Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Jednog dana 1895. godine, dok je prolazio kroz šumu Ngoya u Zululandu u južnoj Africi, botaničar John Medley Wood primjetio je stablo koje je odudaralo od ostalih. John Wood, osim što je bio direktor botaničkog vrta u Durbanu, bavio se i prikupljanjem rijetkih vrsta biljaka, pa nije mogao odoljeti, a da ne uzme primjerak i pošalje u London. Kasnije, u čast Johna Wooda stablo je dobilo ime Encephalartos Woodii. Riječ je zapravo o vrsti palme, koja može izrasti do 6 metara u visinu.

Stablo E.Woodii koje je otkrio danas je jedno od najrjeđih primjeraka svoje vrste. Zapravo, riječ je o jedinom primjerku, izumrlom u prirodi, a sačuvanom u botaničkom vrtu. Problem kod ove vrste je što stablo ne može oploditi samo sebe. Neke biljke imaju i muški i ženski dio u sebu, ali ne i E.Woodii. Treba mu suprotan spol.

Stablo u Londonu je muškog spola, što znači da može proizvodi samo pelud. Ali ne može proizvoditi sjeme. E.Woodii osuđen je na život bez svojih nasljednika. Istraživači su proveli mnogo vremena u šumi Ngoya pokušavajući naći suprotan spol, no bez uspjeha. Oni i dalje traže, a ukoliko ne nađu,  E.Woodii se neće moći razmnožavati. Ipak, možemo ga klonirati.

No kloniranjem ne možemo stvoriti suprotan spol, možemo stvarati samo identične jedinke te vrste. Svi poznati uzorci E.Woodiia su dobiveni kloniranjem. Prije 100 milijuna godina stabla E.woodii bila su na svakom koraku. Živjeli su u vrijeme dinosaura, preživjeli 5 ledenih doba, a onda im se broj počeo smanjivati. Smanjio se na svega nekoliko tisuća, stotina i na posljetku ostalo je možda samo ovo jedno drvo - u Londonu.

Dok mu se družica ne nađe, ako uopće i postoji, E.Woodii je najusamljenije stablo na svijetu.

 

cudaprirode.com