zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


TUŽAN KRAJ MISIJE CASSINI Nakon što pošalje snimke nestat će u spektakularnoj eksploziji

E-mail Ispis PDF

Nakon 20 godina letjelica Cassini završava svoju misiju. Radi se o jednoj od najuspješnijih misija u povijesti svemirskih istraživanja. Cassini će, nakon što pošalje snimke iz saturnove atmosfere, tamo i završiti misiju. Letjelica je zaslužna za brojna otkrića, a to i ne čudi pošto je vrijedna 3.3 milijarde dolara i opremljena suvremenim mjernim instrumentima. Cilj misije je bio istražiti Saturn, drugi po veličini planet Sunčeva sustava, te njegove veličanstvene prstene i satelite. Letjelica je, zajedno sa sondom Huygens s kojom je lansirana, snimila više od 380.000 snimaka, te utjecala na više od 3500 znanstvenih radova.

"Letjelice Cassini i Huygens pokazali su da je Titan (saturnov mjesec) nevjerojatan svijet s krajolikom koji napodsjeća na Zemljin" - rekao je Alex Hayes sa Sveučilišta Cornell.

U petak, 15. rujna, Cassini će zapoćeti zadnju etapu svoje 20-godišnje misije, a to je ulazak u gustu atmosferu Satrurna. Sutra u 9:15 po našem vremenu Cassini će slati zadnje snimke na Zemlju. Što dublje bude išao, to će podaci biti dragocjeniji. Nažalost, gusta atmosfera počet će uništavati letjelicu, dok u konačnici ne izgori i eksplodira zbog zagrijavanja plinova u spremnicima. Kako Cassini nema nikakav toplinski štit, temperatura letjelice narast će do 100 puta u samo jednoj minuti.

Oči svijeta bit će uprte u posljednje javljanje letjelice koja nam je toliko toga otkrila o plinovitom divu Saturnu. Zbogom i hvala! NASA


>> PRVI PUT U POVIJESTI Cassini snimio dosad najbližu fotografiju Saturna

>> Letjelica Cassini snimila predivne i nevjerojatne fotografije Saturna


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: cassini  svemir  saturn  nasa  svemirska istraživanja  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk