zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Nikolina Stojanović dobitnica nagrade "Željko Trgovčević" za 2016. godinu

E-mail Ispis PDF

Dr. sc. Nikolina Stojanović, znanstvena novakinja iz Laboratorija za staničnu biologiju i prijenos signala Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a dobitnica je nagrade "Željko Trgovčević" za 2016. godinu. Nagradu dodjeljuje Hrvatsko genetičko društvo mladim znanstvenicima za najbolji rad izrađen u Hrvatskoj  u protekloj godini u području molekularne biologije. Nagrada je posvećena uspomeni na akademika Željka Trgovčevića, jednog od osnivača Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a.

Dr. Stojanović je nagrađena za rad "Integrin αvβ3 expression in tongue squamous carcinoma cells Cal27 confers anticancer drug resistance through loss of pSrc(Y418)" koji je objavljen u uglednom molekularno-biološkom časopisu "Biochimica et Biophysica Acta – Molecular Cell Research".

Rezultati ovog rada ukazuju na važnu ulogu ekspresije integrina αvβ3 u tumorima glave i vrata u otpornosti na protutumorske lijekove i povećanom metastatskom potencijalu te upućuju na to da bi integrin αvβ3 mogao biti meta u terapiji otpornih tumora.

U odsutnosti dr. Stojanović koja se nalazi na poslijedoktorskom usavršavanju u inozemstvu, predsjednik HGD-a prof. Hrvoje Šarčević uručio je nagradu dr.Andreji Ambriović Ristov, mentorici nagrađene znanstvenice, na Godišnjoj skupštini HGD-a održanoj 16. ožujka 2017. na IRB-u. Tom prigodom dr. Ambriović Ristov održala je predavanje pod naslovom "Ekspresija integrina αvβ3 u stanicama karcinoma pločastog epitela jezika čovjeka Cal27 čini stanice otpornima na protutumorske lijekove putem gubitka ekspresije pSrc(Y418)". IRB


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: nikolina stojanović  irb  znanost u hrvatskoj  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk