Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Foto: NASA/Space Telescope Science Institute, Galaksija NGC 3079

Najveća galaksija nama poznata u svemiru je zapanjujuće velika. Kako bi uspjeli dočarati veličinu ove galaksije, u videu koji možete pogledati, kraj ove divovske galaksije naša Mliječna staza izgleda kao patuljak. Mliječna staza je široka 100.000 svjetlosnih godina i ima 200 milijardi zvijezda. Već je ovo dovoljno impresivna činjenica. Nama najbliža galaksija Andromeda od nas je udaljena 2.5 milijuna svjetlosnih godina, a široka je duplo, 200.000 svjetlosnih godina.

Svemirski div!

Sad se pripremite za pravog gorostasa među galaksijama. Najveća poznata galaksija u svemiru je IC 1011 i široka je 6 milijuna svjetlosnih godina! Ona bez ikakvih problema može progutati našu galaksiju, Andromedu i cijeli okolni prostor između ove dvije galaksije.

Koliko bi trebalo vremena da najbržom sondom prijeđemo ove galaksije?

Kako bi dočarali veličinu galaksija, zamislimo da se krećemo sa sondom Helios, koja može postići brzinu od 253.000 km/h. Njoj bi trebalo 4300 godina da prevali put od 1 svjetlosne godine.

To znači da bi trebalo 430 milijuna godina za prevaliti cijelu širinu naše Galaksije. No za prevaliti širinu IC 1011 trebalo bi nam nevjerojatnih i nepojmljivih 25.8 milijardi godina!

 

 

cudaprirode.com