Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Pripjat je napušteni grad u sjevernoj Ukrajini, u blizini granice s Bjelorusijom. Bio je to grad u kojem su živjeli zaposleni u nuklearnoj elektrani Černobil. Grad je nakon nesreće 1986. godine napušten, u krugu oko 30 kilometara. Broj stanovnika prije nesreće je bio oko 50.000, sada je to potpuno prazan grad. Stanovnici su nakon nesreće evakuirani, a prilikom evakuacije mogli su ponijeti samo kofer s dokumentima, knjigama i odjećom koja nije bila kontaminirana.

Smatralo se da su tadašnji nuklearni reaktori bili ponos inženjeringa i napretka Sovjetskog Saveza. Iako je elektrana trebala biti izgrađena na samo 25 kilometara od Kijeva, glavnog grada Ukrajine, ipak je Ukrajinska akademija nauka insistirala da se izgradi dalje od grada, točnije 100 km od Kijeva, u gradu Pripjatu.

26. travnja 1986. kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora te ljudskom pogreškom, uzrokovana je eksplozija koja je uništila jedan od četiri reaktora. Među čimbenicima koji su doprinjeli nesreći su i neadekvatno obučeni djelatnici elektrane. Posljedica eksplozije nije nalikovala eksploziji nuklearne bombe, ali je relativno manja eksplozija učinila štetu na reaktoru koji će potom otpustiti velike količine radioaktivne prašine. Wikipedia

40 sati nakon nesreće cijeli grad je evakuiran, a Pripjat i njegova okolica neće biti još nekoliko stoljeća sigurni za ljude da se nasele. Prilikom nesreće oslobođena je velika količina opasnog radioaktivnog izotopa cezija 137, i trebat će oko 300 godina da se tisućiti dio količine, koja se oslobodila, raspadne. Stroncija 90 će također trebati nekoliko stotina godina.

Iako je pristup ljudima zabranjen, životinje slobodno ulaze u područje grada, pa se promjene koje nastaju u njihovim organizmima prate redovito. Trenutno u Pripjatu ne živi niti jedan stanovnik. No još uvijek postoji službena web stranica grada.

 

Evakuacija grada Pripjata 1986. nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani

 

 

Snimka života u Pripjatu prije eksplozije

 

 

Šetnja kroz Pripjat s Geiger-Mullerovim brojačem radioaktivnosti

 

 

Grad duhova snimlje 30 godina nako Černobilske katastrofe

 

 

Rijetke snimke Černobila i grada Pripjata 1988. godine

 

 

Snimka drona iznad napuštenog grada Pripjata

 

cudaprirode.com