zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


POJEDNOSTAVLJENO Specijalna teorija relativnosti za početnike

Krajem 19. stoljeća fizika je bila suočena s brojnim problemima. Newtonova fizika, koja se preko 200 godina smatrala točnom i bivala provjeravana više puta, nije se mogla pomiriti sa tzv. 'novom fizikom' tog doba - Maxwellovom elektrodinamikom. Ulagan je ogroman trud u rješavanju tog problema, no tek ga je 1905. riješio mladi Albert Einstein u članku objavljenom u Annalen der Physik.

Problem je riješen na spektakularan i revolucionaran način. Einstein tvrdi da je Newtonova klasična mehanika samo približno točna teorija kad su brzine male u usporedbi sa brzinom svjetlosti. Nadalje, Maxwellova elektrodinamika je ispravna teorija bez ikakvih ograničenja. Novu teoriju koja je zamijenila Newtonovu klasičnu mehaniku nazivamo Specijalna teorija relativnosti. Cjelokupna fizika bazirana je na principima relativnosti:

1. Zakoni fizike ne zavise od izbora inercijalnog referentnog sustava

2. Brzina svjetlosti ne ovisi o tome iz kojeg se inercijskog sustava mjeri i jednaka je u svim smjerovima inercijskog sustava

U fizici se, dakle, ne može govoriti niti o apsolutnom mirovanju, niti o apslotunom gibanju inercijskog sustava. Gibanja inercijskih sustava uvijek su relativna. Dva događaja, koja su istovremena u jednom sustavu, nisu istovremena u drugom sustavu. Svaki sustav ima vlastito vrijeme, odnosno vrijeme u različitim sustavima teče različito. Brzina svjetlosti je najveća moguća brzina u prirodi i nikakav signal se ne može širiti brže od te brzine. 

Više o relativnosti istražite ovdje i ovdje.


>> Zakrivljenost prostor­vremena i relativnost

>> Što je Einstein savjetovao majci koja želi da njeno dijete bude znanstvenik?


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAPrev Next

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk