zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


PUTOVANJE KROZ VRIJEME POSTAJE MOGUĆE? Napokon imamo model vremenskog stroja!

Lijepo je maštati i uvijek težiti naizgled nemogućem, no odmah na početku članka moramo upozoriti da je riječ o teorijskom modelu, matematičkom gdje je moguće modelirati vremenski stroj. Stvarnost je nešto drugačija. No, ljudi smo i možemo maštati i nadati se. Stroj koji bi nas vodio kroz vrijeme, unatrag ili unazad, neće tako lako biti izgrađen.

To smatra i njegov začetnik Ben Tippett, matematičar i fizičar sa Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji. On je objavio studiju o izvedivosti putovanja kroz vrijeme, a sve se temelji na matematičkoj formuli koja opisuje metodu.

Inače, znanstvenik se bavi Einsteinovom teorijom relativnosti, te proučava crne rupe. Trippet smatra da bi sve četiri dimenzije trebale biti zamišljene zajedno - tri prostorne + zasebne dimenzije. Kao posljedica teorije ralativnosti, zakrivljenost prostora i vremena objašnjava zakrivljene orbite planeta. U blizni velikih masa, poput zvijezda ili crnih rupa, geometrija prostora i vremena postaje zakrivljena.

Ravne putanje obližnjih planeta pratit će zakrivljenost i iskriviti se oko zvijezda. Naime, vrijeme usporava što smo bliže crnoj rupi, a njegov model vremenskog stroja koristi upravo to zakrivljenje prostora i vremena kako bi vrijeme savilo u krug. Tako bi se mogli kretati i vraćati unatrag.

Za izradu ovakvog hipotetskog stroja još uvijek nedostaje esencijalni materijal, tzv. egzotična tvar, koja bi savila prostor i vrijeme. Ti materijali još nisu otkriveni. No, u povijesti je mnogo toga bilo nevjerojatno i nemoguće, pa kasnije postalo stvarnost. Možda vremenski stroj nije jedna od tih stvari, no u svakom slučaju znanost je dokazala da nemoguće postaje moguće. Phys


>> Putovanje kroz vrijeme - crvotočine

>> Ovo su 5 načina kako putovati kroz vrijeme!


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMA|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk