Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Afrički tvor, latinskog naziva Mustela putorius furo, potječe od domaćeg europskog tvora iz porodica kuna. Pretpostavlja se da su tvorovi pripitomljeni prije 2500 godina, a zato što su male, osjetljive, osjećajne i inteligentne životinje, ljudi ih vole imati i kao kućne ljubimce. Tvorovi spadaju u porodicu zvijeri, te su isključivi mesojedi. Vole jesti meso, posebno piletinu, puretinu i zečetinu. Izbjegavajte im davati slatkiše ili hranu za pse, ali zato ga povremeno razveselite prepeličjim jajima i maslinovim uljem.

Tvorovi postaju spolno zreli u dobi od 6 do 8 mjeseci. Mužjaci tada počinju s ispuštanjem mirisa, pojača se intenzitet mirisa mokraće i postanu agresivniji, dok ženkama otekne vulva. Ako se ženka ne pari, zbog pojačane razine hormona u organizmu može ozbiljno oboliti.

Kako je riječ o zvijerima, od rođenja ih morate navikavati na ljude i dodire. Nikako ih ne spajajte s drugim kućnim ljubimcima, a ako su u kući i djeca, treba paziti. Tvorovi ne vole grubost, a djeca nemaju osjećaj za nježno i grubo, pa bi mogli tvorovima poslati krive signale.

Ovo simpatično stvorenje voli društvo, zaigrani su, a uveseljavat će vas 5 do 10 godina, koliko im varira životni vijek.

 

cudaprirode.com