zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Istraživači znanstvenog laboratorija Genos pridonijeli u razumijevanju molekularnih osnova bolesti

Prestižni znanstveni časopis Nature Communications objavio  je studiju pod nazivom 'Connecting genetic risk to disease endpoints through the human blood plasma proteome' koji potpisuje međunarodni tim znanstvenika, među kojima i znanstvenici Genosa. Brojne dosadašnje studije otkrile su vezu genetičkih promjena s razvojem različitih kompleksnih bolesti, no vrlo se malo znalo o molekularnim mehanizmima koji povezuju promjene u genomu s razvojem bolesti. Rezultati navedenog istraživanja predstavljaju važan iskorak u tom smjeru.

Genos je u konzorcij pozvan na temelju svog iskustva i znanja na području analize glikana, u čemu je vodeći istraživački laboratorij u svijetu. Za potrebe istraživanja, Genosovi znanstvenici pod vodstvom prof.dr.sc. Gordana Lauca, proveli su analizu glikozilacije proteina, te su na taj način pridonijeli boljem razumijevanju kompleksne mreže interakcija koja je podloga za razvoj bolesti.

Tim istraživača je analizirao genetičke podatke više od 1.300 osoba iz Europe, Azije i Bliskog istoka i identificirao preko 450 genskih varijanti, od kojih su mnoge uključene u pojavu ozbiljnih bolesti.

"Iznimno sam ponosan na naše sudjelovanje u ovom velikom rezultatu, posebice jer smo time još jednom potvrdili značaj analize glikozilacije proteina za razumijevanje bioloških procesa i razvoja bolesti. Kao jedno od vodećih mjesta za analizu glikozilacije u svijetu, Genos je uključen u više ovakvih velikih projekata i očekujemo da će ovakvih rezultata u budućnosti biti sve više i više" - izjavio je prof. dr. sc. Gordan Lauc.

Otkrivanje tajne složenih biokemijskih procesa - poznatih kao 'pathways' - osigurava podlogu za razvoj nove generacije terapija lijekovima i učinkovitijih dijagnostičkih alata za niz složenih bolesti. Nature


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: genetika  bolest  gen  genom  genos  molekularna biologija  glikozilacija  glikan  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk