zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Intervju Ivan Đikić: Otvoreno o plagijatu, znanosti, politici...

E-mail Ispis PDF

Ivan Đikić jedan je od najuspješnih hrvatskih znanstvenika u inozemstvu. Redoviti je profesor medicine na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, dobitnik najvažnije njemačke znanstvene nagrade Gottfried Wilhelm Leibniz i član Leopoldine, njemačke akademije znanosti. Veliki intervju Ivan Đikić dao je za Jutarnji u kojem govori o razlozima zbog kojih odlazi iz Hrvatske.

Zašto ste se uopće uključili u slučaj Barišić? S jedne strane, ovu godinu ste u Kaliforniji, a s druge strane, prijepor oko plagiranja odnosi se na područje filozofije koje vam kao medicinaru nije blisko?

Tu nije riječ o filozofiji, nego o znanstvenoj čestitosti. Ako netko koristi “cut and paste” iz Wikipedije u filozofiji, baš kao i u medicini, on čini isto neetično djelo u znanosti. Tu padaju svi argumenti da jedan stručnjak ne može ocjenjivati znanstevnu čestitost u drugom području. Naglašavam da sam se javio tek kad je Odbor za etičnost u znanosti i visokom obrazovanju donio odluku da je ministar Barišić počinio plagijat. Očekivao sam da će premijer i predsjednik Sabora podržati tu odluku, no umjesto toga ministar Barišić je napadao članove Odbora kao političke poslušnike. I zato sam stao u obranu principa znanstvene čestitosti, kaže Đikić.

"Meni je HDZ bliži od SDP-a, ali ako netko krade i vara, svjetonazor mi je na zadnjem mjestu" - rekao je znanstvenik, a cijeli intervju pročitajte ovdje.


>> Ivan Đikić napušta Hrvatsku kao znanstvenik: "Nastavit ću borbu protiv plagiranja"


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: ivan đikić  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk