zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Osnivač Facebooka dobio kćer, pa objavio: Donirat ću 45 milijardi dolara za razvoj tehnologije! Osnivač Facebooka dobio kćer, pa objavio: Donirat ću 45 milijardi dolara za razvoj tehnologije! 01.12.15 Osnivač i direktor Facebooka Mark Zuckerberg objavio je u utorak dvije važne stvari. Prvo, njegova žena Priscilla rodila je kćerkicu kojoj su nadjenuli ime Max. Drugo, odlučio je u njezinu čast tijekom života donirati 99 posto svojih i ženinih dionica Facebooka, koje danas vrijede 45 milijardi dolara!
Evo koliko je rad Nikole Tesle značio za razvoj moderne medicine Evo koliko je rad Nikole Tesle značio za razvoj moderne medicine 01.12.15 Nikola Tesla je 1900. godine objavio povezanost tijela i elektromagnetizma.
"Zemlje koje u velikoj mjeri pridonose emisiji plinova moraju preuzeti veće obveze" 01.12.15 Predstavnici 195 zemalja na skupu u Parizu pokušavaju dogovoriti smanjenje emisije štetnih plinova zbog zagrijavanja planeta s katastrofalnim posljedicama poput otapanja ledenjaka, porasta razine mora, poplava, suša, ugrožavanja sigurnosti hrane i dostupnosti vode. Hrvatsku predstavlja premijer Zoran Milanović, a na konferenciji sudjeluje i delegacija Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
Zoran Vakula otkrio kakva nas zima čeka Zoran Vakula otkrio kakva nas zima čeka 01.12.15 Glavni meteorolog HRT-a prognozirao je kakva nas zima čeka. Ističe da nas čeka iznadprosječno topla zima. "Dugoročna prognoza iznadprosječne topline, i mjesečne i sezonske, nedavno je još jednom potvrđena. A danas je objavljena i najnovija, koja ima još veću težinu, jer su je pripremili prognostičari Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, na temelju ne samo praćenja različitih svjetskih modela za dugoročne prognoze, nego i kao rezultat suradnje s kolegama iz našeg dijela Europe" - piše.
Je li ovo najbolja reklama koja se ikad pojavila pred blagdane? Je li ovo najbolja reklama koja se ikad pojavila pred blagdane? 01.12.15 Pred nadolazeće blagdane imamo prilike vidjeti cijeli niz dirljivih reklama kojima je cilj poslati poruku i pouku, on reklama koja se pojavila ove godine pomela je svu konkurenciju. Poučna priča je pokrenula lavinu reakcija na društvenim mrežama. Dokaz tome je činjenica da je u nekoliko dana pogledana više od 4.5 milijuna ljudi.
I Rusi i Turci su obmanuli javnost o padu zrakoplova - dokazala fizika! I Rusi i Turci su obmanuli javnost o padu zrakoplova - dokazala fizika! 01.12.15 Ni ruska ni turska interpretacija rušenja ruskog vojnog zrakoplova nisu točne, objavili su u petak astrofizičari Tom van Doorsslaere i Giovanni Lapenta s belgijskog sveučilišta u Leuvenu. Fizičari u svojoj analizi prvo predstavljaju podatke o događaju koje je objavila turska vojska.
Ruđerovim znanstvenicima vrijedne donacije za inovativna istraživanja gena i nanočestica Ruđerovim znanstvenicima vrijedne donacije za inovativna istraživanja gena i nanočestica 01.12.15 Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Zoran Džolić i dr. sc. Đurđica Ugarković dobitnici su vrijednih donacija Zaklade Adris ukupne vrijednosti dvjesto tisuća kuna. Riječ je o inovativnim i društveno korisnim projektima u području evolucijske genetike i nanotehnologije u službi zdravlja, koji su izabrani među 10% najboljih projekata u kategoriji 'Znanje i otkrića'. U sklopu nagrađenih projekata znanstvenici će istraživati kako promjene u okolišu utječu na naše gene i potomstvo te kako uz pomoć adenovirusa kreirati nanočestice koje bi u budućnosti pridonijele razvoju novih metodologija detekcije virusa i drugih patogenih organizama.
Britanija planira uvesti porez na nezdravu hranu Britanija planira uvesti porez na nezdravu hranu 01.12.15 Britanska Vlada želi uvesti iz oštrih mjera u borbi protiv dječje pretilosti, među kojima je i uvođenje poreza na nezdravu hranu. Zastupnici smatraju da se treba reagirati i na reklamiranje sniženih cijena 'nezdravih napitaka i hrane', te uvesti poreze na zaslađena pića.
Samo prošle godine u Europi je zabilježeno 140.000 novih slučajeva zaraze ovim opasnim virusom Samo prošle godine u Europi je zabilježeno 140.000 novih slučajeva zaraze ovim opasnim virusom 01.12.15 Samo u lanjskoj godinu u Europi je zabilježeno čak 142.000 novooboljelih od HIV-a. Stručnjaci kažu kako je to najveća brojka od 1980. godine i početka brojana zaraženih. Broj HIV pozitivnih udvostručio se je u Rusiji i Ukrajini. Zdravstveni djelatnici jako su zabrinuti činjenicom koliko se brzo broj povećava. U izvještaju Europskog centra za prevenciju bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije pišu kako je razlog tomu seks bez zaštite i drogiranje injekcijama koje nisu sterilne već se u ovisničkom krugu međusobno koriste.
O budućnosti planeta odlučuje se u Parizu: Borba protiv klimatskih promjena je svjetski izazov O budućnosti planeta odlučuje se u Parizu: Borba protiv klimatskih promjena je svjetski izazov 30.11.15 "Dužni smo našoj djeci ostaviti planet zaštićenu od katastrofa" - istaknuo je francuski predsjednik Hollande te rekao da je "COP21 golema nada koju ne smijemo propustiti. Ovdje u Parizu treba odlučiti o budućnosti planeta". Vođe država cijelog svijeta pozvali su na hitnu akciju protiv klimatskog zatopljenja. Na otvorenju skupa o planetu, 150 čelnika, među kojima američki predsjednik Barack Obama, kineski Xi Jinping, japanski premijer Shinzo Abe, francuski predsjednik Francois Hollande minutom šutnje odali su počast žrtvama atentata u nekoliko zemalja, među kojima i u Francuskoj.
Tko je mladi genijalac iz Splita? Darijan Gudelj postigao zavidan rezultat na natjecanju iz robotike Tko je mladi genijalac iz Splita? Darijan Gudelj postigao zavidan rezultat na natjecanju iz robotike 30.11.15 Darijan Gudelj, osnovnoškolac iz Splita, 2015. godine na državnom natjecanju iz robotike osvojio je 5. mjesto u kategoriji 'rescue A primary', u kojoj je trebalo izraditi robota koji će spasiti žrtvu. Matematika, fizika i robotika su predmeti koje Darijan najviše voli jer zahtijevaju logičko razmišljanje, ali i opisuju svijet oko nas.
Jeste li znali da neki insekti ubijaju svoje majke? Jeste li znali da neki insekti ubijaju svoje majke? 30.11.15 Neki društveni insekti, poput pčela, u određenim situacijama ubijaju matice. Postavlja se pitanje zašto se, i u kojim to situacijama, isplati ubiti maticu. Kako pokazuje istraživanje, razlog leži u mogućnosti radilica da u tom slučaju liježu muška jaja. Rezultati istraživanja objavljeni u Current Biology.
Može li cimet spriječiti nastanak kožnog karcinoma melanoma? Može li cimet spriječiti nastanak kožnog karcinoma melanoma? 30.11.15 Pravi cimet (Cinnamomum zeylanicum), kineski cimet (Cinnamomum cassia) i indonezijski cimet (Cinnamomum burmanii) pripadaju skupini od oko 300 vrsta cimeta (Cinnamomum), koji pripada porodici lovora (Lauraceae). Aromatična kora drva cimeta koristi se širom svijeta u kulinarske svrhe, ali se također koristi u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini.
Video na koji ćete zaplakati - od tuge i sreće: Ovako je izgledala prije, a danas... Video na koji ćete zaplakati - od tuge i sreće: Ovako je izgledala prije, a danas... 30.11.15 Kujica, kasnije je dobila ime Angela, kad je pronađena bila je na rubu smrti. Bila je toliko slaba da su je trebali učiti kako ponovno stajati na vlastitim nogama. Razlog njezinog stanja je prijašnji vlasnik koji ju je izgladnjivao. Srećom, članovi Rescue from the Hart su je spasili, a kako izgleda danas pogledajte u dirljivom videu.
Akademik Paar: Teorija velikog praska potvrđuje vjersko učenje da je svemir nastao u jednom trenutku Akademik Paar: Teorija velikog praska potvrđuje vjersko učenje da je svemir nastao u jednom trenutku 30.11.15 Akademik Vladimir Paar je u Kninu održao predavanje o odnosu znanosti i vjere. Govorio je o Velikom prasku, evoluciji, te genetici. Po njegovom mišljenju teorija velikog praska zapravo potvrđuje vjersko učenje da je svemir nastao u jednom trenutku, što je tek kasnije znanstveno dokazano upravo ovom teorijom. Teorija evolucije, kako tvrdi akademik Paar, nije u koliziji s crkevnim naukom, a teoriju evloucije u novije vrijeme priznala je i crkva, pa je poznata i poslanica pape Ivana Pavla II u kojoj piše kako je teorija evolucije potpuna sukladna kršćanskoj vjeri.
Što jesti tijekom blagdana? Zdrava blagdanska trpeza! Što jesti tijekom blagdana? Zdrava blagdanska trpeza! 30.11.15 Nadolazeći blagdani predstavljaju vrlo izazovno radoblje u godini kada se zaista teško pridržavati uravnotežene prehrane i ne pokleknuti pred mirisima koji izviru iz mesnih pečenja ili šarenih kolača.
Astronomi došli do fascinantnog otkrića: Crna rupa 'pojela' zvijezdu! Astronomi došli do fascinantnog otkrića: Crna rupa 'pojela' zvijezdu! 30.11.15 Skupina astrofizičara sa sveučilišta John Hopkins po prvi je puta svjedočila izuzetno rijetkom događaju - crnoj rupi koja 'proždire' jednu zvijezdu, nakon čega je došlo do izbačaja materije u svemir i to brzinom koja nije daleko od brzine svjetlosti - najveće moguće brzine koju materija može postići u našem svemiru.
VELIKA PRIJETNJA ČOVJEČANSTVU Led oko Arktika najtanji od početka mjerenja! VELIKA PRIJETNJA ČOVJEČANSTVU Led oko Arktika najtanji od početka mjerenja! 30.11.15 Alarmantno stanje je na Arktiku. Klimatske promjene uzimaju sve veći mah i postaju sve ozbiljnija prijetnja životu na Zemlji. Ljudi izgledaju nemoćno pred katastrofom koju su sami izazvali. Najnoviji podaci ukazuju na činjenicu da je led oko Arktika najtanji od početka mjerenja.
BAJKOVITI ZIMSKI UGOĐAJ Snježni pokrivač na Zavižanu ostavlja bez daha BAJKOVITI ZIMSKI UGOĐAJ Snježni pokrivač na Zavižanu ostavlja bez daha 30.11.15 Na kraju, studeni je koliko-toliko opravdao izreku 'Studen-zima'. Lika i Gorski kotar su se zabijelili, a bura je 'oprala' Jadran. Prosječan broj od 18 hladnih dana (minimalna temperatura je negativna) neće biti dosegnut. Dosad ih je u studenom bilo deset. Samo je jednom najniža temperatura pala ispod -10°C ( 26.11.2015). Takav, ledeni dan se na Zavižanu u studenom prosječno dogodi samo 2 puta.
Znanost je međunarodna, globalna, a nikako lokalna, kaže ekonomistica Iva Tomić Znanost je međunarodna, globalna, a nikako lokalna, kaže ekonomistica Iva Tomić 30.11.15 Dr. Iva Tomić istražuje što pokreće visoku nezaposlenost mladih u Europi. U Bruxellesu se mjere donose birokratski i ne uzimaju se u obzir različitosti među članicama, upozorava znanstvena suradnica Ekonomskog instituta Zagreb. "Lijepo je slušati Norvežane, Fince i Austrijance, no njihova se iskustva ne mogu striktno primijeniti na nas. Mi imamo stopu nezaposlenosti mladih 45 posto, a oni nemaju ni deset. Njihovi problemi su potpuno drukčiji od naših." - kaže Tomić.
Kina priprema izgradnju najvećeg laboratorija za kloniranje na svijetu Kina priprema izgradnju najvećeg laboratorija za kloniranje na svijetu 30.11.15 U Kini će se graditi najveći laboratorij za kloniranje na svijetu, u što će se uložiti 30 milijuna američkih dolara. Po završetku gradnje, ondje će se između ostaloga klonirati psi, krave, konji i primati. Osim linije za replikaciju životinja, centar će uključivati još banku gena te znanstvene i edukacijske sadržaje.
"Klimatske promjene još su gore od terorističkih napada" 30.11.15 Dok se terorizam silom prilika mora ograničiti na pokušaje masovnih ali ipak izoliranih stradanja, klimatske promjene su sila koja ima puno tiši, ali kumulativni učinak: kad bi klimatske promjene bile kakva teroristička grupa, njene bi metode bile jasne: postupno, dugotrajno pogoršanje uvjeta kako se nacije ne bi mobilizirale u borbi protiv nje, ali s jasnim ciljem: istrebljenjem čovječanstva.
Među 100 najboljih inovatora Europe čak 4 iz Hrvatske! Među 100 najboljih inovatora Europe čak 4 iz Hrvatske! 29.11.15 Google je objavio rezultate godišnjeg izbora New Europe 100 Challengers. Među 100 inovatora koji pokreću promjene u istočnoj i jugoistočnoj Europi ušla su i četiri inovatora iz Hrvatske.
Geolozi u čudu: Cesta u Kaliforniji se u roku tri dana 'zgužvala' Geolozi u čudu: Cesta u Kaliforniji se u roku tri dana 'zgužvala' 29.11.15 Sasvim obična cesta je prije nekoliko dana zaokupila pažnju geologa. Naime, cesta se iz nekog razloga počela gužvati i toliko se srušila da su je vlasti morale zatvoriti. Potresa nije bilo, kao ni velikog pljuska, pa geolozi istražuju uzroke ove pojave. Prof. Vincent Devlahovic sa Sveučilišta Vanyons pretpostavlja da su se stijene natopile prije vodom, pa je došlo do pomicanja padine.
Rano dodavanje hrane i tekućine za zdravu dojenčad rođenu na termin Rano dodavanje hrane i tekućine za zdravu dojenčad rođenu na termin 29.11.15 Ljudsko mlijeko osigurava rast, zaštitu i razvoj djece. Važno je i za majčino zdravlje. Isključivo dojenje se odnosi na prehranu dojenčadi ljudskim mlijekom bez ikakvih dodataka, uključujući vodu, sokove, mlijeko koje nije ljudsko ili drugu hranu. Učinci rane nadohrane mogu uključiti smanjeno stvaranje mlijeka uslijed smanjenog pražnjenja dojke, poteškoće s uspostavom uspješnog dojenja i smanjeno samopouzdanje majke u sposobnost da doji.
Gulite bijelu, spužvastu kožicu sa voća? Radite veliku grešku! Gulite bijelu, spužvastu kožicu sa voća? Radite veliku grešku! 29.11.15 Bijela, spužvasta ovojnica koja prekriva režnjiće citrusne voćke, ugljikohidratnog je sastava i predstavlja biljna vlakna koja se u vodi tope i bubre. Ta se biljna vlakna nazivaju još i pektinska vlakna. Zapravo nije uputno guliti bijelu, spužvastu kožicu s režnjića citrusnog voća nego se i taj dio voća ubraja u nutritivno vrijedne tvari i mora se jesti. U toj se ovojnici nalaze i tvari koje posjeduju zaštitnu ulogu u našem organizmu.
Strani popularno-znanstveni mediji oduševljeni zadarskim morskim orguljama Strani popularno-znanstveni mediji oduševljeni zadarskim morskim orguljama 29.11.15 Svjetski mediji otkrili su zadarske morske orgulje. Morske orgulje stvaraju 'zastrašujuću' glazbu uz pomoć majke prirode. Uz kratke opise Zadra, mediji su oduševljeni načinom na koji more stvara glazbu, te preporučuju svima da je dožive uživo.
Superračunalo u Rijeci jače je od onog na Cambridgeu Superračunalo u Rijeci jače je od onog na Cambridgeu 29.11.15 Prvi put u povijesti Hrvatska ima svog predstavnika u elitnom društvu 500 najjačih računalnih sustava na svijetu, i to zahvaljujući superračunalu Sveučilišta u Rijeci koje je na listi TOP 500 proteklog tjedna na ACM/IEEE Supercomputing Conference u SAD-u zauzelo 440. mjesto - istaknuo je na konferenciji za novinare prorektor za informatizaciju riječkog Sveučilišta prof. dr. Zlatan Car.
Djevojčica u SAD-u bori se s iznimno rijetkim rakom dojke Djevojčica u SAD-u bori se s iznimno rijetkim rakom dojke 28.11.15 Chrissy Turner iz SAD-a ima svega osam godina, a djetinjstvo joj prolazi u borbi protiv vrlo rijetkog oblika raka dojke. U stručnoj literaturi zabilježena su svega 34 takva slučaja, a prema medicinskom časopisu Pediatric Surgery, a na osnovu međunarodnog izvještaja, na ovu vrstu raka otpada manje od jedan posto svih karcinoma dojke i manje od 0.1 posto svih tumora kod djece.
Greenpeace kaže kako Hrvatska u potpunosti može živjeti na obnovljivim izvorima energije Greenpeace kaže kako Hrvatska u potpunosti može živjeti na obnovljivim izvorima energije 28.11.15 Hrvatska bez ikakvih ekonomskih gubitaka može u potpunosti prijeći na vlastite obnovljive izvore energije. Investicija bi iznosila velikih 13 milijardi eura, ali bi se godišnje uštedjelo 4 do 5 milijardi, tako barem tvrdi Greenpeace. Studija je naručena s ciljem ubrzanja trajne transformacije hrvatske energetike i udaljavanja od fosilnih goriva prema 100-postotnom udjelu obnovljivih izvora energije do sredine stoljeća.
U Brazilu traje jedna od najvećih ekoloških katastrofa ikad U Brazilu traje jedna od najvećih ekoloških katastrofa ikad 28.11.15 Na jugoistoku Brazila prije nešto manje od mjesec dana je pukla brana koja je služila kao zaštita od otpadnih voda u rudniku željeza. Njenim puknučem došlo je do izlijevanja otvornog mulja koji je tada potopio cijelo jedno selo i odnio 17 života.
NJEMAČKA FINANCIRA HRVATSKOG ZNANSTVENIKA Ivan Đikić za istraživanje dobio 11 milijuna eura! NJEMAČKA FINANCIRA HRVATSKOG ZNANSTVENIKA Ivan Đikić za istraživanje dobio 11 milijuna eura! 27.11.15 Hrvatski znanstvenik prof. Ivan Đikić na čelu velikog projekta u sklopu tzv. znanstvenih centara izvrsnosti u Njemačkoj prije nekoliko dana dobio je čak 11 milijuna eura za istraživanja. Ta svota koju mu je dodijelila njemačka država, ekvivalentna sredstvima koja se godišnje utroše na sve znanstvene projekte u Hrvatskoj.
Je li moguće biti predsjednica i doktorirati u isto vrijeme? Je li moguće biti predsjednica i doktorirati u isto vrijeme? 27.11.15 Dok neki u toj odluci ne vide ništa sporno ili je čak pozdravljaju, većina smatra da je ona problematična po više točaka. Kao prvo, mnogima nije jasno kako ozbiljna državnica, uz sve svoje poslove u zemlji i izvan nje, za što bi i puno radno vrijeme moglo biti prekratko, osobito ako se uzme u obzir da su vremena krizna ne samo u gospodarskom već i u sigurnosnom smislu, može imati dovoljno vremena raditi još i na doktoratu.
PREDAVANJE Povratak na Mars: Možemo li teraformirati našeg susjeda? PREDAVANJE Povratak na Mars: Možemo li teraformirati našeg susjeda? 27.11.15 U srijedu, 2. prosinca 2015. u 18 sati u kino-dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu Marsa. Predavač je Nebojša Subanović, meteorolog. Mars ljude intrigira već najmanje 4000 godina.
Kako se uvjerenje može pretvoriti u znanost? Saznajte na ovom predavanju Kako se uvjerenje može pretvoriti u znanost? Saznajte na ovom predavanju 27.11.15 Popularno-znanstveno predavanje 'Aleksandrijski zlatotvorci - znanost, uvjerenja i falsifikati' održat će se unutar projekta Znanost dostupna svima. Predavanje o kemiji će održati prof. dr. sc. Hrvoj Vančik s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno- matematičkog fakulteta, a održat će se u Medijateci Francuskog instituta, 8.12.2015. (utorak) u 18:00 h.
Osigurano 17 mil. kuna za znanstvene projekte iz područja klimatskih promjena Osigurano 17 mil. kuna za znanstvene projekte iz područja klimatskih promjena 27.11.15 Vlada Republike Hrvatske je početkom studenog odobrila 17 milijuna kuna vrijedan Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena za razdoblje od 2015. do 2016. Program je usmjeren pronalasku inovativnih znanstvenih rješenja za borbu s posljedicama klimatskih promjena i sprečavanje daljnjih, koja će pridonijeti poboljšanju kvalitete života građana i boljoj zaštiti okoliša.

Xslike

Prev Next
Sex = fun

Zašto gledati crtić Scooby-doo?

Zakon gravitacije - pokušajte i vi!

Ograničenje brzine

Čarobna matematika 2

Bakterije evoluiraju


|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com