zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Nova studija pokazala: 30% hrvatskih roditelja pokazuje nesklonost prema cijepljenju

E-mail Ispis PDF

Prema studiji koju su 2016. u časopisu Psychology, Health & Medicine objavili Anja Repalust, Sandra Šević, Stanko Rihtar i Aleksandar Štulhofer, faktor rizika da će roditelj odbiti sva ili barem neka od cjepiva gotovo je dvostruko veći kod mladih roditelja. Religioznost povećava rizik za oko 12 posto po svakom stupnju intenziteta vjerske prakse, a sklonost alternativnim metodama liječenja za gotovo 300 posto.

"Jedni čimbenici koji igraju neku veću ulogu su dob, religioznost i posebno sklonost alternativnim metodama liječenja" - kaže jedan od autora za Index. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, kaže da je najviše onih koji se protive cijepljenju u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

UKRATKO

SKLONIJI NECIJEPLJENJU: Negativni stavovi, loše znanje, negativnija dosadašnja iskustva, skloniji teorijama zavjera i alternativnim metodama liječenja, manje vjeruju da je zdravlje posljedica slučaja i medicine, a više stvar osobnih izbora i ponašanja.

SKLONIJI CIJEPLJENJU: Pozitivniji stavovi, bolje znanje, pozitivnija dosadašnja iskustva, manje skloni teorijama zavjera i alternativnim metodama liječenja, više vjeruju da je zdravlje posljedica slučaja, više da je pod kontrolom medicine, a manje osobnih izbora


>> INFORMIRAJTE SE O CIJEPLJENJU: Zašto je cjepivo potrebno, a strah od nuspojava neosnovan?


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMA|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk