zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Postignut sporazum o ubrzanoj ratifikaciji Pariškog sporazuma o klimi Postignut sporazum o ubrzanoj ratifikaciji Pariškog sporazuma o klimi 30.09.16 Ministri okoliša zemalja članica EU postigli su u petak u Bruxellesu dogovor o kolektivnoj ratifikaciji Pariškog sporazuma o klimi, čime se otvara put da taj sporazum stupi na snagu već sljedeći tjedan. "Sve zemlje članice dale su zeleno svjetlo za ubrzanu ratifikaciju Pariškog sporazuma. Ono što se neki smatrali nemogućim sada je postalo stvarnost" - izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
USPJEH POVIJESNE MISIJE Rosetta u dramatičnom padu okončala povijesnu misiju USPJEH POVIJESNE MISIJE Rosetta u dramatičnom padu okončala povijesnu misiju 30.09.16 Danas u 13:18 sati po našem vremenu sonda Rosetta je pala na površinu kometa sa brzinom od blizu 1 metar u sekundi. Sonda je istraživala komet 786 dana, a njen lander Philae spustio se na površinu kometa prije gotovo dvije godine i emitirao podatke i snimke s površine.  Nije moguće održavati radio vezu sa letjelicom kada stigne na površinu kometa jer ona nije konstruirana za tako nešto. Neće biti više moguće usmjeriti antenu prema Zemlji.
Sljedeći tjedan vrijeme se u potpunosti mijenja Sljedeći tjedan vrijeme se u potpunosti mijenja 30.09.16 Zadnji dan rujna donio je nastavak stabilnog vremena kojeg podržava višednevna jaka anticiklona nad našim dijelom Europe. Jutro je ponovno bilo svježe, u nekim kotlinama Dalmatinske zagore temperature su bile i ispod 5 Celzijevih stupnjeva, a u Lici blizu nule. Uz obalu i na otocima bilo je ugodnijih 12 do 17°C. Ugodno kupanje će se nastaviti i do kraja aktualnog tjedna, piše Crometeo.
Časopis Green Chemistry objavio rad znanstvenika IRB-a na naslovnici Časopis Green Chemistry objavio rad znanstvenika IRB-a na naslovnici 30.09.16 Znanstvenici IRB-a, Mateja Đud, dr. sc. Davor Margetić i dr. sc. Vjekoslav Štrukil iz Laboratorija za fizikalno organsku kemiju, Zavoda za organsku kemiju i biokemiju, u suradnji sa dr. sc. Oxanom V. Magdysyuk (Diamond Light Source, UK) objavili su rad u uglednom časopisu Green Chemistry (IF=8.5). U znanstvenom radu opisana je sinteza monosupstituiranih tiourea, novim ekološki prihvatljivijim postupkom korištenjem tiokarbamoil-benzotriazola, ekvivalenta izotiocijanata koji je siguran i jednostavan za rukovanje.
Neobična stabla otoka Socotra Neobična stabla otoka Socotra 30.09.16 Jedno od najupadljivijih biljaka, točnije stabala otoka Socotre koji se nalazi u Indijskom oceanu (Jemen) je Dracaena cinnabari ili Zmajeva krv koja svojim čudnim izgledom podsjeća na kišobran. U antička vremena njegov crveni biljni sok je korišten u medicinske svrhe, ali i za boju. Danas se koristi za boju i lak.
"Vrijeđanje zdravog razuma": Pilot pobio chemtrailse sa zrakoplovno–ekonomskog stajališta 29.09.16 Za Crometeo portal pilot je objasnio zašto je teorija o chemtrailsima vrijeđanje zdravog razuma. "Pravo i dužnost zrakoplovnih profesionalaca je da na svakom mjestu i uvijek brane dignitet struke. Priča o otrovnim chemtrailsima, bogatim zavjerenicima i nedužnom, a napaćenom narodu, sve je samo ne zdravorazumska priča" - piše profesionalni zrakoplovni pilot Aleksandar Kuzmanović / SKIP Konsalting za Crometeo.
Uz glazbu sve je lakše: Cijepljenje se lakše podnosi uz pjesmu Uz glazbu sve je lakše: Cijepljenje se lakše podnosi uz pjesmu 29.09.16 Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Kentuckyju sugeriraju kako se uz glazbu lakše podnosi cijepljenje, tj. bol koju ono donosi, kod male djece. Također se pokazalo da glazba smanjuje i stres kod roditelja koji su prisutni tijekom cijepljenja, zaštite od opasnih infekcijskih virusa. Novi nalazi su prikupljeni na uzorku od 58 djece u dobi od 4 do 6 godina i 62 njihovih roditelja, a objavio ih je Journal of Music Therapy.
Ovo su jedni od najsmrtonosnijih stvorenja na Zemlji Ovo su jedni od najsmrtonosnijih stvorenja na Zemlji 29.09.16 Evoluiraju već milijunima godina i brojniji su od svih drugih bića. Napast će bez upozorenja, žrtvovati će se kako bi spasili svoju vrstu. Iako mnogi izgledaju prelijepo prouzročili su smrt milijuna ljudi.
Elon Musk predstavio ambiciozan plan za kolonizaciju Marsa Elon Musk predstavio ambiciozan plan za kolonizaciju Marsa 29.09.16 Elon Musk, američki inženjer i poduzetnik, suosnivač kompanija SpaceX i Tesla Motors, predstavio je ambiciozne planove za program tvrtke SpaceX. Raketa-nosač tri i pol puta veće mase od povijesnog Saturna 5 mogla bi nositi 300 tona u orbitu oko Zemlje i vraćati se natrag na kozmodrom. Interplanetarni transportni sustav, uz tankiranje goriva u orbiti, mogao bi prevoziti preko stotinu putnika na Mars.
UDAR TAJFUNA Na Tajvanu palo nevjerojatnih 1105 litara kiše! UDAR TAJFUNA Na Tajvanu palo nevjerojatnih 1105 litara kiše! 28.09.16 Tajfun Megi protutnjao je Tajvanom i bez električne energije ostavio 2.7 milijuna ljudi. Vjetrovi brzine 212 km/h napravili su niz problema u blizini grada Hualien Cityja. U naletu tajfuna ozlijeđeno je više od 300 osoba, a četvero ih je izgubilo život. Uz snažne vjetrove na većem dijelu Tajvana je pala i vrlo obilna kiša. U zadnjih 51 sat je po izvješću tajvanskog meteorološkog zavoda na čak 41 meteorološkoj postaji palo preko 500 litara kiše na kvadratni metar.
U Sinj dolaze velika imena znanosti: Počinje Festival znanosti! U Sinj dolaze velika imena znanosti: Počinje Festival znanosti! 28.09.16 Festival znanosti - Sinj 2016. ove godine održat će se od 3. do 8. 10. u Sinju. Nakon 6 uspješnih godina u kojima je Festival rastao, i ove godine ima nekoliko novosti koje će Festival obući u novo ruho i dignuti ga za još jednu razinu. Gosti Festivala ove godine su naši najbolji znanstvenici u Hrvatskoj i svijetu, i to baš oni o kojima manje znamo a zaslužili su punu medijsku pozornost.
NAPREDAK MEDICINE Rođeno prvo dijete s genima troje roditelja NAPREDAK MEDICINE Rođeno prvo dijete s genima troje roditelja 28.09.16 Američki liječnici napravili su korak naprijed u borbi protiv genetskih bolesti. U svom pothvatu uspjeli su osigurati da beba ne naslijedi defektni mitohondrij svoje majke, te tako spriječili razvoj bolesti. Ova tehnika je poboljšala genetski kod djeteta kako ne bi bilo bolesno, već zdravo, te se normalno razvijalo, prenosi New Scientist. Dječak nosi uobičajene gene majke i oca, no i dio genetskog koda donora čime je zamijenjen defektni gen.
Sredozemni uragani Sredozemni uragani 28.09.16 Zbog različitih, za uragane nepovoljnih karakteristika Sredozemlja, u koje ponajprije spadaju klimatološki elementi, vrlo rijetko možemo u istoj rečenici pročitati pojmove tropskog ciklona (uragana) i Sredozemlja. Iako se tipični tropski cikloni u Sredozemlju ne javljaju, ponekad se pojave manji ciklonalni sustavi koji imaju neke od karakteristika tropskih ciklona (tropical like systems). Najprije ćemo ukratko objasniti razliku između tropskih i vantropskih ciklona.
Postoji selo u kojem su svi stanovnici - dementni Postoji selo u kojem su svi stanovnici - dementni 28.09.16 Selo u predgrađu Amsterdama nosi naziv i 'selo senilnih'. Hogewey je naziv za selo u kojem su svi stanovnici dementni. Radi se o svojevrsnom staračkom domu pacijenata s demencijom u kojem mogu normalno nastaviti život. Na ideju sela za starije došla je Yvonne van Amerongen, koja je željela da starije osobe ugodnije provedu posljednju etapu života. Mjesto podsjeća na film Trumanov show jer su posvuda kamere, a osoblje nosi civilnu odjeću.
PRIJELOMNA VIJEST Znanstvenici NASA-e objavili spektakularno otkriće! PRIJELOMNA VIJEST Znanstvenici NASA-e objavili spektakularno otkriće! 26.09.16 NASA je objavila kako je na Jupiterovu mjesecu Europa kilometrima ispod ledene površine mogao postojati golemi ocean s uvjetima povoljnim za život. Ovu veliku vijest znanstvenici su objavili danas (26.9.) u 20 sati po našem vremenu. Snimke koje potvrđuju teoriju snimio je teleskop Hubble. Istraživanja su provedena 2014. godine, a otkrila su da na Europi kroz pukotine u ledu u atmosferu izbijaju goleme perjanice.
Znanstvenici otkrili novu primjenu otrova pauka Znanstvenici otkrili novu primjenu otrova pauka 26.09.16 Irski znanstvenici su otkrili kako se još može upotrijebiti paukov otrov. Naime, kod nekih vrsta paukova utvrđeno je da imaju otrov koji može štetno djelovati na bakterije, primjerice na Escherichiju coli, bakterije koja normalno živi u našim crijevima. No ta bakterija, tj. određeni sojevi bakterije mogu uzrokovati mokraćne i crijevne infekcije, pa i dovesti do vrlo teških oblika bolesti sa smrtnim ishodom.
Akupunktura za oporavak nakon moždanog udara Akupunktura za oporavak nakon moždanog udara 25.09.16 Akupunktura je liječenje temeljeno na staroj kineskoj medicini ubadanja iglom ili pritiska na određena mjesta na tijelu u svrhu liječenja. U ovom Cochrane sustavnom pregldu stražena je učinkovitost akupunkture u oporavku dnevnih aktivnosti, kretanju i kvaliteti života u bolesnika koji su doživjeli moždani udar prije više od mjesec dana. Moždani udar je glavni uzrok smrti u svijetu i može biti uzrokom teškog invaliditeta. Akupunktura je relativno jednostavna, jeftina i sigurna metoda liječenja koja se stoljećima primjenjuje u Kini, te sve više u zapadnjačkim zemljama. Nije jasno koliko su pouzdani trenutni dokazi za rutinsku preporuku akupunkture.
Zemlja bi mogla prijeći dogovorenu gornju granicu rasta temperature u roku od jednog desetljeća Zemlja bi mogla prijeći dogovorenu gornju granicu rasta temperature u roku od jednog desetljeća 25.09.16 To bi moglo uzrokovati gubitak ledenjaka, manju dostupnost vode, pogoršanje konflikata oko teritorija i rast stanovništva. Prošlog prosinca 195 nacija dogovorilo se na summitu o klimi u Parizu kako će rast svjetske temperature održati ispod 2°C, a cilj je oko 1.5 stupnjeva. Ipak, naša Zemlja je već na dvije trećine puta do tog nižeg i sigurnijeg cilja, te bi ga mogao prijeći u roku od jednog desetljeća, smatra Richard Betts, vođa istraživanja o utjecajima klime u britanskom Met Office Hadley centru.
Za vikend nas očekuje idealno vrijeme - iskoristite ga! Za vikend nas očekuje idealno vrijeme - iskoristite ga! 23.09.16 Jučer u 16:21 sati počela je kalendarska jesen. Jesen smo dočekali uz stabilno anticiklonalno vrijeme, a da ulazimo u hladniji dio godine najbolje se moglo primijetiti po noćnim i jutarnjim temperaturama koje su bitno pale u odnosu na one prije nekoliko dana, piše Crometeo. U dijelu unutrašnjosti zemlje minimalne temperature zraka padale su ispod 5 Celzijevih stupnjeva, a i u većem dijelu zaobalja bile su jednoznamenkaste.
OTKRIVENO Pušenje trajno utječe na DNK! OTKRIVENO Pušenje trajno utječe na DNK! 23.09.16 Istraživanje u SAD-u otkrilo je kako pušenje može promijeniti više od 7000 gena. Mijenjanje aktivnosti tih gena može doprinijeti razvoju niza bolesti, objavljeno je u znanstvenom časopisu Circulation: Cardiovascular Genetics. Kod velikog broja gena su ove promjene konačne, no ipak u nekim slučajevima oštećenja mogu nestati 5 godina nakon prestanka pušenja. U istraživanju je sudjelovalo 16000 ispitanika, od kojih su neki i praćeni više od 30 godina.
Grčka mitologija: Tko su bili satiri i nimfe? Grčka mitologija: Tko su bili satiri i nimfe? 23.09.16 U grčkoj mitologiji Satiri su polubogovi, najčešće prikazivani kao mitološka bića napola jarac, a napola čovjek. Zbog ljubavi prema vinu često su bili prikazivani s čašama vina. Satiri su bili povezani s plodnošću, imali veliki seksualni apetit i bili su pohotna i razvratna bića koja su voljela žene, ali i dječake. Zato su nekad i prikazivani s erekcijom.
KONTROLA TERETA NATO će na Institutu Ruđer Bošković razviti nuklearne detektore KONTROLA TERETA NATO će na Institutu Ruđer Bošković razviti nuklearne detektore 21.09.16 Ruđer predstavio jedan od najvećih NATO SPS projekata u Hrvatskoj. Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) danas je predstavljen projekt E-SiCURE, jedan od najvećih projekta iz NATO programa znanost za mir i sigurnost u Hrvatskoj, koji je nedavno dodijeljen IRB-u za razvoj sofisticiranih detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala.
Zelena Mamba, predator koji vreba sa visine Zelena Mamba, predator koji vreba sa visine 21.09.16 Mambe žive isključivo u Africi, gdje nastanjuju napuštene jame u zemlji ili brežuljke kamenja. Ove zmije love danju. Lovina su im mali sisavci, ptice, žabe koje žive na drveću i gušteri.
Jedna od rijetkih snimki Albert Einsteina, Princeton 1943. godine Jedna od rijetkih snimki Albert Einsteina, Princeton 1943. godine 20.09.16 Abert Einstein formulirao je posebnu i opću teoriju relativnosti kojima je uveo revoluciju u modernu fiziku. Pored toga, doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Dobio je Nobelovu nagradu 1921. za objašnjenje fotoelektričnog efekta, a najpoznatiji je po čuvenoj formuli E=mc^2.
Nema dokaza o štetnosti GMO-a: Ovo su 10 mitova o genetski modificiranim organizmima Nema dokaza o štetnosti GMO-a: Ovo su 10 mitova o genetski modificiranim organizmima 20.09.16 Genetski modificirani organizmi su jedno od najkontroverznijih jela na svijetu. No znanost iza njih je prilično jasna. GMO-i se istražuju intezivno i desetljećima, a toliko se i koriste bez problema i posljedica za zdravlje i okoliš, te uzgajaju u većem dijelu svijeta. Brojne meta studije koje se provode na velikim uzorcima dug niz godina već su to potvrdile. Takve studije treba odgovorno i ispravno predstaviti javnosti. "Treba priznati da nema nikakvih znanstvenih dokaza o štetnosti GMO-a" - rekao je prošle godine dr. sc. Hrvoje Fulgosi s Instituta Ruđer Bošković.
Intervencije za prestanak pušenja među autohtonim stanovništvom Intervencije za prestanak pušenja među autohtonim stanovništvom 20.09.16 U autohtonom stanovništvu (engl. indigenous populations), stope pušenja nisu se smanjile kao one u širim zajednicama oko njih, a s tim povezane zdravstvene štete su neprihvatljive. Ovaj Cochrane sustavni pregled literature uključio je 4 objavljene studije. Te studije istražile su postupke za prestanak pušenja usmjerene posebno na smanjenje i / ili zabranu upotrebe duhana među autohtonim stanovništvom te je zaključeno da nedostaje dokaza u tom području.
VIDEO Hvarska pijavica od stvaranja do raspadanja VIDEO Hvarska pijavica od stvaranja do raspadanja 20.09.16 Tijekom nedjelje na Jadranu je uočeno nekoliko pijavica, a jedna od najvećih bila je i ona u blizini Svete Nedilje na otoku Hvaru. Hvarska pijavica stvorila se iz kumulonimbusa koji se u popodnevnim satima razvio uz obale Hvara, a nošen jugozapadnih visinskim strujanjem, uz daljnje jačanje, kretao se prema kopnu, gdje je na području Brela donio grmljavinsko nevrijeme s obilnom kišom.
NAGRAĐEN ZA OTKRIĆE GRAVITACIJSKIH VALOVA Astrofizičar Kip Thorne: Znanost preciznije objašnjava svijet nego religija NAGRAĐEN ZA OTKRIĆE GRAVITACIJSKIH VALOVA Astrofizičar Kip Thorne: Znanost preciznije objašnjava svijet nego religija 19.09.16 Kip Thorne je jedan od najpoznatijih astrofizičara današnjice, a radi na pozntom Sveučilištu Caltech (California Institute of Technology). Magazin Time ga je proglasio 'svemirskim vizionarom', te jednom od 100 najutjecajnijih osoba 2016. godine. Nedavno je osvojio Kavlijevu nagradu za otkriće gravitacijskih valova s Ronaldom Dreverom i Reinerom Weissom.
Otok Zavodovski - najveće okupljalište pingvina na svijetu! Otok Zavodovski - najveće okupljalište pingvina na svijetu! 19.09.16 Tijekom nekoliko mjeseci u godini pingvini remete mir ovog zabačenog otoka na jugu Atlantskog oceana. Buka je zaglušujuća, smrad nepodnošljiv, no barem svi elegantno izgledaju. Ovo je jedno od najvećih okupljališta pingvina na svijetu, na malenom otoku 1800 kilometara istočno od vrha antarktičkog poluotoka.
Slučaj Pavuna: Renomirani znanstveni autoritet i/ili zagovornik pseudoznanstvenih papazjanija Slučaj Pavuna: Renomirani znanstveni autoritet i/ili zagovornik pseudoznanstvenih papazjanija 18.09.16 Nedavno predizborno sučeljavanje tijekom kojeg je HDZ-ovac Đuro Njavro izrazio svoje uvjerenje da bi bilo dobro da vođenje kurikularne reforme od Borisa Jokića preuzme fizičar Davor Pavuna izazvalo je negodovanja pa i podsmjehe u dijelu znanstvene zajednice. Najava je na portalima i društvenim mrežama pokrenula nabijenu diskusiju o tome je li Pavuna pravi kandidat za reformu te je li on renomirani znanstveni autoritet ili je 'puko k'o kokica' kako je to svojevremeno šaljivo u svojem blogu opisao naš ugledni astrofizičar Dejan Vinković, piše Nenad Jarić Dauenhauer na Indexu.
Sve se više liječnika koristi hipnozom prilikom liječenja Sve se više liječnika koristi hipnozom prilikom liječenja 18.09.16 Dva liječnička kongresa održana u Njemačkoj pokazala su kako se sve više liječnika koristi metodom hipnoze, a ta je tehnika raširena među stomatolozima i psihoterapeutima. Član izvršnog odbora Međunarodnog društva hipnotičara Bernhard Trenkle kaže kako se hipnozom koristi više liječnika nego što ljudi misle. Pacijenti ne mogu biti hipnotizirani protiv svoje volje, a u postupku moraju surađivati. Iskustva su pokazala da je otprilike 10% populacije nemoguće hipnotizirati.
Što je genska terapija? Što je genska terapija? 17.09.16 Današnje razumijevanje genetike omogućilo je da se isprave pogreške koje uzrokuju genetske bolesti. Svrha genske terapije je odrediti neispravan gen i otkriti kako ispraviti tu pogrešku. Zatim se ubrizgavanjem stanica s 'ispravljenim' genima u pacijentov krvotok mogu ublažiti ili uništiti simptomi bolesti. Takvi će pacijenti i dalje nositi neispravan gen u svojim jajnim stanicama ili spermijima, no moći će živjeti normalnijim životom.
SRUŠEN REKORD Svjetska meteorološka organizacija objavila novi rekord u trajanju munje na nebu SRUŠEN REKORD Svjetska meteorološka organizacija objavila novi rekord u trajanju munje na nebu 17.09.16 Nebo nad Francuskom proparala je munja koja je trajala 7.74 sekunde, što je novi rekord u trajanju jedne munje. Munja je horizontalno putovala 200 kilometara. Bljesak munje se dogodio 30. kolovoza 2012. nad Francuskom, objavila je Svjetska meteorološka organizacija. "Bilo je to pražnjenje između dvaju oblaka", kazao je stručnjak WMO-a Randall Cerveny.
DRAMA U ISTRI Olujno nevrijeme pogodilo istarsku obalu DRAMA U ISTRI Olujno nevrijeme pogodilo istarsku obalu 16.09.16 Jaka kiša praćena vjetrom i u petak popodne spustila se na Poreč i Poreštinu, a po podacima porečkih vatrogasaca, najteže je bilo na sjevernom potezu od Bijele uvale do Červara, gdje su imali tridesetak intervencija zbog poplavljenih obiteljskih kuća, podruma i poslovnih prostorija. Stanovnici tog dijela Istre ne pamte tako jaku kišu koja je doslovce poplavila ulice porečke stare gradske jezgre. 
Na granici zaplijenjen radioaktivni materijal, evo što o svemu kaže Institut Ruđer Bošković Na granici zaplijenjen radioaktivni materijal, evo što o svemu kaže Institut Ruđer Bošković 15.09.16 U automobilu Poljakinje (45) na graničnom prijelazu Karasovići carinici su pronašli u ponedjeljak staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226. Uzorak za analizu je stigao na Institut Ruđer Bošković (IRB), a analiza će se vršiti u Laboratoriju za radioekologiju koji je akreditiran od strane Hrvatske akreditacijske agencije za ovu vrstu analize. O slučaju se oglasio i IRB.
TOP 10 CITATA O VINU: "Oni koji ga piju su zdravi, inteligentni i seksi" TOP 10 CITATA O VINU: 15.09.16 Vino je oduvijek imalo važnu ulogu u ljudskoj povijesti i jedno je od najpopularnijih alkoholnih pića. To alkoholno piće se dobiva vrenjem grožđa, pri čemu nastaje etilni alkohol i ugljični dioksid, a smatra se jednim od najvažnijih sastojaka mnogih europskih i mediteranskih kuhinja.

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com