Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Koale su, uz klokane, najpoznatiji tobolčari, a žive u eukaliptusovim šumama istočne i jugoistočne Australije. Izgledom podsjećaju na malene plišane medvjediće. Hrane se lišćem određenih vrsta eukaliptusa, dok vodu gotovo nikada ni ne piju već svu potrebnu tekućinu dobivaju iz eukaliptusovog lišća (na domorodačkome koala znači 'bez vode').

Kada dođu na svijet teže samo 0.3 g, slijepi su i još nisu obrasli krznom. Nakon rođenja borave u tobolcu čvrsto pričvršćeni za majčinu sisu. Nakon 22 tjedna mladunče prvi put otvara oči i izviruje iz tobolca. Kada je mladunče staro pola godine napušta tobolac, penje se na majčina leđa i ostaje pričvršćeno za krzno dok ne odraste. 

Cijeli životni vijek provodi u krošnjama eukaliptusa gdje se hrani noću, a većinu dana provodi spavajući (spavaju do 19 sati). Zbog sporog metabolizma hrana se dugo zadržava u probavnom traktu kako bi se iz nje izvukla maksimalna energija.

Meso koala nije jestivo za ljude jer im je tijelo prožeto otrovnim spojevima iz eukaliptusa.

 

 

cudaprirode.com