zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Ivan Đikić: Promjena će doći kada se politika makne od obrazovanja

E-mail Ispis PDF

Jedan od naših najboljih znanstvenika u svijetu Ivan Đikić gostovao je u nedjeljoj emisiji Nedjeljom u 2. Osvrnuo se na znanost u Hrvatskoj, školstvo, te na svoj život. Danas vodi dva laboratorija s 250 ljudi, jedan u Njemačkoj i jedan u SAD-u, a nedavno smo objavili kako je sa svojim timom otkrio mehanizam salmonele što će dovesti do lijeka za tu bolest.

Što napraviti u školstvu? Đikić smatra da trebamo jednu širu sliku. "Trebamo dati 30 posto učenicima da se angažiraju i razvijaju sebe i tu ćemo shvatiti da je obrazovanje zabavno. U Hrvatskoj su mladi i obrazovni sustav politički poligon ideologija. Moj jedini apel premijeru i oporbenim strankama je da prihvate da obrazovanje i znanost moraju biti depolitizirani. Dolaze ministri i smjenjuju se, njihova jedina uloga je politikantstvo. Bilo je nekoliko ministara koji su znali što rade, ali su brzo smijenjeni" - poručio je Ivan Đikić.

"U kurikularnoj refomi ima jako dobrih rješenja, iako ona nije idealna. Na njoj je radilo 500 stručnjaka uz puno entuzijazma i bar bi se to trebalo cijeniti. Na to politka ne smije pljuniti bez razmišljanja. Trebaju naći novo rješenje, a ne da mi dvije godine čekamo, a da reformu opet rade političari" - rekao je. 

"Promjena će doći kada se politika makne od obrazovanja, i kada stranke odluče da se u doobrazovanje neće imenovati političari nego stručnjaci. Kada bi se politika maknula, stručnjaci bi se dogovorili za dva mjeseca" - poručio je.

"U znanosti ima puno teških trenutaka" - rekao je Đikić. "Ljudski rod je najinteligentniji, ali smo sami sebi postali najveći neprijatelji. Mi svojom ignorancijom i arogancijom dovodimo sami sebe u opasnost".

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.


>> Tko je Ivan Đikić? Kratki životopis jednog od najcjenjenijih hrvatskih znanstvenika


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: ivan đikić  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk