zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Potencijalno snažan antibiotik nalazi se skriven u ljudskom nosu Potencijalno snažan antibiotik nalazi se skriven u ljudskom nosu 30.07.16 Znanstvenici su otkrili da Staphylococcus lugdunensis, koja kolonizira ljudski nos, proizvodi dosad neviđeni antibiotik. Testovi na miševima su pokazali da se supstanca, koju su nazvali Lugdunin, sposobna boriti protiv više vrsta patogena, i to čak i protiv onih koji su postali imuni na klasične antibiotike. "Otkriće da bi ljudska mikroflora mogla biti izvor antimikrobskih spojeva je nešto novo" - kaže profesor Andreas Peschel.
Prema najnovijim podacima Svjetske meteorološke organizacije mogla bi se razviti slaba La Niña Prema najnovijim podacima Svjetske meteorološke organizacije mogla bi se razviti slaba La Niña 30.07.16 Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je priopćenje u kojem piše kako bi se prema novim podacima mogla razviti slaba La Nina. La Niña bi se mogla razviti u trećem kvartalu ove godine, ali vjerojatno će biti slaba. Ne očekuje se da će biti umjerena do jaka kao La Niña 2010. - 2011. niti će se po intenzitetu moći usporediti s El Niñom koji je upravo završio i koji je bio jedan od najjačih od kada postoje mjerenja, a prema najnovijim informacijama iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO).
Kina pronašla najveću podvodnu rupu na svijetu Kina pronašla najveću podvodnu rupu na svijetu 30.07.16 Kineska televizija CCTV objavila je otkriće Zmajeve rupe, 300-metarske duboke spilje u Južnom kineskom moru. Ukoliko se potvrdi otkriće, radit će se o dosad najdubljoj rupi. Dosadašnji rekord drži Dean's Blue rupa na Bahamima koja ima dubinu 202 metra. Teritorij novootkrivene rupe spada u najopasnija područja na svijetu oko kojeg se godinama spore Bruneji, Filipini, Vijetnam, Malezija, Indonezija, Tajvan i Kina.
Spektakularna fotografija 'Velebitske mrcine' Spektakularna fotografija 'Velebitske mrcine' 30.07.16 U srijedu navečer se nad Velebitom razvio olujni kumulonimbus. Unutar njega je nastala prekrasna pozitivna munja. Pozitivne (visokonaponske) munje obično nastaju u gornjem dijelu kumulonimbusa (nakovnju), putuju i do nekoliko kilometara vodoravno te zatim skreću do tla.
Fizičar Stephen Hawking objašnjava posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije Fizičar Stephen Hawking objašnjava posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije 30.07.16 Poznati svjetski fizičar Stephen Hawking bio je pobornik ostanka Velike Britanije unutar zajednice europskih zemalja, a smatra da je razlog zbog kojeg su građani odabrali izlazak u bogatstvu i novcu. "Svi znamo da je novac važan. Jedan od razloga zašto sam vjerovao da bi bilo pogrešno napustiti EU odnosi se na potpore. Britanska znanost treba sav novac koji može dobiti, a jedan važan izvor financiranja godinama je bila Europska komisija. Bez tih dotacija, mnogi važni poslovi ne bi se mogli odraditi. Već imamo neke evidencije prema kojima neki britanski znanstvenici neće moći aplicirati za europske projekte, trebamo vladu da riješi ovaj problem što je prije moguće" - kaže fizičar. 
UN: Majke, dojite svoju djecu i slobodno objavljujte brelfieje UN: Majke, dojite svoju djecu i slobodno objavljujte brelfieje 29.07.16 UN poručuje majkama diljem svijeta da se ne dvoume hoće li objaviti na društvenim mrežama kako doje svoje dijete. UN potiče majke da to i rade, objavili su u priopćenju. "To je nešto što svakako treba potaknuti i ohrabriti" - rekla je glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Fadela Šaib na redovitom UN-ovu brifingu u Ženevi kada su je upitali o trendu brelfieja.
Zabilježen prvi slučaj lokalnog prijenosa virusa Zike Zabilježen prvi slučaj lokalnog prijenosa virusa Zike 29.07.16 Lokalni prijenos Zika virusa dogodio se na Floridi, izvijestio je guverner te države te rekao da je testiranje četvero stanovnika pokazalo kako je vjerojatno riječ o prijenosu virusa ubodima komaraca. Guverner Rick Scott kazao je da se vjeruje kako je do aktivnog prijenosa virusa došlo na malom, ali gusto nasljenom području okruga Miami-Dade. Zaraženi su jedna žena i trojica muškaraca, rekao je Scott. 
Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom 29.07.16 U vidljivom svemiru nalazi se oko 100 milijardi galaksija s otprilike 100 milijardi zvijezda u svakoj. Ako svaka zvijezda prosječno ima 10 planeta , znači da u svemiru  ima 100 000 milijardi milijardi planeta. Da li će samo na jednom planetu nastati život? Kada pogledamo ovu brojku logički možemo zaključiti da život u svemiru 'buja'.
Objavljena nova znanstvena studija o meditaciji Objavljena nova znanstvena studija o meditaciji 29.07.16 U novoj studiji koja se tiče meditacije, znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu su se fokusirali na dva specifična područja mozga - prednji cingularni korteks i medijalni prefrontalni korteks. Ta su dva područja važna kod procesa donošenja odluka, te fleksibilnosti ponašanja i zadržavanja koncentracije. Proučavani program meditacije razvijen je devedesetih godina u Kini, a studija je ustvrdila da meditacija smanjuje simptome anksioznosti, poboljšava pozornost, memoriju, imunitet i upravljanje emocijama i kognitivnim sposobnostima.
Krave koje su sretnije daju zdravije mlijeko Krave koje su sretnije daju zdravije mlijeko 28.07.16 Američki znanstvenici kravama su davali serotonin, tzv. hormon sreće, a nakon toga su uočili povezanost s povećanjem prisutnosti kalcija u mlijeku. Istraživači sa Sveučilišta Wisconsin pokazali su kako je došlo do poboljšanje kvalitete mlijeka, no ne i povećanja količine. Nikakva promjena u prehrani krava se nije dogodila, što bi moglo uputiti na zaključak da su sretnije krave davale kvalitetnije, dakle zdravije, mlijeko.
Na morskom dnu znanstvenici otkrili misterioznu ljubičastu kuglu Na morskom dnu znanstvenici otkrili misterioznu ljubičastu kuglu 28.07.16 Tijekom prijenosa uživo istraživanja morskog dna pojavila se ljubičasta kugla za koju se kasnije ispostavilo da je sićušno stvorenje nova vrsta puža golaća. Novi puž viđen je pokraj otoka u blizini Kalifornije, a znanstvenici su ga odnijeli u laboratorij gdje su ustanovili o čemu se radi, iako isprva nisu bili sigurni.
Ocjene ne ovise samo o trudu nego i o genetici, otkriva nova studija Ocjene ne ovise samo o trudu nego i o genetici, otkriva nova studija 28.07.16 Studija znanstvenika objavljena u časopisu Molecular Psychiatry otkriva kako kod djece u dobi od 16 godina čak 10% ocjene ovisi o genetskom materijalu. U istraživanju su korišteni podaci iz prijašnjih studija u kojima su pohranjivani DNK nalazi, te istraživanja o povezanosti inteligencije i ocjena, te upornosti i ocjena. Ovo otkriće se može koristiti u ranijem identificiranju djece koja imaju poteškoća s učenjem i usvajanjem gradiva, te im pomoći u individualiziranju ili prilagođavanju školskog programa.
Znanstvenici otkrili hormon koji može prekinuti starenje ljudskih stanica Znanstvenici otkrili hormon koji može prekinuti starenje ljudskih stanica 28.07.16 Za novosintetizirani muški hormon vjeruje se kako bi mogao prekinuti starenje stanica, što bi potencijalno moglo biti iskorišteno u novom tretmanu za liječenje bolesti povezanih sa starenjem. Nova klinička ispitivanja su i potvrdila ovakvo djelovanje hormona. Iako još nismo našli način kako živjeti vječno, što možda i ne bi bilo dobro, na dobrom smo putu da otkrijemo kako živjeti zdravije i duže.
Prevedeno 1900 Cochrane sažetaka na hrvatski jezik Prevedeno 1900 Cochrane sažetaka na hrvatski jezik 27.07.16 Cochrane sustavni pregledi smatraju se najkvalitetnijim sustavnim pregledima jer se rade po propisanoj metodologiji. Izrađuju ih osobe okupljene oko međunarodne udruge Cochrane kolaboracija i objavljuju se u Cochrane knjižnici. Svaki Cochrane sustavni je objavljeni dokument u kojem se sabiru i analiziraju najkvalitetniji dokazi iz literature.
Dječaku dijagnosticiran tumor četvrtog stupnja, potrebna mu je pomoć da ode na liječenje u Njemačku Dječaku dijagnosticiran tumor četvrtog stupnja, potrebna mu je pomoć da ode na liječenje u Njemačku 27.07.16 Malenom Svenu Jurkoviću nedavno je dijagnosticiran tumor, neuroblastom četvrtog stupnja, i jedina mu je šansa odlazak na liječenje u Njemačku. Roditelji 17-mjesečnog dječaka pokrenuli su Facebook stranicu kako bi prikupili novac za liječenje malenog Svena, piše Index.
NOVA STUDIJA O ŽIVOTU O SVEMIRU Inteligentna civilizacija na Zemlji možda uopće nije bila prva u svemiru! NOVA STUDIJA O ŽIVOTU O SVEMIRU Inteligentna civilizacija na Zemlji možda uopće nije bila prva u svemiru! 27.07.16 Dva znanstvenika sa Sveučilišta Rochester i Sveučilišta Washington su razvila 'arheološku formu' poznate Drakeove jednadžbe koja određuje koliko ima civilizacija u svemiru i koliko ih je bilo u povijesti svemira. Izgleda da ova na Zemlji možda uopće nije ni prva ni zadnja. O Drakeovoj jednadžbi o kojoj smo pisali više saznajte ovdje. Nova jednadžba sastoji se od članova N(ast) - broja naseljivih planeta i  f(bt) - vjerojatnost nastanka tehnološki naprednih civilizacija na jednom od tih planeta.
Erwin Schrödinger: Ljubavni život jednog od najutjecajnijih fizičara 20. stoljeća Erwin Schrödinger: Ljubavni život jednog od najutjecajnijih fizičara 20. stoljeća 27.07.16 Ljubavni život jednog od najutjecajnijih fizičara 20. stoljeća i jednog od utemeljitelja kvantne mehanike Erwina Schrödingera. Zahtjev da mu March bude asistent proizlazio je iz Schrödingerovih nekonvencionalnih veza s ženama. Schrödingerova veza s njegovom suprugom nikad nije bila dobra, te je imao mnoge afere za koje je njegova supruga znala.
Ovaj trik ćete svi isprobati nakon što pogledate ovaj video Ovaj trik ćete svi isprobati nakon što pogledate ovaj video 27.07.16 Što se dogodi kad narančinim sokom poprskate balon? Odgovor se krije u videu. Čovjek je, naime, odsjekao dio narančine kore i iscijedio je iznad balona.
SOLARNA REVOLUCIJA Letjelica na solarni pogon obišla cijeli planet SOLARNA REVOLUCIJA Letjelica na solarni pogon obišla cijeli planet 26.07.16 Letjelica Solar Impulse 2 obišla je cijelu Zemlju, tj. prevalila put od 42.000 kilometara - i sve to na energiju Sunca! Solarni avion težak 1500 kilograma i širok poput Boeinga 747 sletio je u Abu Dhabi i završio svoj let oko Zemlje, a u posljednjoj etapi njome je upravljao Švicarac Bertrand Piccard. Najduža etapa od 8925 kilometra iz Nagoje u Japanu do Havaja trajala je 118 sati čime je postavljen apsolutni rekord u neprekidnom letu nekog zrakoplova, jedan od 19 službenih rekorda koj je SI2 oborio.
Mini mental test za otkrivanje demencije u osoba starijih od 65 godina Mini mental test za otkrivanje demencije u osoba starijih od 65 godina 26.07.16 Demencija je skup poremećaja mozga koji nastaju uslijed postupnog smanjenja moždane funkcije, razmišljanja i obavljanja svakodnevnih funkcija (primjerice higijena i odijevanje). Dementne osobe imaju promjene raspoloženja i emocija te ponašanja, a što stvara poteškoće osobama u okolini. Procesi u mozgu koji uzrokuju demenciju obično su degenerativni (dugotrajna oštećenja mozga). Neki oblici demencije su Alzheimerova bolest, vaskularna demencija, demencija s Lewyjevim tjelešcima i frontotemporalna demencija.
Američka svemirska agencija NASA želi više komercijalizirati svemirsku postaju Američka svemirska agencija NASA želi više komercijalizirati svemirsku postaju 26.07.16 NASA traži način kako komercijalizirati ISS, Međunarodnu svmirsku postaju, pa iz tog razloga poziva brojne tvrtke. Na postaji je dosada boravilo 7 svemirskih turista koji su tu avanturu plaćali između 20 i 40 milijuna dolara po glavi. To se odvijalo u aranžmanu ruske svemirske agencije Roscosmos, dok Amerikanci nisu bili previše zainteresirani.
Zika virus u Europi: Rođeno prvo dijete s mikrocefalijom Zika virus u Europi: Rođeno prvo dijete s mikrocefalijom 26.07.16 Žena zaražena Zika virusom u Španjolskoj rodila je prvo dijete u Europi oboljelo od mikrocefalije. Radi se o teškoj deformaciji mozga koja se povezuje s Zika virusom. Majka je virus pokupila u jednoj latinoameričkoj zemlji. "Dijete je s kliničkog stajališta dobro, njegove vitalne funkcije su normalne i stabilne" - rekao je novinarima Felix Castillo, ravntelj neonatologije bolnice Vall d'Hebron.
Znanstvenici napravili novu mapu ljudskog mozga: Otkriveno 97 novih područja Znanstvenici napravili novu mapu ljudskog mozga: Otkriveno 97 novih područja 26.07.16 Nakon skeniranja više od 400 osoba znanstvenici su napravili novu mapu mozga koja korteks dijeli na 180 različitih dijelova. Među dijelovima je i 97 novootkrivenih, stoji u studiji objavljenoj u prestižnom znanstvenom časopisu Nature. Svaki od tih područja je opisan do u detalja, a dr. Emma Robinson s Imperial College u Londonu kaže kako  je otkriće kulminacija njihovih napora i da se radi o ogromnom i zahtjevnom radu u kojem se koristila sofisticirana tehnika.
Popis 150 stvari kojih se boje najpametniji ljudi na svijetu Popis 150 stvari kojih se boje najpametniji ljudi na svijetu 26.07.16 Svake godine online magazin Edge, najpametniji portal na svijetu kako se naziva, pita svjetske top znanstvenike, inženjere, pisce i akademike jedno pitanje. 2013. godine pitanje je bilo "Čega se trebamo bojati?", a ideja je bila identificirati nove probleme u znanosti, tehnologiji i kulturi koji još nisu široko prepoznati.
Pogledajte trenutak u kojem je grom razbio stup u tisuću komada Pogledajte trenutak u kojem je grom razbio stup u tisuću komada 26.07.16 U Chicagu je 24. srpnja 2016. uslijed jakog nevremena uhvaćen trenutak u kojem je grom udario u stup i potpuno ga uništio.
METODE OTKRIVANJA PLANETA: Kako se otkrivaju ekstrasolarni planeti? METODE OTKRIVANJA PLANETA: Kako se otkrivaju ekstrasolarni planeti? 25.07.16 Trenutno postoji šest metoda za detekciju ekstrasolarnih planeta, planeta koji se nalaze izvan Sunčevog sustava, a preslabo svijetle da bi ih se otkrilo konvencionalnim optičkim sredstvima.
PROČITAJTE I POSLUŠAJTE NAJDUŽU RIJEČ NA SVIJETU: Riječ od 189.819 slova izgovara se više od 3 sata! PROČITAJTE I POSLUŠAJTE NAJDUŽU RIJEČ NA SVIJETU: Riječ od 189.819 slova izgovara se više od 3 sata! 25.07.16 Naziv jednog proteina najduža je riječ u engleskom jeziku, a vrlo vjerojatno i na svijetu. Riječ se sastoji od točno 189.819 slova, a vrijeme potrebno za njezino izgovaranje je nešto više od 3 sata i 30 minuta. Čast da je prvi pročita pripala je Dmitriju Golubovskom. Iako je mnogi smatraju najdužom riječi na svijetu, neki leksikografi kažu da se imena kemijskih spojeva ne mogu smatrati riječima već verbalnim formulama.
Mladi biolozi istražili floru i faunu Međimurja: Područje Mure i Drave potrebno je zaštititi Mladi biolozi istražili floru i faunu Međimurja: Područje Mure i Drave potrebno je zaštititi 25.07.16 Udruga studenata BIUS koju čine studenti Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Zagreb organizirala je od 7. do 14. svibnja u Donjem Vidovcu Istraživački kamp imena Mura-Drava 2016. BIUS je prepoznatljiva studentska udruga koja okuplja ambiciozne, svestrane i kreativne studente biologije, a osnovni ciljevi BIUS-a su poticanje i unapređenje znanstvenih, kulturnih i edukativno-istraživačkih djelatnosti studenata, vrednovanje, očuvanje i zaštita prirode.
Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio najboljeg hrvatskog maturanta Nikolu Jalšenjaka Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić primio najboljeg hrvatskog maturanta Nikolu Jalšenjaka 25.07.16 Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić primio je u četvrtak 21. srpnja u palači HAZU maturanta XV. gimnazije u Zagrebu Nikolu Jalšenjaka koji je na ovogodišnjoj državnoj maturi od svih učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj ostvario stopostotni rezultat iz matematike i fizike. Čestitajući Nikoli Jalšenjaku, akademik Kusić je kazao da je njegov uspjeh, rad i talent simbolička poruka optimizma da za hrvatsko društvo ima nade.
110. OBLJETNICA Sjećanje na 'Mozarta organske kemije' Vladimira Preloga 110. OBLJETNICA Sjećanje na 'Mozarta organske kemije' Vladimira Preloga 25.07.16 Danas se navršava 110. godišnjica rođenja istaknutog hrvatskog kemičara Vladimira Preloga, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1975. i člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Američki kemičar Barry Sharpless nazvao je našeg nobelovca kraljem kemije. Prelog je cijeli život živio kao građanin svijeta, Hrvatsku je nazivao jednom od svojih domovina.
Kako izgleda kada vam stomatolog popravlja zube Kako izgleda kada vam stomatolog popravlja zube 25.07.16 Vjerojatno ste se svaki put kada ste bilo kod zubara pitali što to ona ili on radi u vašim ustima. U ovom videu ćete vidjeti kako se pokušava spasiti pokvareni zub, kako se oni čiste i stavljaju plombe.
Fizičar Franjo Sokolić o jednoj od najneobičnijih fizikalnih pojava Fizičar Franjo Sokolić o jednoj od najneobičnijih fizikalnih pojava 25.07.16 Glavni način na koji dobivamo informacije o vanjskom svijetu je preko osjeta vida. Ono što pri tome ulazi u naše oko nazivamo svjetlošću, koja se razlikuje po svojoj boji. Koja je fizikalna priroda te pojave? Zašto neka tijela imaju boju, dok su druga prozirna? Da li su bijela i crna boja iste prirode kao i ostale boje? O tim su se pitanjima vodile žustre rasprave.
Hrvatski paradoks: Duplo se više mjesta traži na zdravstvenim studijima, a povećavaju se kvote na društvenim Hrvatski paradoks: Duplo se više mjesta traži na zdravstvenim studijima, a povećavaju se kvote na društvenim 24.07.16 Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje izradio je aplikaciju pomoću koje doznajemo kakav je bio interes kandidata za pojedina znanstvena područja po godinama, unazad posljednjih 6 godina. Tako se iz podataka može zaključiti da se broj društvenih studija povećao za osamdeset i četiri u posljednjih šest godina, ali i da se na biomedicinske i zdravstvene studije želi upisati duplo više kandidata nego što je upisnih mjesta, piše Srednja.
Snažno nevrijeme poharalo Slavoniju Snažno nevrijeme poharalo Slavoniju 24.07.16 Požeški kraj je u nedjelju poslijepodne i navečeg zahvatilo jako nevrijeme. Puhao je jak vjetar. Led je padao desetak minuta, a potom jaka kiša. Led je padao i u Đakovu te u Kutjevu.  U Novim Mihaljevcima grom je udario u sjenik i zapalio ga. Ugasili su ga vatrogasci. Led je padao i u Đakovu te u Kutjevu. U Kutjevu je i nestalo struje.
POTRAGA SE NASTAVLJA Novi detektor još uvijek nije zabilježio tamnu materiju POTRAGA SE NASTAVLJA Novi detektor još uvijek nije zabilježio tamnu materiju 24.07.16 Nakon 20 mjeseci rada detektor Large Underground Xenon (LUX) nije uspio zabilježiti tamnu materiju, objavili su znanstvenici sa Stanforda. Detektor Ksenon nalazi se na dubini od 1.6 kilometara ispod Zemlje, a izoliran je stijenama i vodom. Njegova zadaća je detekcija tamne materije, za koju se vjeruje da sačinjava 4/5 mase svemira. Smatra se da WIMP čestice (weakly interactive massive particles), koje su najveći teoretski kandidati za tamnu materiju, prolaze kroz naša tijela, no ne stvaraju nikakvu reakciju.
Ovako možete prepoznati lažno djevičansko maslinovo ulje! Ovako možete prepoznati lažno djevičansko maslinovo ulje! 24.07.16 Maslinovo ulje je neizostavni dio mediteranske prehrane. Djevičansko maslinovo ulje ima gotovo idealan sastav: dobar omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, a sadrže mnoge sastojke kao što su polifenoli, tokoferoli i alkoholi koji imaju nutritivnu i zaštitnu vrijednost za organizam. Brojna znanstvena istraživanja pokazala su da imaju pozitivno djelovanje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com