Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Neumjerenost u hrani i piću nije moderna izmišljotina. Stari narodi su također bili u nekim trenucima izvan kontrole, povijest je puna zabava. Jedna od prvih zabilježenih zabava je veliki tulum Gilgameša, kralja Mezopotamije. Legenda kaže da je početak nove godine slavio u potocima vina i piva. Rimski car Kaligula poznat je po raskalašenim zabavama i orgijama, koje su se odvijale čak i na luksuzno opremljenom brodu.

Scarlet pimpernel biljka je koja može predvidjeti vrijeme: kad je oblačno zatvara latice, a kada vrijeme postane bolje, ponovno ih otvora. Za ovu biljku kažu da je 'barometar za siromašne'.

Kolumbo je navodno od svojih protivnika zatražio da postave jaje uspravno. Svi su pokušavali, ali kad to nikome nije uspjelo, Kolumbo je tucnuo vrhom jaja o stol i ono je ostalo uspravno. Kada su mu rekli da su i oni to mogli napraviti, Kolumbo im je odgovorio: 'Zašto niste?'. To je značilo – zašto niste vi otkrili Ameriku kada je to tako lako?

S Međunarodne svemirske postaje astronaut Paolo Nespoli snimio je pad meteora, a u opisu vide napisao "Zaželite želju, ja već jesam". Bliži pogled na ovaj ne tako rijetki događa pogledajte ovdje.

Maria Skłodowska-Curie dobila je Nobelovu nagradu za kemiju i Nobelovu nagradu za fiziku, što je samo po sebi nevjerojatan uspjeh. Treba naglasiti da je Marie Curie bila prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu. "Kao priznanje za njene zasluge za unaprijeđenje kemije otkrivanjem elemenata radija i polonija, izolacijom radija i proučavanjem osobina i spojeva tog osobitog elementa" - stajalo je u obrazloženju Nobelove nagrade za kemiju 1911. godine.

Teleskop je čest izbor kao poklon za rođendan ili Božić, nerijetko za djecu i mlade koje zanima znanost i astronomija. Od velikog izbora različitih vrsta teleskopa i cijena, nije lako napraviti dobar izbor. Ovaj tekst će vam pomoći razbiti neke mitove o teleskopima i olakšati vam kupovinu. Astrobobo

Lise Meitner, doktorica fizike, nakon Prvog svjetskog rata postala je prva žena koja je kao profesorica na fakultetu predavala fiziku. Osim profesure, Meitner je proučavala nuklearnu fiziku. Godine 1922. otkrila je Augerov efekt, a 1938. godine zajedno s Ottom Hahnom i Fritzem Strassmannom otkrila je nuklearnu fisiju.

Dobrodošli na nove stranice portala Čuda Prirode! Popularni, popularno-znanstveni i informativni portal Čuda Prirode na internetu postoji od 2010. godine, a prošlog tjedna smo doživjeli još jednu u nizu promjena naših stranica. Sada smo moderniji, brži i pregledniji. Pratite vijesti i zanimljivosti iz znanosti, prirode i tehnologije svaki dan na novim stranicama vašeg portala!

Samo se neki ljudi mogu naviknuti na 5000 metara visine, dok se na 7000 mogu aklimatizirati. No nakon 7000 metara, više se nitko ne može aklimatizirati - to je tzv. 'zona smrti'. U toj zoni se može boraviti par dana s tim da je čovjek sve slabiji i slabiji, a ako se ne vrati ispod 7000 metara, ne može preživjeti. Većina ekspedicija iznad 8000 metara koristi maske s kisikom i boce. Zona smrti Mount Everesta puno je opasnija.

Svojedobno, prije nego je zadužio čovječanstvo svojim otkrićima, Isaac Newton je prestao odlaziti u školu ne bi li ispunio svoje nasljedno pravo da postane poljoprivrednik. Srećom, u tom je zanimanju bio izrazito neuspješan pa se ubrzo vratio u kraljevsku školu u Granthamu, gdje se pripremio za Trinity College u Cambridgeu. Najveći fizičar i matematičar svih vremena poznat je po zakonima gibanja, zakonu gravitacije, otkrićima u optici, otkrićima diferencijalnog računa, klasične mehanike, kolobara, reflektora...

U Berlinu se Max Planck pridružio Fizikalnom društvu, gdje je bio predsjednik od 1905. do 1909. godine. Postoji priča koja govori da je Planck, koji je tada imao četrdesetak godina, trebao održati predavanje o kvantnoj teoriji na nekom fakultetu. Kako je tom prilikom zaboravio u kojoj je dvorani trebao predavati, odlučio je zatražiti za pomoć nekoga iz ureda Katedre za fiziku.

"Da sam u krivu i jedan bi bio dovoljan", bio je komentar Alberta Einsteina na knjigu 'Sto autora protiv Einsteina', zbirku kritika njegove teorije relativnosti. Einsteinovo je glavno djelo njegova teorija relativnosti (1916.), koja je ne samo od osnovne važnosti kao temeljni okvir za daljnji razvoj teorijske fizike, već duboko zahvaća i u filozofske koncepcije, napose o prostoru i vremenu, a povrh toga u probleme kozmologije i kozmogonije.

"Kad studenti varaju na ispitima, to je zato što naše škole više cijene ocjene nego što studenti cijenu znanje" - astrofizičar Neil deGrasse Tyson.

Godine 1885. Nikola Tesla je osnovao u New Yorku vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica (elektrolučna svjetiljka), a 1887. tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem, u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje. U jesen iste godine prijavio je prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora. Tim je izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne.

Slavni fizičar Lord Kelvin 1900. godine rekao je: "Nema ništa novog za otkriti u fizici, sve što je preostalo su preciznija mjerenja. Ostalo je par sitnih pitanja koje će netko kad-tad objasniti već dostupnim teorijama." Ispostavilo se da su tih par sitnica bile uvod u relativističku i kvantnu fiziku... Lord Kelvin objavio je više od 300 znanstvenih radova, od kojih su najvažniji s područja termodinamike i elektriciteta. Godine 1848. predložio je apsolutnu skalu temeprature, neovisnu o termometrijskoj supstanci u instrumentu.

"Physics is to mathematics as sex is to masturbation. [Fizika prema matematici je kao seks prema masturbaciji]" - Fizičar i Nobelovac Richard P. Feynman.