Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA

Narod je na niskom stupnju razvoja da još ne znaju ni - zapaliti vatru. Otok koji vam ne preporučujemo posjetiti nalazi se u Bengalskom zaljevu u Indijskom oceanu. Riječ je o Sjevernom Sentinelu, a pleme koje tamo živi je možda i najprimitivnije na cijelom svijetu. Oni, naime, još uvijek žive u kamenom dobu i nisu ostvarili uspješan kontakt s civilizacijom. Više ih nitko i ne želi posjetiti jer svakog tko se približi otoku zaspu kamenjima i strijelama.

O Sentinelcima se ne zna mnogo jer su sve ekspedicije na otok završavale tragično. No uz pomoć avionskim i satelitskim snimkama možemo vidjeti djelić načina njihovog života. Točan broj stanovnika i pripadnika plemena je nemoguće utvrditi. Pokušaj iz 2011. godine s udaljenosti pokazao je da ih ima 39, no pretpostavlja se da ih je puno više, do maksimalno 500.

Sentinelci još uvijek ne poznaju koncept poljoprivrede i svu hranu love ili sakupljaju. Ribe love mrežama, a od kamena izrađuju primitivno oruđe i oružje.

Otok je pod administrativnom upravom Indije, no u praksi je riječ i autonomiji plemena Sentinel. Indijske vlasti su ograničile pristup otoku,a dopušteno je tek udaljeno promatranje.

Pokušaji kontakta s plemenom završili su neslavno i tragično, pa su vlasti zaključile da ih je najbolje pustiti na miru.

  

cudaprirode.com