Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

U ove iznadprosječno tople ljetne dane često čujemo izraz 'pasje vrućine'. Iako je na ovim vrućinama i psima jako teško, taj izraz zapravo nema veze sa njima! Nastanak izraza povezan je sa starim Rimljanima i Grcima, te zvijezdom Sirius. Sirius je najsjajnija zvijezda na nebu i u našim se krajevima može vidjeti nisko nad horizontom, ali tek krajem jeseni i zimi. No u antičko doba Rimljana i Grka, zvijezda Sirius je bila vidljiva nad horizontom tijekom ljeta - krajem srpnja i prve polovice kolovoza.

Kako je Sirius najsjajnija zvijezda u zviježđu Veliki pas (lat. Canis Major) stari Rimljani su ga zvali i Pasja zvijezda što su preuzeli od starih Grka, od kojih su preuzeli i pojam 'pasjih dana' (lat. dies caniculares). 

To su bili dani, otprilike od kraja srpnja do kraja prve polovice kolovoza, kada je Sirius izlazio zajedno sa Suncem.

Na području južne Europe ovo se razdoblje podudara s klimatološki najtoplijim razdobljem u godini pa se pojam 'pasji dani' tijekom vremena proširio i na izraz 'pasje vrućine'. 

Iz iskustva znamo da su u našim krajevima to doista često i dani s najtoplijim vremenom u godini.

 

cudaprirode.com