Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Munje su fascinantne prirodne pojave koje su oduvijek zaokupljale ljudsku maštu. Za vrijeme oluja, munje su česte pojave koje predstavljaju električno pražnjenje, uglavnom pražnjenje između oblaka, te oblaka i površine Zemlje. Izgledaju poput ogromnih iskri, a najčešće 'udaraju' iz olujnih oblaka kumulonimbusa.

Brojke vezane uz munje su impresivne, no neke će vas činjenice iznenaditi!

Jakost struje prosječne munje je oko 30 kiloampera. Za usporedbu, jakost struje tijekom kratkog spoja obične AA baterije iznosi tek nekoliko ampera. Pri toj jakosti prenese se energija od oko 500 megadžula (Mega = 10^6).

Kolika je snaga munje?

Snaga u fizici označava mjeru koliko se brzo vrši neki rad i po definiciji je omjer energije i vremena (P = E / t). Sušilo za kosu, primjerice, ima snagu od 1 kW, no munja ima snagu od oko jednog teravata! 1 TW je milijarda kW).

To izgleda mnogo, no munja traje svega 30 mikrosekundi.

Energija po munji, kako je poviše navedeno, iznosi 500 megadžula. Svinjska mast sadrži oko 40 kJ/g, mjereći energiju izgaranja s kisikom. Usporedivši ove iznose, dolazimo do podatka da prosječna munja ima energije koliko i oko 12 kilograma svinjske masti!

Iznenađeni? Čitajte dalje.

Benzin ima energiju 50 megadžula po kilogramu. Iz toga slijedi da je munja usporediva sa deset kilograma benzina, odnosno 14 litara benzina!

Naponi munja iznose od desetak do stotinjak milijuna volti, pa često ljudi misle da se radi i o enormnim vrijednostima energije. Naponi ne govore o kolikim vrijednostima energije se radi.

Temperatura je isto fascinantna!

Temperatura munje iznosi od 20.000 do 30.000 °C. Za usporedbu, površina Sunca je na 'samo' 5500°C. No temperatura je mjera zagrijanosti, a koliko je nešto zbilja vruće govori sadržaj topline, odnosno energije.

Brzinom munje!

Impresivna je i brzina munje koja iznosi oko 200.000 km/h! Tako munja u kratkom roku zagrije okolni zrak koji se eksplozivno širi i nastaje ono što zovemo grmljavina.

Hvatanje munja?

Iz svega ovoga da se zaključiti da bi hvatanje munja bilo neisplativo, radi se o malim iznosima i munje nam ne bi služile u energetici. Oprema koja bi hvatala munje bi bila glomazna, skupa i nepraktična.

Preostaje nam samo uživati u demonstraciji moći prirode. Sa sigurne udaljenosti.

 

cudaprirode.com