Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Ovog petka ne propustite pomrčinu Mjeseca. Ovo će biti najduža pomrčina u ovom stoljeću. Bit će vidljiva iz cijele Hrvatske, ukoliko vrmenske prilike budu išle na ruku. Pogled usmjerite na istok-jugoistok u petak od 20:20 do 23:10. Pomrčina će trajati 1 sat i 43 minute. Sljedeća pomrčina mjeseca vidjet će se 20. siječnja 2019. godine. Uz to, ovo će biti i 'krvavi Mjesec', zbog bakrene boje koju će poprimiti uslijed raspršenja svjetlosti u atmosferi.

Budemo li imali sreće sa vremenom, ako sat vremena prije izlaska Sunca pogledate prema istoku, moći ćete uživati u prividnom nebeskom trokutu kojeg čine Jupiter, Mars i Mjesec. Prvi po redu nalazit će se iznad horizonta Mars, dijagonalno prema jugu Jupiter, a u sredini iznad njih Mjesec.

Predavanje će održati prof. dr. sc. Mladen Boršić i dr. sc. Luka Boršić u četvrtak 11. siječnja 2018. s početkom u 18:00 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića Preradovićeva 5 u Zagrebu. Mjerna metoda procjene Zemljnog opsega koju je uporabio Eratosten prije otprilike 2400 godina bit će uspoređena s mjernom metodom koja je znanstvenicima projekta LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) omogućila prvu detekciju gravitacijskih valova, 2016. godine. Pristupi su dakako različiti, tehnološka razina bitno drugačija, ali im je zajednička zapanjujuća domišljatost.

Kako postići što širu i učinkovitiju zdravstvenu zaštitu s ograničenim sredstvima? Ne postoji jedan recept. Zdravstveni izazovi razlikuju se od zemlje do zemlje. Nisu u svim zemljama sve bolesti jednako zastupljene, niti jednako opasne. A i dostupna sredstva za prevenciju i liječenje tih bolesti variraju. Kako nam znanstveni pristup može pomoći da se uspješnije nosimo s tim izazovima reći će nam Igor Rudan sa Sveučilišta u Edinburghu i Ivan Bekavac iz Hrvatske liječničke komore. Facebook

Maksimum Geminida obično je između 13. i 15. prosinca svake godine. I dok popularniji roj Perzeida za vrijeme maksimuma ima ZHR (zenithal hourly rate ili broj meteora vidljivih u jednom satu kada bi radijant bio u zenitu) od 60 do preko 100, vrijednosti Geminida se kreću od 120 do 200.

Mnogi znanstvenici iz prirodnih i biomedicinskih područja veoma podozrivo gledaju na ideju da je ekonomija neka znanost poput fizike ili kemije. Što je ekonomija i je li ona prava znanost, kako se u njoj mogu provoditi pokusi i kako se iz njihovih rezultata može utvrditi ne samo korelacija već i uzročno-posljedična veza, te kakva je veza ekonomije i psihologije, za koju je ove godine dodijeljena i Nobelova nagrada, reći će nam ekonomistica Vedrana Pribičević sa Zagrebačke škole za ekonomiju i management i politički ekonomist Vuk Vuković sa Sveučilišta u Oxfordu. Za Treći element govore još Marina Dabić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Ivan Žilić s Ekonomskog instituta i Andrijana Mušura Gabor sa ZŠEM-a. HRT3, 14. prosinca od 20:30 do 21:15. Facebook

U nedjelju 3.12. ukazat će se prvi i zadnji ovogodišnji supermjesec. Ovu nedjelju mjesec će sjajiti 16 posto jače i bit će 7 posto veći od uobičajene veličine. Prividno, naravno. Naziv 'supermjesec' ne odnosi se na nešto nadnaravno niti će imati ikakve kataklizmičke posljedice na Zemlju. Radi se o posve uobičajenoj i normalnoj pojavi koja se događa zbog eliptične putanje Mjeseca oko Zemlje.

U ovoj emisiji sa Zemlje odlazimo u svemir, kamo će nas odvesti astronomi amateri. Njihovi su glavni alati teleskopi i kamere kojima promatraju i snimaju noćno nebo. S našim gostima razgovaramo o tome kako rade moderni teleskopi i kamere, što je svjetlosno onečišćenje i zašto je loše, kako to da su fotografije neba koje rade amateri sve sličnije onima profesionalnih astronoma te čime se sve bave astronomi amateri.

Danas (25.11.) se otvara najveći kulturno-umjetnički događaj u hrvatskoj povijesti: izložba 'Tesla - Mind from the Future'. Radi se o multimedijalnoj interaktivnoj izložbi koja će biti postavljena u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu, a trajat će čak šest mjeseci. Na izložbi će biti predstavljen nepoznati dio Teslina života, onaj vezan uz umjetnost i filozofiju. Bit će proiakazn Teslin život od 1899. do 1943. godine, a Helena Bulaja Madunić, autorica i kustosica izložbe, kaže kako će prostor galerije biti transformiran u pejzaž Teslinih ideja i vizija. Prilog HRT-a pogledajte ovdje.

Iako okosnicu organske biomolekule čine nemetalni elementi (C, H, N, O, S, P) bez mnogih metalnih elemenata koji se nalaze u aktivnim mjestima, u samom srcu složene strukture, ne bi bilo života na našem planetu. Koji su nam metali neophodni za život, kako ih skladištimo i koje sve funkcije imaju u organizmu objasnit će nam prof.dr.sc. Vladimir Mrša s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i doc.dr.sc. Ivica Đilović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Na tržištu je dostupno mnogo različitih mineralnih suplemenata i dodataka prehrani. Kako znati što od toga uzimati i trebamo li ih uopće uzimati, te što se može dogoditi ako u organizam unesemo previše određenog metala, kao i ako unosimo štetne teške metale, saznat ćete u večerašnjoj emisiji. Facebook

U srijedu, 22. studenog 2017. u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se znanstveno-populističko predavanje za građanstvo na temu 'Uzbudljiva otkrića u astrofizici'. Predavač je Ante Radonić. Događaji i procesi u svemiru stalno nam pripremaju različita iznenađenja. Znanstvenici često ostaju začuđeni novim spoznajama. Suvremena tehnologija i najnoviji instrumenti omogućuju nam sve više novih otkrića. Neka od njih opisat ćemo u ovom predavanju. Tako ćemo pričati o snažnim mlazevima plazme koji se šire iz okoline crnih rupa, o formiranju novih zvijezda i o otkriću jedinstvene Supernove. Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja na dan predavanja.
Facebook

Više od 200 mačaka 18 pasmina iz pet zemalja, a među njima i najtrofejniji hrvatski mačak Maine Coon, Grga, bit će prikazano u subotu i nedjelju na međunarodnim izložbama mačaka u zagrebačkom Westgate Shopping Cityju, koje u povodu 25 godina rada organizira Savez felinoloških društava Hrvatske. Izložba će biti otvorena od 12 do 21 sat u subotu, 18. studenoga te od 10 do 18 sati u nedjelju, 19. studenog.

Organsku kemiju pronalazimo u mnogim sferama života. Kemijska industrija 20. stoljeća, koja je bila veliki zagađivač okoliša, doživjela je krajem stoljeća transformaciju i uz pomoć biotehnologije, umjetne inteligencije i mnogih važnih fundamentalnih otkrića postala čišća i efikasnija. Čime se sve bave organski kemičari u znanosti i industriji, odgovara li njihova izobrazba zahtjevima tržišta rada i je li klasična organska kemija došla do svojeg kraja, pitanja su na koja će nam odgovore dati akademik Vitomir Šunjić i dr.sc. Marin Roje s Instituta Ruđer Bošković (HRT3, 16.11. 20:35 sati).

Studentska udruga BEST Zagreb, u suradnji s renomiranim IT tvrtkama, nakon niza uspješno organiziranih natjecanja ovog tipa i ove godine Vam donosi AIBG – natjecanje u programiranju umjetne inteligencije. Početkom prosinca, točnije 8. i 9. prosinca, timovi će imati 20 sati da razviju svoje inteligentne agente za igru koju je pripremio naš tim programera. Nakon toga će snage odmjeriti u simulacijskoj areni kako bi odredili pobjednika.

Potkategorije