cudaprirode.com

zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

Xslike

Kako je stvarno nastao periodni sustav elemenata

Distribucije

Zimi suh, ljeti pod vodom

natrag naprijed

U laboratoriju po prvi puta stvorena umjetna sperma!

U laboratoriju po prvi puta stvorena umjetna sperma!

Francuski znanstvenici napravili korak naprijed prema liječenju neplodnosti.

VIDEO Dramatični prizori stižu iz Nikaragve!

VIDEO Dramatični prizori stižu iz Nikaragve!

Tamo su se posjetitelji vulkana Telica našli samo nekoliko metara od masivnog kratera koji je izbacio golem crni oblak.

Tamna munja? Fizičari pronašli misteriozne oblake anti-elektrona u oluji

Tamna munja? Fizičari pronašli misteriozne oblake anti-elektrona u oluji

Nekoliko zastrašujućih trenutaka leta kroz aktivnu oluju dovelo je do neočekivanog znanstvenog otkrića.

Dodijeljene nagrade za poticanje kulture stvaranja temeljene na znanstvenoj izvrsnosti

Dodijeljene nagrade za poticanje kulture stvaranja temeljene na znanstvenoj izvrsnosti

Nagrada za kreativnost i inovativnost u poslovnom i društvenom djelovanju.

Kortikosteroidi za ublažavanje boli uslijed zloćudne bolesti u odraslih

Kortikosteroidi za ublažavanje boli uslijed zloćudne bolesti u odraslih

Bol koja nastaje kao posljedica zloćudne bolesti je jedan od najstrašnijih simptoma.

Znanstvenici otkrili molekulu koja blokira HIV!

Znanstvenici otkrili molekulu koja blokira HIV!

Francuski znanstvenici napravili korak naprijed u borbi protiv virusa HIV-a.

Konzumacija kave povezana s manjim rizikom za erektilnu disfunkciju

Konzumacija kave povezana s manjim rizikom za erektilnu disfunkciju

Istraživanje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Teksasu.

Znanstvenici u CERN-u detektirali ekstremno rijetku pojavu po prvi put!

Znanstvenici u CERN-u detektirali ekstremno rijetku pojavu po prvi put!

Ovo su događaji zbog kojih je LHC i napravljen.

Newtonov sluga: Newton je često predavao zidovima jer ga je malo tko mogao razumjeti

Newtonov sluga: Newton je često predavao zidovima jer ga je malo tko mogao razumjeti

Evo što je Newtonov sluga rekao o najvećem znanstveniku svih vremena.

Može li vitamin B3 biti prevencija raka kože?

Može li vitamin B3 biti prevencija raka kože?

Istraživači s University of Sydney dodaju kako se njihovi nalazi ne odnose na melanom.

Zatvorenikova dilema i Nashova ravnoteža: Znanstveni rad o Nashovom doprinosu teoriji igara i ekonomiji

Zatvorenikova dilema i Nashova ravnoteža: Znanstveni rad o Nashovom doprinosu teoriji igara i ekonomiji

John Forbes Nash je američki matematičar koji je osvojio Nobelovu nagradu za princip 'Nashovog ekvilibriuma' u teoriji igara.

Zadužio čovječanstvo, a 1952. osuđen samo zato što je bio homoseksualac

Zadužio čovječanstvo, a 1952. osuđen samo zato što je bio homoseksualac

Otac moderne informatike Alan Turing razbio je njemački kod Enigmu.

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Znanstvenici otkrili molekulu koja blokira HIV! Znanstvenici otkrili molekulu koja blokira HIV! 26.05.15 Francuski znanstvenici napravili korak naprijed u borbi protiv virusa HIV-a.
VELIKI USPJEH Studenti FER-a na svjetskom natjecanju bolji od kolega sa MIT-a i Stanforda! VELIKI USPJEH Studenti FER-a na svjetskom natjecanju bolji od kolega sa MIT-a i Stanforda! 26.05.15 U timu su nastupili Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva.
Japanci patentirali uređaj koji bananu puni čokoladom Japanci patentirali uređaj koji bananu puni čokoladom 26.05.15 Neobična naprava 'rodila' se u zemlji izlazećeg sunca.
Radio na Harvardu: Znanstvenik Igor Jurak vratio se u Hrvatsku unatoč ponudama Radio na Harvardu: Znanstvenik Igor Jurak vratio se u Hrvatsku unatoč ponudama 26.05.15 Sada je voditelj laboratorija za istraživanje virusa u Rijeci.
Zatvorenikova dilema i Nashova ravnoteža: Znanstveni rad o Nashovom doprinosu teoriji igara i ekonomiji Zatvorenikova dilema i Nashova ravnoteža: Znanstveni rad o Nashovom doprinosu teoriji igara i ekonomiji 25.05.15 John Forbes Nash je američki matematičar koji je osvojio Nobelovu nagradu za princip 'Nashovog ekvilibriuma' u teoriji igara.
Nevjerojatni razvoj tehnologije! Snaga procesora povećana bilijun puta u zadnjih 50 godina Nevjerojatni razvoj tehnologije! Snaga procesora povećana bilijun puta u zadnjih 50 godina 25.05.15 Od 1956. snaga procesora povećala se bilijun puta.
Dodijeljene nagrade za poticanje kulture stvaranja temeljene na znanstvenoj izvrsnosti Dodijeljene nagrade za poticanje kulture stvaranja temeljene na znanstvenoj izvrsnosti 25.05.15 Nagrada za kreativnost i inovativnost u poslovnom i društvenom djelovanju.
Pušači imaju pesimistični stav glede raka Pušači imaju pesimistični stav glede raka 25.05.15 Skloniji odgađanju pregleda za otkrivanje zloćudne bolesti, objavili su britanski znanstvenici.
Poznati matematičar i nobelovac John Nash stradao u automobilskoj nesreći Poznati matematičar i nobelovac John Nash stradao u automobilskoj nesreći 24.05.15 U automobilskoj nesreći poginuo je legendarni matematičar John Forbes Nash, Jr. 
Iz Srbije stižu stravične fotografije općeg potopa Iz Srbije stižu stravične fotografije općeg potopa 24.05.15 Opći potop u srpskom Golupcu.
Russell Crowe šokiran smrću matematičara kojeg je glumio u filmu Genijalni um Russell Crowe šokiran smrću matematičara kojeg je glumio u filmu Genijalni um 24.05.15 Russell Crowe, glumac koji je glumio matematičara John Nasha u filmu Genijalni um šokiran njegovom smrću.
Zagrebački autobusni kolodvor odsad ima i - voćomat! Zagrebački autobusni kolodvor odsad ima i - voćomat! 24.05.15 Svježe voće dostupno 0-24.
Istraživački centar Cadarache: Ovdje se gradi ITER - najkompleksniji stroj u povijesti naše civilizacije Istraživački centar Cadarache: Ovdje se gradi ITER - najkompleksniji stroj u povijesti naše civilizacije 24.05.15 Riječ je o najvećem međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru.
Konzumacija kave povezana s manjim rizikom za erektilnu disfunkciju Konzumacija kave povezana s manjim rizikom za erektilnu disfunkciju 23.05.15 Istraživanje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Teksasu.
Zadužio čovječanstvo, a 1952. osuđen samo zato što je bio homoseksualac Zadužio čovječanstvo, a 1952. osuđen samo zato što je bio homoseksualac 23.05.15 Otac moderne informatike Alan Turing razbio je njemački kod Enigmu.
Ako uzimate kontracepcijske pilule, rezultati ove studije će vas zanimati Ako uzimate kontracepcijske pilule, rezultati ove studije će vas zanimati 23.05.15 Nova studija došla je do otkrića vezanog u korištenje kontracepcijskih pilula.
Može li terapija u toplicama pomoći oboljelima od reumatoidnog artritisa? Može li terapija u toplicama pomoći oboljelima od reumatoidnog artritisa? 23.05.15 Što kažu dokazi iz kontroliranih studija?
Epidemije koje su promijenile svijet: Crna smrt - Kuga Epidemije koje su promijenile svijet: Crna smrt - Kuga 23.05.15 Opće raspoloženje ljudi u srednjem vijeku povodilo se uzrečicom 'živi svaki dan kao da je posljednji'.
CERN ispisao povijest: Prvi sudari čestica na 13 TeV CERN ispisao povijest: Prvi sudari čestica na 13 TeV 22.05.15 Fizičari su u četvrtak ispisali povijest.
Hubble snimio novu fascinantnu fotografiju iz dubokog svemira! Hubble snimio novu fascinantnu fotografiju iz dubokog svemira! 22.05.15 Nisu sve galaksije lijepo oblikovane, a dokaz je ova nova slika.
FER-ovci osvojili srebro na Svjetskom studentskom natjecanju u Maroku FER-ovci osvojili srebro na Svjetskom studentskom natjecanju u Maroku 22.05.15 Studenti Sveučilišta u Zagrebu osvojili srebrnu medalju.
Za područje Karlovca izdano crveno meteorološko upozorenje! Za područje Karlovca izdano crveno meteorološko upozorenje! 22.05.15 Na području Karlovca očekuju se obilne oborine.
Rusi bušili rupu u zemlji tako dugo dok to bude moguće - u svrhu znanosti Rusi bušili rupu u zemlji tako dugo dok to bude moguće - u svrhu znanosti 21.05.15 Vrijeme Hladnog rata bilo je vrijeme ubrzanog naoružavanja, no i napretka znanosti.

Pseudoznanost

Iz nekog razloga pseodznanost je preživjela i u 21. stoljeću, a studije pokazuju da vjerovanje u razne oblike pseudoznanosti (astrologija, kreacionizam, homeopatija itd.) otpadaju sa većom stopom edukacije.

Zato je bitno da društvo u ovom stoljeću sve više insistira na edukaciji. Ne samo u okviru školovanja, već i učenjem u okviru popularne znanosti s kojom ljudima približivamo moderne spoznaje i temelje znanstvene metodologije.

Jer samo učenjem možemo doći do spoznaja koje su nužne da što bolje razumijemo prirodu i svijet u kojem se nalazimo. Prihvaćenjem i razumijevanjem znanstvenih metoda mi stečemo moćno oružje u razumijevanju svijeta oko sebe.

Razumijevanjem znanosti i znanstvenih metoda mi palimo svijeću u mraku neznanja i obogaćujemo se spoznajom koja nas čini imunim na sve te robove praznovjerja.

Znanost kao svijeća u mraku

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com