cudaprirode.com

zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Od sutra ponegdje i orkanska bura, snijeg će i dalje padati Od sutra ponegdje i orkanska bura, snijeg će i dalje padati 25.11.15 Snijega će biti i sutra, a posebno valja istaknuti buru. Ona će osobito od četvrtka navečer do petka oko podneva gotovo uzduž cijeloga Jadrana biti jaka, u mnogim mjestima i olujna, pa i s orkanskim udarima. Promet Jadranskom magistralom gotovo će sigurno biti u prekidu, barem podno Velebita. A ni auto cestom A1 vrlo se vjerojatno neće moći prometovati. Mirovat će i katamarani.
Kolateralne žrtve izbjegličke krize su - životinje Kolateralne žrtve izbjegličke krize su - životinje 25.11.15 Granica između Hrvatske i Mađarske prirodan je migracijski prostor za brojna krda jelena i srna koje su sve do nedavno mogli slobodno prelaziti zamišljenu granicu u atlasu. Desetine životinja se svakodnevno zapliću u žicu pokušavajući ju preskočiti.
Započeli pregovori MOST-a o znanosti i obrazovanju sa SDP-om i HDZ-om Započeli pregovori MOST-a o znanosti i obrazovanju sa SDP-om i HDZ-om 25.11.15 Predstavnici Mosta konačno su u ponedjeljak sa SDP-om i HDZ-om krenuli u pregovore o reformama koje će tražiti u znanosti i obrazovanju, resoru koji prema glavnoj pregovaračici nezavisnih lista biologinji Gordani Rusak već desetljećima hrvatskim političarima puni usta, no uglavnom samo dok se ne ugase svjetla pozornice.
Ispitan učinak različitih kombinacija kemoterapije na preživljavanje i kvalitetu života Ispitan učinak različitih kombinacija kemoterapije na preživljavanje i kvalitetu života 25.11.15 Cilj ovog Cochrane sustavnog pregleda bio je ispitati učinak različitih kombinacija kemoterapije (jedan lijek koji nije platina, kombinacija bez platine i kombinacija s platinom) na preživljenje, kvalitetu života, smanjenje tumora i toksičnost u starijih osoba s uznapredovalim karacinomom pluća. Karcinom pluća je najčešći uzrok smrti od zloćudnih bolesti u oba spola.
Mladi u Hrvatskoj sve više nepismeni Mladi u Hrvatskoj sve više nepismeni 24.11.15 Ovakvo stanje potvrdila su istraživanja. Sva istraživanja potvrđuju kako petnaestogodišnjaci u Hrvatskoj, u odnosu na europske vršnjake, pokazuju ispodprosječnu čitateljsku pismenost. Situacija nije puno bolja niti kod mladih srednjoškolaca pa i studenata kod kojih je utvrđen vrlo nizak i zabrinjavajuć stupanj pismenosti.
Dolazi čokolada koja će biti nekalorična i dobra za srce, ali ima jedan nedostatak! Dolazi čokolada koja će biti nekalorična i dobra za srce, ali ima jedan nedostatak! 24.11.15 Prema brojnim istraživanjima, spoj flavanol, koji se nalazi i u kakau, poboljšava cirkulaciju i pomaže zdravlju srca. No neki proizvođači žele upotpuniti proizvodnju dodacima hrani koji sadrže flavanole. Nažalost, ovakva čokolada ima jedan nedostatak - trebala bi biti u tabletama. Sav znanstveni posao je učinjen, pa bi stavljanje na tržište moglo biti uskoro.
Oči vas ne varaju! Gledajte u ovu točku 60 sekundi, a onda pogledajte drugu sliku Oči vas ne varaju! Gledajte u ovu točku 60 sekundi, a onda pogledajte drugu sliku 24.11.15 Naslovna slika je u bojama, dok je druga crno-bijela. Nakon što 60 sekundi gledate u sliku sa bojama, pogledajte u crno-bijelu. Što će se dogoditi? Ako vam je sada i ta slika u boji, ne brinite, s vama je sve u redu. Naime, u mrežnici se čunjići previše stimuliraju i umore pa ostanu raspoloživi samo oni s komplementarnim bojama koji obojaju crno-bijelu sliku.
Kakvo otkriće o golubovima! Ove ptice su u stanju razlikovati zdravo i kancerogeno tkivo dojke Kakvo otkriće o golubovima! Ove ptice su u stanju razlikovati zdravo i kancerogeno tkivo dojke 23.11.15 Nakon što su znanstvenici istrenirali golubove, oni su bili u stanju, baš kao i ljudi, razlikovati kancerogene od zdravih uzoraka tkiva dojke. Neobična sposobnost ovih gradskih ptica mogla bi pomoći u dijagnostičkim metodama temeljenim na snimkama. "Te su ptice nevjerojatno vješte u razlikovanju benignih i malignih uzoraka tkiva dojke" - rekao je glavni istraživač, prof. Richard Levenson sa sveučilišta Davis u Kaliforniji.
Japanci izumili staklo 'koje se ne može slomiti' Japanci izumili staklo 'koje se ne može slomiti' 23.11.15 Razlog zbog čega je novo staklo toliko jako je u njegovoj mogućnosti da ne bude stalno deformirano zbog vanjskog utjecaja, poput bacanja cigle u njega. Mjeru, koju znanstvenici nazivaju modulom elastičnosti, u ovom slučaju može se uspoređivati s modulom elastičnosti čelika.
Iranski znanstvenici predstavili poboljšanu verziju humanoidnog robota Iranski znanstvenici predstavili poboljšanu verziju humanoidnog robota 23.11.15 Znanstvenici Centra za napredne sustave i tehnologije na Sveučilištu u Teheranu, predstavili su svojeg trećeg humanoidnog robota visine od 190 cm i težine od 98 kg pod nazivom Surena III. Kao što možete vidjeti u ovom videu, robot je prilično stabilan, te se ne razlikuje previše od japanskih i američkih robota kojima obično pripada najveća medijska pozornost.
Papa Franjo stao na kraj kreacionizmu: Teorije evolucije i Velikog praska su točne! Papa Franjo stao na kraj kreacionizmu: Teorije evolucije i Velikog praska su točne! 22.11.15 "Bog nije mađioničar s čarobnim štapićem" - rekao je papa i tim riječima stao na kraj pseudoteorijama o kreacionizmu i inteligentnom dizajnu koje je, smatraju mnogi, podupirao njegov prethodnik Benedikt XVI. "Teorija Velikog praska, za koju danas smatramo kako označava početak svijeta, nije u proturječju s intervencijom božanskog stvoritelja već ga, naprotiv, zahtijeva" - dodao je Papa i nastavio: "Evolucija u prirodi nije nesuglasna s idejom o stvaranju, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja napreduju".
NASA-ina letjelica Cassini na Titanu po prvi put uočila ovu pojavu NASA-ina letjelica Cassini na Titanu po prvi put uočila ovu pojavu 22.11.15 Jedan od brojnih mjeseca šestog planet od Sunca zaslužan je za novu astronomsku uzbudljivost. NASA-ina letjelica uspjela je po prvi puta detektirati masivni ledeni oblak na južnom polu velikog mjeseca Titana. Ovo otkriće sugerira da bi zima na južnoj hemisferi Titana mogla biti hladnija nego što su znanstvenici predviđali.
U jakoj konkurenciji hrvatski inovatori osvojili 15 medalja! U jakoj konkurenciji hrvatski inovatori osvojili 15 medalja! 22.11.15 U konkurenciji više od 750 inovacija iz 37 zemalja, hrvatski su inovatori osvojili 15 medalja na 67. međunarodnom sajmu inovacija IENA koji je od 29. listopada do 1. studenoga 2015. održan u Nürnbergu. U organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore na poznatom međunarodnom sajmu inovacija IENA u četiri dana predstavljeno je 18 hrvatskih inovacija, a 15 je osvojilo i prestižne nagrade sajma.
SENZACIJA U JADRANU: Snimljena iznimno rijetka vrsta dupina za koju se smatralo da je izumrla! SENZACIJA U JADRANU: Snimljena iznimno rijetka vrsta dupina za koju se smatralo da je izumrla! 22.11.15 Zahvaljujući Institutu Plavi svijet, na HRT-u su objavljene ekskluzivne snimke običnoga dupina koje su snimili mađarski članovi Instituta. To je vrsta koja je, iako nosi ime obični, u Jadranu izumrla. Savršena je to vijest za morsku znanost, jer sresti običnoga dupina u Jadranu manje je vjerojatno nego da ćete naići na sredozemnu medvjedicu.
Praćenje žena za poticanje psihološkog oporavka nakon pobačaja Praćenje žena za poticanje psihološkog oporavka nakon pobačaja 22.11.15 Pobačaj je preuranjeno rođenje ili gubitak fetusa do 23. tjedna trudnoće. Neke žene pate od anksioznosti i depresije poslije pobačaja, što može biti dio njihova žalovanja nakon gubitka ploda. Psihološko praćenje bi moglo prepoznati žene koje su pod rizikom od razvoja psiholoških komplikacija nakon pobačaja. Ovaj Cochrane sustavni pregled uključio je 6 studija s ukupno 1001 žena.
"Nemamo novca da informatika bude obvezni predmet" 22.11.15 Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao je u srijedu u Dubrovniku kako Hrvatska još uvijek nema novca da informatika postane obavezni predmet u osnovnim školama, no kako će do 2022. godine kroz projekt 'e-Škole' biti uloženo 180 milijuna eura kako bi 50 posto hrvatskih škola postalo digitalno zrelo.
Liku zahvatilo sniježno nevrijeme Liku zahvatilo sniježno nevrijeme 22.11.15 Gospić prekrilo 30 centimetara snijega, nestalo i struje. Za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala od Karlobaga do Sv Marije Magdalene, a na svim cestama u Lici obvezna je zimske oprema Gotovo cijelu Liku protekle noći zahvatilo je sniježno nevrijeme, u Gospiću je palo više od 30 centimetara snijega, a u gorskim predjelima snježni pokrivač je i viši.
Planet koji najviše sliči Zemlji možda ipak nije pogodan za život Planet koji najviše sliči Zemlji možda ipak nije pogodan za život 22.11.15 Nova studija pokazala je da planet Kepler-438b, dosad najsličniji Zemlji, možda ipak nije pogodan za podržavanje života. Svakih nekoliko stotina dana, matična zvijezda planeta Kepler-438b - koji je 12% širi od Zemlje i za koji je utrvđeno da je u području gdje je moguć život - izbaci super baklje visokih energija i radijacije veće nego bilo koja poznata erupcija sa Sunca.
Hrvatska na začelju liste zemalja po sposobnostima da razvije, zadrži i privuče mlade talente Hrvatska na začelju liste zemalja po sposobnostima da razvije, zadrži i privuče mlade talente 22.11.15 Prema izviješću koje je objavio ugledni Institut za razvoj poslovnog upravljanja (Institute for Management Development IDM) iz Lausanne na rang listi od 61 zemlje Hrvatska je zauzela poražavajuće 58. mjesto, slabije od država koje obično doživljavamo nerazvijenima kao što su primjerice Jordan, Kazahstan, Kolumbija i Mongolija. Lošije od Lijepe naše pozicionirale su se samo Peru, Venezuela i Bugarska.
Snježna idila: Na Učki nanosi snijega visoki do 1 metar Snježna idila: Na Učki nanosi snijega visoki do 1 metar 22.11.15 Obilan snijeg sinoć je zatrpao Učku, gdje su nanosi bili visoki do 1 metar. Prekrasne fotografije snježne idile iz Vele Učke, naselja na visini 890 metara nadmorske visine, pokazuju obilan snijeg, kojeg je prema nekim procjenama tamo palo 30-40 centimetara.
Može li akupunktura pomoći oboljelima od karcinoma koji trpe bolove? Može li akupunktura pomoći oboljelima od karcinoma koji trpe bolove? 21.11.15 Objavljen je Cochrane sustavni pregled koji je analizirao sve randomizirane kontrolirane pokuse u kojima je ispitano može li akupunktura biti djelotvorna za karcinomsku bol. Procjenjuje se da i do 70% pacijenata koji trpe karcinomsku bol ne primaju odgovarajuću terapiju za ublažavanje boli, što umanjuje njihovu kvalitetu života. Tvrdi se da akupunktura može ublažiti karcinomsku bol te čak postoje i smjernice za liječenje karcinomske boli akupunkturom.
Tvrtka podigla cijenu lijeka za AIDS za 5000%, a sad je u milijunskim gubicima Tvrtka podigla cijenu lijeka za AIDS za 5000%, a sad je u milijunskim gubicima 21.11.15 Martin Shkreli u rujnu je punio naslovnice diljem svijeta nakon što je cijenu lijeka za AIDS, rak i brojne druge bolesti koje rezultiraju slabljenjem imuniteta podigao za 5,000% zbog čega je stekao titulu najomraženijeg čovjeka na svijetu. No u posljednjem kvartalu tvrtka je prijavila gubitak od gotovo 15 milijuna dolara.
Zašto se u ovom videu mačke panično boje krastavca? Zašto se u ovom videu mačke panično boje krastavca? 21.11.15 Iako će neke video nasmijati, stručnjaci kažu da se radi o zlostavljanju životinja. Videa u kojima se mačke prepadnu krastavca pored njih počeli su se dijeliti preko interneta zadnjih mjeseci. Ovaj trend može biti opasan za macu jer bi joj moglo ostaviti negativne posljedice, a kako stručnjakinja za mačke Calgary Cat objašnjava: "Krastavac ih svojom građom podsjeća na zmije i neke druge predatore, a njihova reakcija je instinktivna, pa čak ako mačka nikad u životu nije vidjela zmiju".
Ciklona Oto promijenila vrijeme: Napokon je pao i snijeg, a bit će i hladnije Ciklona Oto promijenila vrijeme: Napokon je pao i snijeg, a bit će i hladnije 21.11.15 Dugotrajno sušno i stabilno razdoblje s iznadprosječnom toplinom je na kraju. Počela je dugo očekivana i najavljivana promjena vremena. Frontalni poremećaj je zahvatio zahvatio sjeverozapadne i zapadne krajeve unutrašnjosti. Temperature ubrzo padaju pa je kiša već u višim predjelima (Sljeme) prešla u snijeg. Nad sjevernom Italijom se produbljuje ciklona (Oto), te se očekuje njeno premještanje preko Jadrana dalje na jugoistok.
Nikola Tesla o svojoj nacionalnosti Nikola Tesla o svojoj nacionalnosti 20.11.15 Genij s naših područja zadužio je čovječanstvo svojim izumima, no još uvijek ima onih koji se bave pitanjem njegove nacionalnosti. Ipak, kao i kod mnogih drugih stvari, Nikola Tesla je bio daleko iznad ovih rasprava, a svoje stajalište najbolje objasnio u brzojavu Dr. Vlatku Mačeku. Brzojav je poslao 26. svibnja 1936. godine, a trenutno se nalazi u Tehničkom muzeju u Zagrebu. 
Korak naprijed u borbi protiv superbakterija: Otkriven ključni gen kod bakterija Korak naprijed u borbi protiv superbakterija: Otkriven ključni gen kod bakterija 20.11.15 Napor znanstvenika se isplatio još jednom. Kineski su znanstvenici uspjeli locirati gen koji kod bakterije može razviti otpornost na antibiotike. Gen je nazvan mcr-1 i otkriven je kod bakterije Enterobacteriaceae. Ovo otkriće objavljeno je u prestižnom The Lancet Infectious Diseases časopisu.
Je li zlo bolest? Neuroznanstvenici istražuju brutalnost Je li zlo bolest? Neuroznanstvenici istražuju brutalnost 20.11.15 Teško je razumjeti kako radikalne grupe natjeraju obične ljude na to da postanu brutalni ubojice. Znanstvenici sada istražuju ideju da je zlo možda bolest koju bi mogli liječiti. Istraživači navode kako se ljudi žele prilagoditi vjerovanjima i vrijednostima bilo koje grupe kojoj se priključe, a ona na njih snažno utječe.
Zaratili vlasnik portala Index i Fakultet političkih znanosti Zaratili vlasnik portala Index i Fakultet političkih znanosti 20.11.15 Na Facebooku već nekoliko dana traje sukob između novinara. S jedne strane stoje studentice i studenti Fakulteta političkih znanosti, a s druge šef news portala Index.hr, Matija Babić. Do sukoba je došlo kad je Babić na svom Facebook profilu objavio kako nije bio u mogućnosti održati audiciju za mlade novinare na Fakultetu političkih znanosti jer ga je vodstvo fakulteta tražilo da im plati ako misli to učiniti.
Novi uređaj donijet će veliku korist ljudima koji imaju zdravstvenih problema Novi uređaj donijet će veliku korist ljudima koji imaju zdravstvenih problema 20.11.15 Uređaj će mjeriti srčani ritam, disanje i druge vitalne znakove, kažu znanstvenici sa MIT-a koji su ovu napravu i osmislili. Senzor se nalazi u sklopu silikonske kapsule veličine badema, a u budućnosti bi mogao biti jako koristan za medicinsku dijagnostiku, dok bi svoju primjenu mogao naći kod sportaša i vojnika, kojima bi pratio vitalne znakove u raznim situacijama.
Rekordno topli listopad na Zemlji! Rekordno topli listopad na Zemlji! 20.11.15 Listopad 2015. godine je bio najtopliji listopad na Zemlji u znanoj povijesti. Podatke je u svom redovitom mjesečnom izvješću objavila Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Nakon veljače, ožujka, svibnja, lipnja, srpnja , kolovoza i rujna, listopad je već osmi ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji rekordno topao.
Za cijepljenje protiv gripe osigurano više od 260 tisuća doza Za cijepljenje protiv gripe osigurano više od 260 tisuća doza 20.11.15 "Pozivamo da se cijepljenju odazovu svi kronični bolesnici, trudnice, zdravstveno osoblje. Svi stariji od 65 godina moraju se cijepiti protiv gripe jer na taj način sprječavamo komplikacije. Za preventivno cijepljenje osigurano je više od 260.000 doza cjepiva" - rekao je ministar Varga.
Po prvi put znanstvenici snimili rađanje novih planeta! Po prvi put znanstvenici snimili rađanje novih planeta! 20.11.15 Astronomi Sveučilišta Arizona napravili su velik uspjeh i snimili rađanje novih planeta u svemiru. U fokusu istraživanja bila je mlada zvijezda udaljena 450 svjetlosnih godina i gomile plina i prašine oko nje iz kojih se rađaju planeti.
Vrijeme će se potpuno promijeniti: Kiša, snijeg i zahlađenje, kako i priliči studenom! Vrijeme će se potpuno promijeniti: Kiša, snijeg i zahlađenje, kako i priliči studenom! 20.11.15 Krajem ovoga tjedna u Hrvatsku dolazi nagla i značajna promjena vremena koje je u dosadašnjem tijeku studenog bilo sve samo ne hladno, tmurno ili kišovito, na kakvo smo navikli u kasnu jesen. Kompjutorski modeli atmosfere i njihovo tumačenje za naš dio Europe u ovome su tjednu bili iznimno dobri do danas, a sve je vjerojatnije da će i sljedećih dana.
Novi napredak u medicini: Flaster će pokazati inficira li se rana Novi napredak u medicini: Flaster će pokazati inficira li se rana 19.11.15 U slučaju problema, oblog će promijeniti boju. Promjena boje flastera, ako postoje bakterije, mogla bi u skoroj budućnosti upozoriti na razvoj infekcije rane i opeklina. Već četiri sata nakon stavljanja flaster promjenom boje upozorava liječnike da se razvija infekcija, a klasičnim metodama za to treba oko 48 sati.
Ovaj matematičar tvrdi da je riješio zadatak star 150 godina vrijedan milijun dolara Ovaj matematičar tvrdi da je riješio zadatak star 150 godina vrijedan milijun dolara 19.11.15 Riemannova hipoteza jedan je od najtežih matematičkih zadataka ikad. On je jedan od sedam problema u matematici koji su proglašeni milenijskim. Ukoliko su njegove tvrdnje istinite, smiješi mu se milijun dolara nagrade. Opeyemi Enoch sa Saveznog Sveučilišta u gradu Oye Ekiti tvrdi da je uspio riješiti milenijski problem.
Viber otkrio Hrvatsku: Predstavljaju nove pogodnosti, novi sticker paket Viber otkrio Hrvatsku: Predstavljaju nove pogodnosti, novi sticker paket 19.11.15 Viber će na Cvjetnom trgu u petak predstaviti novi sticker paket, koji je inspiriran iznimno zanimljivom životnom pričom koja potiče upravo s ovih prostora. Kako kažu iz Vibera, ovo je prvi događaj ovakvog tipa koji organiziraju u središnjoj i istočnoj Europi.

Xslike

Prev Next
Život ukratko

Rođendanska torta za fizičara

Zec i patka

Znanstvenik i 'obična osoba'

Kako riješiti Rubikovu kocku u 5 poteza

Kemičari to rade periodično


|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com