Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Tijekom nekoliko mjeseci u godini pingvini remete mir ovog zabačenog otoka na jugu Atlantskog oceana. Buka je zaglušujuća, smrad nepodnošljiv, no barem svi elegantno izgledaju. Ovo je jedno od najvećih okupljališta pingvina na svijetu, na malenom otoku 1800 kilometara istočno od vrha antarktičkog poluotoka.

Na otoku Zavadovskij, jednom od otoka iz arhipelaga Južni Sandwich, dominira vulkanska planina Asphyxia. Ovaj otok ima promjer jedva 6 kilometara, a ipak svakog proljeća ovako dolazi 14 milijuna parova ogrličastih pingvina kako bi se gnijezdili u vulkanskome pepelu.

Tim pticama, koje su ime dobile po crnoj pruzi što im se proteže po podbratku, pridružuju se i zlatnouhi pingvini, koji na glavi imaju župe čuperke.

Čini se da se broj ogrličastih pingvina povećava. Njihove glavne hrane, račića, ima u izobilju. Kitovi usani, koji se također hrane račićima, sve su malobrojniji, pa je moguće da se broj pingvina povećava zahvaljujući višku hrane.

 

 

cudaprirode.com