zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


PRIJELOMNA VIJEST Znanstvenici prvi put vidjeli Einsteinovu teoriju relativnosti na djelu


Znanstvenici su primjenili novu analitičku tehniku na podatke prikupljene sa ESO-vog teleskopa Very Large Telescope (VLT), te drugih teleskopa u zadnjih 20 godina. Ova nova analiza zvijezde koja orbitira oko supermasivne crne rupe u centru Mliječne staze otkrila je devijacije u gibanju koje je predviđeno klasičnom fizikom. No otkrila je efekte koji se poklapaju s predviđanjima opće teorije relativnosti Alberta Einsteina.

Ova teorija predstavlja relativističko poopćenje Newtonove teorije gravitacije. Zemlji najbliža supermasivna crna rupa je ona u centru naše galaksije udaljena 26000 svjetlosnih godina, a četiri milijuna puta je masivnija od Sunca. Ovaj gigant je okružen klasterima orbitirajućih zvijezda u jakom gravitacijskom polju što je idealno igralište za istraživanje Einsteinove teorije relativnosti.

Znanstvenici su ovom tehnikom usporedili predviđanja Newtonove klasične teorije gravitacije i Einsteinove, te otkrili male promjene u gibaju zvijezde S2. Iako je promjena iznimno mala, ona se poklapa s teorijom. Ovo je prvi put da su učinci teorije relativnosti mjereni na zvijezdi koja kruži oko crne rupe. Futurism


>> POJEDNOSTAVLJENO Specijalna teorija relativnosti za početnike

>> Zakrivljenost prostor­vremena i relativnost

>> Susret kvantne fizike i Einsteinove opće teorije relativnosti: Crne rupe istražujemo zato jer su one jedinstveni objekti u svemiru!


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMA|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk