Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA

Crnooka galaksija ili službeno Messier 64 (M64) naziv je galaksije udaljene 24 milijuna svjetlosnih godina, a ime je dobila zbog oblaka plina i prašine koji okružuju jezgru. Ovu spiralnu galaksiju prvi je otkrio 1779. Edward Pigott. M64 lako se može vidjeti i malim teleskopom, a nalazi se u zviježđu Berenikina kosa. Ako je ikad budete gledali, vidjet ćete je onako kako je izgledala prije 24 milijuna godina. Podsjetimo, sve što gledate je povijest, a pogoto kada uživate u noćnom nebu. Gledate objekte koji su nekad bili takvi.

Promjer galaksije je 70.000 svjetlosnih godina, što znači da je tri puta manja od Mliječne staze, u kojoj se mi nalazimo i čiji krak možemo vidjeti na noćnom nebu. 

Zvijezde u galaksiji se kreću u smjeru kazaljke na satu, ali plinovi u vanjskim dijelovima galaktike se kreću u suprotnom smjeru. Ova pojava vjerojatno je uzrokovala stvaranje ogromnog oblaka prašine i plina. Vjeruje se kako je uzrok ovome sudar s drugom galaksijom.

Osim pod nazivmo M64 u Messierovom katalogu, galaksiju je moguće pronaći i pod nazivima NGC 4826, ZWG 130.1 ili UGC 8062.

 

cudaprirode.com