Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Istraživač dr. Odoardo Beccari je prvi 1878. godine u Indoneziji otkrio ovu čudnu i neobičnu biljku sa najvećim cvatom na svijetu, ali i najneugodnijim mirisom. Cvijet A. titanum vrlo je rijedak te je zabilježen na samo 100-tinjak fotografija.

Gotovo zanemariva brojka ako usporedimo sa ružama za koje imamo na milijarde fotografija i koje svakodnevno poklanjamo u raznim prigodama i kao dostava cvijeća.

Cvijet je velik oko 2.5 metara, a njegov korijen teži više od 15 kilograma. Cvate samo jednom u nekoliko godina i to na nekoliko dana. Specifičan je po tome što nema lijepi miris kao većina cvjetova, već miris podsjeća na trulo meso. Ljude koji su se s njime susreli tjeralo je na povraćanje.

U jednom švicarskom botaničkom vrtu nalaze se ovakva dva prekrasna cvijeta te su sretni što im je smrdljivi cvijet A. titanum procvao po drugi put. Jednom 1936. godine, a po drugi put 2011. godine. Cvijet koji je procvao na samo nekoliko dana privukao je više od 250 tisuća ljudi diljem svijeta bez obzira na njegov neugodan miris.

 

 

cudaprirode.com