zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Ljubav je posljedica kemije!

E-mail Ispis PDF


Ljubav je posljedica složenih procesa u mozgu. Prema nekim istraživanjima, zaljubljenost nastupi već nakon petine sekunde. Naši mirisni otisci su feromoni i svaka jedinka ima jedinstvenu kombinaciju. Feromoni u ljubavi još uvijek nisu do kraja objašnjeni no zna se da utječu na način na koji doživljavamo druge osobe.

Feromoni spadaju u razred aromatskih molekula proizvedenih u različitim omjerima u ljudskom tijelu. Pojam 'feromon' uveo je Peter Karlson i Martin Lüscher 1959. na temelju grčke riječi 'pherein' (za prijevoz) i hormona (stimulirati). Ponekad se klasificiraju kao ekto-hormon. Te kemijske poruke se prevoze izvan tijela, a rezultat je razvojni utjecaj hormona ili promjene ponašanja. 

Tu su još i dopamin, koji nas čini sretnim, feniletilamin, koji ubrzava rotok informacija između živčanih stanica, te norepinephrine koji stimulira proizvodnju adrenalina pa srce brže kuca.

Feniletilamin je odgovoran za euforične osjećaje koje donosi privlačnost, a zbog njega imamo snage do kasno u noć pričati ili razmišljati o osobi koja nas je privukla. 

Dopamin stimulira proizvodnju oksitocina, koji izaziva tople osjećaje, a znanstvenici smatraju da se ovaj hormon ispušta kad nas se dodiruju ili glade, i kod muškaraca i kod žena. Razina oksitocina je najviša tijekom orgazma. 

Norepinephrine je odgovoran za euforiju u mozgu, stimulira proizvodnju adrenalina i povisuje krvni tlak kad smo u blizini osobe koja nas privlači. 


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: ljubav  zaljubljenost  dopamin  feniletilamin  norepinephrine  
Prev Next

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk