zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


Na ovih 6 mjesta je moguć izvanzemaljski život!

E-mail Ispis PDF

Iako još uvijek nemamo dokaze o životu izvan našeg planeta, postoje mjesta na kojima bi mogao biti. Donosimo 6 mjesta na kojima bi se mogao razviti i pronaći život.

1. Enkelad 

Enkelad (Enceladus) je prirodni Saturnov satelit kojeg je 1789. otkrio astronom William Herschel. NASA-ina letjelica Cassini 2005. godine otkrila je gejzire zaleđene vode na južnoj hemisferi. Znanstvenici vjeruju da velike količine tekuće vode leže ispod zaleđene površine, što bi moglo biti pogodno za život.

2. Mars

Mars je često povezivan u popularnoj kulturi sa inteligentnim izvanzemaljcima, no moderna znanost nastoji istražiti je li Mars u svojoj prošlosti mogao biti pogodno mjesto za život, te postoje li još uvijek primitivni oblici. U lipnju 2000. godine otkriveni su dokazi podzemne vode u obliku vododerina. NASA-in lander Phoenix, koji je u srpnju 2008. sletio na arktičku ravnicu na Marsu, potvrdio je prisutnost smrznute vode u blizini njegove površine.

3. Titan

Titan, najveći saturnov mjesec, jedini planetni satelit u Sunčevu sustavu koji posjeduje značajniju atmosferu. Može se naći voda, te neki organski spojevi u tragovima (cijanovodik, ugljik dioksid). Cijanovodik je izrazito bitan jer je nužan za stvaranje aminokiselina, osnove života na Zemlji. Smatra se da su ovi uvjeti slični uvjetima kakvi su vladali na Zemlji u vrijeme stvaranja života, prije nego je život u Zemljinu atmosferu počeo unositi kisik.

4. Europa

Europa je satelit Jupitera. Posljednje fotografije teleskopa Hubble otkrivaju postojanje vrlo slabašne atmosfere koja sadrži i kisik. Ono što je karakteristično za Europu je vrlo vjerojatno postojanje vodenog oceana ispod površine, dubine oko 50 km.

5. Venera

Iznenađujuće s obzirom na uvjete koji vladaju na Veneri, ali neki astrobiolozi smatraju da su u gornjim slojevima atmosfere temperature podnošljivije i ta bi sumporni dioksid i ugljikov monoksid mogli biti hrana za lebdeće mikrobe. Naravno, ukoliko se takvo nešto otkrije.

6. Kalisto

Kalisto je satelit Jupitera. I on bi, kao i Europa, mogao imati tekuće oceane. Noviji podaci daju naslutiti da je unutrašnjost Kalista ipak djelomično diferencirana, te da se ispod 200 km debele ledene kore krije 10 km debeli ocean slane vode.


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: izvanzemaljski život  razvoj života  mars  venera  jupiter  saturn  titan  kalisto  enkelad  europa  
Prev Next

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk