zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

TOP vijesti

NAJNOVIJE VIJESTI

Čovjek koji je tvrdio da je izliječio rak uljem kanabisa preminuo Čovjek koji je tvrdio da je izliječio rak uljem kanabisa preminuo 28.06.16 Otac šestogodišnjeg sina David Hibbitt je nakon što su mu dali 18 mjeseci života odlučio pokušati s uljem kanabisa. Istina, rak se potpuno povukao, no onda je uslijedilo ono najgore - nažalost vratio se još gori nego prije. Hibbittu je dijagnoza uspostavljena 2012. nakon čega je prošao kroz seriju kemoterapija, radioterapija i operaciju. Liječnici su mu 2013. nešto prije Božića rekli da se rak povukao, no samo mjesec poslije otkrio je da ima rak limfnih žlijezda u preponama. Ovaj put su liječnici rekli da mu ne mogu pomoći. No David je želio živjeti i preuzeo je lječenje u svoje ruke, te krenuo uzimati ulje kanabisa.
WMO želi ojačati svoju podršku međunarodnom sporazumu o klimatskim promjenama WMO želi ojačati svoju podršku međunarodnom sporazumu o klimatskim promjenama 28.06.16 Izvršno vijeće Svjetske meteorološke organizacije na godišnjem je sastanku odlučilo ojačati svoju podršku međunarodnom sporazumu o klimatskim promjenama, smanjivanju rizika od vremenskih nepogoda i održivom razvoju. Na sastanku su bili nazočni i visoki predstavnici privatnih kompanija koji su tako postavili temelj budućoj suradnji između javnog i privatnog sektora po pitanju klimatskih promjena.
Carski rez ili vaginalni porođaj za prijevremeni porođaj u žena koje nose jedno dijete Carski rez ili vaginalni porođaj za prijevremeni porođaj u žena koje nose jedno dijete 28.06.16 Nema dovoljno dokaza koji bi pokazali kakav je učinak planiranog carskog reza u odnosu na planirani vaginalni porođaj kad se radi o rađanju nedonoščadi. Carski rez je kirurški zahvat kojem je cilj rađanje djeteta, a izvodi se pomoću reza na trbuhu i maternici. Smatra se da planirani carski rez može pomoći ženama za koje se smatra da imaju veći rizik od prijevremenog rođenja, te da to smanjuje i hitne kirurške zahvate tijekom rođenja zajedno s popratnim komplikacijama. Međutim, carski rez može također biti traumatičan za majku i dijete.
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Opasna tropska riba širi se Mediteranom! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Opasna tropska riba širi se Mediteranom! 28.06.16 Riba sa otrovnim bodljama, kol. devil firefish (Pterois miles ili kolokvijalni naziv vražja vatrena riba), širi se Mediteranom, a stručnjaci su zbog toga zabrinuti. Zbog njenih bolnih uboda u ekstremnim slučajevima čovjek može čak i umrijeti. Vražja riba je viđena u vodama oko Turske i Cipra, iako je najviše ima u južnom Pacifiku i Indijskom oceanu. Maria del Mar Otero iz Međunarodne udruge za očuvanje prirode, kaže da je pojava ove ribe u Mediteranu svakako razlog za zabrinutost.
Samo pola sata tjedno u prirodi dovoljno za smanjenje rizika za visoki krvni tlak i depresiju Samo pola sata tjedno u prirodi dovoljno za smanjenje rizika za visoki krvni tlak i depresiju 28.06.16 Studija australskih znanstvenika potvrdila je ono što svi znamo, a to je da je boravak u prirodi iznimno dobar za nas. Naime, ustanovljeno je da već pola sata tjednog boravka u prirodu smanjuje rizik za visoki krvni tlak i depresiju. To se odnosi čak i na boravak u gradskim parkovima. Ekologinja Danielle Shanahan sa Sveučilišta u Queenslandu kaže kako bi bilo 7% manje slučajeva depresije i 9% manje slučajeva kada bi svi dobili naviku boravka u prirodi.
Istraživanje nedjelotvornog lijeka koji - djeluje! Istraživanje nedjelotvornog lijeka koji - djeluje! 27.06.16 Znate li da postoji sredstvo koje nije djelotvorno protiv boli, a svejedno smanjuje bol? To sredstvo naziva se placebo. Placebo je farmakološki nedjelotvorna i neškodljiva tvar, koja se katkada daje bolesnicima (bez njihova znanja) umjesto pravog lijeka koji nije dostupan ili ga više nije uputno dati bolesniku. Primjerice, to mogu biti tic-tac bomboni ili nešto drugo što ima oblik sličan tableti. Zbog očekivanja bolesnika da je dobio lijek, odnosno zbog autosugestije, placebo učinci vrlo sliče efektima pravog lijeka.
Snažno nevrijeme poharalo Slavoniju, Osijek ne pamti ovakvo divljanje vremena Snažno nevrijeme poharalo Slavoniju, Osijek ne pamti ovakvo divljanje vremena 27.06.16 Danas tijekom popodneva Osijek je zahvatilo snažno nevrijeme. Vjetar je čupao drveća, bujice su poplavile ulice. Oštećeni su brojni krovovi, a voda je prodrijela u podrume i nanijela materijalnu štetu. Gradonačelnik grada Osijeka Ivica Vrkić potvrdio je kako zasad nema nema prijava o ljudskim žrtvama. Građani Osijeka kažu kako ne pamte ovakvo snažno nevrijeme. No, sve što se događa s vremenom u skladu je s najavama vezanim uz klimatske promjene. Ekstrema će biti sve više i više nažalost.
LIJEPA PRIČA Upoznajte slonicu koja je prva na svijetu dobila protezu LIJEPA PRIČA Upoznajte slonicu koja je prva na svijetu dobila protezu 26.06.16 Još jedan razlog zašto volimo tehnologiju je zasigurno i onaj kada je ona u službi pomaganja životinjama. Tako je azijska slonica po imenu Mosha prva na svijetu koja je dobila protezu, umjesto noge koju je izgubila prolazeći minskim poljem. Slonica je stara dvije i pol godine, a kirurg Therdchai Jivacate osigurao joj je protezu kroz fondaciju prijatelja azijskih slonova na Tajlandu.
Krizantema kao sredstvo za sprječavanje migrene: Može li pomoći? Krizantema kao sredstvo za sprječavanje migrene: Može li pomoći? 26.06.16 Migrena je čest i neugodan poremećaj koji se očituje kao glavobolja. Krizantema (Tanacetum parthenium L.) je biljni lijek koji se primjenjuje za sprječavanje napadaja migrene. U ovom obnovljenom Cochrane sustavnom pregledu pretraženi su svi dostupni dokazi objavljeni do siječnja 2015. koji analiziraju je li krizantema učinkovita u sprječavanju migrene.
Po prvi puta broj diplomiranih inženjerki nadmašio broj diplomiranih inženjera na sveučilištu u SAD-u Po prvi puta broj diplomiranih inženjerki nadmašio broj diplomiranih inženjera na sveučilištu u SAD-u 26.06.16 Sveučilište Dartmouth objavilo je kako po prvi puta ima više žena nego muškaraca koji su diplomirali inženjerski smjer. Ovo je prvi puta u povijesti SAD-a da je broj žena nadmašio broj muškaraca diplomiranih u ovom polju za koje je dosad vladalo mišljenje da je izrazito 'muško područje'. Ipak, treba napomenuti da je Dartmouth relativno malo Sveučilište, te kako nema naprednijih smjerova civilnog ili kemijskog inženjerstva, kao što ostale škole imaju, pa diplome nisu usporedive s drugima.
Britanski znanstvenik Dawkins o izlasku iz EU: Ovakvo važne odluke se ne smiju prepustiti narodu Britanski znanstvenik Dawkins o izlasku iz EU: Ovakvo važne odluke se ne smiju prepustiti narodu 26.06.16 Richard Dawkins, britanski evolucijski biolog i sveučilišni profesor, je početkom mjeseca upozorio da su odluke poput one o izlasku Velike Britanije iz Europske unije jednostavno prevažne da bi se prepustile narodu. "Prvo sam želio da izađemo iz EU, iz inata Davidu Cameronu. Onda se u sve umiješao i Boris Johnson čiju frizuru jednostavno ne podnosim pa ću ipak glasovati za ostanak u EU!" - to je rečenica kojom je Dawkins oslikao razinu diskursa u debatama za i protiv.
Znanstvenici potvrdili da možemo jesti četiri kulture uzgojene u Marsovoj zemlji Znanstvenici potvrdili da možemo jesti četiri kulture uzgojene u Marsovoj zemlji 26.06.16 Rezultati višegodišnjeg istraživanja nizozemskih znanstvenika Sveučilišta Wageningen pokazala su da je u simuliranoj marsovoj zemlji moguće uzgojiti četiri kulture: rotkvice, grašak, rižu i rajčice. No sadnja u marsovoj zemlji nije tako jednostavna, jer se radi o zemlji koja sadrži metale, među kojima i olovo i arsen koji su otvorni za ljude. Osiguravanje hrane je jedan od glavnih preduvjeta za opstanak budućih kolonija na Marsu.
Znanost objasnila zašto je glas legendarnog Freddie Mercuryja bio tako dobar Znanost objasnila zašto je glas legendarnog Freddie Mercuryja bio tako dobar 26.06.16 Znanstvenici su proučavali stare snimke, koncerte i intervjue legendarnog pjevača grupe Queen Freddie Mercuryja koji je preminuo prije više do 20 godina (1946. - 1991.). Pjevač je mogao modulirati svoj glas kako bi zvučao grubo, ali i uglađeno - vjerojatno zbog njegove vibracijske frekvencije. Tim znanstvenika koji se bave glasom i zvukom studiju je objavio u časopisu Logopedics Phoniatrics Vocology.
UDARAC ZA VELIKU BRITANIJU Otoku prijeti egzodus znanstvenika zbog izlaska iz Europske unije UDARAC ZA VELIKU BRITANIJU Otoku prijeti egzodus znanstvenika zbog izlaska iz Europske unije 25.06.16 Kad su u petak objavljeni rezultati referenduma, vodeći su britanski znanstvenici izašli s ozbiljnim upozorenjem vladi da nakon Brexita prijeti egzodus znanstvenika. Velika Britanija je jako ovisna o europskim znanstvenim fondovima iz kojih je godišnje povlačila oko 1.3 milijarde eura. Prema izvještaju Royal Society na britanskim sveučilištima radi više od 31.000 ljudi iz EU, a oni čine 16 posto ukupnog broja britanskih sveučilišnih istraživača. Stoga bivši predsjednik Royal Society, astronom lord Martin Rees, odluku o napuštanju EU smatra "duboko depresivnom".
U poplavama na istoku SAD-a poginule 23 osobe U poplavama na istoku SAD-a poginule 23 osobe 25.06.16 U poplavama nakon obilnih kiša poginule su najmanje 23 osobe na istoku SAD-a. Poplave su najviše zahvatile saveznu državu Zapadna Virginija.  Guverner Earl Ray Tomblin je za 44 okruga proglasio izvanredno stanje. Počinjena je i velika materijalna šteta. Oštećene su i neprohodne brojne ceste, mostovi, a voda je odnijela i na desetine kuća. 
Davor Pavuna o Velikoj Britaniji: Krenuo raspad imperije bankaroida, Božji ognjištari se bude Davor Pavuna o Velikoj Britaniji: Krenuo raspad imperije bankaroida, Božji ognjištari se bude 25.06.16 Poznati fizičar Davor Pavuna na svom profilu osvrnuo se na referendum o izlasku Velike Britanije iz EU napisavši kako je krenuo raspad imperije bankaroida, te kako se Božji ognjištari bude. Uz to, dodao je i parolu 'Hvaljen Isus i Marija', te napisao kako je Hrvatska najbolja na Euru2016. Sve je to stalo u dvije rečenice.
Potpisan Sporazum o suradnji za trajnu zaštitu rode u Republici Hrvatskoj Potpisan Sporazum o suradnji za trajnu zaštitu rode u Republici Hrvatskoj 25.06.16 U selu Čigoč, prvom proglašenom Europskom selu roda, danas su predstavnici 16 institucija potpisali Sporazum o suradnji za trajnu zaštitu rode u Republici Hrvatskoj. Sporazum su potpisali zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg, direktor HEP ODS-a Željko Šimek, ravnatelj parka prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković, te predstavnici županijskih javnih ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.
Stižu još jače potvrde dokaza o postojanju devetog planeta na rubu našeg sunčevog sustava Stižu još jače potvrde dokaza o postojanju devetog planeta na rubu našeg sunčevog sustava 25.06.16 Iako astronomi već neko vrijeme sumnjaju na postojanje devetog planeta, još uvijek nema prave sigurne potvrde, no nova otkrića još više potvrđuju tezu o njegovom postojanju. Ranije ove godine je astronom Mike Brown sa Caltecha ponudio dokaze o postojanju planeta na rubu Sunčevog sustava. Taj objekt ne bi bio još 'samo jedan objekt' iz Kuiperovog pojasa, već bi mogao imati veći značaj. Brown je sa kolegama izračunao da mu je masa približno 10 puta veća od Zemljine, a nalazi se na nevjerojatnoj udaljenosti većoj od 150 milijardi kilometara - ili 75 puta većoj udaljenosti nego Pluton.
NOVI PRORAČUNI POKAZALI Izvanzemaljci nas neće kontaktirati još najmanje 1500 godina! NOVI PRORAČUNI POKAZALI Izvanzemaljci nas neće kontaktirati još najmanje 1500 godina! 25.06.16 Kombinirajući Fermijev paradoks i princip osrednjosti, astronomi sa Sveučilišta Cornell su postavili novu jednadžbu iz koje je vidljivo da nas izvanzemaljci neće kontaktirati još najmanje 1500 godina. "Još nismo dobili nikakav signal od izvanzemaljaca, no svemir je ogromno mjesto i to ne znači da oni nisu tu negdje" - izjavio je student na Cornellu Evan Solomonides koji je prezentirao rad 'Analiza vjerojatnosti Fermijevog paradoksa'. "Moguće je da nas kontaktiraju bilo kad, no vjerojatnije je da će se to dogoditi tek za 1500 godina" - rekao je.
Fizičar Hrvoje Mesić izvodi pokuse s tekućim dušikom Fizičar Hrvoje Mesić izvodi pokuse s tekućim dušikom 25.06.16 Pokusi s tekućim dušikom izvedeni su uživo u emisiji Nulti sat na HRT-u, a pokuse je demonstrirao fizičar s PMF-a Zagreb Hrvoje Mesić.
Tekući dušik i razbijanje stvari: Ne radite ovo kod kuće, već pogledajte ovaj video Tekući dušik i razbijanje stvari: Ne radite ovo kod kuće, već pogledajte ovaj video 25.06.16 Jeste li se ikad pitali što bi se dogodilo s lubenicom da je izložimo tekućem dušiku i smrznemo je na temperaturu -195°C, a potom je razbijemo teškim kovačkim čekićem? Sad se sigurno pitate. Kako vi ne bi radili ovo kod kuće, što se svakako ne preporuča, pogledajte ovaj video u kojem je novinar Wireda Brent Rose demonstrirao eksperiment. I nije samo zaledio i razbio lubenicu :)
NASA-ini znanstvenici snimili neobičan poremećaj u Saturnovom prstenu NASA-ini znanstvenici snimili neobičan poremećaj u Saturnovom prstenu 25.06.16 Poremećaj koji je nedavno zabilježio Cassini dogodio se u krajnjem vanjskom prstenu F koji je ujedno i najaktivniji u Sunčevom sustavu. Njegov izgled doslovno se mijenja iz sata u sat. No najnoviji poremećaj izraženiji je od uobičajenih. Znanstvenici vjeruju da ga je uzrokovalo neko tijelo koje se kretalo u prstenu, a koje je inače bilo nevidljivo jer je bilo uronjeno u gomile prašine. Ipak, glavni krivac za turbulencije u prstenu uglavnom je Saturnov krumpirasti mjesec Prometej čija putanja nije savršeno okrugla.
Iznad Europe u posljednjih 48 sati zabilježeno milijun munja! Iznad Europe u posljednjih 48 sati zabilježeno milijun munja! 25.06.16 Možemo slobodno reći ekstremna aktivnost događala se u oblacima iznad Europe u zadnja dva. Čak milijun munja sijevnulo je, a od toga čak 542.000 u samo posljednja 24 sata. Naslovna slika prikazuje područja gdje je sijevalo.
Otkriven gen koji ima utjecaj na kvalitetu društvenih odnosa Otkriven gen koji ima utjecaj na kvalitetu društvenih odnosa 24.06.16 Američki znanstvenici sa Svučilišta Georgia otkrili su kako gen OXT, koji između ostalog i kontrolira proizvodnju oksitocina - hormona ljubavi, ima veliki utjecaj na formiranje i kvalitetu društvenih odnosa. Ustvrdili su kako smanjena aktivnost ovog gena može smanjiti sposobnost formiranja zdravih društvenih odnosa. Studija objavljena u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences piše kako je reduciranje aktivnosti OXT-a povezano s otežanim prepoznavanjem emotivnih izraza lica te povećanjem učestalosti anksioznosti povezane s voljenim osobama.
PRIZOR KOJI MORATE VIDJETI Dok slavni talijan svira klavir, oko njega se raspadaju ledenjaci PRIZOR KOJI MORATE VIDJETI Dok slavni talijan svira klavir, oko njega se raspadaju ledenjaci 24.06.16 Slavni talijanski skladatelj i pijanist Ludovico Einaudi svira klavir, a oko njega se raspadaju komadi ledenjaka. Ovaj povijesni pothvat dio je Greenpeaceove kampanje kojom skreću pažnju na probleme globalnog zatopljenja, te pozivaju ljude da ih podrže u naumu očuvanja Arktika. Proslavljeni talijan svoj glas zabrinutosti dodao je onima osam milijuna drugih iz čitavog svijeta koji zahtijevaju zaštitu Arktika.
U srpnju će se iz Pule lansirati sonda u bliski svemir U srpnju će se iz Pule lansirati sonda u bliski svemir 24.06.16 Tijekom srpnja iz Pule se u bliski svemir lansira bespilotna atmosferska sonda HISTRION - 6. U zasebnom modulu otputovati će i pitanja dvadeset i troje učenika namijenjena svemircima. Lansiranje bi se trebalo dogoditi u razdoblju od 5. do 25. srpnja, ovisno o vremenskim i tehničkim uvjetima, sa područja grada Pule (Vidikovac, lokacija neposredno do Industrijsko-obrtničke škole). U potpuno autonomnom režimu rada sonda će u području bliskog svemira (iznad Armstrongove granice na 20.000 m visine) obaviti zanimljive eksperimente sa područja astrobiologije i agronomije.
Stravična brojka: Populacija riba od kojih se radi sushi pala za 97% Stravična brojka: Populacija riba od kojih se radi sushi pala za 97% 24.06.16 U rješavanje problema nestanka pacifičke tune Thunnus orientalis uključilo se 13 organizacija koje su pokrenule peticiju za očuvanje ovih moćnih riba. Peticija dolazi godinu i pol nakon što je ova vrsta tune dospjela na listu ugroženih vrsta prema ocjeni IUCN-a (Red List of Threatened Species). Prema tekstu peticije, populacija tune je pala na svega 3%, a čak je 98% od ukupnog broja tuna svake godine ulovljenu u oceanu.
Može li se ostati trudan u svemiru? Evo što kaže astrofizičar Neil deGrasse Tyson Može li se ostati trudan u svemiru? Evo što kaže astrofizičar Neil deGrasse Tyson 24.06.16 Popularni astrofizičar i voditelj emisije Kozmos odgovara na pitanja o svemiru. Osim klasičnih o izvanzemaljskom životu i što bi se dogodilo da izlijemo vodu u svemir, pojavljuju se i neka neobična pitanja.
NLO nije izvanzemaljski svemirski brod NLO nije izvanzemaljski svemirski brod 24.06.16 Sve što opazimo naš um nastoji povezati s nekim već poznatim konceptom. Tako smo ustrojeni. Težimo prepoznavati uzorke iz okoline i to uglavnom radimo nesvjesno. Međutim, ponekad prepoznavanje izostane. Ili je naše opažanje bilo manjkavo ili nemamo odgovarajućeg koncepta ili je mehanizam povezivanja zakazao. U svakom slučaju, tada smo iznenađeni i uplašeni. Um panično traži objašnjenje. I prihvaća radije išta nego ništa, posebno onda kad nam nedostaje vještina znanstvenog skepticizma i kritičkog mišljenja.
Čuvajte se toplinskog vala koji je zahvatio veći dio zemlje Čuvajte se toplinskog vala koji je zahvatio veći dio zemlje 24.06.16 Meteo Alarm upozorava na vrlo toplu noć, vrući i sparan dan! Najviša temperatura zraka bit će veća od35°C. DHMZ prognozira pretežno sunčano, vruće i sparno vrijeme. Uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su rijetki pljuskovi, izglednije u gorskim krajevima, te na jugu i istoku zemlje. Vjetar slab do umjeren, u unturašnjosti istočni i sjeveroistočni, na Jadranu zapadni i sjeverozapadni, duž obale i bura. Najviša temperatura uglavnom od 30 do 35 °C.
Umjetna inteligencija u 92% slučajeva točno dijagnosticirala rak dojke Umjetna inteligencija u 92% slučajeva točno dijagnosticirala rak dojke 23.06.16 Grupa istraživača sa izraelskog medicinskog centra i odsjeka za medicinu Sveučilišta Harvard razvili su način kako naučiti umjetnu inteligenciju da pročita i interpretira patološke snimke. Znanstvenici su testirali UI tijekom natjecanja za vrijeme godišnjeg simpozija za biomedicinske snimke. UI je testirana snimkama raka dojke, a u 92% slučajeva je ispravno dijagnosticirala karcinom. Iako je uspjeh zavidan, ljudi su još uvijek sposobniji i bolji u čitanju snimaka.
Najmanje 93 osobe su izgubile život u Indiji nakon udara groma Najmanje 93 osobe su izgubile život u Indiji nakon udara groma 23.06.16 Udar groma 21. lipnja u Indiji odnio je najmanje 93 života, javljaju mediji. Najviše ljudi, njih 56, tragično je poginulo u pokrajini Bihar. Udari groma u Indiji su česti za vrijeme sezone monsumskih kiša, no ovoliko žrtava u jednom danu nije nimalo uobičajeno. Najviše ljudi stradalo je tijekom rada u poljima. Prema podacima indijske Vlade svake godine najmanje 2000 osoba izgubi život zbog udara groma.
Poticaji za sprječavanje prestanka pušenja među mladima Poticaji za sprječavanje prestanka pušenja među mladima 23.06.16 Većina pušača počinje pušiti prije 18 godina. Početak pušenja ranije u životu znači da će pušač pušiti više godina nego netko tko počinje pušiti kasnije, što povećava s tim povezane zdravstvene rizike pušenja. S obzirom na rašireno pušenje među mladima, to će u budućnosti dovesti do posljedičnog lošeg zdravlja pa su strategije za sprečavanje pušenja u adolescenciji prioritet javnog zdravstva.
Grupa turista izvukla morsku kornjaču na plažu kako bi snimili selfie s njom Grupa turista izvukla morsku kornjaču na plažu kako bi snimili selfie s njom 23.06.16 Je li u pitanju mučenje životinja radi zadovoljavanja niskih strasti, prosudite sami, no kornjača je izvućena na plažu kako bi turisti mogli napraviti par fotografija u njezinoj blizini. Kako mediji javljaju, kornjača je i ozlijeđena. Nakon što je spašena od horde turista, ustanovljene su ozljede glave. Životinja je plivala kraj plaže Havana u Beirutu, kada ju je netko iz gomile uzeo i bacio na plažu.
Dr. Tomi Antičiću potvrđen i drugi mandat na Institutu Ruđeru Bošković Dr. Tomi Antičiću potvrđen i drugi mandat na Institutu Ruđeru Bošković 23.06.16 Na sjednici održanoj 17. lipnja 2016. godine Upravno vijeće Instituta Ruđer Bošković (IRB) izabralo je dr. sc. Tomu Antičića za ravnatelja Instituta na novo mandatno razdoblje od četiri godine.  Četvorica kandidata za mjesto ravnatelja IRB-a su 14. lipnja 2016. godine, na zajedničkoj sjednici Znanstvenog i Upravnog vijeća Instituta te Natječajnog odbora, predstavili svoje programe vođenja Instituta.  Nakon razmatranja mišljenja Natječajnog odbora i Znanstvenog vijeća, Upravno vijeće Instituta imenovalo je dr. sc. Tomu Antičića ravnateljem IRB-a na novo mandatno razdoblje od 2016. do 2020. godine.
UDARNA VIJEST Znanstvenici pronašli spoj koji ubija 98% bakterije otporne na antibiotike! UDARNA VIJEST Znanstvenici pronašli spoj koji ubija 98% bakterije otporne na antibiotike! 23.06.16 Istraživači su otkrili spoj u spužvi koja obitava u oceanu oko Antarktike koji je dovoljno jak da ubije 98% superbakterije otporne na antibiotike, tzv. superbakterije, Staphylococcus aureus poznatije kao MRSA. Znanstvenici ulažu veliki trud i istraživanja fokusiraju na otkrivanje lijekova koji će spriječiti superbakterije da nam ozbiljno zaprijete. Sada se pojavila opcija antarktičke spužve Dendrilla membranosa koja otvara novi put u traženju tog lijeka. Prema podacima američkog Centra za kontrolu zaraza godišnje se zabilježi u SAd-u 80.000 infekcija MRSA-om, a 11.000 ljudi umre od posljedica zaraze.

Xslike

Prev Next
Periodni sustav elemenata - bor

Ne vjeruj atomu

Ples na kiši

Paralelni svemir

Kvantna mehanika radi!

Pavlova mačka


|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com