cudaprirode.com

zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti

Xslike

Važnost cijepljenja: Kiša nam više ne smeta, što će nam kišobran?

Morska trava stara 200.000 godina

Don't hertz me

natrag naprijed

Znanstvenici kreirali 'mapu' tamne materije kako bi vidjeli nevidljivi svemir

Znanstvenici kreirali 'mapu' tamne materije kako bi vidjeli nevidljivi svemir

Napokon smo dobili prvi uvid u misterioznu tamnu materiju.

12 činjenica koje niste znali o kvantnoj fizici

12 činjenica koje niste znali o kvantnoj fizici

Kvantna fizika promijenila je naš pogled na svijet - i šokirala fizičare. Ovo niste znali o kvantnoj fizici.

Jesu li GMO i umjetno meso rješenje za sve veći problem prehrane svjetskog stanovništva?

Jesu li GMO i umjetno meso rješenje za sve veći problem prehrane svjetskog stanovništva?

Hrana postaje veliki svjetski problem. Zbog porasta stanovništva, klimatskih promjena i smanjenja poljoprivrednih površina sve je manje hrane.

CERN ponovo punom parom krenuo u "razrješavanje temeljnih pitanja fizike i svemira"

CERN ponovo punom parom krenuo u

Najveći znanstveno-istraživački laboratorij na svijetu ponovno u akciji.

Zašto alkohol ženama brže 'udara' u glavu?

Zašto alkohol ženama brže 'udara' u glavu?

Ako mislite da su žene osjetljivije na alkohol, vjerojatno imate pravo.

KAVA SMANJUJE RIZIK ZA RAK: Osobe koje piju 4 šalice kave imaju manji rizik za obolijevanje

KAVA SMANJUJE RIZIK ZA RAK: Osobe koje piju 4 šalice kave imaju manji rizik za obolijevanje

Osobe koje dnevno piju više od 4 šalice kave imaju znatno manji rizik za smrt od nekih tipova raka, sugerira nova studija provedena u SAD.

Nevjerojatna fotografija: Je li ovo ris upravo uhvatio morskog psa!?

Nevjerojatna fotografija: Je li ovo ris upravo uhvatio morskog psa!?

Internetom se proširila fotografija koja je u mnogima pobudila sumnju u autentičnost.

Nova velika dilema interneta: Koga vidite na ovoj slici?

Nova velika dilema interneta: Koga vidite na ovoj slici?

Ako je s vašim vidom sve u redu, trebali biste vidjeti Alberta Einsteina.

Curica na samrti bit će zamrznuta dok se ne pronađe lijek za tešku bolest

Curica na samrti bit će zamrznuta dok se ne pronađe lijek za tešku bolest

Najmlađa osoba ikad zamrznuta je dvogodišnja Matheryn Noavaratpong.

UDARNA VIJEST Znanstvenici otkrili molekulu koja blokira HIV!

UDARNA VIJEST Znanstvenici otkrili molekulu koja blokira HIV!

Francuski znanstvenici napravili korak naprijed u borbi protiv virusa HIV-a.

Apokalipsa nakon razornog tornada u Illinoisu

Apokalipsa nakon razornog tornada u Illinoisu

Tornado je potpuno devastirao mjesto Fairdale.

NAJNOVIJE VIJESTI

Još jedna znanstvena studija hvali mlijeko Još jedna znanstvena studija hvali mlijeko 20.04.15 Istraživanje je provedeno u SAD-u.
Falcon 9 odnio aparat za kavu na Međunarodnu svemirsku postaju Falcon 9 odnio aparat za kavu na Međunarodnu svemirsku postaju 20.04.15 Raketa Falcon 9 s Dragon kapsulom uspješno je lansirana na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).
Zbog neaktivnosti djeci prijeti zaboravljena bolest - rahitis Zbog neaktivnosti djeci prijeti zaboravljena bolest - rahitis 20.04.15 Djeca previše vremena provode igrajući videoigre u zatvorenom prostoru.
Provedena obećavajuća testiranja novog lijeka za multiplu sklerozu Provedena obećavajuća testiranja novog lijeka za multiplu sklerozu 20.04.15 Eksperimentalni lijek za multiplu sklerozu.
Ovo su 5 načina kako putovati kroz vrijeme! Ovo su 5 načina kako putovati kroz vrijeme! 20.04.15 Tko ne bi želio putovati kroz vrijeme? Prisustvovati povijesnim događajima ili vidjeti kako je u budućnosti.
UDARNA VIJEST Znanstvenici otkrili molekulu koja blokira HIV! UDARNA VIJEST Znanstvenici otkrili molekulu koja blokira HIV! 19.04.15 Francuski znanstvenici napravili korak naprijed u borbi protiv virusa HIV-a.
PRIRODA UŽIVO: Wallace - zaboravljeni heroj evolucije PRIRODA UŽIVO: Wallace - zaboravljeni heroj evolucije 19.04.15 Pozivam vas na znanstveno-popularizacijsko predavanje 'Wallace - zaboravljeni heroj evolucije'.
Boja pomaže mozgu odrediti koliko je sati Boja pomaže mozgu odrediti koliko je sati 19.04.15 Novo istraživanje otkrilo je kako boja neba utječe na mozak.
Nevjerojatno, ali i ovo utječe na debljanje - brojna istraživanja potvrdila Nevjerojatno, ali i ovo utječe na debljanje - brojna istraživanja potvrdila 19.04.15 Debljanju nije razlog samo u pogrešnoj prehrani i nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti.
Japanski levitirajući vlak dosegnuo rekordnu brzinu! Japanski levitirajući vlak dosegnuo rekordnu brzinu! 19.04.15 Superbrzi vlak postavio je novi rekord.
Ulje jetre bakalara za vid i razvoj djece prije navršene 12. godine Ulje jetre bakalara za vid i razvoj djece prije navršene 12. godine 19.04.15 Pomaže li ulje jetre bakalara u razvoju djece?
Zašto zglobovi prstiju pucaju kada ih potežemo? Znanstvenici riješili misteriju! Zašto zglobovi prstiju pucaju kada ih potežemo? Znanstvenici riješili misteriju! 18.04.15 Znanstvenici došli do odgovora na pitanje koje intrigira mnoge.
Pismo ministru zdravlja: Ne uništavajte javno zdravstvo Pismo ministru zdravlja: Ne uništavajte javno zdravstvo 18.04.15 Dražen Gorjanski poslao je ministru i javnosti otvoreno pismo.
Curica na samrti bit će zamrznuta dok se ne pronađe lijek za tešku bolest Curica na samrti bit će zamrznuta dok se ne pronađe lijek za tešku bolest 18.04.15 Najmlađa osoba ikad zamrznuta je dvogodišnja Matheryn Noavaratpong.
"Koliko je u godini dana, toliko je u travnju vremena" 18.04.15 Travanj kao pravi proljetni mjesec donosi česte promjene vremena pa zato i ne čudi niz narodnih izreka.
Izum dvojice Puljana oduševio sve stručnjake u NASA-i Izum dvojice Puljana oduševio sve stručnjake u NASA-i 18.04.15 Aplikacija koristi web-karte područja i geoinformacijski sustav, kojima poljoprivrednici obilježavaju svoju površinu i prijavljuju bolesti ili nametnike koji su ih napali.
U Švedskoj trolejbusi voze na konoplju U Švedskoj trolejbusi voze na konoplju 18.04.15 Šveđani napravili ekološki trolejbus od konoplje.
Od slika koje je snimio dron iznad grotla vulkana zastaje dah! Od slika koje je snimio dron iznad grotla vulkana zastaje dah! 18.04.15 Vulkani su oduvijek impresionirali ljude.
CERN-ov fizičar pretvorio otkriće Higgsovog bozona u Heavy metal CERN-ov fizičar pretvorio otkriće Higgsovog bozona u Heavy metal 18.04.15 Lude ideje mogu doći i sa neočekivanih mjesta.
Liječnici žele izbaciti dr. Oza sa Medicinskog fakulteta Liječnici žele izbaciti dr. Oza sa Medicinskog fakulteta 17.04.15 Američka TV zvijezda dr. Oz naposlen je na Sveučilištu Columbia.
Steroidi povezani s rakom testisa! Steroidi povezani s rakom testisa! 17.04.15 Opasnost je veća i ako se ta vrsta steroida počne uzimati u mlađoj životnoj dobi.

Pseudoznanost

Iz nekog razloga pseodznanost je preživjela i u 21. stoljeću, a studije pokazuju da vjerovanje u razne oblike pseudoznanosti (astrologija, kreacionizam, homeopatija itd.) otpadaju sa većom stopom edukacije.

Zato je bitno da društvo u ovom stoljeću sve više insistira na edukaciji. Ne samo u okviru školovanja, već i učenjem u okviru popularne znanosti s kojom ljudima približivamo moderne spoznaje i temelje znanstvene metodologije.

Jer samo učenjem možemo doći do spoznaja koje su nužne da što bolje razumijemo prirodu i svijet u kojem se nalazimo. Prihvaćenjem i razumijevanjem znanstvenih metoda mi stečemo moćno oružje u razumijevanju svijeta oko sebe.

Razumijevanjem znanosti i znanstvenih metoda mi palimo svijeću u mraku neznanja i obogaćujemo se spoznajom koja nas čini imunim na sve te robove praznovjerja.

Znanost kao svijeća u mraku

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || Naslovna slika: NASA || cudaprirode.com