Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA

Starogrčki matematičar, geograf i putopisac Eratosten bio je predstojnik knjižnice u Aleksandriji. Njegovo glavno djelo je Geografija (dakle, izmislio je riječ geografija :) ), a proslavio se i ostao upamćen do današnjih dana mjerenjem opsega Zemlje duž meridijana Asuana i Aleksandrije. 

Kako mu je to pošlo za rukom prije 2200 godina?

Kao predstojnik knjižnice dobivao je mnoga pisma, a jedno je sadržavalo zanimljivu činjenicu koja mu je zapala za oko. Točno u podne u Sijeni (današnji Asuan) Sunce se nalazilo u zenitu. Legenda kaže da je u pismu pisalo kako se njegova slika odražavala u vodi dubokih bunara, što je Eratostenu dalo ključni 'hint'. U isto vrijeme istog dana u Aleksandriji Sunce je udaljeno 7.2° od zenita. Eratosten je to odredio mjereći duljinu sjene okomitog štapa.

Još je samo nedostajala udaljenost između ova dva grada, a kako je to bio važan trgovinski koridor, a i Eratosten je bio dobar u geografiji, točno je znao da ta udaljenost iznosi 5000 stadija, odnosno oko 750 kilometara.

Pošto je udaljenost Sunca mnogo veća od udaljenosti između ova dva grada, zrake se mogu smatrati paralelnima. Eratosten je izračunao da je tih 7.2° istovremeno i kut između Sijene i Aleksandrije gledajući iz središta Zemlje. To zapravo znači da je opseg Zemlje 360/7.2 = 50, tj. 50 puta veći od udaljenosti između tih gradova i iznosi oko 250000 stadija.

 

 

Njegov izračun je pokazao kako je polumjer Zemlje oko 6000 kilometara, što je pogreška unutar 1% u odnosu na moderna i precizna mjerenja (točna vrijednost je 6378 kilometara). To je izvanredan rezultat za to vrijeme i svakako djelo genija!

 

cudaprirode.com

Komentari  

+1 #4 Boris 2017-12-30 08:18
Za sve one koji se smatraju obrazovanima, neka pogledaju serijal inženjera Briana Mulina FIZIKA IZVAN GLOBUSA epizode 01 do 06. ( YouTube )
Nadalje, pogledati video ( eksperiment ) kojim se dokazuje da u vakumu, ne gore, niti ih je moguće upaliti, najupaljivije kem. tvari, među kojima je čak i barut. Naslov videa je OBMANA CRVENE PLANETE ( YouTube )
Gornja " fotografija " zemlje je najobičniji CGI
( Computer Generated Image )
Ne postoji niti jedna prava fotografija zemlje i svemira općenito, sve su CGI, kompozit ili umjetnička dijela. Istražujte, samo tako možete doći do istine.
Citat
+1 #3 Boris 2017-12-28 02:57
Citat Bane:
Citat BORIS:

Pogledati video 100% OPOVRGNUTA MATEMATIKA GLOBUSA ( YouTube )


Ala majko mila, pa kako vam ne dosadi tvrditi takve budalaštine uvijek i na svakom mjestu? Ono, neobrazovan sam i tim se dičim?


@BANE
Takva vrsta obrazovanih nije u stanju ni prepoznati pravu obrazovanost, a kamoli nešto drugo. Atipična dementnost je prava diagnoza za sve one kojima daješ dokaz, a oni i dalje ostaju ovce koje znaju samo blejati.
Citat
-1 #2 Bane 2017-12-27 09:51
Citat BORIS:

Pogledati video 100% OPOVRGNUTA MATEMATIKA GLOBUSA ( YouTube )


Ala majko mila, pa kako vam ne dosadi tvrditi takve budalaštine uvijek i na svakom mjestu? Ono, neobrazovan sam i tim se dičim?
Citat
0 #1 BORIS 2017-12-26 04:58
Eratostenov izračun je obmana, jer račun funkcionira jedino na lopti. Dakle, izračun je nemoguće napraviti ako ne pretpostavimo da je zemlja lopta. Sve pretpostavke koje je napravio Eratosten bile su pogrešne, npr. zrake koje padaju paralelno, zemlja koja ima zakrivljenost, sunce koje se nalazi daleko, itd. itd.
Pogledati video 100% OPOVRGNUTA MATEMATIKA GLOBUSA ( YouTube )
Citat