zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


VELIKA VIJEST Znanstvenici kreirali tvar sa 'negativnom masom'!

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington kreirali su fluid sa negativnom masom. Fenomen iznimno rijetko nastaje u laboratorijskim uvjetima, a ovakve tvari mogu biti korištene za istraživanje dubokih tajni svemira. Za razliku od ostalih nama poznatih i svakodnevnih tvari i stvari, ako gurnemo tvar sa negativnom masom u jednom smjeru, ona će se ubrzavati unatrag.

Hipotetski govoreći, materija može imati negativnu masu kao što i električni naboj može biti pozitivan i negativan. Rijetko na takav način razmišljamo o ovim svojstvima i naš svakodnevni život 'vidi' samo pozitivni ishod Drugog Newtonovog zakona (F=ma, gdje je sila jednaka umnošku mase i akceleracije). Formula se može tumačiti i na način da će smjer akceleracije biti u smjeru sile.

"To većina stvari na koje smo navikli radi. No kod negativne mase, ako nešto gurnete, to ubrzava u smjeru prema vama" - objašnjava Michael Forbes, profesor fizike i astronomije na Sveučilištu Washington. On je sa svojim kolegama stvorio uvjete u kojima se može pojaviti negativna masa tako što su hladili atome rubidija (to je mekan, srebrnobijel metalni element alkalijske skupine). Oni su bili ohlađeni na tek nešto veću temperaturu od apsolutne nule stvorivši stanje poznato kao Bose-Einstein kondenzat.

U ovom se stanju čestice gibaju jako sporo, sa svojstvima koja pokazuje kvantna mehanika, te se ponašaju kao valovi. Ovo istraživanje će stvoriti okolinu u kojoj je moguće istraživati fundamentalna svojstva prirode, kažu fizičari. WSU Phys

Bose-Einsteinov kondenzat: Agregatno stanje razrijeđenoga plina bozona koji je ohlađen na temperaturu blizu apsolutne nule u kojemu čestice zauzimaju najniže kvantno stanje te se kondenziraju u zasebnu jedinicu.
cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMA|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk