zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Metode hitne kontracepcije s ciljem sprječavanja trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa Metode hitne kontracepcije s ciljem sprječavanja trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa 23.10.17 Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda bio je procijeniti učinkovitost i sigurnost različitih metoda hitne kontracepcije u cilju sprečavanje trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Hitna kontracepcija (HK) uključuje korištenje lijekova ili bakrene intrauterine naprave (spirale) kako bi se spriječila trudnoća ubrzo nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Dostupno je više različitih intervencija za HK.
Europi prijeti opasni novi soj gripe 21.10.17 Opasni novi soj gripe, nazvan 'Aussie flu' koji je čak i potencijalno smrtonosan krenuo je prema Velikoj Britaniji i Europi i mogao bi ubiti milijune ljudi koliko i pandemija iz Hong Konga iz 1968. godine, upozorava stručnjak za javno zdravstvo prof. Robert Dingwall, sa Sveučilišta Nottingham Trent, te dodaje kako je 'neizbježno' da soj H3N2 stigne u Britaniju ove zime, piše Slobodna Dalmacija.
Na Madagaskaru je u tijeku epidemija kuge Na Madagaskaru je u tijeku epidemija kuge 21.10.17 Na Madagaskaru je u tijeku epidemija kuge koja se neuobičajeno brzo širi i zahvaća područja u kojima inače nema kuge. Naime, kuga je na Madagaskaru endemski prisutna, s prosječno godišnje prijavljenih 400 slučajeva, među kojima prevladava bubonska kuga (80-95 % svih oboljelih). Međutim, u ovoj epidemiji, u kojoj je od početka kolovoza do 16. listopada prijavljeno 805 slučajeva kuge, uključujući 74 umrlih (smrtnost 9.2%), među oboljelima prevladava plućna kuga (74% oboljelih).
VELIKI PROBLEM Onečišćenje povezano s 9 milijuna smrtnih slučajeva u 2015. godine VELIKI PROBLEM Onečišćenje povezano s 9 milijuna smrtnih slučajeva u 2015. godine 21.10.17 Sve više jača svijest kako je onečišćenje jedan od gorućih problema planeta, uz globalno zagrijavanje, i među najvećim izazovima za čovječanstvo. Kako raste populacija i potrošnja dobara, tako raste i količina otpada i smeća. Važnost recikliranja sve više dolazi do izražaja, a razglo zbog kojeg bi na ekologiju trebali imati primarnu pozornost je i istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet.
Znanost potvrdila: Brak je dobar za zadravlje srca Znanost potvrdila: Brak je dobar za zadravlje srca 21.10.17 Britanski znanstvenici sa Aston Medical School objavili su rezultate studije na gotovo milijun ispitanika. Otkrilo se kako brak ima pozitivan utjecaj na zdravlje srca. Ispitanici, osobe s hipertenzijom, odnosno previsokom koncentracijom kolesterola u krvi i dijabetesom, koji su bili u braku imali su 16% veće izglede za duži život.
Fascinantni turistički dragulj: Čitavo selo se nalazi pod stijenom! Fascinantni turistički dragulj: Čitavo selo se nalazi pod stijenom! 21.10.17 Setenil de las Bodegas neobično je selo u Španjolskoj koje je očaravajuća turistička destinacija. Tipično bijelo andaluzijsko selo nalazi se pod stijenom. U njemu živi oko 3000 stanovnika, a nalazi se 157 kilometara sjeveroistočno od grada Cadiza. Grad se nalazi u uskom klancu rijeke, a mnoge kuće izgrađene su u stijeni zidova kanjona.
Google Maps dostupan za 15 planeta i mjeseca u Sunčevom sustavu 21.10.17 Google je, što je davno poznato, detaljno mapirao veliki dio kopnene površine Zemlje, no sada je otišao korak dalje. Nakon Mjeseca i Marsa, odlučili su mapirati 15 tijela u Sunčevom sustavu koristeći podatke svemirskih letjelica NASA-e i ESA-e.
Stiže pogoršanje vremena uz kišu i grmljavinu 21.10.17 Promjenljivo do pretežno oblačno, vjetrovito i osjetno svježije. U nedjelju jače naoblačenje uz kišu i pljuskove s grmljavinom, a na zapadu zemlje može biti obilne oborine. U noći na ponedjeljak uz pad temperature zraka u višem gorju može biti susnježice i snjega. U ponedjeljak postupni prestanak kiše, a u utorak i djelomično razvedravanje. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeverac.
Studija pokazala da psi mogu 'nanjušiti' naše osjećaje Studija pokazala da psi mogu 'nanjušiti' naše osjećaje 21.10.17 Postoji poslovica da psi mogu nanjušiti naš strah, a nova studija pokazuje da je to zaista i istina. Psi mogu osjetiti naše osjećaje i preuzeti ih tako da se i oni tako osjećaju. Ako smo mi tužni, i oni mogu biti tužni. Studija je objavljena u časopisu Animal Cognition, a otkrila je da psi koriste osjet miris kako bi se uskladili s ljudskim osjećajima i raspoloženjem.
NAŠ DOM: Ovo niste znali o planeti Zemlji NAŠ DOM: Ovo niste znali o planeti Zemlji 20.10.17 Zemlja je naš dom i jedini nama poznati planet na kojem postoji život. Zemlja je treći po udaljenosti planet od Sunca, 147.098.290 km (perihel) i 152.098.232 km (afel), a ophodno vrijeme Zemlje iznosi 365,256.363.004 dana pri prosječnoj orbitalnoj brzini od 29.78 km/s. Površina Zemlje je 510.065.284 km2, od čega na kopno otpada samo 148.939.063 km2 (29% ukupne površine), a ostalo na vodu.
Liječenje povišenog krvnog tlaka (hipertenzije) u odraslih u dobi između 18 i 59 godina Liječenje povišenog krvnog tlaka (hipertenzije) u odraslih u dobi između 18 i 59 godina 20.10.17 Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda literature bio je istražiti koristi i štete uporabe lijekova za sniženje krvnog tlaka (antihipertenziva) u odraslih u dobi između 18 i 59 godina s povišenim krvnim tlakom (hipertenzijom). Pretražili smo dostupnu medicinsku literaturu kako bi pronašli sve studije koje su istraživale ovo pitanje. Podaci uključeni u ovaj sustavni pregled objavljeni su do siječnja 2017. godine.
POGUBAN ZA RIBLJI FOND Opasan predator širi se Jadranskim morem POGUBAN ZA RIBLJI FOND Opasan predator širi se Jadranskim morem 20.10.17 Brojni su ovo ljeto vidjeli misteriozna želatinozna stvorenja u moru, te pretpostavili kako se radi o meduzama. Ipak, radi se o rebrašima koji su bezopasni za ljude, ali pogudni za riblji fond. Rebraš ili morski orah (Mnemiopsis leidyi) invazivna je vrsta koja je u Jadran stigla tek nedavno, vjerojatno u Mediteran uvezena u balastnim vodama tankera.
U Njemačkoj nestalo 75% kukaca 20.10.17 Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Plos One pokazuje kako se broj kukaca drastično smanjio od 1990. godine do danas. Naime, broj je pao za čak 75%, a kao posljedica bi se mogao dogoditi domino efekt na prehrambeni lanac u prirodi.
Istraživanje nedjelotvornog lijeka koji - djeluje! Istraživanje nedjelotvornog lijeka koji - djeluje! 18.10.17 Znate li da postoji sredstvo koje nije djelotvorno protiv boli, a svejedno smanjuje bol? To sredstvo naziva se placebo. Placebo je farmakološki nedjelotvorna i neškodljiva tvar, koja se katkada daje bolesnicima (bez njihova znanja) umjesto pravog lijeka koji nije dostupan ili ga više nije uputno dati bolesniku. Primjerice, to mogu biti tic-tac bomboni ili nešto drugo što ima oblik sličan tableti. Zbog očekivanja bolesnika da je dobio lijek, odnosno zbog autosugestije, placebo učinci vrlo sliče efektima pravog lijeka.
Umjetna inteligencija pokazala se uspješnom u otkrivanju raka 18.10.17 Znanstvenici s MIT-a u suradnji s liječnicima iz Massachusetts General Hospital razvili su umjetnu inteligenciju koja uspješno detektira lezije na dojkama koje mogu povećati rizik za nastanak tumora. Pokazalo se kako je uz pomoć novog sustava moguće točno identificirati 97% lezija koje su kasnije dovele do nastanka tumora. 
Spektakularne fotografije živog svijeta Velikog koraljnog grebena Spektakularne fotografije živog svijeta Velikog koraljnog grebena 17.10.17 Veliki koraljni greben je najveći takav greben na svijetu, a ujedno i najveća živa cjelina na svijetu. Prekriva površinu od 344.000 km2, a proteže se duž 2030 kilometara kontinentalnog dijela sjeveroistočne Australije. Sastoji se od nevjerojatnih 3000 koraljnih grebena, više od 900 otoka, atola i laguna od kojih se svaki nalazi u različitoj fazi razvoja.
Mladi hrvatski znanstvenici mijenjaju dosadašnje shvaćanje procesa razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama Mladi hrvatski znanstvenici mijenjaju dosadašnje shvaćanje procesa razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama 17.10.17 Ključni rezultati ERC projekta dobiveni su radom isključivo hrvatskih znanstvenika, i to ponajviše doktoranada Krune Vukušića i Renate Buđe s IRB-a kao prvih autora objavljenog rada. Ugledni znanstveni časopis Developmental Cell, jedan od najprestižnijih na području stanične biologije, na naslovnici svog posljednjeg izdanja objavio je rezultate najnovijeg istraživanja grupe prof. dr. sc. Ive Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) koji mijenjaju dosadašnje shvaćanje procesa razdvajanja kromosoma u ljudskim stanicama.
Znanstvenici objavili "otkriće bez presedana" o gravitacijskim valovima Znanstvenici objavili 16.10.17 Znanstvenici sa European Southern Observatory (ESO) najavili su otkriće "otkrića bez presedana", a sada su i otkrili o čemu je riječ. Naime, po prvi put znanstvenici su zabilježili u isto vrijeme gravitacijske valove i svjetlost iz istog izvora. "Otkriće je značajno jer nam daje dva drugačija uvida u isti fenomen" - ističe astrofizičar Brian Koberlein. Gravitacijski valovi su valovi u prostorvremenu prvi put predviđene teorijom Alberta Einsteina prije sto godina.
120.000 domova ostalo bez električne energije: Uragan Ofelija pogodio Irsku 16.10.17 Dosad su najmanje tri osobe izgubile život. Vlasti su izdale upozorenje za građane da ostanu u svojim domovima sve dok "jako opasna" oluja, kako su opisali Ofeliju, ne prođe. Video iz Dublina pogledajte ovdje.
UŽIVO Pratite Festival znanosti u Sinju, uskoro predavanje Ivana Đikića UŽIVO Pratite Festival znanosti u Sinju, uskoro predavanje Ivana Đikića 16.10.17 Festival znanosti otvoren je danas u Sinju. I ove godine Sinj na tjedan dana postaje grad hrvatskih zvijezda u svjetskoj znanosti i grad znanosti. Pogađate: na Festivalu znanosti - Sinj 217.! FZS 2017. održat će se u Sinju od 16. do 21. 10. 2017. pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a gosti će biti naši vrhunski znanstvenici u svjetskoj znanosti: I. Đikić, G. Paić, T. Prokopec, J. Faričić, R. Matasović, L. Forro, T. Žakula, N. Raos, B. Salopek-Sondi, I. Sondi, A. Radonić, K. Vlahoviček, O. Polašek i T. Portada. 
JEDINSTVENA PRILIKA Preuzmite svoju kartu za put na Mars! JEDINSTVENA PRILIKA Preuzmite svoju kartu za put na Mars! 14.10.17 Do 1. studenoga 2017. godine preuzmite besplatne karte za put na Mars. Nije šala, kartu zaista možete preuzeti, no ipak nećete osobno ići na Crveni planet. Američka letjelica Mars InSight (Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) kreće prema Marsu u svibnju 2018. godine, a na svoje odredište stići će u studenom 2018. godine.
Sljedeći tjedan Sinj postaje centar znanosti: Počinje Festival znanosti, stiže i Ivan Đikić Sljedeći tjedan Sinj postaje centar znanosti: Počinje Festival znanosti, stiže i Ivan Đikić 14.10.17 I ove godine Sinj na tjedan dana postaje grad hrvatskih zvijezda u svjetskoj znanosti i grad znanosti. Pogađate: na Festivalu znanosti - Sinj 217.! FZS 2017. održat će se u Sinju od 16. do 21. 10. 2017. pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i potporom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a gosti će biti naši vrhunski znanstvenici u svjetskoj znanosti: I. Đikić, G. Paić, T. Prokopec, J. Faričić, R. Matasović, L. Forro, T. Žakula, N. Raos, B. Salopek-Sondi, I. Sondi, A. Radonić, K. Vlahoviček, O. Polašek i T. Portada. 
Prijedlog zakona koji DHMZ-u daje monopol nad vremenskom prognozom naglo povučen Prijedlog zakona koji DHMZ-u daje monopol nad vremenskom prognozom naglo povučen 14.10.17 Nakon što su meteorološke udruge iz cijele zemlje jučer burno reagirale na novi prijedlog zakona o meteorološkoj djelatnosti koji je DHMZ uputio u sustav e-Savjetovanje, nacrt je danas oko podne - nestao. U sustavu e-Savjetovanje se ne može vidjeti, a objašnjenja o tome zašto ga više nema - nema. 
Računala mogu predvidjeti lokaciju svakog od nas u budućnosti Računala mogu predvidjeti lokaciju svakog od nas u budućnosti 14.10.17 S 93%-tnom točnošću računala mogu predvidjeti našu lokaciju u budućnosti analizom povijesti mobilnih signala. Znanstvenik Albert-Laszlo Barabasi stražuje kako je sve u svijetu povezano sa svim drugim, te kakvi skriveni obrasci vladaju procesima u golemim mrežama u kojima je sve u nekakvoj vezi. U časopisu Science objavio je znanstveni rad u kojem je analizirao mobilne signale 50.000 ljudi tijekom 100 dana, te je mjerenjem entropije svačijeg puta otkrio obrasce kretanja.
Ogromna rupa veličine Nizozemske otvorila se u ledu Antarktike 13.10.17 "Ogromna, misteriozna rupa je nevjerojatna. Izgleda kao da je netko izbušio rupu u ledu" - rekao je atmosferski fizičar Kent Moore sa sveučilišta Mississauga u Torontu za Motherboard. Područja otvorene vode okružena ledom morske vode, poput ovog, nazivaju se polinijama. Formiraju se u obalnim područjima Antarktike, rekao je Moore.
SRUŠIT ĆE SE REKORDI Uragan Ofelije kreće se prema Europi SRUŠIT ĆE SE REKORDI Uragan Ofelije kreće se prema Europi 13.10.17 Stoljetni uragan Ofelija, kako su ga nazvali jer se razvoj uragana na Atlantiku nije dogodio od 1893. godine, kreće se prema Europi. Na udaru su Azori, a sljedeći tjedan Irska i Britanija. Meteorolozi predviđaju da bi Ofelija mogao biti prvi uragan koji će dosegnuti Europu od 1961. godine. Uragan će pratiti vjetrovi brzine veće od 110 km/h.
Liječenje upalnih bolesti zdjelice Liječenje upalnih bolesti zdjelice 13.10.17 U ovom Cochrane sustavnom pregledu procjenjivali smo učinkovitost i sigurnost različitih terapija za upalne bolesti zdjelice (engl. pelvic inflammatory disease, PID) koji se preporučuju i razmatraju u trenutnim kliničkim smjernicama za liječenje PID u SAD-u od 2015. godine.
Uskoro bi cijela Hrvatska mogla biti prekrivena meteorološkim radarima 11.10.17 Projekt METMONIC je ukupno vrijedan 343,9 milijuna kuna od čega je iz EU fondova u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' osigurano 85% sufinanciranja ukupno prihvatljivih troškova. Cilj projekta je modernizacija mreže što će osigurati da 100% teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena.
TUŽNI PODATAK 2.1 milijardi ljudi nema pristup pitkoj vodi TUŽNI PODATAK 2.1 milijardi ljudi nema pristup pitkoj vodi 11.10.17 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je podatke prema kojima 2.1 milijardi ljudi nema pristup pitkoj vodi. Stanite malo i promislite o kolikoj je brojci riječ - to je 30% svjetske populacije! Problem s pitkom vodom najizraženiji je u ruralnim područjima, a najteže su pogođena djeca, te ljudi u ratnim područjima.
Znanstveni rad znanstvenice sa Ruđera objavljen u Nature Physics Znanstveni rad znanstvenice sa Ruđera objavljen u Nature Physics 11.10.17 Prof. Smith i suradnici u radu su objasnili kako dolazi do međustaničnih međudjelovanja i koji mehanizmi drže žive stanice zajedno, s naglaskom na značaj procesa adhezije. Ugledni časopis Nature Physics objavio je rezultate novoga istraživanja grupe prof. dr. sc. Ane Sunčane Smith s Instituta Ruđer Bošković, a kojim se došlo do potpuno novih spoznaja o dosad nepoznatoj fiziološkoj ulozi nedavno otkrivenih aktivnih fluktuacija u staničnim membranama.
Poznati fizičar tvrdi da je život poslije smrti fizički nemoguć Poznati fizičar tvrdi da je život poslije smrti fizički nemoguć 09.10.17 Ideja koju zastupaju brojne svjetske religije, život poslije smrti, fizički je nemoguća, tvrdi poznati fizičar Sean Carroll,  kozmolog i profesor fizike s uglednog sveučilišta California Institute of Technolog. Carroll kaže kako u potpunosti razumijemo zakone fizike koji stoje u pozadini svakodnevnog života, a sve ono što se događa u stvarnosti mora biti unutar okvira mogućeg.
Ako razgovarate sami sa sobom, zapravo si pomažete Ako razgovarate sami sa sobom, zapravo si pomažete 09.10.17 Znanstvenici su potvrdili kako razgovor sam sa sobom može biti pozitivan i povoljno utjecati na psihu. Kada razgovaramo na taj način, sagledavamo stvari na objektivniji način, ali je bitno i kako razgovaramo, tj. koristimo li se motivacijskim ili instrukcijskim govorom te u kojem se licu obraćamo samom sebi, kaže profesor psihologije sa Sveučilišta Michigan Ethan Kross.
FANTASTIČNE SNIMKE 5 godina Marsa iz perspektive rovera Curiosity FANTASTIČNE SNIMKE 5 godina Marsa iz perspektive rovera Curiosity 09.10.17 Čovječanstvo je, u neku ruku, već osvojilo Mars. Naše sonde i roveri ga već dugo istražuju i dobro ga poznajemo. Jednog dana ćemo gotovo sigurno sletjeti na njega i postaviti zastavu čovječanstva i na Crveni planet. Dok čekamo na taj trenutak, NASA nam je pripremila niz snimki koje je snimio rover Curiosity i objedinila ih u jedan video. Rover je svoju misiju započeo 5. kolovoza 2012. nakon što je meko sletio u krater Gale Crvenog planeta na nosaču-kranu pogonjenom raketnim motorima.
Umrla Tanja Devčić, novinarka i urednica kultne emisije o svemiru Andromeda 08.10.17 U subotu navečer u Zagrebu je u 72. godini preminula dugogodišnja novinarka i urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija Tanja Devčić, izvijestili su s Prisavlja. Tijekom Domovinskoga rata izvješćivala je s ratnih područja, a nakon završetka rata na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT- HR 2)  pokrenula je i punih dvadeset godina uređivala i vodila kultnu emisiju "Andromeda".
Samo prijatelji: Jesu li moguća muško-ženska prijateljstva? Samo prijatelji: Jesu li moguća muško-ženska prijateljstva? 06.10.17 Je li prijateljstvo između osoba suprotnog spola moguće? Jesu li takvi odnosi zaista samo prijateljski ili su tek usputna stanica na putu do romantičnog odnosa? Odgovor na pitanje je li iskreno, platonsko prijateljstvo muškarca i žene moguće mogao bi ovisiti o tome kojem je spolu pitanje postavljeno. Dok žene prijateljstvo s muškarcima vide kao mogućnost maskulinije društvene interakcije (grublji humor, gledanje sportskih utakmica i sl.), muškarci na prijateljstvo sa ženama često gledaju kao na odnos koji prethodi ljubavnom (Bleske Rechek i Buss, 2001).
VELIKI DAN ZA RUĐER IRB-u dodijeljeno više od 74 milijuna kuna VELIKI DAN ZA RUĐER IRB-u dodijeljeno više od 74 milijuna kuna 06.10.17 Dodijeljena sredstva kroz ove projekte iskoristit će se za dodatno jačanje znanstvenih kapaciteta IRB-a, uključivanje novih znanstvenika, modernizaciju opreme, jačanje suradnje s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologija u gospodarstvo.

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk