Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Otkrio je zakon gravitacije, konstruirao prvi teleskop reflektor, otkrio da je bijelo svjetlo sastavljeno od boja, otkrio diferencijalni i integralni račun, a jedinica za silu, njutn, nazvana je njemu u čast.

Isaac Newton se rodio na Božić, 25. prosinca 1642. (4. siječnja 1643. po gregorijanskom kalendaru) u zaselku Woolsthorpe u okrugu Lincolnshire u Engleskoj gdje se tada još koristio Julijanski kalendar. 

Na sajmu u Stourbridgeu 1663. godine, kad mu je bilo 20 godina, kupio je jednu knjigu o astrologiji, potaknut pukom radoznalošću – da vidi što je to, što ima u tome. Počeo je čitati dok nije došao do jedne ilustracije koju nije mogao razumjeti jer nije znao trigonometriju. To ga je nagnalo da nabavi knjigu o trigonometriji, ali je ubrzo ustanovio da nije u stanju pratiti geometrijske rasprave. Zbog toga je pronašao jedan primjerak Euklidove knjige Osnove geometrije i počeo čitati. Dvije godine kasnije izmislio je diferencijalni račun. [Sagan, Cosmos]

Nakon završene srednje škole upisuje se na sveučilište Cambridge kao najsiromašniji student. Zbog toga je morao raditi teške poslove kako bi zaradio za život i školovanje, no sveučilište je rangiralo svoje studente, a Newton se s vremenom i znanjem izdvojio i nametnuo. O tome dovoljno govori činjenica da je odmah nakon završenog studija dobio mjesto predavača na istome fakultetu na kojem je i studirao.

Isaac Newton bio je najveći znanstveni genij koji je ikada živio!

Godine 1687. Newton je napisao jedno od najvažnijih djela u znanosti ikad, čuvenu Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (Matematička načela prirodne filozofije). U djelu Newton izlaže svoje zakone gibanja, čime je udario temelje klasične mehanike.

U svojoj 54. godini postao je upravitelj kovnice novca, a taj je položaj u ono vrijeme bio znak izuzetnoga društvenog statusa. Doživio je 84 godina, uglavnom u dobrom zdravlju. 

"...ne znam kakav se činim svijetu, ali sebi izgledam poput kakva dječaka koji se igra na obali mora, zabavljajući se da tu i tamo nađe neki glatki oblutak ili neku neobično lijepu školjku, dok se pred njim, još poptpuno neotkriven, veliki ocean istine."

 

 

cudaprirode.com