Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

U fizici, vrtlozi su definirani kao spiralna strujanja fluida, dakle, plinova ili tekućina. No vrtlozi mogu biti i strujanja prašinaste tvari, pa čak i električne struje. Svi ste vjerojatno čuli za turbulenciju, no znate li kako ona nastaje? Radi se o nepravilnim vrtložnim gibanjima koja se pojavljuju u fluidima kad struje pored čvrstih predmeta ili kad im je brzina strujanja prešla određenu kritičnu granicu.

U atmosferi je strujanje zraka uvijek turbulentno jer vjetar puše gotovo uvijek na mahove i mijenja smjer. Prijenos topline, razdioba vodene pare i prašine u atmosferi ovise također o turbulenciji vjetra.

Turbulencija je jako opasna za zrakoplov, a u nekim slučajevima mogu ga čak i srušiti. Pilot ne može detektirati turbulenciju u vedrom zraku sve dok ne uleti u nju. Iako neugodna, ovakva turbulencija nije opasna, ali utječe na udobnost leta.

Na slici je prikazano turbulentno strujanje na krilu zrakoplova i pojava vrtloga.

 

cudaprirode.com