Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Dugo vremena se kao službeni temperaturni rekord Svjetske meteorološke organizacije (WMO) uzimao podatak izmjeren u El Aziziju (Libija) 13. rujna 1922. Međutim Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je 2011. godine poništila ovaj rekord kao službeni. Pročitajte prijevod sažetka znanstvenog članka Zaključak WMO-a o navodnom temperaturnom ekstremu, izmjerenom u El Aziziju, Libija, 13. rujna 1922. u kojem su autori Khalid I. El Fadli i suradnici objasnili razloge poništenja rekorda i u kojem se navodi koji se podatak smatra najvišom temperaturom ikad izmjerenom na Zemlji, a koji je priredio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Navodno je najviša temperatura od 58°C (136.4 °F) bila je izmjerena 13. rujna 1922. godine u El Aziziju (40-ak kilometara jugozapadno od Tripolija) u današnjoj Libiji. Taj temperaturni rekord od 58°C naveden je u brojnoj literaturi koja se bavi svjetskim rekordima kao najviša temperatura ikada izmjerena na Zemlji. Tijekom 2010. i 2011., Klimatološka komisija (CCI) WMO-a, specijalizirani međunarodni odbor sastavljen od meteoroloških stručnjaka, napravio je dubinsku analizu ovog rekorda za Svjetski arhiv vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a.

Odbor je iznio pet osnovnih sumnji oko temperaturnog rekorda iz El Azizija iz 1922. koji glase:

- mogući problemi s instrumentima,

- vjerojatno nov i još neiskusan motritelj koji je obavio motrenje,

- nereprezentativna mikroklima mjerne postaje,

- loše slaganje ekstrema sa susjednim postajama,

- loše slaganje s kasnije izmjerenim temperaturama na postaji.

Temeljem navedenih sumnji, Arhiv vremenskih i klimatskih ekstrema WMO-a odbacio je 58 °C kao službenu najvišu temperaturu izmjerenu na Zemlji. Prema standardima WMO-a najviša temperatura zraka ikad izmjerena na Zemlji iznosi 56.7°C i izmjerena je 10. srpnja 1913. godine u Greenland Ranchu (Death Valley) u Kaliforniji. DHMZ

Cijelu studiju objavljenu u časopisu BAMS pročitajte ovdje.

 

cudaprirode.com