zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Može li dodavanje cinka uobičajenoj hrani imati povoljan učinak na zdravlje

Vjeruje se da je nedostatak cinka proširen u cijelom svijetu, osobito među djecom i ženama koje žive u državama s niskim i srednjim dohotkom. Namirnice na bazi žitarica bogate su prehrambenim vlaknima i fitatima koji smanjuju apsorpciju cinka iz crijeva. Kako ljudi u kućanstvima s niskim dohotkom jedu puno hrane na bazi žitarica, vjerojatnije je da će razviti nedostatak cinka.

Dodatak cinka uobičajenim glavnim namirnicama ili cinka u kombinaciji s drugim vitaminima i mineralima je predložen kao intervencija za povećanje unosa cinka u populacijama koje konzumiraju takve namirnice.

Istraživačko pitanje

U ovom Cochrane sustavnom pregledu literature procijenjeni su učinci dodatka cinka glavnim namirnicama na razinu cinka u krvi i zdravlje u općoj populaciji iznad dvije godine starosti.

Obilježja uključenih istraživanja

Uključeno je osam pokusa (709 sudionika); sedam iz država sa srednjim dohotkom iz Azije, Afrike, Europe i Latinske Amerike gdje je nedostatak cinka vjerojatno javno-zdravstveni problem.

Ključni rezultati i kvaliteta dokaza

Učinak dodatka cinka namirnicama na učestalost nedostatka cinka je nesiguran. Dodatak cinka namirnicama može malo poboljšati razinu cinka u krvi u populaciji ako je cink jedini mikronutrijent (hranjiva tvar potrebna u malim količinama) korišten kao dodatak. Cink dodan u hranu u kombinaciji s drugim mikronutrijentima može dovesti do male ili nikakve razlike u razinama cinka u krvi.

Dodatak cinka hrani može napraviti malu ili nikakvu razliku u učestalosti pothranjenosti ili zaostajanja u rastu. Učinci dodatka cinka hrani na druge ishode, uključujući slabljenje i težinu/visinu, nisu poznati. Izgleda da dodatak cinka hrani nema nikakav negativan utjecaj na pokazatelje statusa željeza ili bakra. Većina istraživanja uključena u ovaj sustavni pregled imala su mali broj sudionika i procijenjeno je da imaju nizak ili nejasan rizik pristranosti. Također, postoje neke nedosljednosti u ishodima među različitim istraživanjima. Cochrane


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: cink  prehrana  hrana  dodatak prehrani  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk