zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Zanimljivo psihološko istraživanje: Hoćeš li spavati sa mnom?

Clark i Hatfield (1989) ispitali su postoje li razlike među spolovima kad se radi o usputnom seksu. Studentima su prilazili vršnjaci suprotnog spola s rečenicom: "Viđam te po kampusu. Jako mi se sviđaš." Zatim je slijedilo jedno od tri pitanja.

1) Hoćeš li izaći sa mnom? 

2) Ideš sa mnom u moju sobu?

3) Hoćeš li spavati sa mnom? 

Muškarci i žene u jednakom su postotku pristajali na izlazak - oko 50% njih je pristalo.

No, znatne razlike među muškarcima i ženama pojavile su se za druga dva pitanja. Samo mali postotak žena pristalo je otići s nepoznatim vršnjakom u sobu, dok je na to pristalo približno 70% muškaraca. 

Ni jedna žena nije pristala na seks, a muškarci su u najvećem stupnju pristali upravo na poziv na seks.


Slika 1. Rezultati istraživanja Clarka i Hatfield (1989)


I drugi znanstvenici složili su se s tvrdnjom da su muškarci više spremni pristati na usputni seks, dok su žene opreznije pri biranju seksualnih partnera. Najzanimljivije objašnjenje ovog nalaza nudi evolucijska perspektiva.

Prema toj perspektivi i muškarci i žene žele stvoriti što više potomstva kako bi svoje gene prenijeli na sljedeće generacije. No, razlikuju se u strategijama koje koriste - muškarci se razmnožavaju naširoko, a žene mudro. Kako bi stvorili dijete, muškarci trebaju uložiti jako malo energije (trebaju pružiti samo sjeme) i mogu imati skoro neograničeni broj djece s različitim partnericama.

Žene ulažu mnogo više (9 mjeseci trudnoće i dojenje) i mogu roditi i odgajati samo ograničeni broj djece. Stoga im je jako važno osigurati im preživljavanje. Kako bi to napravile, one najčešće biraju partnere određenih karakteristika (npr. pouzdane, situirane, ambiciozne, zaštitnički nastrojene partnere) i nastoje ih zadržati.

Muškarci nisu toliko izbirljivi i u odnosu na žene u većem stupnju preferiraju kratkoročne veze jer mogu stvoriti mnogo djece od kojih će neka sigurno preživjeti. Iako moderni muškarci i žene ne razmišljaju na ovaj način, opisana ponašanja bila su prisutna kod naših predaka te su se u određenoj mjeri zadržala i do danas.


U suradnji s IstražiMe / cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: seks  psihologija  eksperiment  muškarci  žene  evolucija  razmnožavanje  
Prev Next

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk