Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Argumenti koji potvrđuju teoriju Charlesa Darwina sadržani su u prva 4 poglavlja njegovog djela 'O podrijetlu vrsta'. Ostala poglavlja se bave prigovorima teoriji i podastiru opsežnije dokaze. Darwin opisuje opseg genetičke raznolikosti u domaćih životinja i onih u prirodi, a potom raspravlja o borbi za opstanak između rasa i pojedinaca.

Četvrto poglavlje naslovljeno je 'Prirodna selekcija ili preživljavanje najsposobnijih', a čini sam bit teorije.

Darwin kaže da postoji interakcija između pojedinačne varijacije i borbe za opstanak. U konačnici to dovodi do toga da samo najuspješniji pojedinci preživljavaju i razmnožavaju se, prenoseći dalje osobine na kojima se temelji njihov uspjeh.

Teorija objašnjena na ovaj način doima se jednostavnom. Thomas Huxley, najveći Darwinov zagovaratelj, je stoga zaključio: "Kako je bilo glupo ne sjetiti se toga!" Tim riječima odao je počast uvjerljivoj teoriji utemeljenoj na čvrstim dokazima.

Veliki nedostatak u darvinovskom načinu razmišljanja je bilo potpuno nepoznavanje genetike, što će se otkriti u kasnijim desetljećima.

Crkva protiv znanstvenih spoznaja

U to vrijeme, najviše se bunila Crkva. Već je geologija bacila sumnju na biblijsko tumačenje postanka svijeta, no autoritet crkve je bio toliko jak da su znanstvenici morali pronalaziti načine kako da pomire svoja otkrića sa fundamentalističkim stajalištima.

Daljnjim razvojem znanosti, izlaskom iz srednjeg vijeka i potpunom slobodom znanstvenici su uspjeli produbiti razumijevanje o svijetu, čovjeku, svemiru, pa tako i genetici i potvrditi evoluciju.

I danas, neke veoma konzervativne skupine i pojedinci i dalje, u ovo doba velikih spoznaja i napretka, s nesmanjenom žestinom odbijaju Darwinove ideje, što je rezultat ili ideologije ili potpunog nerazumijevanja znanosti i onog što evolucija zapravo jest.

Najžešći napadi na Darwinovu teoriju nisu dolazili od znanstvenika već od strane crkvenih predstavnika. Oni su mu spočitavali da teorija o prirodnoj selekciji poriče utjecaj Boga na stvaranje čovjeka i stavlja čovjeka na istu razinu sa životinjama.

Ostatak života Darwin je proveo proširujući različite aspekte problema koje je postavio u svom djelu, pa je stoga kasnije objavio još nekoliko knjiga u kojima je te probleme nastojao obrazložiti.

 

cudaprirode.com