Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Naš planet dom je više od 22000 vrsta riba, od kojih u ribe otrovnice spada njih 200. Naše Jadransko more nastanjuje oko 400 vrsta riba, a njih 20 ih se smatra otrovnima. Prema načinu na koji ribe mogu biti otrovne u Jadranu dijele s eu tri skupine; ribe koje otrov imaju u perajama ili repu, koje imaju otrovno meso i organe, te one čiji je ugriz otrovan. Ovdje izdvajamo neke od najotrovnijih riba Jadrana.

Riba pauk je vrlo česta u Jadranskom moru, a specifična je po bodljama koje se nalaze na početku leđne peraje. Upravo su te bodlje opasne, a ako se ubodete osjetit ćete snažnu bol koja će se širiti. Rana može krvariti, a javlja se i znojenje, slabost, mučnina i povišena temperatura. 

Škrpina je sljedeća otrovna riba koja, poput pauka, ima bodlje. Oko uboda se javlja edem koji se povlači nakon nekoliko dana. Na koži se može vidjeti depigmentacija, a javljaju se znojenje, mučnina, opća slabost. Naraste do 60 centimetara i može imati masu 5 kilograma. Nastanjuje stjenovita i šljunčana tla do 100 metara dubine.

I žutuja ima bodlju, ali na repu, a povezana je s otrovnim žljezdama. Prilikom uboda ispušta otrov koji stvara osjećaj boli, a može izazvati srčanu aritmiju, otežano disanje i vrtoglavicu. Na Jadranu je najčešća obična žutuja.

Murina izgleda poput zmije, može narasti do jednog metra i težiti osam kilograma! Nastanjuju škrape, kameno morsko dno, a poznate su i kao agresivne ribe velikih zubi. Žrtve ugriza su neoprezni ribari ili ronioci koji ju pokušavaju uhvatiti rukama. Murina neće bježati, već će se braniti.

Golub kosir je najzastupljenija vrsta goluba u našem moru. Veličine 2.5 metra i oko 60 kilograma sadrži otrovne bodlje, a čovjeka napadaju u samoobrani. Kosir se brani na način da udara repom gdje su 10 centimetara duge bodlje. Neoprezni ribari bi mogli osjetiti jaku bol i imati problema sa srcem i krvnim žilama.

Bodečnjak je česti stanovnik južnog Jadrana, a iako je jestiv, ima jako otrovan ubod koji je za žrtvu vrlo bolan. Ova riba je patuljastog oblika veličine do 14 centimetara i male mase do 150 grama. Veliki bodečnjak može pak narasti do 50 centimetara, ali živi na dubinama od 50 do 1000 metara. Njegov je ubod jako bolan i ne zacjeljuje jednostavno.

Ukoliko se dogodi na naiđete na ovakve ribe ili niste sigurni koja je vrsta u pitanju, pustite ih, nemojte ih dirati, a još manje napadati. A ako vas ubodu, hitno potražite liječničku pomoć i učinite sve da spriječite veće posljedice.

 

cudaprirode.com