Čuda Prirode koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.

Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Čuda Prirode slažete se sa korištenjem kolačića.

Slažem se

>>|||

U sklopu devetog Festivala pričanja priča Pričigin u Splitu tema su bile teorije zavjera, a najupečatljiviji nastup imao je novinar Boris Dežulović. "Cijeli život sam fasciniran tim pričama, opsesivno se bavim teorijama zavjera, od onih budalastih do onih baš najbudalastijih" - počeo je Dežulović.

"Zaključio sam da su teorije zavjera danas nešto poput vica našeg doba. Pritom ne mislim samo na šaljivi karakter, nego i na njihov komunikacijski i socijalni kapacitet."

"Teorije zavjera se najprije pričaju kao što su se nekad pričali vicevi. Okupi se društvo, pa se malo popije, pa onda najelokventniji, najveći, glavni u ekipi, da znak svima da se svi stišaju, pa ih okupi oko stola i kaže im: Jeste čuli ono za ljude gmazove?"

"Teorije zavjera pretpostavljaju da živimo u kontroliranom svijetu, u prostoru straha i potpune kontrole, neke tamne sile, svjetske nad vlade. Baš kao što su se vicevi pričali u vrijeme komunizma, tako se danas teorije zavjere pričaju u novom prostoru neke diktature."

"Teoriju zavjere treba, baš kao i dobar vic, znati ispričati. Ima ljudi koji ne znaju pričati viceve, pa tako neki i ne znaju pričati teorije zavjere."

Dežulović je nastavio sa pričom iz 'osobnog iskustva' o tome kako ga je sekretar američke Vlade poveo u SAD u famozno Područje 51 gdje je u prostoru sličnom novinskoj redakciji vladala opuštena atmosfera i gdje su se zapravo smišljale teorije zavjera.

"200.000 eura godišnje za početak plus plaćeni dopust, tvoja je obveza samo tri teorije mjesečno. Što gluplje, to bolje. Pisat ćete pod pseudonimom - Zrinka K."

"Zašto smišljate sve te kretenske teorije, ne kužim poantu? Dragi gospodine, nama je cilj posijati strah, paniku, užas.  Lakše je vladati svijetom i kontrolirati ljude kad ih uvjerite da postoji tajna organizacija koja želi vladati svijetom i kontrolirati ljude."

Večer je prenosila i nacionalna televizija HRT, a mnogobrojna publika je uživala u pričama o teorijama zavjere hrvatskih pisaca Tanje Mravak, Želimira Periša, Dražena Ilinčića i Borisa Dežulovića. Moderatorica je bila Patricija Vodopija.

Cijelu večer Pričigina i sjajne priče pogledajte ovdje (Dežulovićeva priča počinje od 62. minute).

 

 

 cudaprirode.com