zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


12 činjenica koje niste znali o kvantnoj fizici

Kvantna fizika promijenila je naš pogled na svijet - i šokirala fizičare. Jedan od začetnika kvantne mehanike je fizičar Niels Bohr koji je svojedobno izjavio da "onaj tko nije šokiran kvantnom teorijom ne može je razumjeti". Klasična teorija čestica i valova bila je samo priprema terena za nadolazeću kvantnu teoriju. A ove osnovne stvari niste znali o kvantnoj fizici.

1. Kvantna fizika je osnova našeg najdubljeg razumijevanja svijeta: od atoma i čestica pa do nastanka i razvoja svemira.


2. Onaj koji nije šokiran već pri prvom susretu s kvantnom mehanikom nikada je i neće moći u potpunosti razumijeti. 


3. Znanstveni radovi Schroedingera i Heisenberga 1926. i 1927.g. postavili su kvantnu mehaniku na 'čvrste noge'.


4. Bez nje ne bi bilo ni svih čuda moderne tehnologije, kao ni same materije pa ni nas samih.


5. U kvantnoj fizici energija može biti kvantizirana (diskretna), tj. imati samo točno određene vrijednosti.


6. U kvantnoj fizici nije bilo koja vrijednost energije dopuštena. Struktura dopuštenih energijskih vrijednosti naziva se energijski spektar. Energijski spektar ovisi o sustavu koji se promatra.


7. Elektron nije 'kuglica', nešto poput točkase čestice, već nešto što bi se moglo opisati kao 'kombinacija' vala i čestice. Posljedica toga jest da i termin 'putanja' gubi smisao - za elektron se ne može reći da se giba po nekoj putanji.


8. U matematički rigoroznim formulacijama kvantne mehanike koje su razvili Paul Dirac i John von Neumann, moguća stanja kvantno mehaničkog sustava predstavljaju jedinični vektori (pod nazivom 'vektori stanja').


9. Schroedingerova mačka je misaoni 'eksperiment' kojim je fizičar Schroedinger u vrijeme nastajanja kvantne mehanike htio pokazati bizarnost i paradoksalnost kvantnomehaničkih procesa i pojava.


10. U kvantnoj fizici, za poznatu silu koja djeluje na česticu, rješavamo Schroedingerovu jednadžbu (bitno teža za rješavanje od Newtonove) i kao rješenje dobivamo kompleksnu funkciju - kvantni oblak.


11. Nemogućnost istovremenog određivanja brzine (tj. impulsa) kada se odredi položaj slijedi iz činjenice da je svaka čestica istovremeno i val.


12. Po kvantnoj teoriji, određeni fizikalni sustavi mogu se 'zamrsiti', što bi u prijevodu značilo kako je njihovo stanje u direktnoj vezi sa stanjem nekog objekta na nekom drugom mjestu.


Ako želite objašnjenje gore navedenih činjenica i želite više saznati o kvantnoj mehanici, članke o ovoj grani fizike nađite ovdje.


>> Čuli ste za Heisenbergovo načelo neodređenosti, ali ne znate što je? Evo jednostavnog video odgovora!

>> Zašto se javila potreba za kvantnom fizikom?


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: kvantna fizika  kvantna mehanika  fizika  
Prev Next

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk