Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Ispustiti vjetar u javnosti kad ste okruženi drugim ljudima nije naša preporuka, no radi se o normalnoj tjelesnoj funkciji koja ima nekoliko dobrih strana. Prije svega, 'prdenje' je dobro za debelo crijevo jer zadržavanje plinova nije dobro za zdravlje, a to naročito vrijedi za ljude koji imaju probavne smetnje.

Ako u našoj prehrani imamo dovoljno vlakana, plinove ćemo rijetko ispuštati, no ako jedemo previše mesa oni mogu imati jak i neugodan miris. Ispuštanje plinova olakšava osjećaj nadutosti koja može uzrokovati neugodne grčeve i bol u trbuhu. I, najvažniji razlog, je da može upozoriti na zdravstvene probleme.

Tako na primjer ako plinove ispuštamo prečesto, imaju prejaki miris ili izazivaju bol prilikom ispuštanja, mogu upozoravati na neki zdravstveni problem. Ti simptomi mogu pomoći u dijagnosticiranju zdravstvenih tegoba.

Ljudi nisu jedini koji prde, to rade mnoge životinje. Tako je, na primjer, u videu nilski konj riješio probavni problem.

 

 

 

cudaprirode.com