zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Što je Hawkingovo zračenje?

Hawkingovo zračenje je proces u kojem crna rupa emitira fotone i druge, pretežno lake, čestice. U tom procesu crna rupa gubi svoju energiju tj. masu i tako u principu može potpuno ispariti. Intenzitet tog zračenja je obrnuto proporcionalan masi crne rupe i masivne crne rupe zrače izuzetno slabo.

Na primjer, crna rupa mase jednake masi Sunca bi zračila temperaturom od oko 10^(-7) Kelvina i da potpuno ispari trebalo bi joj vrijeme od 10^66 godina što je mnogo dulje od starosti svemira. Iz tog razloga zračenje crne rupe nije pojava čije eksperimentalno opažanje možemo skoro očekivati. (Astronomi su pokušavali otkriti zračenje super-malih, tzv. primordijalnih crnih rupa koje imaju mnogo višu temperaturu, ali sva su nastojanja ostala bez rezultata.) S druge strane, valjda da bi se kompenzirala njena eksperimentalna nedohvatljivost, teorijski značaj ove pojave je ogroman.

Naime, klasično gledano, niti zračenje niti bilo što drugo ne može napustiti crnu rupu. Otud joj i ime. Međutim, stvari se mijenjaju kad se u obzir uzmu kvantnomehaničke pojave. Tada se pojavljuje mogućnost slijedećeg scenarija: U blizini crne rupe (ali izvan nje) se iz vakuuma tzv. kvantnomehaničkim fluktuacijama stvori par fotona ili par elektron-pozitron ili bilo koji drugi par čestica-antičestica. Ovo narušava zakon očuvanja energije, ali tzv. Heisenbergove relacije neodređenosti omogućuju kratkotrajno narušenje tog zakona (Na kraju priče, kad se sve zbroji, energija mora biti očuvana.) Možemo zamisliti kao da jedna od te dvije čestice ima pozitivnu, a druga negativnu energiju.

Nakon toga, čestica s negativnom energijom padne u crnu rupu i 'poništi' dio energije crne rupe, a ona s pozitivnom napusti to područje. Energija je očuvana, a krajnji ishod je da je crna rupa izračila normalnu česticu pozitivne energije koju onda udaljeni promatrač može detektirati. Sa stanovišta tog promatrača, crna rupa nije sasvim crna.


Izvor: eskola.hfd.hr / cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAPrev Next

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk