zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Lokalno sredstvo (emolijens) za sprječavanje infekcija u nedonoščadi

U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature ispitano je smanjuje li lokalna primjena emolijensa učestalost invazivne infekcije u nedonoščadi? Nedonoščad (rođena prije 37. tjedna trudnoće) je osjetljiva na infekcije krvotoka i druge ozbiljne infekcije, dijelom jer njihova nezrela koža nije dostatno učinkovita barijera za mikroorganizme.

Primjena emolijensa (masti, kreme ili ulja) može zaštititi kožu od oštećenja i tako spriječiti širenje mikroorganizama u krvotok i uzrokovanje ozbiljne infekcije.

Obilježja uključenih istraživanja

Naše pretraživanje literature (provedeno u kolovozu 2015.) je pronašlo 21 klinički pokus na ovu temu (opisani u 18 znanstvenih publikacija). Ukupno je u njima sudjelovalo 3089 dojenčadi.

Osam pokusa (2086 dojenčadi) je ispitalo učinak masti ili kreme za lokalnu primjenu. Većina sudionika bila su veoma rano rođena djeca koja su liječena u zdravstvenim ustanovama u državama s visokim dohotkom. Jedanaest pokusa (1184 dojenčadi) je ispitalo učinak ulja suncokreta, sjemenki suncokreta i drugih biljnih ulja. Devet pokusa je provedeno u državama s niskim ili srednjim dohotkom i svi su bili provedeni u zdravstvenim ustanovama, a ne doma ili u zajednici.

Ključni rezultati

Analize podataka ovih pokusa su ustanovile nisku kvalitetu dokaza i nisu pokazale da lokalna primjena emolijensa sprječava infekcije ili smrt u nedonoščadi.

Zaključak:

Analiza pronađenih istraživanja ne pruža dokaze da lokalna primjena emolijensa sprječava pojavu infekcije ili smrt u nedonoščadi u državama s visokim, srednjim ili niskim prihodima. Budući da su te intervencije jeftine, lako dostupne i općenito prihvatljive, daljna klinička istraživanja, posebice u zajednici i u ustanovama zdravstvene skrbi, mogu biti opravdana. Cochrane


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: nedonoščad  novorođenče  bebe  trudnoća  majka  emolijenc  cochrane  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk