Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Ispred nas je vrlo izazovno razdoblje. Blagdani su vrijeme kada nerijetko zaboravimo na riječ 'umjereno' pa pretjeramo u jelu i piću. Ako ste ove godine odlučili malo pripaziti, donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći.

Kolači

Kolači uobičajeno obiluju šećerom, a svi znamo da šećer u velikoj količini nije dobar. Zašto ove godine ne biste pokušali sa manje šećera? Umjesto toga, upotrijebite vaniliju, muškatni oraščić ili cimet. Ekstrakt cimeta, primjerice, smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca jer obiluje antioksidansima. Ni med nije loš izbor.

Bakalar

Jedite ga. Bakalar je niskokalorični izvor visokovrijednih proteina, te obliluje esencijalnim omega-3 masnim kiselinam. One, pak, štite od čitavog niza bolesti srca i krvožilnog sustava.

Meso

Razmislite o puretini. To je odličan izvor visokovrijednih proteina, a u usporedbi s crvenim mesom ima relativno skroman sadržaj zasićenih masti. Uz meso dolaze i popularni mlinci. No - smanjite ih, a povećajte unos cjelovitih žitarica poput integralne riže, ječma, prosa.

Alkohol

Intoksikacija i dehidracija su pojmovi koji u vrijeme blagdana dobivaju još više na snazi. Pretjerivanje s unosom alkohola smanjuje kontrolu nad uzimanjem hrane, što je također svima poznato. Što više alkohola, to više hrane, a to pak vodi do više zdravstvenih tegoba.

Sol

Zamjena soli začinima donijet će veliko olakšanje kardiovaskularnom sustavu. Koji začini pitate se? Predlažemo češnjak, đumbir, ružmarin i kurkuma.

 

cudaprirode.com