zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


PRIJELOMNA VIJEST Crna rupa snimljena po prvi put!

Već desetljećima znanstvenici znaju da su supermasivne crne rupe nastanjene u centrima galaksija. Ovi misteriozni objekti imaju veliki utjecaj na ostale objekte koji ih okružuju. Iznimno su zanimljive istraživačima koji su ih dosad mogli izučavati samo indirektnim metodama. No sve se to promijenilo prije par dana. 12. travnja 2017. je datum koji ćemo pamtiti. Tada je međunarodni tim astronoma uspio snimiti prvu sliku Sagittarius A.

Radi se o području u srcu naše galaksije Mliječne staze gdje se nalazi supermasivna rupa mase milijune puta veće od mase Sunca. Koristeći seriju teleskopa diljem svijeta, poznatu kao Event Horizon Telescope (EHT) bili su u mogućnosti vizualizirati misterioznu regiju oko divovske crne rupe iz koje materija i energija ne mogu pobjeći (takva regija ima naziv horizont događaja).

Ne samo da je horizont događaja snimljen prvi put, već je i na ekstreman način testirana Einsteinova teorija relativnosti. Eksperiment predstavlja kulminaciju projekta EHT koji za cilj ima istraživati crne rupe i produbiti spoznaju o njima. Universe Today Horizont događaja razdvaja prostor na dva dijela između kojih je nemoguća komunikacija: prostor unutar i izvan horizonta događaja.

Gibanje u prostoru izvan horizonta događaja: Ako promatramo svemirski brod koje pada prema crnoj rupi, na njemu opažamo vremensku dilataciju uzrokovanu gravitacijskim zakrivljenjem prostora oko crne rupe. Drugim riječima, nama kao udaljenom promatraču se čini kao da vrijeme na svemirskom brodu sve sporije i sporije teče. Kada svemirski brod dođe do horizonta događaja, nama se čini kao da je na svemirskom brodu vrijeme stalo, tj. bilo koji konačni interval vremena na svemirskom brodu beskonačno traje za udaljenog promatrača.

Gibanje u prostoru unutar horizonta događaja: Bilo koje tijelo koje se nađe unutar horizonta događaja nužno prije ili kasnije završava u središnjoj singularnosti. To znači da je nemoguće izaći izvan horizonta događaja. Wikipedia


>> DARIO HRUPEC: Hajka na ogromnu crnu rupu

>> Astronomi uočili crnu rupu kako juri brzinom 8 milijuna kilometara na sat


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMA|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk