše Crometeo. Značajniji pad temperature zraka neće se dogoditi niti do kraja aktualnog tjedna. Ipak, u noći s petka na subotu preko Hrvatske će proći hladna fronta.
Znanstvenici stvorili mladunčad bez potrebe majke! ...ili kako stvoriti senzacionalne naslove Znanstvenici stvorili mladunčad bez potrebe majke! ...ili kako stvoriti senzacionalne naslove 15.09.16 Mnogi mediji diljem svijeta senzacionalno su prenijeli studiju prema kojoj, navodno, za stvaranje mladunčadi nije bilo potrebno jajačce. Ipak, studija objavljena u časopisu Nature Communications, nije ona u kojoj znanstvenici opisuju futurističko stvaranje djece bez jajačaca, ili majke. Mediji navode kako su korištene stanice kože umjesto jajašaca, te da bi na ovaj način homoseksualne osobe mogle imati potomke koristeći spermu i stanicu kože.
Gravitacija Mjeseca povezana s velikim potresima na Zemlji Gravitacija Mjeseca povezana s velikim potresima na Zemlji 13.09.16 Veliki potresi, poput onoga koji je 2010. pogodio Čile ili 2011. Japan, su vjerojatniji da se dogodi za vrijeme punog Mjeseca ili mlađaka, dva perioda u mjesecu kada su plimske razlike najveće. Seizmolozi su desetljećima pokušavali pronaći vezu između Mjeseca i potresa na Zemlji, a sada su se složili da velike plime mogu utjecati na podrhtavanje tla.
Zašto istraživati svemir, ako milijuni djece u Africi gladuju? Pogledajte što je odgovorio NASA-in znanstvenik Zašto istraživati svemir, ako milijuni djece u Africi gladuju? Pogledajte što je odgovorio NASA-in znanstvenik 13.09.16 U rano proljeće 1970. godine redovnica Mary Jucunda, koja je tada radila s izgladnjelom djecom u Kabweu, u Zambiji, iz toga očaja samožrtvovanja koje se doimalo uzaludnim, napisala je NASA-i pismo o tome kako u uvjetima u kojima daje sve od sebe ne može zamisliti kako netko istovremeno može imati obraza baviti se svemirskim istraživanjem.
Ovako izgleda zijevanje u životinjskom svijetu Ovako izgleda zijevanje u životinjskom svijetu 13.09.16 Da, i životinje, baš poput ljudi, zijevaju. Iako znanstvenici još do kraja nisu objasnili fenomen zijevanja i zašto je ono zarazno, smiješno je vidjeti kako neke životinje zijevaju, a pogotovo ako je riječ o našim kućnim ljubimcima. Nasmijte se uz ovu simpatičnu fotogaleriju životinjskih zijevanja.
Zašto zijevamo i zašto je ono zarazno? Zašto zijevamo i zašto je ono zarazno? 13.09.16 Iako postoji mnogo teorija koje pokušavaju objasniti zašto zijevamo, znanstvenici još uvijek nisu odredili primarnu teoriju. Neki psiholozi tvrde kako je zijevanje poput rashladnog uređaja mozga - nešto poput ventilatora u računalu koji se uključi kada se sustav počne pregrijavati.
Grupna edukacija roditelja za poboljšanje emocionalne prilagodbe i ponašanja male djece Grupna edukacija roditelja za poboljšanje emocionalne prilagodbe i ponašanja male djece 13.09.16 Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda literature bio je analizirati istraživanja u kojima je ispitana djelotvornost grupne edukacije roditelja s ciljem poboljšanja emocionalne prilagodbe i ponašanja (bihevioralna prilagodba) male djece. Emocionalni problemi i problemi ponašanja često se javljaju među malom djecom i kod mnoge djece ti problemi traju sve do školske dobi i adolescencije.
SABLASNI LUNARNI OBLACI Astronomi riješili misterij mjesečevog sjaja SABLASNI LUNARNI OBLACI Astronomi riješili misterij mjesečevog sjaja 13.09.16 Lunarni oblaci od nanoprašine nastali su kao posljedica udara meteorita, objavili su znanstvenici i time riješili problem prirodnog fenomena mjesečevog sablasnog sjaja koji je stoljećima inspirirao znanstvenike i umjetnike. Analizirajući podatke NASA-ine Lunar Atmoshpere and Dust Environment Explorer (LADEE) letjelice, znanstvenici su identificirali njezine razne komponente i kemijske elemente, među kojima je posljednji otkriven neon.
Znanstvenici rade na 'univerzalnom cjepivu za rak', testiranja na ljudima bila su uspješna Znanstvenici rade na 'univerzalnom cjepivu za rak', testiranja na ljudima bila su uspješna 13.09.16 Znanstvenici sa Sveučilišta Johannes Gutenberg u Mainzu u Njemačkoj su uspješno proveli tri ispitivanja na ljudima 'univerzalnog cjepiva za rak'. Radi se o testiranju prije velikog kliničkog ispitivanja koje bi trebalo uslijediti. Liječenje raka nije jednostavno pošto postoji nebrojeno podvrsta tumora, a najučinkovitije liječenje u modernoj medicini je kemoterapijom i zračenjem. No znanstvenici traže i druge metode kako liječiti ovu opasnu bolest.
Ovo je Dashrath Manjhi i vratio nam je vjeru u ljudski rod! Ovo je Dashrath Manjhi i vratio nam je vjeru u ljudski rod! 12.09.16 Ovaj čovjek živi u siromašnom selu Gahlour u blizini Gaya, Bihar u Indiji. Njegova žena je preminula 1967. godine zbog nedostatka liječničke pomoći u ključnom trenutku jer se najbliži liječnik nalazio u 70 kilometara udaljenom drugom selu. Dashrath nije želio da nitko više prolazi ono što je on prošao te je odlučio 'prepoloviti' planinu Gehlour. Sam je radio dan i noć pune 22 godine i izdubio prolaz širok 10, a dug 100 metara.
TEHNOLOGIJA U MEDICINI Izvedena operacija oka uz pomoć robota TEHNOLOGIJA U MEDICINI Izvedena operacija oka uz pomoć robota 12.09.16 Kirurzi iz britanske bolnice John Radcliffe Hospital u Oxfordu po prvi puta su izveli operaciju oka uz pomoć robota. Njime su upravljali preko joysticka i zaslona osjetljivog na dodir. Tijekom operacije  je 70-godišnjem pacijentu odstranjena membrana iz stražnjeg dijela oka koja je imala promjer 0.01 milimetra. Zasad je planirano da se ovakvom zahvatu podvrgne još 12 pacijenata.
Znate li koja je najsnažnija detonirana nuklearna bomba? Znate li koja je najsnažnija detonirana nuklearna bomba? 11.09.16 Ovu nuklearnu bombu testirao je Sovjetski savez 1961. godine. Sovjetski Savez je 30. listopada 1961. testirao AN602 termonuklearnu bombu nadimka 'Car bomba', a poznata je i pod kodnim imenom Ivan. Testiranje se provelo iznad Novaja Zemlje u Rusiji.
U Hrvatskoj 40 darivatelja organa na milijun stanovnika U Hrvatskoj 40 darivatelja organa na milijun stanovnika 10.09.16 Četrdeset darivatelja organa na milijun stanovnika postignuće je koje je, prema službeno objavljenim podacima za 2015. godinu, prvi put u svijetu ostvareno u Hrvatskoj, dok istodobno Nacionalni transplantacijski program izuzetnim postignućem pomiče granice uspješnosti, izvijestilo je u subotu Ministarstvo zdravlja.
DNK SPERME SE MIJENJA 'Biološki sat' i kod muškarca počinje otkucavati već s 35 godina DNK SPERME SE MIJENJA 'Biološki sat' i kod muškarca počinje otkucavati već s 35 godina 10.09.16 Brojna istraživanja posljednjih nekoliko godina upozoravaju kako 'biološki sat' i kod muškarca počinje otkucavati već s 35 godina. Pokazalo se tako da buduće majke nisu jedine koje se trebaju brinuti o godinama kad će se odlučiti na potomstvo. Znanstvenici poručuju kako o padu plodnosti trebaju razmišljati i muškarci, iako se kod žena zaliha jajnih stanica troši, a spermiji se proizvode cijeli život.

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com