zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


POTVRDA VELIKOG PRASKA - POZADINSKO ZRAČENJE: Veliki prasak 'čuje' se i danas!

Munjevito širenje i hlađenje svemira bilo je uzrokom da se već poslije prve tisućinke sekunde gotovo svi kvarkovi i antikvarkovi pretvore u svjetlost. Riječica 'gotovo' ovdje je od ključne važnosti jer bi bez tog ograničenja povijest svemira završila već u tom ranom trenutku. Materiju bi antimaterija posve poništila i preostao bi samo svemir ispunjen svjetlošću. 

Zbog do danas fizikalno neobjašnjenog procesa u Velikom je prasku nastalo nešto više kvarkova od antikvarkova. Na jednu milijardu antikvarkova postojao je milijardu i jedan kvark. Iz tog zamalo neuravnoteženog omjera nastala je sva tvar u svemiru!

Naš je svemir zapravo svemir zračenja s malim, gotovo nezamjetnim dodatkom materije. U samome početku svemirom je zračenje apsolutno vladalo nad materijom. Prolaskom milijarda godina i širenjem svemira zračenje je postajalo sve slabije pa se u dubinama svemira gotovo iscrpilo. Pobjeda je na posljetku pripala materiji, čak i kad je u svemiru ima tako malo.

Zračenje 'praeksplozije', međutim, nije posve nestalo. Svemir i danas ima malo povišenu temperaturu, premda je ona tako niska da ju je teško izmjeriti. Možemo također reći da do nas i danas dopire iz svih smjerova ostatak zračenja Velikog praska. To je tzv. pozadinsko zračenje.

To su zračenje 1965. sasvim slučajno otkrila dvojica američkih radioastronoma, Arno Penzias i Robert Wilson. Valja, ipak, naglasiti da ga je 40-ih godina predvidio fizičar George Gamow.

Temperatura pozadinskog zračenja iznosi samo 3 kelvina. Zbog te činjenice to zračenje nazivamo i 'pozadinskim zračenjem od 3 kelvina'. To je najstarije zračenje koje u svemiru možemo promatrati. Staro je gotovo koiko i sam svemir.

Otkriće pozadinskog zračenja bilo je za suvremenu astronomiju u najmanju ruku toliko važno koliko i Hubbleovo otkriće bijega galaktika. Ono je na iznimno uvjerljiv način potvrdilo ispravnost teorije Velikog praska. Zbog toga ga ubrajamo među najznačajnija otkrića 20. stoljeća. Penzias i Wilson su za otkriće mikrovalnog pozadinskog zračenja 1978. dobili i Nobelovu nagradu za fiziku.


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAPrev Next

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk