zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Svojim glasom podržite Ruđerov interaktivni laboratorij!

E-mail Ispis PDF

RH je na začelju EU po inovativnosti.

Tek mali postotak mladih odlučuje se za karijeru u STEM području, a postojeći broj obrazovanih sve više napušta RH. Nadareni učenici, skoro potpuno o vlastitom trošku, a zahvaljujući vlastitoj marljivosti i trudu mentora, redovito sudjeluju na međunarodnim natjecanjima u STEM području na kojima postižu zapažene uspjehe.

Natjecanja se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, a najčešći problemi s kojima se susreću, osim financiranja, jest i činjenica da u hrvatskim školama nije dovoljno zastupljen praktični do nastave (eksperimenti u kemiji i sl.) te da naši učenici nemaju interaktivni laboratorij u kojem bi se kvalitetno pripremili. Institut Ruđer Bošković (IRB) je potaknut ovom situacijom kao i povećanim interesom ciljane javnosti za rad i istraživanja na IRB-u (preko 25.000 posjetitelja u sklopu Otvorenih dana posljednjih godina, te više od 270 000 sljedbenika događanja na društvenim mrežama) razradio projekt 'Ruđerovog interaktivnog laboratorija'.

Ovakav laboratorij bi pod okriljem najveće znanstvene institucije u RH te vrhunskih stručnjaka omogućio profesorima, mentorima i nadarenim učenicima pripreme za olimpijade, praktične radionice i treninge, utemeljene na metodi 'učenje kroz istraživanje' kroz mini-znanstvene projekte koje polaznici realiziraju uz pomoć znanstvenika. Naši susjedi Austrijanci su opremili pojedine škole da mogu poslužiti za eksperimentalnu nastavu bitno šire okoline. U tim se školama dodatno pripremaju kandidati za olimpijski tim što se kasnije potvrđuje i kroz rezultate.

Iskustvo hrvatskih olimpijaca pokazalo je da učenici koji su sudjelovali u olimpijadama i poslije budu među najboljim studentima, odabiru zanimanje u STEM područjima, postižu zapažene karijere i kapitaliziraju znanje u inovacije. Društveno odgovorna korporacija zna da treba uložiti u darovite pojedince, na svima nama je da preuzmemo odgovornost i djelujemo. 'Ruđerov interaktivni laboratorij' je bitan kotačić u toj misiji IRB-a.

Zamislite 'Ruđerov interaktivni laboratorij' dostupan cijele godine djeci, srednjoškolcima, profesorima ili olimpijcima za pripremu za olimpijade znanja. Prava milina! Na vama je da se uključite i to omogućite. Razgibajte prstiće i glasajte ovdje.


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: irb  institut ruđer bošković  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk