zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Fizičar objasnio kako je Veliki hadronski sudarač opovrgnuo postojanje duhova

E-mail Ispis PDF

Nedavne ankete su pokazale da čak 42% Amerikanaca i 52% Britanaca vjeruje u duhove. To je zaista veliki postotak, uzevši u obzir da nitko nikad nije došao s dokazom o njihovom postojanju. No, kako je britanski fizičar Brian Cox istaknuo, možemo doći do dokaza da ne postoji medij koji bi prenosio informacije nakon što umremo. Možemo zaključiti kako nema mjesta za duhove u Standardnom modelu u fizici.

Standardni model je teorija u fizici elementarnih čestica koja uspješno opisuje tri od četiri fundamentalne interakcije između elementarnih čestica od kojih se sastoji sva poznata materija: elektromagnetizam, te jaku i slabu nuklearnu interakciju. To je kvantna teorija polja usklađena s kvantnom mehanikom i teorijom relativnosti i do sada je potvrđena predviđanjem rezultata gotovo svih pokusa u kojima djeluju tri fundamentalne interakcije.

U njoj, kaže Cox, nema mjesta za supstancu ili medij koji bi prenosio informacije nakon naše smrti, a koje bi prošle skrivene od očiju Velikog hardonskog sudarača u CERN-u. Ako bi nešto što prenosi informacije o našim stanicama i postojalo, moramo precizno opisati koji bi to bio medij koji bi nosio te informacije, i kako interagira s česticama materije od kojih je sastavljeno naše tijelo. Drugim riječima, morali bi dopisati dodatak Standardnom modelu koji bježi sudaraču čestica, a koji ne možemo detektirati. To je gotovo nezamislivo na skalama energija čestica koje interagiraju u našem tijelu.

Astrofizičar Neil deGrasse Tyson se nadovezao i ustvrdio kako onda prema tome nema mjesta za duhove. CERN opovrgava postojanje duhova. Science Alert


>> O duhovima samo duhovito


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: cern  duhovi  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk