Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

Budućnost cijelog svemira nije baš blistava, diplomatski rečeno. Nediplomatski, to je najtužnija priča ikad ispričana. Svemir će, sudeći po sadašnjim kozmološkim spoznajama, završiti u hladnoj smrti, kada će svaki atom biti beskonačno mnogo udaljen od bilo kojeg drugog atoma te će nestati bilo koji oblik inteligencije u svemiru. Ovaj dio svemira također ne očekuje baš blistava budućnost, ta je priča tek mrvicu manje tužna. No, bliska je budućnost poprilično blistava: već nekoliko stotina godina ljudski rod napreduje, a vrlo vjerojatno će se tako i nastaviti, stoji u opisu predavanja fizičara Ivice Puljka.

U vrijeme interneta, svi misle da su stručnjaci. Internet je prepun raznoraznih blogova, stranica, Facebook grupa i samozvanih stručnjaka koji tvrde nevjerojatne stvari i daju nevjerojatne savjete. Posebice se to odnosi na medicinu i zdravlje. O čudotvornim lijekovima za rak možemo čitati na stotinama internet stranica, o lijekovima za impotenciju i rast kose također.

Popularno-znanstveni i informativni portal Čuda Prirode slavi svoj osmi rođendan. Čuda Prirode prvi put je osvanuo na internetu 22. veljače 2010. godine točno u 23:26 sati. U svojih 8 godina postojanja zabilježio je preko 3 milijuna posjeta. Portal na kojem možete pratiti vijesti iz znanosti, prirode i tehnologije na dnevnoj bazi, čitati znanstvene tekstove, kritičke osvrte na pseudoznanost, uživati u slikama prirode, biti informirani o raznim popularno-znanstvenim događajima i predavanjima, portal koji će vas privući da pročitate članke i vijesti iz znanosti koje bi na drugim mjestima zaobišli, slavi svoju osmu godinu postojanja na internetu.

Električni poljupci i ljubavni valovi - samo su neki od načina na koji znanstvenici otkrivaju svoju romantičnu stranu. Znanstvenici možda i nisu prvi koje ćete pitati za ljubavni savjet, no to je stereotip. Naravno, postoje i ekstremi poput Nikole Tesle, koji je zazirao od žena i za kojeg se tvrdi da nikad nije imao s njima intimne kontakte.

Čini se kako teorije zavjera uzimaju maha. Teško da u vrijeme najbolje komunikacijske povezanosti ijedan događaj može proći bez senzacionalističkog  gledišta u kojemu su se svi urotili protiv pojedinaca. NASA je lažirala putovanje na Mjesec, vlada SAD-a skriva vanzemaljce, globalno zatopljenje je mit - ovo su samo neke od teorija zavjera kojima smo izloženi već duže vrijeme.

U ovom trenutku milijarde neurona u vašem mozgu rade zajedno kako bi stvorili svjesno iskustvo – i ne samo bilo koje svjesno iskustvo, već svjesno iskustvo svijeta oko vas i vas u njemu. Kako se ovo događa? Prema neuroznanstveniku Anilu Sethu, svi haluciniramo cijelo vrijeme; kada se složimo oko naših halucinacija, to nazivamo 'stvarnost'. Pridružite se Sethu u divno zbunjujućem govoru zbog kojeg će te možda preispitati samu prirodu vašeg postojanja. Pogledajte njegovo predavanje održano na TED-u.

Pitanja koja ćete pročitati nisu neobična - da ih postavlja dijete. No ovo postavljaju odrasli ljudi! Teško je povjerovati da su ljudi u SAD-u toliko znanstveno nepismeni i da imaju toliko nisko znanje o svijetu oko sebe. 

Teorija se u svakodnevnom govoru često pogrešno koristi. Kada se priča o znanosti, postoji razlika između teorije i hipoteze. Hipoteza je znanstvena tvrdnja (pretpostavka) o tome da postoji neka neovisna varijabla koja utječe na drugu, ovisnu varijablu. Istraživanjima je potrebno dokazati korelaciju među varijablama kako bi se hipoteza mogla prihvatiti. Ako ne postoji dokazi o zadovoljavajućem utjecaju neovisne varijable na ovisnu, hipoteza se odbacuje.

Gostujući u emisiji Explora na Radio Puli, popularizator znanosti i astronom Korado Korlević osvrnuo se i na chemtrailse. "Kondenzacijski tragovi su naravno obična vodena para. Kad bi nas netko htio efikasno trovati, najgluplje bi bilo to raditi kroz nešto što se baca iz aviona" - rekao je Korlević te dodao da, ako bi nas čak i netko htio trovati, bi to bilo puno efikasnije putem vodovoda.

Zeoliti - daleko od čudesnog učinka na zdravlje. Zeoliti su skupina minerala koja se nalazi u prirodi, ali se u velikim količinama proizvodi industrijski. Zeoliti imaju rešetkastu strukturu i djeluju kao izmjenjivači iona. Koriste se za različite namjene u industriji (petrokemijska i nuklearna industrija, industrija bioplinova), komercijalnim proizvodima i u kućanstvu (sustavi za grijanje i hlađenje, pijesak za mačji izmet, deterdženti, omekšivači za vodu, građevinski materijali), kao nakit, u medicinske svrhe kao dio različitih uređaja i dio materijala koji zaustavljaju krvarenje, u poljoprivredi za tretiranje zemlje, kao dodatak filterima u akvarijima.