cudaprirode.com

zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

Xslike

Znanost + umjetnost = čuda

Dokaz globalnog zagrijavanja

Oči komarca pod mikroskopom

natrag naprijed

NASA će sutra objaviti veliku vijest o novom otkriću!

NASA će sutra objaviti veliku vijest o novom otkriću!

NASA je imala uzbudljivi prošli tjedan.

Imate loše držanje tijela? Saznajte mogu li vam pomoći pojasevi i ljepljive trake

Imate loše držanje tijela? Saznajte mogu li vam pomoći pojasevi i ljepljive trake

Da li pojasevi za ispravljanje lošeg (pogrbljenog) držanja utječu povoljno ili nepovoljno na mišiće leđa?

Nekvalitetan san povezan s većim rizikom za rak dojke

Nekvalitetan san povezan s većim rizikom za rak dojke

Utvrđena veza raka i neredovitog sna.

OSTVARENI SAN Rješena jedna od zadnjih zapreka cjepivu za malariju!

OSTVARENI SAN Rješena jedna od zadnjih zapreka cjepivu za malariju!

Europska medicinska agencija dala je pozitivno mišljenje o novom lijeku.

Koristimo ih svakodnevno, a evo kako fizičari definiraju sekundu, metar, kilogram...

Koristimo ih svakodnevno, a evo kako fizičari definiraju sekundu, metar, kilogram...

Fizikalne jedinice poput metra i sekunde koristimo svakodnevno.

Nevjerojatni prizori nevremena nad Moskvom!

Nevjerojatni prizori nevremena nad Moskvom!

Ogromni oblak nadvio se nad glavnim gradom Rusije.

Intervencije za liječenje uvrtanja donjeg kapka prema oku u starijih osoba

Intervencije za liječenje uvrtanja donjeg kapka prema oku u starijih osoba

Entropij je uvrtanje očnog kapka prema unutra, što uzrokuje trljanje trepavica i kože očnog kapka o površinu oka.

7 najopasnijih plaža na svijetu

7 najopasnijih plaža na svijetu

Tko ne voli plažu i kupanje? No morate biti krajnje oprezni koje plaže ćete izabrati za odmor.

Otkriveno koja je boja očiju povezana sa sklonošću prema alkoholu

Otkriveno koja je boja očiju povezana sa sklonošću prema alkoholu

Ako imate oči ove boje, vjerojatnije je da volite alkohol.

VLADA RH "Ostvaruje se prilika za ostanak gotovo tisuću i pol mladih znanstvenika u Hrvatskoj"

VLADA RH

Vlada će zadržati mlade znanstvenike u Hrvatskoj i omogućiti povratak onima koji su otišli.

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Ono što ovaj profesor radi njegovi će bivši učenici pamtiti do kraja života Ono što ovaj profesor radi njegovi će bivši učenici pamtiti do kraja života 03.08.15 Profesor u Kanadi dao je učenicima neobičan zadatak.
Veliko istraživanje otkrilo tko najviše, a tko najmanje laže Veliko istraživanje otkrilo tko najviše, a tko najmanje laže 03.08.15 Mala djeca i stari ljudi lažu najmanje, a adolescenti najviše.
Srpanj su obilježile ekstremne vremenske prilike i iznadprosječno toplo vrijeme Srpanj su obilježile ekstremne vremenske prilike i iznadprosječno toplo vrijeme 03.08.15 Srpanj 2015. u cijeloj je zemlji bio iznadprosječno topao.
Hrvatski učenici osvojili četiri medalje na Informatičkoj olimpijadi! Hrvatski učenici osvojili četiri medalje na Informatičkoj olimpijadi! 02.08.15 322 učenika sudjelovala su na 27. Informatičkoj olimpijadi.
Dramatični prizori stižu iz Italije i Vijetnama! Dramatični prizori stižu iz Italije i Vijetnama! 02.08.15 Jako nevrijeme poharalo je Firencu.
Ne podnosite vrućine, a nemate klimu? Imamo rješenje za koje treba 50 kn i 15 minuta! Ne podnosite vrućine, a nemate klimu? Imamo rješenje za koje treba 50 kn i 15 minuta! 02.08.15 Vrućine će se opet vratiti, a ovaj put ih dočekajte spremni.
Pročitajte što je astrofizičar Neil deGrasse Tyson odgovorio na pitanje kako pronaći motivaciju u životu Pročitajte što je astrofizičar Neil deGrasse Tyson odgovorio na pitanje kako pronaći motivaciju u životu 02.08.15 Poznati popularizator znanosti i astrofizičar Neil deGrasse Tyson na svom reddit AMA profilu odgovara na razna pitanja korisnika.
Znanstvenici došli do spoznaje da je magnetsko polje Zemlje starije nego se dosad mislilo! Znanstvenici došli do spoznaje da je magnetsko polje Zemlje starije nego se dosad mislilo! 01.08.15 Magnetsko polje štiti nas od štetnog zračenja iz svemira.
Objašnjeno što je 'nepoznata masa' pronađena u Turskoj Objašnjeno što je 'nepoznata masa' pronađena u Turskoj 01.08.15 Ronioci su pronašli nepoznati masu u moru promjera 4 metra.
Od svoje 16 godine redovito koristila solarij, pa oboljela od smrtonosnog melanoma Od svoje 16 godine redovito koristila solarij, pa oboljela od smrtonosnog melanoma 01.08.15 Lisa Guthrie sada ima 33 godine, a od 16 godina koristi solarij.
Priroda Pelješca će se godinama oporavljati od katastrofalnog požara Priroda Pelješca će se godinama oporavljati od katastrofalnog požara 01.08.15 Veliki požar opustošio je zeleni poluotok.
PRIJELOMNA VIJEST Cjepivo protiv ebole pokazalo se 100% učinkovitim! PRIJELOMNA VIJEST Cjepivo protiv ebole pokazalo se 100% učinkovitim! 31.07.15 Cjepivo protiv bolesti koja je harala Afrikom 100% učinkovito.
NOVI PLANET Astronomi pronašli stjenoviti planet dosad najbliži sunčevom sustavu NOVI PLANET Astronomi pronašli stjenoviti planet dosad najbliži sunčevom sustavu 31.07.15 Astronomi su koristili svemirski teleskop Spitzer.
Imate loše držanje tijela? Saznajte mogu li vam pomoći pojasevi i ljepljive trake Imate loše držanje tijela? Saznajte mogu li vam pomoći pojasevi i ljepljive trake 31.07.15 Da li pojasevi za ispravljanje lošeg (pogrbljenog) držanja utječu povoljno ili nepovoljno na mišiće leđa?
VIDEO Je li ova zmija upravo doživjela srčani udar? VIDEO Je li ova zmija upravo doživjela srčani udar? 31.07.15 Video koji se pojavio na YouTubeu prikazuje zmiju kako se grči, izvija, a na kraju i ugiba.
VLADA RH "Ostvaruje se prilika za ostanak gotovo tisuću i pol mladih znanstvenika u Hrvatskoj" VLADA RH 31.07.15 Vlada će zadržati mlade znanstvenike u Hrvatskoj i omogućiti povratak onima koji su otišli.
Evo što kaže prvi zapadni student koji je studirao u Sjevernoj Koreji Evo što kaže prvi zapadni student koji je studirao u Sjevernoj Koreji 31.07.15 Nema seksa, nema ljubljenja, nema interneta.
Znanstvenici IRB-a razvili novu, bolju i stabilniju elektrodu za Li-ionske baterije Znanstvenici IRB-a razvili novu, bolju i stabilniju elektrodu za Li-ionske baterije 30.07.15 Rad je objavljen u prestižnom časopisu Journal of Materials Chemistry A.
Danas će na nebu biti plavi Mjesec! Danas će na nebu biti plavi Mjesec! 30.07.15 Fenomen se događa u prosjeku svakih 30-tak mjeseci.

Pseudoznanost

Iz nekog razloga pseodznanost je preživjela i u 21. stoljeću, a studije pokazuju da vjerovanje u razne oblike pseudoznanosti (astrologija, kreacionizam, homeopatija itd.) otpadaju sa većom stopom edukacije.

Zato je bitno da društvo u ovom stoljeću sve više insistira na edukaciji. Ne samo u okviru školovanja, već i učenjem u okviru popularne znanosti s kojom ljudima približivamo moderne spoznaje i temelje znanstvene metodologije.

Jer samo učenjem možemo doći do spoznaja koje su nužne da što bolje razumijemo prirodu i svijet u kojem se nalazimo. Prihvaćenjem i razumijevanjem znanstvenih metoda mi stečemo moćno oružje u razumijevanju svijeta oko sebe.

Razumijevanjem znanosti i znanstvenih metoda mi palimo svijeću u mraku neznanja i obogaćujemo se spoznajom koja nas čini imunim na sve te robove praznovjerja.

Znanost kao svijeća u mraku

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com