Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Čokolada - slatka ovisnost, je slastica koja se dobiva miješanjem kakaove mase s većom ili manjom količinom šećera, a u njoj se uživa već tisućama godina. Pročitajte 14 zanimljivih činjenica o čokoladi!

1. Točka otapanja kakao putra je točno ispod tjelesne temperature, što je razlog zašto se čokolada doslovno topi u ustima.

2. Riječ 'čokolada' dolazi od asteške riječi 'cacahuatl' ili 'xocolatl', a znači 'gorka voda'.

3. Maye i Asteci vjerovali su kako zrna kakaa dolaze iz raja i kako donose mudrost i moć onome tko ih konzumira.

4. Jedna od zabluda je da čokolada uzrokuje karijes. Nedostatak higijene uzrokuje propadanje zuba, a zapravo neke tvari u čokoladi čak usporavaju kvarenje zuba.

5. Zrna kakaa koristila su se kao valuta i jedinica za računanje u kulturi Maja i Asteka.

6. Tijekom života, prosječna osoba pojede oko 160 kg čokolade.

7. Iako čokolada nije afrodizijak, kako su drevni narodi vjerovali, ona sadrži feniletilamin (PEA), tvar za koju se vjeruje da potiče istu reakciju u tijelu kao i zaljubljivanje.

8. Zamisao o prodavanja čokolade u tvrdom izdanju nastala je 1847. u Londonu.

9. Najveća proizvodnja kakaa na svijetu dolazi iz Afrike: čak dvije trećine ubranih zrna kakaa je iz Afrike.

10. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal od Clinical Nutrition pokazalo je da čokolada ima koristi za srce poput učinka snižavanja krvnog tlaka.

11. Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2.600 godina kuhali čokoladnu smjesu.

12. Visoko razvijena civilizacija Maja u travnju je priređivala slavlja u čast boga kakaa Ek Chuaha, tijekom kojega bi se prinosile životinjske žrtve i dijelili pokloni.

13. Zrna kakaovca bila su prihvaćena kao sredstvo plaćanja.

14. Čokolada sadrži Triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja sudjeluje u proizvodnji neuroprijenosnika serotonina, a lagano topljenje čokolade na jeziku potiče lučenje endorfina (prirodnih hormona sreće), koje tijelo prirodno proizvodi i za vrijeme vođenja ljubavi.

 

cudaprirode.com