zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Dijeta, vježbanje ili oboje za smanjenje težine nakon porođaja

Žene se prirodno debljaju tijekom trudnoće i tu dodatnu težinu mnoge postupno izgube nakon porođaja. Neke žene, međutim, teško izgube dodatnu težinu kroz jednu ili dvije godine nakon porođaja, pa se smatra da bi to za njih mogao biti značajan zdravstveni rizik. Zadržavanje viška kilograma nakupljenih tijekom trudnoće može doprinijeti nastanku debljine koja povećava rizik od šećerne bolesti, srčanih bolesti i visokog krvnog tlaka. Smatra se da žene koje vrate svoju staru težinu unutar 6 mjeseci nakon porođaja imaju manji rizik od pretilosti nakon 10 godina.

Cochrane sustavni pregled analizirao je randomizirane kliničke studije u kojima je procijenjen učinak dijete ili vježbanja, ili oboje, na gubitak težine nakon porođaja. Osobita pozornost posvećena je ženama koje doje, kako se ne bi poremetilo dojenje. Sustavnim pregledom istraživanja pronađeno je 14 istraživanja. U analizu je uzeto 12 istraživanja s ukupno 910 ispitanica s prekomjernom tjelesnom težinom nakon porođaja.

Rezultati pokazuju da dijeta u kombinaciji s vježbanjem, ili sama dijeta, u usporedbi s uobičajenom skrbi za trudnice, pomaže ženama u gubitku tjelesne težine nakon porođaja. Ovi bi se postupci mogli koristiti za prevenciju buduće debljine u majki. Nije bilo dovoljno dokaza da se sa sigurnošću zaključi da vježbanje ili dijeta ne utječu na dojenje, iako se iz objavljenih studija čini da negativnih učinaka nema.

Bolje je mršaviti pomoću kombinacije dijete i vježbanja, u usporedbi sa samom dijetom, jer se smatra da vježbanje popravlja cirkulaciju, ojačava srce i održava tonus mišića. Potrebna su daljnja istraživanja na ovu temu. Cochrane


>> ČUDA PRIRODE SPECIJAL: Sve o trudnoći i porođaju na jednom mjestu!


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: žene  trudnoća  porođaj  dijeta  trudnice  cochrane  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk