zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Kako pronaći zlato koristeći drveće?

Australski istraživači pronašli su zlato u tragovima u lišću stabla Eukaliptusa.

Iako nije riječ o velikoj količini zlata, ono je snažan indikator da veće količine leže ispod zemlje.

Zlato u lišću nije novo otkriće. Znanstvenici znaju da sitne čestice ovog vrijednog minerala stabla usišu nakon što ih donese vjetar.

Ali geokemičar s Australia Commonwealth Scientific i Industrial Research Organisation (CSIRO) potvrdio je da su čestice zlata u lišću Eukaliptusa siguran znak da se ispod, u zemlji, nalazi još više zlata.

Poveznica između vegetacije i zaliha zlata mogla bi dovesti do njegovog boljeg pronalaska. U.S. Geological Survey prije dvije godine objavio je da u svjetskim rezervama ima 51.000 tona zlata, a ono je iznimno važno u računalnoj industriji i za razvoj medicinskih tehnologija.

U istraživanju koje je vodio Mel Lintern se koristio novi uređaj koji koristi X-zrake. Uređaj omogućava geokemičarima pronaći tragove zlata u lišću, kori i grančicama.

O kojim se količinama zlata radi govori i podatak da je potrebno 500 stabala koje rastu iznad zaliha da bi proizvele dovoljno zlata da se napravi jedan zlatni prsten.

Drveće se ponaša kao hidraulična pumpa koja donosi vodu duboko iz korijena prema lišću, a zajedno s vodom donosi i čestice zlata. Pošto je zlato toksično za drveće, izlučuje se preko lišća, te nakon što list padne se ponovno apsorbira u tlo.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications. [nature]


Natural gold particles in Eucalyptus leaves and their relevance to exploration for buried gold deposits; Melvyn Lintern, Ravi Anand, Chris Ryan, David Paterson; Nature Communications 4, Article number: 2274


cudaprirode.com

Komentari

Sigurnosni kod
Ne vidite kod? Klik za novi kod

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com