zzcudaprirode.com - Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal - Znanost, Priroda, Tehnologija, Ekologija, Meteorologija, Medicina, Obrazovanje, Zanimljivosti


PREDAVANJE U ZAGREBU Što je entropija?

E-mail Ispis PDF


Pozivam vas na znanstveno-popularizacijsko predavanje 'Što je to entropija?' koje će održati prof. dr. sc. Franjo Sokolić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu u četvrtak 14. rujna 2017. s početkom u 18:00 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića Preradovićeva 5, Zagreb. Uz energiju, entropija je najvažniji pojam u fizici. Netko možda misli da razumije energiju, no skoro svi su suglasni da ne razumiju entropiju.

Zašto je tome tako? Kako to da je tako teško proniknuti u taj fundamentalni pojam fizike? Entropija ima više lica i značenja, koja se međusobno nadopunjavaju i suprotstavljaju. Rođena u krilu termodinamike, razvijena i shvaćena u okviru statističke mehanike, nadograđena u teoriji informacija, entropija stalno raste, neuhvatljiva je i sve korisnija.

Osim u prirodnim znanostima, danas je prisutna u tako različitim područjima kao što su ekonomija, sociologija i teorija književnosti. Ideja entropije prvi se put pojavljuje 1824. godine u radu Sadija Carnota. Nakon njega značajan doprinos konceptu entropije dali su: Rudolf Clausius, Lord Kelvin, Ludwig Boltzmann, Willard Gibbs i Claude Shannon. Kroz kratku prezentaciju povijesnog razvoja ideje entropije pokušat će se rasvijetliti gornja pitanja, bez pretenzije da se daju definitivni odgovori.

O PREDAVAČU

Franjo Sokolić redoviti je profesor fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Nakon završetka studija fizike u Zagrebu deset je godina radio na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, a potom dvadeset godina na francuskim sveučilištima Paris VI i Lille. Bavi se sa mikroskopskom teorijom tekućina.

O CIKLUSU PRIRODA UŽIVO

Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno, a svako je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine.


cudaprirode.com

PODIJELI S PRIJATELJIMAKljučne riječi: franjo sokolić  entropija  

|| O stranici || Kontakt || Prijatelji || cudaprirode.com

Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića. Više o kolačićima saznajte ovdje.

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk